Hogyan alakíthatja át az adatokat pénzzé az adatvizualizáció segítségével

Az adatok feldolgozása és értelmezése hatalmas idő- és erőforrás-igényes feladat lehet, a sok adat között ráadásul könnyű eltévedni. Az adatorientált gazdaságban a fő kérdés az, hogy sikerül-e hatékonyan kinyerni az adattengerből a valóban hasznos információt. Ebben segítenek az adatvizualizációs technológiák.

Hogyan alakíthatja át az adatokat pénzzé az adatvizualizáció segítségével

„A megszerzett adatok könnyű áttekinthetősége, feldolgozása és értelmezése minden vállalkozás álma. Ha van egy virtuális térkép, amellyel navigálhat az adatok tengerében, és könnyen megtalálja azokat az információkat, amelyekre szükség van a hatékony döntéshozatalhoz, az nagyban hozzájárulhat a sikerhez.” – mondta Vartik Péter, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az adatvizualizáció az adatok vizuális formában (diagrammal, grafikonnal, térképpel, infografikával stb.) történő ábrázolását jelenti. Az adatvizualizációs technológiák segítségével az adatokat könnyen és hatékonyan ábrázolhatjuk, használatukkal a vállalatok jobban megérthetik ügyfeleik és vásárlóik igényeit, ennek eredményeként pedig javíthatják az ügyfélszolgálatot és az elégedettségi szintet. Az ilyen technológiáknak számos előnyük van:

A döntéshozatal felgyorsítása: Az adatvizualizáció lehetővé teszi, hogy az adatokat gyorsan és hatékonyan értelmezni lehessen, ami javítja a vállalati hatékonyságot. A Tableau felmérése szerint az adatvizualizáció alkalmazása időt takarít meg: a vállalatok 66%-a szerint segítségével az adatok elemzése felgyorsult, és az átlagos válaszidő 5-ször gyorsabb lett.

Az adatok könnyebb megértése és átláthatósága: Ábrák és grafikonok segítségével az adatokat könnyen értelmezni lehet, még akkor is, ha a felhasználó nem rendelkezik szakértői tudással. Így könnyen megérthető, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az adatok és milyen tendenciákat mutatnak, ami lehetővé teszi a hatékonyabb és pontosabb költségvetési tervezést. A Forbes cikke szerint az adatvizualizáció segítségével a vállalatok azonnal felismerhetik a költségekben bekövetkező változásokat, és időben reagálhatnak ezekre a változásokra.

Hatékonyabb kommunikáció: Ábrák és grafikonok segítségével az adatokat könnyen prezentálni lehet, ezáltal az információ hatékonyan közvetíthető a közönség számára is. A vállalatok így képesek lehetnek megérteni termékeik és szolgáltatásaik használatának módját, ennek eredményeként hatékonyabb marketingstratégiákat hozhatnak létre. A Google például a Google Analytics szolgáltatásának adatvizualizációs eszközeivel javította az AdWords kampányok hatékonyságát, az átlagos konverziós arányt 19%-kal növelve.

Rugalmasabb adatfeldolgozás: Az adatokat könnyen átalakíthatjuk különböző formátumokba és összekapcsolhatjuk különböző adatforrásokat, hogy teljeskörű képet kapjunk.

„Az adatelemzést, beleértve az adatvizualizációs eszközöket is, mára már minden iparágban használják és kivétel nélkül mindenhol előnyökkel jár. Nagy különbség van viszont abban, hogy ezek a döntéshozatali megoldások milyen minőségben állnak rendelkezésre és mennyire terjedt el a vállalati kultúrában a fejlett eszközök és megoldások használata.” - mondta Takács István, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Az adatvizualizációs technológiák használatának bizonyos gátjai, amelyek nehezítik adaptálásukat a vállalati jelentések készítésében. A hatékonyság nagyban függ az adatok minőségétől: ha az adatok rossz minőségűek vagy pontatlanok, akkor az adatvizualizáció hibás eredményeket adhat, ami negatívan befolyásolhatja a döntéshozatalt. Az adatvizualizációs eszközök összetettsége és nehézsége az átlagos felhasználó számára jelenthet gátat: megértésük és használatuk időbe telhet, és különféle képzési és oktatási lehetőségekre is szükség lehet. Az adatvédelmi szabályok és előírások betartása is fontos, biztosítani kell az adatvédelem megfelelő szintjét az adatvizualizációs technológiák alkalmazásával. Nem egyszerű a technológia kezdeti alkalmazása azért sem, mert széles választék áll rendelkezésre a piacon, és a vállalatoknak a megfelelő eszközöket kell kiválasztaniuk. Végül, az adatvizualizáció alkalmazásának sikere nagyban függ a szervezeti kultúrától: engedni kell az innovációkat és a változásokat, a dolgozóknak pedig nyitottnak kell lenniük az új technológiák használatára és az adatok vizualizálására.

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat. Az alapanyagok, a beszállítók, a tulajdonosok, a munkavállalók és az ötletek is magyarok ebben a cégben. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat is jegyző vállalkozás a Coca Cola és a Pepsi összefogását és a kiskermultik piacralépését is túlélte, jelenleg pedig már egy Európában is egyedülálló üzemben készítik egészséges termékeiket.
2023. 11. 28. 15:45
Megosztás: