Hivatalosan is átadták a megújult Ladics-házat Gyulán

A lelkesedés, az összefogás és az együttműködés identitásképző erőként hat egy város, egy térség, vagy éppen egy ország életében - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön Gyulán, a felújított Ladics-ház átadóján.

Hivatalosan is átadták a megújult Ladics-házat Gyulán

Latorcai Csaba példaértékűnek nevezte a kevesebb mint egy év alatt megvalósított beruházást. Kormányzati-önkormányzati-polgári összefogással "csodákra vagyunk képesek" - fogalmazott.

"A közösségi értékteremtés turisztikai értelemben is vonzó, ugyanakkor identitásformáló és -erősítő hozzájárulás a nemzet, az ország és a kontinens gazdag kultúrájának még színesebbé tételéhez" - jelentette ki. A kormány ennek szellemiségében támogatja az értékmegőrzést, a műemlékek felújítását - tette hozzá.

A gyulai Ladics ház az államtitkár elmondása szerint 374 millió forint uniós pályázati forrás segítségével újult meg, hozzájárulva a város és a térség természeti adottságaira épülő kulturális és aktív turisztikai kínálatok bővítéséhez.

Latorcai Csaba - aki a KDNP ügyvezető alelnöke is - kifejtette, akkor tud tovább fejlődni egy város, ha van helyben összefogás és van egy határozott, a terveket a realitással összehangoló vezető. Görgényi Ernőt, aki 15 éve Gyula polgármestere, ilyen vezetőnek nevezte. Megjegyezte, nincs kétsége afelől, hogy a fejlődés folytatódhat, és "még ígéretesebb jövő állhat Gyula városa előtt az elkövetkezendő öt évben".

Szavai szerint azért kell vasárnap igent mondani a békére, hogy a közös munkával létrehozott értékeket meg lehessen védeni.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, Magyarországon sok tájházban megismerhető a paraszti életmód; sok felújított kastélyban bemutatják az arisztokrácia életét. De a polgárság kultúrája a leghitelesebben a gyulai Ladics-házban ismerhető meg, mert itt valóban élt több generáción keresztül egy polgári család, amely a ház teljes berendezését, az eszközöket és okiratokat is a városra hagyta.

A városvezető szavai szerint nem véletlen, hogy Gyulán található ez a ház, hiszen a város már a reformkorban a vármegye polgári központja volt, és máig kitart a polgári eszmék mellett.

Emlékeztetett, Ladics László, Margit és György, az épület utolsó lakói szülei nemzedéke "életének része, élő szereplője" voltak,  ők hagyták a városra a teljes hagyatékot. "Ma a Ladics-ház mindannak a  szellemi és materiális értékegyüttesnek a megtestesítője, amely Gyula város múltját jelenti" - fogalmazott.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy az épület "a nagy gyulai égés után", a 19. század elején földszintes polgárházként, jegyzői lakásnak épült. Első lakója, Szakál Lajos vendégül látta a házban Petőfi Sándort. Utána a Sztojanovits családé lett a ház, amelyet Sztojanovits Szilárd nászajándékként adott át Ladics Gyögynek.

A politikus szerint a Dél-Alföldön ez az egyedüli létesítmény, amely a polgári lét minden elemét hitelesen mutatja be. Kovács József beszédében közös feladatnak nevezte az emblematikus épületek megmentését.

Fekete-Dombi Ildikó, a múzeumot működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nkft. ügyvezető igazgatója az átadón elmondta, sok kiállítóhely küzd azzal a problémával, hogy nincsenek eredeti műtárgyaik. Ők a Ladics-házban abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy minden eredeti berendezés megmaradt. Több jelenleg is a raktárban van, azokból időszaki tárlatot szeretnének majd összeállítani.

Hozzátette, ez a városnegyed kiállítóhelye, ahová az elmúlt években saját fejlesztésű interaktív eszközöket telepítettek.

A gyulai önkormányzat az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből nyert el egymilliárd forintot. Ebből az összegből építették meg a Nagyváradi úti kerékpárút hiányzó részeit és újították fel a Százéves Cukrászdát is. A város a beruházásokhoz mintegy 240 millió forintot önerőként biztosított, amelyre benyújtották a többlettámogatási igényt.

A Ladics-ház komplex felújításon esett át, amely magába foglalta az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását. Megépült egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a mellette lévő Százéves cukrászdát.

Emellett interaktívvá tették a tárlatot, látogathatóvá tették az eddig nem látható épületrészeket (mosdó, konyha, kamra), több műtárgyat restauráltattak saját forrásból. A leglátványosabb interaktív elem a kocsiszínben lévő korabeli fogatban elhelyezett VR-szemüveg, amely felvételével az 1910-es Gyula belvárosában lehet egy sétát tenni. De van 3D-s szkenner és nyomtató is a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak otthont adó teremben, amely egyedülálló a hazai múzeumi szférában - közölték a múzeumot működtető szakemberek.

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás: