Hogyan alakíthatja át az adatokat pénzzé az adatvizualizáció segítségével

Az adatok feldolgozása és értelmezése hatalmas idő- és erőforrás-igényes feladat lehet, a sok adat között ráadásul könnyű eltévedni. Az adatorientált gazdaságban a fő kérdés az, hogy sikerül-e hatékonyan kinyerni az adattengerből a valóban hasznos információt. Ebben segítenek az adatvizualizációs technológiák.

Hogyan alakíthatja át az adatokat pénzzé az adatvizualizáció segítségével

„A megszerzett adatok könnyű áttekinthetősége, feldolgozása és értelmezése minden vállalkozás álma. Ha van egy virtuális térkép, amellyel navigálhat az adatok tengerében, és könnyen megtalálja azokat az információkat, amelyekre szükség van a hatékony döntéshozatalhoz, az nagyban hozzájárulhat a sikerhez.” – mondta Vartik Péter, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az adatvizualizáció az adatok vizuális formában (diagrammal, grafikonnal, térképpel, infografikával stb.) történő ábrázolását jelenti. Az adatvizualizációs technológiák segítségével az adatokat könnyen és hatékonyan ábrázolhatjuk, használatukkal a vállalatok jobban megérthetik ügyfeleik és vásárlóik igényeit, ennek eredményeként pedig javíthatják az ügyfélszolgálatot és az elégedettségi szintet. Az ilyen technológiáknak számos előnyük van:

A döntéshozatal felgyorsítása: Az adatvizualizáció lehetővé teszi, hogy az adatokat gyorsan és hatékonyan értelmezni lehessen, ami javítja a vállalati hatékonyságot. A Tableau felmérése szerint az adatvizualizáció alkalmazása időt takarít meg: a vállalatok 66%-a szerint segítségével az adatok elemzése felgyorsult, és az átlagos válaszidő 5-ször gyorsabb lett.

Az adatok könnyebb megértése és átláthatósága: Ábrák és grafikonok segítségével az adatokat könnyen értelmezni lehet, még akkor is, ha a felhasználó nem rendelkezik szakértői tudással. Így könnyen megérthető, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az adatok és milyen tendenciákat mutatnak, ami lehetővé teszi a hatékonyabb és pontosabb költségvetési tervezést. A Forbes cikke szerint az adatvizualizáció segítségével a vállalatok azonnal felismerhetik a költségekben bekövetkező változásokat, és időben reagálhatnak ezekre a változásokra.

Hatékonyabb kommunikáció: Ábrák és grafikonok segítségével az adatokat könnyen prezentálni lehet, ezáltal az információ hatékonyan közvetíthető a közönség számára is. A vállalatok így képesek lehetnek megérteni termékeik és szolgáltatásaik használatának módját, ennek eredményeként hatékonyabb marketingstratégiákat hozhatnak létre. A Google például a Google Analytics szolgáltatásának adatvizualizációs eszközeivel javította az AdWords kampányok hatékonyságát, az átlagos konverziós arányt 19%-kal növelve.

Rugalmasabb adatfeldolgozás: Az adatokat könnyen átalakíthatjuk különböző formátumokba és összekapcsolhatjuk különböző adatforrásokat, hogy teljeskörű képet kapjunk.

„Az adatelemzést, beleértve az adatvizualizációs eszközöket is, mára már minden iparágban használják és kivétel nélkül mindenhol előnyökkel jár. Nagy különbség van viszont abban, hogy ezek a döntéshozatali megoldások milyen minőségben állnak rendelkezésre és mennyire terjedt el a vállalati kultúrában a fejlett eszközök és megoldások használata.” - mondta Takács István, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Az adatvizualizációs technológiák használatának bizonyos gátjai, amelyek nehezítik adaptálásukat a vállalati jelentések készítésében. A hatékonyság nagyban függ az adatok minőségétől: ha az adatok rossz minőségűek vagy pontatlanok, akkor az adatvizualizáció hibás eredményeket adhat, ami negatívan befolyásolhatja a döntéshozatalt. Az adatvizualizációs eszközök összetettsége és nehézsége az átlagos felhasználó számára jelenthet gátat: megértésük és használatuk időbe telhet, és különféle képzési és oktatási lehetőségekre is szükség lehet. Az adatvédelmi szabályok és előírások betartása is fontos, biztosítani kell az adatvédelem megfelelő szintjét az adatvizualizációs technológiák alkalmazásával. Nem egyszerű a technológia kezdeti alkalmazása azért sem, mert széles választék áll rendelkezésre a piacon, és a vállalatoknak a megfelelő eszközöket kell kiválasztaniuk. Végül, az adatvizualizáció alkalmazásának sikere nagyban függ a szervezeti kultúrától: engedni kell az innovációkat és a változásokat, a dolgozóknak pedig nyitottnak kell lenniük az új technológiák használatára és az adatok vizualizálására.

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás:

Pénzt takaríthatsz meg a szerszámok biztonságos tárolásával

A szerszámok megfelelő tárolása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, legyen szó hobbiról, otthoni javításról vagy professzionális munkáról. A szerszámok rendezett és könnyen elérhető helyen történő tárolása nemcsak időt takarít meg, de megelőzi a szerszámok elvesztését és károsodását is.
2024. 06. 15. 18:00
Megosztás:

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás: