Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Fülöp Attila a program keretében Baranya vármegyében tevékenykedő borászok, szőlősgazdák számára rendezett pécsi munkáltatói fórumon reményének adott hangot, hogy a kezdeményezés megmutatja: a gyermekvédelemben lévő fiataloknak képes jövőt adni a szőlészet és a borászat.

Utalt rá: egy "új fejezet, kísérlet, lehetőség nyílik a gyermekvédelemben", a baranyai program pedig illeszkedik a tárca által a szakellátásban lévő fiatalok számára elindított Apponyi Franciska Jövőműhely Programhoz. Mint mondta, e program a morális felelősségvállalás, a gazdasági szükségesség, érdek és az együttműködés, összefogás elvére épül. Kifejtette: ma Magyarországon 23 ezren vannak jelen a gyermekvédelem rendszerében, azaz ennyi kisgyerek, fiatal nem a saját, vér szerinti családjához megy haza nap mint nap, s ők azok, akik nem szocializálodhatnak a megszokott formában. Morálisan nem lehet közömbös ennyi ember jövője Magyarország szempontjából, az államnak pedig kötelessége, hogy ezeknek a fiataloknak a - jellemzően gondoskodó közösségekbe való - nevelésbe vételt követően jövőt, biztonságot, kapaszkodót adjon - hívta fel a figyelmet.

A program gazdasági szükségessége kapcsán azt mondta: az ország jelenlegi munkaerőpiaci helyzetében "minden kézre szükség van", ezért a gyermekvédelemben lévő fiatalok számára is meg kell találni azokat a szakmákat, hivatásokat, képzéseket, amelyekben jól tudnak teljesíteni. Aláhúzta: így a fiatalok jövője is megnyerhető és a munkáltatók számára is segítséget nyújtanak. Az összefogás, összetartozás fontossága kapcsán emlékeztetett: míg a gyermekvédelemben korábban az állam intézményi rendszere volt a főszereplő, ma már jóval nagyobb súllyal vesznek részt a munkában az egyházi és civil szervezetek.

A gyermekvédelemben élő fiatalok jövőjét szolgálja az a fajta összekapcsolódás, amelyben az államnak, az egyháznak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, gazdasági társaságoknak, képző intézményeknek, egyetemeknek is megvan a maga helye - vélekedett. Közölte: köszönet illeti a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét (PTE SzBK) azért, hogy az átlagosnál nehezebb sorsú fiatalok foglalkoztatást elősegítő képzési programot hoztak létre és reményét fejezte ki, hogy a mintaprogram a későbbiekben az ország más részein is követőkre talál.

Horváth Zoltán, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal főispánja beszámolt róla: a program keretében szőlészek, borászok munkáját szeretnék közelebb vinni a fiatalokhoz, láthatóvá tenni számukra, hogyan telnek a mindennapjaik a szakágazatban munkálkodóknak. Ismertette: az országos mintaprogramban 16 évnél idősebb, gyermekvédelemben lévő, de iskolába nem járó baranyai fiatalok vehetnek részt. A leendő résztvevők kiválasztása zajlik, majd a jelentkezők számára 3-4 hónapon át, 280-320 órás képzéseket tartanak, s biztosítanak számukra kertészeti-, szőlőfeldolgozó- és pincemunkás részszakképesítéseket. Felhívta rá a figyelmet, hogy a résztvevők a képzés ideje alatt bért is kapnak, ami a minimálbér felét teszi ki, majd a kiképzett fiatalok a baranyai borászatoknál, szőlészeteknél vállalhatnak munkát, a foglalkoztatók pedig a programban való részvételért cserébe száz százalékos bértámogatásban részesülnek kilencven napon át. A főispán reményei szerint a gyerekek megállják a helyüket, őket tartósan alkalmazzák, segítségükkel pedig enyhülhet az ágazatban a munkaerőhiány.

Madaras Zoltán, a PTE SzBK elnöke beszámolt róla: intézetük Európa második, s a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja, ahol szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Mint mondta, a programban nemcsak hátterük miatt vesznek részt, hanem azért is, mert pontosan látják: a szőlészeti, borászati szakma komoly munkaerőhiánnyal küzd, s a tőkék között dolgozó fizikai munkások elöregedőben vannak.

Fülöp Attila idén februárban jelentette be, hogy elindul a jótékonykodásairól ismert grófnőről elnevezett Apponyi Franciska Jövőműhely Program azon a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatalok számára, akiknek több segítségre, kapaszkodóra van szükségük a jövőképük kialakításához. Az államtitkár korábban azt is közölte, hogy a mentorprogramban számos céggel és gazdasági társasággal működik együtt a tárca.

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás: