Harmincmilliárd dolláros növekedés várható a hullámkartoniparban

Előrejelzések szerint a következő években tovább növekedik a jelenleg is prosperáló hullámkartonipar. Az elemzők a folyamatok hátterében a gazdasági növekedést, az e-kereskedelem és az ételházhozszállítások térhódítását, az ipari technológiák fejlődését, valamint a vállalati és fogyasztói oldalon egyaránt erősödő fenntarthatósági szemléletet jelölik meg. Míg egyes szakértők 2,44, addig mások 5,9%-os összetett éves növekedési rátát jósolnak a hullámkartonnak, ami így globálisan több mint 30 milliárd dollár pluszt jelenthet 2027-ig.

Harmincmilliárd dolláros növekedés várható a hullámkartoniparban

A hullámkarton jelenleg is az egyik legnépszerű csomagolóanyag a zöldségek, gyümölcsök, készételek, palackozott folyadékok és édességek kereskedelmében, nemzetközi felmérések szerint pedig további növekedés és bővülés várható az iparban. A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó és piackutató vállalata, az IMARC Group 2021-ben 193,8 milliárd amerikai dollárra becsülte a hullámkartondobozok globális piacát, 2027-ig pedig szakértőik 31,2 milliárdos növekedést jósolnak, ami 2,44%-os összetett éves növekedési rátát jelent. Egy hasonló, az MRFR kutatócég által készített előrejelzés 5,9%-os rátát jövendöl a hullámkartoncsomagolások piacán, ami így globális szinten 2030-ig a 348,9 milliárd dollárt is elérheti.

A várható gyarapodás hátterében az elemzők több okot is megneveztek: a gyártási technológiák folyamatos fejlődése, a gazdasági növekedés, a fellendülő e-kereskedelem, az egyre népszerűbb házhozszállítások, a fogyasztók és a vállalatok fenntarthatósági törekvései, valamint az államok zöld programjai is mind jelentős szerepet játszanak.

Nem elhanyagolható tényezők a kutatási és fejlesztési innovációk sem, hiszen a korszerű gyártási konstrukcióknak és nyomdai technikáknak köszönhetően egyre minőségibb és dekoratívabb hullámkarton csomagolások jelennek meg a piacon, mely széleskörű választási lehetőséget biztosít a cégek és a fogyasztók számára. Mára a vállalatok szinte minden esetben termékeikhez és igényeikhez igazodó környezetbarát csomagolást tudnak alkalmazni, ami hatalmas előnyt jelent mind a raktározásban és szállítmányozásban, mind az eladáshelyi értékesítésben. A konstans fejlődés pedig újabb területek kiaknázására kínál lehetőségeket: az élelmiszerek, az italok, a testápolás, a gyógyszeripar és az egészségügy területén az utóbbi években megfigyelhető fellendüléssel egyidőben növekszik a hullámkarton piaca is.

A pandémia, valamint az ezzel járó kijárási korlátozások – például az éttermi helyi fogyasztások ideiglenes betiltása – és az otthoni munkarend elterjedése ugyancsak erőteljesen hozzájárulnak a hullámkartonipar előrehaladásához. Az egyébként is felfelé ívelő e-kereskedelem 2020 óta folyamatosan erősödik, a rengeteg házhozszállításnál pedig kulcsszerepet játszanak a teherbíró hullámkartondobozok. Ugyanilyen népszerű lett az ételházhozszállítás is, amelyhez a környezetvédelemre törekvő éttermek előszeretettel alkalmaznak ökológiailag lebomló csomagolóanyagokat, mint például a hullámkartont.

Továbbá a fogyasztói társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásai is lépésekre késztetik a vállalatokat és a szolgáltatókat működésük minden területén. Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az alábbiakat mondta el ennek kapcsán: „A vásárlók egyre kevésbé emelnek le olyan terméket a polcokról, melyeket nem környezetkímélő csomagolásban árulnak. A vevői igényekkel párhuzamosan azonban az állami döntéshozók magatartása is pozitív irányba változik: a környezetre káros csomagolóanyagok korlátozása és kiszorítása mellett különböző támogatásokat és programokat indítanak, melyek a hullámkartonhoz hasonló fenntartható csomagolások piacának növekedését szolgálják.”

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás: