Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Fülöp Attila a program keretében Baranya vármegyében tevékenykedő borászok, szőlősgazdák számára rendezett pécsi munkáltatói fórumon reményének adott hangot, hogy a kezdeményezés megmutatja: a gyermekvédelemben lévő fiataloknak képes jövőt adni a szőlészet és a borászat.

Utalt rá: egy "új fejezet, kísérlet, lehetőség nyílik a gyermekvédelemben", a baranyai program pedig illeszkedik a tárca által a szakellátásban lévő fiatalok számára elindított Apponyi Franciska Jövőműhely Programhoz. Mint mondta, e program a morális felelősségvállalás, a gazdasági szükségesség, érdek és az együttműködés, összefogás elvére épül. Kifejtette: ma Magyarországon 23 ezren vannak jelen a gyermekvédelem rendszerében, azaz ennyi kisgyerek, fiatal nem a saját, vér szerinti családjához megy haza nap mint nap, s ők azok, akik nem szocializálodhatnak a megszokott formában. Morálisan nem lehet közömbös ennyi ember jövője Magyarország szempontjából, az államnak pedig kötelessége, hogy ezeknek a fiataloknak a - jellemzően gondoskodó közösségekbe való - nevelésbe vételt követően jövőt, biztonságot, kapaszkodót adjon - hívta fel a figyelmet.

A program gazdasági szükségessége kapcsán azt mondta: az ország jelenlegi munkaerőpiaci helyzetében "minden kézre szükség van", ezért a gyermekvédelemben lévő fiatalok számára is meg kell találni azokat a szakmákat, hivatásokat, képzéseket, amelyekben jól tudnak teljesíteni. Aláhúzta: így a fiatalok jövője is megnyerhető és a munkáltatók számára is segítséget nyújtanak. Az összefogás, összetartozás fontossága kapcsán emlékeztetett: míg a gyermekvédelemben korábban az állam intézményi rendszere volt a főszereplő, ma már jóval nagyobb súllyal vesznek részt a munkában az egyházi és civil szervezetek.

A gyermekvédelemben élő fiatalok jövőjét szolgálja az a fajta összekapcsolódás, amelyben az államnak, az egyháznak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, gazdasági társaságoknak, képző intézményeknek, egyetemeknek is megvan a maga helye - vélekedett. Közölte: köszönet illeti a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét (PTE SzBK) azért, hogy az átlagosnál nehezebb sorsú fiatalok foglalkoztatást elősegítő képzési programot hoztak létre és reményét fejezte ki, hogy a mintaprogram a későbbiekben az ország más részein is követőkre talál.

Horváth Zoltán, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal főispánja beszámolt róla: a program keretében szőlészek, borászok munkáját szeretnék közelebb vinni a fiatalokhoz, láthatóvá tenni számukra, hogyan telnek a mindennapjaik a szakágazatban munkálkodóknak. Ismertette: az országos mintaprogramban 16 évnél idősebb, gyermekvédelemben lévő, de iskolába nem járó baranyai fiatalok vehetnek részt. A leendő résztvevők kiválasztása zajlik, majd a jelentkezők számára 3-4 hónapon át, 280-320 órás képzéseket tartanak, s biztosítanak számukra kertészeti-, szőlőfeldolgozó- és pincemunkás részszakképesítéseket. Felhívta rá a figyelmet, hogy a résztvevők a képzés ideje alatt bért is kapnak, ami a minimálbér felét teszi ki, majd a kiképzett fiatalok a baranyai borászatoknál, szőlészeteknél vállalhatnak munkát, a foglalkoztatók pedig a programban való részvételért cserébe száz százalékos bértámogatásban részesülnek kilencven napon át. A főispán reményei szerint a gyerekek megállják a helyüket, őket tartósan alkalmazzák, segítségükkel pedig enyhülhet az ágazatban a munkaerőhiány.

Madaras Zoltán, a PTE SzBK elnöke beszámolt róla: intézetük Európa második, s a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja, ahol szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Mint mondta, a programban nemcsak hátterük miatt vesznek részt, hanem azért is, mert pontosan látják: a szőlészeti, borászati szakma komoly munkaerőhiánnyal küzd, s a tőkék között dolgozó fizikai munkások elöregedőben vannak.

Fülöp Attila idén februárban jelentette be, hogy elindul a jótékonykodásairól ismert grófnőről elnevezett Apponyi Franciska Jövőműhely Program azon a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatalok számára, akiknek több segítségre, kapaszkodóra van szükségük a jövőképük kialakításához. Az államtitkár korábban azt is közölte, hogy a mentorprogramban számos céggel és gazdasági társasággal működik együtt a tárca.

Változásokat jelent be a Train Hungary vezetőségében a GRAMPET Csoport Călin Grațian vezérigazgató menesztését követően

A GRAMPET Csoport, Közép- és Délkelet-Európa legnagyobb román tulajdonú magánvasúti holdingja bejelentette, hogy változások történtek a vállalatcsoporthoz tartozó, többek között Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában működő Train Hungary vezetőségében.
2024. 05. 28. 06:30
Megosztás:

Nyíregyházán építkezik a Xanga csoport

Termelő és logisztikai inkubátorcsarnok épül a Xanga csoport és Nyíregyháza önkormányzatának együttműködésében a város ipari parkjában, a mintegy négymilliárd forint értékű befektetés alapkövét hétfőn tették le a nyírségi megyeszékhelyen - közölte a cégcsoport az MTI-vel.
2024. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Furcsa számok és a viszontbiztosítók

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig csökkentek, miközben pl. az S&P500 eddig 11,4 százalékot emelkedett.
2024. 05. 28. 05:30
Megosztás:

Partneri együttműködést kötött az Auchan és az MLSZ

Játszani csak szívből. Vásárolni csak OKAuchan.” szlogennel kötött partneri együttműködést az Auchan és az MLSZ, amelynek keretében a kiskereskedelmi lánc hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott partnere az idei Európa-bajnokság ideje alatt. Május 27. és július 14. között a Bizalomkártyás vásárlók 10 000 forint feletti vásárlás esetén napi és heti nyereményjátékokon vehetnek részt, a kampány végén pedig valamennyi vásárló között 1 millió Bizalompontot is kisorsolnak, ami egy az egyben levásárolható.
2024. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 28. 04:30
Megosztás:

Magyar program segíthet a meddő pároknak: ITT a Garantált Gyermek Program

A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban 300.000 meddő pár él, a statisztikák pedig évről évre romlanak. A férfiaknál a nemzőképtelenség, a nőknél pedig a meddőség folyamatosan növekvő számú populációt érint és az elmúlt évtizedekben a nyugati típusú, modern társadalmak legjelentősebb súlyú betegségévé vált.
2024. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Ekkora büntetést kell fizetni a CSOK Pluszra, ha megsértjük az előírásokat

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt kell teljesítenünk, melyek megsértésekor büntetőkamattal növelten kell visszafizetnünk a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést. A Bankmonitor szakértői kiszámolták ennek összegét.
2024. 05. 28. 03:30
Megosztás:

A legtöbb magyar ebbe a három országba utazik nyaralni idén!

Az Insura.hu legfrissebb felmérése szerint idén nyáron az ügyfelek 56 százaléka tervez külföldi utazást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A biztosításközvetítő társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyaralási utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.
2024. 05. 28. 03:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) és Shiba Inu (SHIB) ára lemarad, miközben a Rollblocknak (RBLK) tízszeres nyereséget jósolnak júniusra

Számos altcoin piacán a kriptovaluták ára egyre ingadozóbbá válik. A mém érmék piacán a két vezető, a Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) konszolidációs jeleket mutat, amit a lendület hiányaként lehet értelmezni. Ezzel szemben egy másik előértékesítési érme azt jelzi, hogy ez lehet a legjobb kripto, amit ebben a negyedévben érdemes vásárolni. Ez az új gyöngyszem, a Rollblock (RBLK) vonzereje abban rejlik, hogy hogyan oldja meg az online játék világában felmerülő problémákat. Olvass tovább a részletes információkért!
2024. 05. 28. 02:30
Megosztás:

Az a nyugdíjas nyer sokat, aki mindig korán ébred

"A korai madár kapja meg a féreg helyett a milliókat!" – Az idősek titkos fegyvere a meggazdagodásért!
2024. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, hogy hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az oda kilépést tervező vállalatokat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 28. 01:30
Megosztás:

Miért jár pórul, aki még mindig sárga csekken fizeti a rezsit?

Az utóbbi években a digitalizáció és a technológiai fejlődés jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, különösen a pénzügyi tranzakciók terén. Ennek ellenére Magyarországon még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos sárga csekkes fizetési módszerhez, amikor a rezsiszámláikat rendezik. Ez a megszokás azonban számos hátránnyal járhat, amelyek mind anyagi, mind pedig időbeli veszteségeket okozhatnak.
2024. 05. 28. 01:00
Megosztás:

A BTC árfolyam a csúcs közelében, ez az érme is profitálhat a növekedésből

A Bitcoin árfolyam a történelmi csúcs körül mozog, a digitális arany a múlt hét elején egészen 70 000 dollárig szökött, a piac pedig kíváncsian figyeli, meddig megy még fel a BTC ára.
2024. 05. 28. 00:01
Megosztás:

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.
2024. 05. 27. 23:30
Megosztás:

Lemaradtál a PEPE és BONK árfolyam emelkedéséről? Ne hagyd ki a Raboo előértékesítést, amely már 40%-kal emelkedett

Annak ellenére, hogy a piaci volatilitás széleskörű, a mém érmék továbbra is nyereséget termelnek, legalábbis heti szintű hozamokat vizsgálva. A Pepe és a BONK remekül szerepeltek, és az elmúlt hetekben a kriptós hírek élére kerültek. Azonban figyelembe kell venni néhány szakértő véleményét, miszerint a legnagyobb árfolyam-emelkedéseik már mögöttük lehetnek.
2024. 05. 27. 23:00
Megosztás:

A gazdáknak kell az uniós agrárpolitika középpontjában állnia

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2024. 05. 27. 22:30
Megosztás:

Idén még restriktív maradhat az EKB kamatpolitikája

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint júniusban ugyan ténylegesen megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus, de az idei évben még megszorító jellegű, restriktív monetáris politikát kell fenntartani.
2024. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Alacsonyabban maradhatott a semleges kamatszint?

A semleges kamatszintről értekezett a Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller.
2024. 05. 27. 21:30
Megosztás:

Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetésen áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Kevés volt a külföldi ingatlanvásárlás eddig az évben

Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot, az utóbbi fél évben a vevők mindössze 2,5 százaléka volt külföldi állampolgár, akik közül sokan életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 20:30
Megosztás: