Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát?

Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát? Erre a kardinális kérdésre már több mint fél évszázada létezik válasz: a szünetmentes tápegységek a kezdeti modellek óta számottevő fejlődésen mentek keresztül, napjainkban pedig már az energiaellátás szempontjából is meghatározó szerepelt töltenek be. A UPS-technológia evolúcióját az Eaton szakértői foglalták össze.

Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát?

„Homály fedi azt, hogy pontosan ki, mikor és hol találta fel a szünetmentes tápegységet, azaz egyetlen feltaláló sincs, aki egyedül magáénak vallhatná. Annyit viszont biztosan tudunk, hogy az Eaton finnországi üzemében már 1962 óta gyártanak szünetmentes tápegységeket. Az elmúlt hat évtized során e technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül: csak az Eaton több mint kétszáz technológiai újítást szabadalmaztatott a tartalék áramellátás és az energiaátalakítási technológia területén. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig a UPS-ek napjainkra már az energiaátállásban is meghatározó szerepet játszhatnak” – mondta Szontág Balázs, az Eaton Magyarország marketing menedzsere.

Mi a UPS?

A szünetmentes tápegységek (másnéven UPS-ek) olyan teljesítményelektronikai eszközök, amelyeknek központi eleme egy akkumulátor, és két alapvető funkcióval rendelkeznek: a tartalék áramellátás biztosítása és a hálózati áram „tisztítása”. Így egyfajta biztosítékként működik az elektromos fogyasztók számára, ezért létfontosságú eszköz az üzletmenet folytonosságának biztosításához. Rövid áramkimaradás esetén a UPS megvédi a kritikus berendezéseket azzal, hogy jellemzően öt és harminc perc közötti időszakra tovább biztosítja az áramellátást, áthidalva ezzel a generátor beindulásáig tartó időszakot. Hosszabb áramkimaradások esetén pedig szabályozott leállást biztosít az adatvesztés és adatsérülés elkerülése érdekében. Még ha a hálózati áramellátás rendelkezésre is áll, annak rossz minősége – feszültséglökések, feszültségcsökkenések vagy tranziensek – nagyban veszélyeztetheti a berendezéseket, különösen a mai egyre kifinomultabb és érzékenyebb eszközök esetében. A UPS a hálózat által biztosított feszültség „kisimításával” biztosítja ezen eszközök működését.

A szünetmentes tápegységek használata kulcsfontosságú minden olyan területen, ahol a kritikus vagy érzékeny berendezéseknek folyamatos és tiszta áramellátásra van szükségük. Ilyen területnek számítanak például az egészségügyi intézmények, az adatközpontok, az ipari feldolgozó berendezések, vagy éppen a vészhelyzeti kommunikáció teljes infrastruktúrája.

A legújabb fejlesztések

Amíg az első UPS eszközök analógok voltak és csak néhány kilowatt kapacitással rendelkeztek, a digitális jelfeldolgozó processzorokkal ellátott modern készülékek nagy adatmennyiséget is képesek kezelni, ami sokkal fejlettebb funkciókat és vezérlést biztosít, akár több megawattos teljesítménnyel ötvözve. Ezzel párhuzamosan a szünetmentes tápegységek hatékonysága is javult: a 30 évvel ezelőtti mintegy 20 százalékról mára 3 százalékra csökkent a teljesítményveszteség. Emellett az eszközök kisebbek és transzformátor nélküli kialakításúak, így gyártásukhoz kisebb mennyiségű nyersanyag szükséges. A legújabb modellek ezen kívül olyan előnyökkel is rendelkeznek, mint például a gyorsabb kapcsolás, a fejlett teljesítményelektronika, vagy éppen a hatékonyabb hűtés. Mindezek fontos szempontok az energia- és hűtési költségek növekedése, valamint a dekarbonizácó szükségessége miatt.

A fejlesztések olyan moduláris felépítést tettek lehetővé, amely könnyű skálázhatóságot és karbantartást biztosít. A kapacitás bővítéséhez ugyanis mindössze elegendő egy újabb modult hozzáadni, és az egyes modulok akár a többi egység üzemelése közben is karbantarthatók. Ennek eredményeként a legújabb UPS-ek nagyobb megbízhatóságot, rendelkezésre állást és rugalmasságot biztosítanak kisebb költségek mellett. Amíg a UPS-ek hagyományosan ólom-sav akkumulátorokon alapultak, ezeket mára felváltották a lítium-ion akkumulátorok, amelyek kisebbek, könnyebbek és sokkal alkalmasabbak a hosszabb árammentes időszakok áthidalására. Ha ehhez hozzávesszük a szuperkondenzátorok fejlődését – amelyek önmagukban nem akkumulátorok, de képesek nagy mennyiségű villamos energiát tárolni és gyorsan leadni –, teljesen új funkciók valósíthatók meg.

Intelligensebb hálózatok

A UPS technológia szerepe a kritikus fogyasztók védelméről egyre inkább áttevődik a hálózat egészének védelmére. A UPS-ek legújabb generációja – ilyen például az Eaton EnergyAware rendszere – hálózat-interaktív, ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek nemcsak egyirányú, hanem kétirányú energiaáramlást is képesek kezelni. Az egyszerű áramfelvétel helyett ezek az intelligens UPS-ek képesek visszatáplálni a felesleges energiát a hálózatba anélkül, hogy a működésükben bármilyen kompromisszumot kellene kötni. Ez egyrészt megkönnyíti a rövid- és hosszú távú csúcskiegyenlítést a hálózat terhelésének csökkentése érdekében, másrészt támogatja a megújuló energiaforrások elterjedését, amelyek a hagyományos, fosszilis energiaforrásokhoz képest még nagyobb ingadozásoknak vannak kitéve. A hálózatstabilizálás, a helyi energiagazdálkodás és az energiaáramlás fejlett vezérlése révén a modern UPS-ek így jelentősen hozzájárulhatnak az energetikai átálláshoz.

„A jövőbeli UPS-fejlesztések kevésbé a készülék hatékonyságának javításáról szólnak majd. Sokkal inkább arról, hogyan tudja az adott berendezés szabályozni, tárolni és hasznosítani a különböző energiaforrásokból származó villamos energiát a fenntarthatóság érdekében. Ha például egy adatközpont UPS-ében tárolt energia 100 százalékban megújuló energiaforrásokból származik, akkor a 3 százalékos energiaveszteség nem jelent további károsanyag-kibocsátást, és kevésbé ártalmas a fenntarthatóság szempontjából” – tette hozzá Szontág Balázs.

A jövő kihívásai

A termék életciklusa során kibocsátott károsanyagmennyiség kérdése egyre kevésbé a UPS működése szempontjából merül fel, sokkal inkább a gyártó folyamatainak fenntarthatósága lesz a kérdés. Ez a „cradle-to-gate” (a bölcsőtől a kapuig) néven emlegetett megközelítés a gyártás kezdetétől egészen az értékesítés pillanatáig tartó szakaszban értékeli a termék karbonlábnyomát. A vásárlók számára így egyre fontosabbá válik, hogy milyen és mekkora mennyiségű nyersanyagból készül egy UPS, beleértve a gyártás során felhasznált energia típusát és mennyiségét is.

Mivel a UPS-ek a hatékonyságnövelés tekintetében lassan elérik a csúcsot, a figyelem most már más szempontokra is fordul, például a tartalékgenerátorok energiaforrására, amely még mindig gyakran a korántsem ideális gázolaj vagy gáz. A UPS-ek által a hálózat számára nyújtható szolgáltatásokról folytatott tárgyalásokon fontos szempont, hogy ne tévesszük szem elől elsődleges céljukat, nevezetesen a kritikus berendezések tiszta, szünetmentes áramellátását.  Ennek ellenére a jövő UPS-e ennél sokkal többre is képes, mivel az energetikai átállás („nulla nettó”) alapvető építőelemeként működik.

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében - közölte a HEPA szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 07:30
Megosztás:

A megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését - hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.
2023. 06. 08. 07:00
Megosztás:

Extra nagyméretű 3D nyomtatót fejleszt a G-MAX Europe Kft.

Extra nagyméretű 3D nyomtató tervezésére és prototípusának legyártására nyert a G-MAX Europe Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) 117,998 millió vissza nem térítendő támogatást - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:30
Megosztás:

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség, az uniós átlagot lényegesen meghaladó arányban emel vádat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai nyomán - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:00
Megosztás:

Kevésbé nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleghiány

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnál némileg kevésbé nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
2023. 06. 08. 05:30
Megosztás:

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2023. 06. 08. 05:00
Megosztás:

A GVH okozott figyelmet fordít a zöld ügyekre

Felértékelődnek a zöld ügyek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fokozott figyelmet fordít erre a területre - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 04:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 04:00
Megosztás:

Megmaradt a magyarok vállalkozó kedve

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban figyelhető meg. A magyar vállalkozások negyede a mezőgazdaságban tevékenykedik, és 98 százalékuk mikrovállalkozás: alkalmazott nélkül, vagy néhány munkavállalóval működik. Az Erste felmérése szerint ők azok, akik nem hirdetnek és a vevőkörüket leginkább saját, személyes kapcsolatrendszerük alakítja.
2023. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Óriásit zuhant a magyar ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH ma reggel közzétett adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A tényadat jóval kedvezőtlenebb lett az általunk várt „mindössze” 1,1 százalékos éves visszaesésnél.
2023. 06. 08. 03:00
Megosztás:

Kötelező a kéményseprés évente? Családi házak kéményseprési 2023-as szabályok

2016. július 1. óta a Katasztrófavédelem teljes körű kéményseprőipari közfeladatot lát el a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Tevékenysége sormunka keretében és sormunka keretén kívül, megrendelés alapján ellátandó feladatokból áll - olvashatjuk a hivatalos állásfoglalást a Katasztrófavédelem honlapján. Mennyibe kerül a kéményseprés 2023-ban? Mik a kéményseprés szabályai a családi házak vonatkozásában 2023-ban?
2023. 06. 08. 02:00
Megosztás:

Idén már 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója szerdán Alsónémediben.
2023. 06. 08. 01:30
Megosztás:

Magyarország a világ minden részéről várja a beruházókat

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat - mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.
2023. 06. 08. 01:00
Megosztás: