Ha nincs legalább 1,6 millió Ft készpénzed, akkor átlagon aluli magyar ember vagy!

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb adatokat a magyar emberek pénzügyi helyzetéről, megtakarításairól, befektetéseiről. Elég megdöbbentő adatokat olvashatunk ki az MNB számaiból: például, hogy soha nem látott szintre nőttek a magyar lakosság megtakarításai: egy háztartásra most átlagosan mintegy 13 millió forint jut. De ha mélyebbre nézünk az adatokban akkor találunk még első látásra hihetetlen számokat! Az adatokat a 10 éves Bankmonitor elemezte szokásos igényességgel. Lássuk!

Ha nincs legalább 1,6 millió Ft készpénzed, akkor átlagon aluli magyar ember vagy!

Csúcsot döntöttek a lakossági megtakarítások

Minden korábbinál magasabbra, 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében. 

(Megtakarításnak tekintjük a készpénzt, a bankbetétet, az államkötvényeket és egyéb kötvényeket, a magánkölcsönöket, a tőzsdei részvényeket, a befektetési jegyeket, valamint az életbiztosítási és nyugdíjpénztári díjtartalékokat.) Ismét a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz bizonyultak a legnépszerűbb befektetéseknek: ezek az eszközök együttesen a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát tették ki.

A megtakarítások mennyiségét és összetételét egy háztartásra vetítve is vizsgálhatjuk. (A háztartások számára vonatkozó konzisztens adatok hiányában a 2022-es népszámlálás megállapítására hagyatkoztunk, és a teljes vizsgált időszakban egységesen 4 millió magyar háztartást feltételeztünk.) Az idei év második negyedévében az alábbiak szerint oszlottak meg az egy háztartásra jutó pénzügyi megtakarítások:

háztartások pénzügyi helyzete megtakarításai készpénz bankbetét állampapír 2023

Készpénz: 1,61 millió Ft

Bankbetétek: 3,40 millió Ft

Államkötvények: 2,89 millió Ft

Egyéb kötvények: 240 ezer Ft

Magánkölcsönök: 850 ezer Ft

Tőzsdei részvények: 480 ezer Ft

Befektetési jegyek: 2,03 millió Ft

Életbiztosítási díjtartalékok: 570 ezer Ft

Nyugdíjpénztári díjtartalékok: 580 ezer Ft

Összesen: 12,66 millió Ft

lakossági megtakarítások 2023

Reálértelemben elveszítettünk 3,5 évet

Ugyan a pénzügyi megtakarítások 2010. óta nominális értelemben csaknem megtriplázódtak, az inflációval korrigált értékeket szemlélve már sokkal mérsékeltebb emelkedést láthatunk. A csúcs 2021. utolsó negyedévében következett be: akkor a 2010-es helyzethez képest reálértéken nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében.

Ezt követően azonban – az infláció rendkívüli felfutása okán – öt negyedéven keresztül kellett reálveszteséget elkönyvelniük a megtakarítóknak. Hiába híztak a befektetések, a drágulás egyre erodálta a félretett pénz értékét. Végül az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1%-kal volt kisebb a reálvagyon. Ekkor a megtakarítások a 2019. harmadik negyedévivel megegyező reálszinten helyezkedtek el, tehát gyakorlatilag 3,5 év elveszett.

Bizakodásra adhat okot, hogy az idei második negyedévben már ismét pozitív trendet tapasztalhattunk, azaz a lakossági pénzügyi megtakarítások növekedésének üteme meghaladta az inflációt.

A megtakarítók reagáltak az inflációra

Az adatokból kiolvasható, hogy a kétszámjegyű (sőt 25%-ot is elérő) inflációra reagálva a magyar megtakarítók érdemi változtatásokat eszközöltek a portfóliójukban.

infláció 2023 hatása a lakossági megtakarításokra

Ennek legerősebb jele, hogy három negyedév alatt kb. 11%-kal csökkent a bankbetétekben tartott befektetések mennyisége, míg az állampapírok állománya a kedvezőbb kamatozásnak köszönhetően 19%-kal nőtt ugyanez idő alatt. Hatalmas volt a kereslet a befektetési alapok iránt is, a befektetési jegyekben tartott vagyon egy év alatt 44%-kal bővült. Mindeközben a készpénzállomány enyhén (3%-kal) mérséklődött.

Nagyok az egyenlőtlenségek a társadalmon belül

Az összesített statisztikák (illetve átlagok) egyik legfőbb korlátossága, hogy nem képesek bemutatni a teljes sokaságon belüli különbözőségeket. A vagyoni helyzet elemzése során mégis nagy szükség van erre, hiszen a társadalom egyes rétegei között igen nagy egyenlőtlenségek figyelhetők meg. 

Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek.

Az egyenlőtlenségek feltérképezéséhez érdemes szemügyre vennünk a 3 évente elkészülő háztartási vagyonfelmérést, ami legutóbb 2022-ben jelent meg. A vagyonfelmérésből kiderült, hogy Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83%-a a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul, a háztartások legszegényebb 30 százaléka pedig mindössze a megtakarítások 5%-a felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13%-át tartja kézben.

Mennyi pénzt kell félretenni a 13 milliós célhoz?

A Bankmonitor tapasztalatai alapján az egyik legnépszerűbb megtakarítási cél a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megalapozása. Aki idős korára összegyűjt 13 millió forintot, ő 20 éven keresztül akár havi 54 ezer forintnak megfelelő plusz jövedelemmel tudja majd kiegészíteni az állami nyugdíját.

Egy 13 millió forintos megtakarítási cél – kellően korai életszakaszban elindítva – akár egészen alacsony havi befizetés vállalásával is megvalósítható. 25 éves korban kezdve havonta 12 ezer forint is elegendő arra, hogy mai értéken 13 millió forint álljon rendelkezésre a nyugdíjba vonulás időpontjában.

Ezzel szemben 35 éves korban kezdve már havi 19 ezer forintos befizetés szükséges ugyanehhez. Aki pedig 45 éves koráig halogatja az előtakarékosság elindítását, ő 33 ezer forintos havi megtakarítással érheti el a kitűzött célt. A pénz felhalmozását tehát érdemes mielőbb elkezdeni, így kihasználható a kamatos kamat jótékony hatása.

Vállalati kamatstop - a cégek pénzére is kiterjed a kamatstop

Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat - írja bank360.hu.
2023. 12. 09. 19:30
Megosztás:

Egyoldalúság és módszertani hiányosságok a Freedom House legújabb, internetszabadságról szóló jelentésében

A korábbi évekhez hasonló egyoldalúsággal és módszertani hiányosságokkal találkozhatunk az internetszabadság magyarországi állapotát értékelő Freedom on the Net 2023. évi jelentésében – állapítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése.
2023. 12. 09. 19:00
Megosztás:

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.
2023. 12. 09. 10:00
Megosztás:

Új bankfiókot adott át az MBH Bank Székesfehérváron

Új bankfiókot adott át fiókmodernizációs programjának keretében az MBH Bank pénteken Székesfehérváron - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
2023. 12. 09. 09:00
Megosztás:

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 12. 09. 08:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta bányászati platform 2023-ban (otthoni pénzkereset)

A kriptovaluta bányászat forradalmasította azokat a módszereket, ahogyan az emberek pénzt kereshetnek, és a felhőbányászat élen jár ebben az innovációban. Ez a cikk bemutatja a három legjobb felhőbányászati platformot 2023-ra, valós lehetőséget kínálva a pénzszerzésre otthonról.
2023. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Zavaros a Volánbusz Zrt. jogértelmezése sztrájkügyben a szakszervezet szerint

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.
2023. 12. 09. 06:00
Megosztás:

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára - derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.
2023. 12. 09. 05:00
Megosztás:

Valahol szűkösen, máshol inkább bérelve – így lakunk Európában

Egyre tágasabban lakunk, ez tűnik ki az Eurostat legfrissebb kontinentális áttekintéséből. Míg 2010-ben minden lakóra átlagosan 1 szoba jutott a magyar otthonokban, 2022-ben már 1,6, ami éppen megfelel az uniós átlagnak. Bár a növekedés valós, a mértékét némileg eltúlozza ez az összevetés. Ugyanis, ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kalkulál: e növekedés mintegy felét az teheti ki, hogy 2018-ban a hazai statisztikai számbavételt is hozzáigazították az uniós módszertanhoz, s azzal – bizonyos feltételekkel – már a konyhák is szaporítják a szobák számát. E mellett tényleges szobaszám-növekedést is hozhatott például az, hogy a fellendülés idején a vállalkozók alaprajz-optimalizálással is igyekeztek növelni az egységnyi területen felépíthető lakásaik értékét.
2023. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Mi a TITKA, hogy nem reped ki a bejgli? Egyszerű módszer, mégsem tudja senki...

A bejgli egy hagyományos kelet-európai sütemény, különösen Magyarországon ismert és kedvelt. A bejgli két fő változata létezik: a diós és a mákos.
2023. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Valóban ébredezünk az inflációs sokkból?

A KSH legfrissebb adatai alapján kimondhatjuk, hogy ismét mérföldkőhöz érkeztünk: a hónap elején megtudtuk, hogy októberben már egyszámjegyű, 9,9% lett a fogyasztói áremelkedés mértéke, illetve a napokban kiderült, hogy szeptembertől ismét pozitívra váltott a reálkereset növekedése, 1,7%-kal lett nagyobb a bruttó átlagkereset vásárlóértéke, mint tavaly szeptemberben volt. Az infláció tavaly áprilisban volt legutóbb egyszámjegyű, a reálkereset pedig tavaly szeptember óta volt negatív.
2023. 12. 09. 03:25
Megosztás:

Nyugdíjba készülsz? Akkor kapaszkodj, mert a nyugdíj korhatár így alakul a jövőben!

Mire lehet számítani a nyugdíj korhatárral kapcsolatban hazánkban? Érdemes átvizsgálni a törvényi hátteret, majd szakértői segítséggel nézzük meg a hazai öregségi nyugdíj korhatár emelésével kapcsolatban várható lehetőségeket.
2023. 12. 09. 02:45
Megosztás: