Hitel mellé kötöttél lakásbiztosítást? A kampány neked hozhat a legtöbbet a konyhára!

Nemhogy nem zárja ki a korábban lakáshitel felvétel mellé kötött lakásbiztosítások tulajdonosait a biztosításokra feljegyzett hitelfedezeti záradék a márciusban induló lakásbiztosítási kampányból, hanem ellenkezőleg: az átlagos lakásbiztosítással bíró ügyfeleknél talán ebben a körben a legfontosabb a korábbi biztosítási szerződések áttekintése. A lakásbiztosítások újrakötésével az érintettek tízezreket spórolhatnak, ráadásul komoly mértékben javíthatják a család vagyonának biztosítási kondícióit – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.huszakértője.

Hitel mellé kötöttél lakásbiztosítást? A kampány neked hozhat a legtöbbet a konyhára!

A korábbi kötelező felelősségbiztosítási kampány mintájára idén márciusban a kormány jogszabály változtatásának köszönhetően minden élő lakásbiztosítás felmondható - függetlenül attól, hogy mikor van a biztosítási évfordulója.

A kormányzat az intézkedéssel szeretné fellendíteni a piacot, miután a pénzügyi termékek közül a bankszámla után talán a lakásbiztosítás az, amelyhez a legritkábban nyúlunk és aktualizáljuk azt - hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztetett, hogy a lakásbiztosítási szerződések jelentős részét évek óta nem vizsgálták felül a szerződést kötők - a lakásbiztosítások közel harmadát csak akkor váltják le a háztartások, amikor az érintett család lakást cserél.

Márpedig ennek köszönhetően sok lakásbiztosítás elavultnak minősíthető, hiszen a benne foglalt kártérítési értékek ma már köszönőviszonyban sincsenek az ingatlan- illetve az ingatlanban lévő vagyontárgyak értékével. Ezzel szemben a szerződések jelentős része drága: a szakértő szerint még a lakásbiztosítási kampány előtt is akár háromszoros díjat kérhetett egy-egy biztosító egy teljesen azonos paraméterekkel rendelkező lakásra kötött biztosítás díjaként, mint a piacon fellelhető legolcsóbb ajánlat.

A kormányzat vélekedése szerint a koncentrált verseny egyrészt tovább csökkentheti a biztosítási díjakat, hiszen a biztosítók versenyezni fognak egymással. A másik elérendő cél az, hogy az ügyfelek által kötött lakásbiztosítások valóban valós értéken térítsenek baj esetén és megszűnjön az úgynevezett alulbiztosítottság. Gergely Péter az Insura.hu biztosításközvetítő felmérésére is emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a két cél együttesen is elérhető, azaz a biztosítási védelem a kampány során úgy is növelhető, hogy közben a biztosítási díj akár 10-20 százalékát, éves szinten 5-30 ezer forintot is lehet éves szinten spórolni egy kedvezőbb lakásbiztosítás kiválasztásával.

A hitelfedezeti záradék nem zár ki a kampányból

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a lakásbiztosítások jelentős részét az ügyfelek azért kötötték, mert a lakás megvásárlásához/építéséhez felhasznált lakáshitelt nyújtó bank ezt kötelezően előírta. Ilyen esetekben a lakásbiztosításhoz úgynevezett hitelfedezeti záradék társul, amely alapján az ingatlanban bekövetkező kár esetén a biztosító a kártérítési összeget alapesetben a hitelt nyújtó banknak fizeti ki. Természetesen ingóságot ért kár esetén, valamint kisebb károk bekövetkeztekor a bank az ügyfél számára engedményezi a kárkifizetést, hiszen nem gazdagodni akar, hanem a kölcsön fedezetét biztosító ingatlant akarja biztonságban tudni.

Gergely Péter az interneten fel- felmerülő véleményeket cáfolva arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen, hitelfedezeti biztosítékkal ellátott lakásbiztosítások is felmondhatóak a kampány időszaka alatt. Így a lakáshitel felvétel miatt lakásbiztosítást kötők sincsenek kizárva annak a lehetőségéből, hogy optimalizálják a lakásbiztosítási szerződésüket.

A hitelfedezeti biztosítékra vonatkozó szabályozás szerint annak az ügyfélnek, akinek hitelfedezeti záradékkal ellátott lakásbiztosítási szerződése megszűnik, 30 napon belül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelszerződésben szereplő ingatlan értékére fedezetet nyújtó új lakásbiztosítást kössön, arra a meglévő hitel adatait új záradékként felvezesse, valamint az új biztosítás dokumentumait bemutassa a finanszírozó banknak. Ez a kampány időszak alatt átkötött biztosítások esetében is megvalósítható.

Fontos ugyanakkor figyelni a határidőkre, ha ugyanis a biztosítási védelem nem áll helyre, a 30 nap elmúltával – figyelmeztetés után - a bank felmondhatja a hitelszerződést és a teljes tartozás egyösszegben kifizetendővé válik.  

Lakáshiteleseknek kötelező

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a korábbi lakáshitel mellé kötött lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek számára kifejezetten ajánlott a kampány ideje alatt áttekinteni az egymással versengő biztosítói ajánlatokat.

Ennek egyik oka az, hogy a lakáshitel felvételekor sok ügyfél kötelező kellékként gondolt a lakásbiztosításra, azt sok esetben a bank által ajánlott konstrukcióval igyekezett letudni, nem tekintette át, hogy a piacon olcsóbb ajánlatok is lehetnek. A kormány ezen a téren tavaly már rendet tett: miután a lakásbiztosítás díja is beleszámít a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (thm) az ügyfelek számára némileg fontosabb lett, mennyiért is kötnek biztosítást.

A másik ok, amikért érdemes a kampány alatt áttekinteni a korábbi jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítási szerződéseket, az abból a tényből fakad, hogy a hitelt nyújtó bank számára elsődlegesen a hitel ingatlanfedezete volt fontos. Ezért a lakáshitel szerződésekkel egy időben, az azok mellett kötött lakásbiztosítások esetében az átlagosnál gyakoribb probléma az, hogy a lakásbiztosításban szereplő ingóság fedezet, illetve megsérült vagyontárgyanként meghatározott maximális kártérítési limitösszeg alacsony, nem fedezi az ingatlanban lévő vagyontárgyak tényleges értékét.

A 2010 előtt kötött – s bizony még sok esetben élő – hitelszerződések egy részénél akár minimális lehet az ingóság védelem. Az új szerződések esetében a BiztosDöntés.hu szakértője szerint erre is van már válasz: a bankoknak minden hitelszerződés megkötése előtt fel kell hívnia a szerződő ügyfelek figyelmét a garantált ingóságfedezeti értékkel rendelkező Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO), valamint be kell mutatniuk a Magyar Nemzeti Bank MFO termékekre vonatkozó kalkulátorát.

Gergely Péter szerint ugyanakkor a korábban lakáshitelek mellé kötött lakásbiztosítások esetében a tavaly életbelépő ügyfélbarát megoldások még nem védték a háztartásokat, ezért kifejezetten fontos az, hogy a lakáshitelesek márciusban időt szánjanak biztosításuk felülvizsgálatára, hiszen ők nem csak több tízezer forintot spórolhatnak, hanem korrigálhatják a nem megfelelő szintű biztosítási védelmet is.

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás: