Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad

Ma már nem kérdés, hogy a fenntarthatósági lépések a pozitív környezeti hatásokon és a morális elveken túl gazdasági előnyhöz juttatják a piaci szereplőket. A CPI Hungary az irodapiacon elsőként ismertette meg bérlőit egy új együttműködési lehetőséggel. Lényege, hogy bérbeadó és bérlő együtt vállalnak felelősséget a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentéséért, a közösen felállított környezetvédelmi céljaik megvalósításáért.

Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad

Globálisan az emberiség teljes üvegházhatású-gáz-kibocsátásának (ÜHG-kibocsátás) 38-40 százalékáért az épületek felelnek, 70 százalék pedig az energiafogyasztással kerül a levegőbe.

”A CPI mint az egyik legnagyobb szereplő az ingatlan- és irodaüzemeltetési piacon, már 2017-ben kijelölte fenntarthatósági céljait. Eszerint 34,2 százalékkal kívánja mérsékelni az ÜHG-kibocsátását a teljes portfólióján, és 2024 után kizárólag megújuló energiából kívánja fedezni a villamosenergia-fogyasztást. Utóbbi cél a magyar portfólión már 2022-ben teljesült, 55 százalékkal csökkentve így az ingatlanok ÜHG-kibocsátását 2021-hez képest” -magyarázta Budai Henrietta, a CPI Hungary fenntarthatósági menedzsere.

Nemcsak a saját, hanem a bérlők fenntarthatósági (ESG) céljait is támogatva az ingatlankezelő 2022 áprilisában egy teljesen új szerződéstípust vezetett be a piacon: a neve fenntarthatósági megállapodás, közismertebb nevén zöld bérleti szerződés. A dokumentum technikailag a bérleti szerződés melléklete, amely az új és a meghosszabbított megállapodásokba már automatikusan bekerül.

„A zöld bérleti szerződés lényege, hogy a bérlőkkel közösen csökkentsük az épület és a bérlemények környezetre gyakorolt káros hatásait. Együttes célokat, megvalósítási javaslatokat fogalmazunk meg, a kölcsönösen vallott értékek és a fenntarthatósági törekvések mentén. Együtt követjük és adunk visszajelzéseket, teljesülnek-e a megállapodásban kitűzött célok” – folytatta Budai Henrietta.

A visszacsatolásra, újabb javaslatokra évente kétszer bérlői fórumon nyílik lehetőség. A felek egyeztetnek az elért eredményekről, a tervekről, új célkitűzésekről. A CPI ismereterjesztő célú oktatást is tud nyújtani bérlőinek a fenntartható működésről.

Mit tartalmaz a zöld megállapodás? A keretszerződés egyik kiemelt célja az adott épület energiafogyasztásának csökkentése. Ehhez számtalan kapaszkodót nyújt a konkrét javaslatokat összesítő bérlői kisokos, továbbá az irodai munkavállalói kisokos, amelyet a CPI szakemberei dolgoztak ki.

Például sokat jelenthet a környezetünk számára, ha hétvégére minden munkavállaló lekapcsolja az asztali számítógépét, a monitorját, a „fedélzetet” elhagyó utolsó munkavállaló pedig a központi kapcsolót leoltja. Az elektromos berendezések áramtalanítása hosszabb távollét esetén szintén előrelátó döntés. Apró, de célszerű lépés mind ehhez az energiafelelős kolléga kijelölése. A bérlők okosan gondolkodnak, ha a dolgozók igényeinek felmérésével melegebb és hűvösebb irodai zónákat alakítanak ki, a légkondicionált helyiségeket pedig ritkábban szellőztetik, hiszen ott automatikusan megoldott a légcsere. A világítás tudatos használata, illetve a lift helyetti gyakoribb lépcsőhasználattal szintén rengeteg energiát lehet megtakarítani.

A vízfogyasztás mérséklése ugyancsak kardinális kérdés: ha a bérlők ivóvízpontokat jelölnek ki az irodákban, a munkavállalók garantáltan egészséges tisztavízhez jutnak anélkül, hogy műanyagpalackban tárolt vizet kellene vásárolniuk. A CPI ingatlanjaiban víztakarékos szerelvényeket használ, és fontos szerepet szán a szivárgáskontrollnak is, vagyis, hogy ne csöpögjön, ne folyjék egyetlen csap sem. A munkavállalóknak a kisokos a folyóvíz mérsékelt használatát javasolja.

A házak felében a CPI már most is szelektíven gyűjti a hulladékot a közös terekben, de ugyanezt a bérlők is megtehetik irodáikban.

A vállalat a körforgásos elvek mentén fontosnak tartja az anyaghasználat átgondolását is. Új irodájában például meghagyta a korábbi üveg válaszfalakat, a padlóburkolatot, és magával vitte a régi irodájából a bútorok nagy részét is, továbbá ösztönzi a bérlőket, hogy természetes anyagokkal kezelt bútorokat, természetes anyagokból kevert festéket használjon a saját bérleményeikben.

Hogy miért jó mindez egy bérlőnek?

Az ESG, vagyis a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási felelős magatartás lassan bekúszik minden szektorba, és hatással van a befektetők, a beszállítók, a bérlők működésére, illetve a munkavállalók életére. Az, hogy a CPI ingatlanjai zöldebbek legyenek, nem csak felelős magatartás, de a vállalat, és rajta keresztül a bérlők gazdasági teljesítményét is befolyásoló tényező. Ha megelőzik versenytársaikat a fenntarthatósági lépésekkel, piaci versenyelőnyhöz juthatnak.

Az energiahatékony épületek üzemeltetése kb. 9 százalékkal alacsonyabb a hagyományos épülettel összevetve, vagyis az a cég, amely figyel a fenntarthatóságra, kevésbé lesz kitéve a változékony energiaáraknak, és a piaci kockázatokkal párhuzamosan üzemeltetési költségeit is csökkenti.

Emellett a fenntarthatóságot zászlójukra tűző cégek kedvezőbb feltételekkel tudnak pénzpiaci forrásokhoz jutni, hiszen a befektetők ma már jutalmazzák őket. Ennek ékes bizonyítéka a zöld kötvény, melynek lényege, hogy a befektetők az alacsonyabb ÜHG-kibocsátású vállalatok részvényeit részesítik előnyben.

A zöld szempontok figyelembevétele előnyt jelent a pályázatok benyújtásánál is: az E-lábat sok tendernél figyelembe veszik, és a környezettudatos szereplőknek nagyobb esélyük van a nyerésre.

A nagyvállalatoknak azt sem árt figyelembe venni, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően 2025-től az eddiginél (NFRD) szigorúbb nem pénzügyi jelentést (CSRD) is el kell készíteniük arról, mennyit tettek a fenntartható működésért. Ez a szabályozás idővel minden cég életébe bekúszik majd.

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: