Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát?

Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát? Erre a kardinális kérdésre már több mint fél évszázada létezik válasz: a szünetmentes tápegységek a kezdeti modellek óta számottevő fejlődésen mentek keresztül, napjainkban pedig már az energiaellátás szempontjából is meghatározó szerepelt töltenek be. A UPS-technológia evolúcióját az Eaton szakértői foglalták össze.

Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát?

„Homály fedi azt, hogy pontosan ki, mikor és hol találta fel a szünetmentes tápegységet, azaz egyetlen feltaláló sincs, aki egyedül magáénak vallhatná. Annyit viszont biztosan tudunk, hogy az Eaton finnországi üzemében már 1962 óta gyártanak szünetmentes tápegységeket. Az elmúlt hat évtized során e technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül: csak az Eaton több mint kétszáz technológiai újítást szabadalmaztatott a tartalék áramellátás és az energiaátalakítási technológia területén. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig a UPS-ek napjainkra már az energiaátállásban is meghatározó szerepet játszhatnak” – mondta Szontág Balázs, az Eaton Magyarország marketing menedzsere.

Mi a UPS?

A szünetmentes tápegységek (másnéven UPS-ek) olyan teljesítményelektronikai eszközök, amelyeknek központi eleme egy akkumulátor, és két alapvető funkcióval rendelkeznek: a tartalék áramellátás biztosítása és a hálózati áram „tisztítása”. Így egyfajta biztosítékként működik az elektromos fogyasztók számára, ezért létfontosságú eszköz az üzletmenet folytonosságának biztosításához. Rövid áramkimaradás esetén a UPS megvédi a kritikus berendezéseket azzal, hogy jellemzően öt és harminc perc közötti időszakra tovább biztosítja az áramellátást, áthidalva ezzel a generátor beindulásáig tartó időszakot. Hosszabb áramkimaradások esetén pedig szabályozott leállást biztosít az adatvesztés és adatsérülés elkerülése érdekében. Még ha a hálózati áramellátás rendelkezésre is áll, annak rossz minősége – feszültséglökések, feszültségcsökkenések vagy tranziensek – nagyban veszélyeztetheti a berendezéseket, különösen a mai egyre kifinomultabb és érzékenyebb eszközök esetében. A UPS a hálózat által biztosított feszültség „kisimításával” biztosítja ezen eszközök működését.

A szünetmentes tápegységek használata kulcsfontosságú minden olyan területen, ahol a kritikus vagy érzékeny berendezéseknek folyamatos és tiszta áramellátásra van szükségük. Ilyen területnek számítanak például az egészségügyi intézmények, az adatközpontok, az ipari feldolgozó berendezések, vagy éppen a vészhelyzeti kommunikáció teljes infrastruktúrája.

A legújabb fejlesztések

Amíg az első UPS eszközök analógok voltak és csak néhány kilowatt kapacitással rendelkeztek, a digitális jelfeldolgozó processzorokkal ellátott modern készülékek nagy adatmennyiséget is képesek kezelni, ami sokkal fejlettebb funkciókat és vezérlést biztosít, akár több megawattos teljesítménnyel ötvözve. Ezzel párhuzamosan a szünetmentes tápegységek hatékonysága is javult: a 30 évvel ezelőtti mintegy 20 százalékról mára 3 százalékra csökkent a teljesítményveszteség. Emellett az eszközök kisebbek és transzformátor nélküli kialakításúak, így gyártásukhoz kisebb mennyiségű nyersanyag szükséges. A legújabb modellek ezen kívül olyan előnyökkel is rendelkeznek, mint például a gyorsabb kapcsolás, a fejlett teljesítményelektronika, vagy éppen a hatékonyabb hűtés. Mindezek fontos szempontok az energia- és hűtési költségek növekedése, valamint a dekarbonizácó szükségessége miatt.

A fejlesztések olyan moduláris felépítést tettek lehetővé, amely könnyű skálázhatóságot és karbantartást biztosít. A kapacitás bővítéséhez ugyanis mindössze elegendő egy újabb modult hozzáadni, és az egyes modulok akár a többi egység üzemelése közben is karbantarthatók. Ennek eredményeként a legújabb UPS-ek nagyobb megbízhatóságot, rendelkezésre állást és rugalmasságot biztosítanak kisebb költségek mellett. Amíg a UPS-ek hagyományosan ólom-sav akkumulátorokon alapultak, ezeket mára felváltották a lítium-ion akkumulátorok, amelyek kisebbek, könnyebbek és sokkal alkalmasabbak a hosszabb árammentes időszakok áthidalására. Ha ehhez hozzávesszük a szuperkondenzátorok fejlődését – amelyek önmagukban nem akkumulátorok, de képesek nagy mennyiségű villamos energiát tárolni és gyorsan leadni –, teljesen új funkciók valósíthatók meg.

Intelligensebb hálózatok

A UPS technológia szerepe a kritikus fogyasztók védelméről egyre inkább áttevődik a hálózat egészének védelmére. A UPS-ek legújabb generációja – ilyen például az Eaton EnergyAware rendszere – hálózat-interaktív, ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek nemcsak egyirányú, hanem kétirányú energiaáramlást is képesek kezelni. Az egyszerű áramfelvétel helyett ezek az intelligens UPS-ek képesek visszatáplálni a felesleges energiát a hálózatba anélkül, hogy a működésükben bármilyen kompromisszumot kellene kötni. Ez egyrészt megkönnyíti a rövid- és hosszú távú csúcskiegyenlítést a hálózat terhelésének csökkentése érdekében, másrészt támogatja a megújuló energiaforrások elterjedését, amelyek a hagyományos, fosszilis energiaforrásokhoz képest még nagyobb ingadozásoknak vannak kitéve. A hálózatstabilizálás, a helyi energiagazdálkodás és az energiaáramlás fejlett vezérlése révén a modern UPS-ek így jelentősen hozzájárulhatnak az energetikai átálláshoz.

„A jövőbeli UPS-fejlesztések kevésbé a készülék hatékonyságának javításáról szólnak majd. Sokkal inkább arról, hogyan tudja az adott berendezés szabályozni, tárolni és hasznosítani a különböző energiaforrásokból származó villamos energiát a fenntarthatóság érdekében. Ha például egy adatközpont UPS-ében tárolt energia 100 százalékban megújuló energiaforrásokból származik, akkor a 3 százalékos energiaveszteség nem jelent további károsanyag-kibocsátást, és kevésbé ártalmas a fenntarthatóság szempontjából” – tette hozzá Szontág Balázs.

A jövő kihívásai

A termék életciklusa során kibocsátott károsanyagmennyiség kérdése egyre kevésbé a UPS működése szempontjából merül fel, sokkal inkább a gyártó folyamatainak fenntarthatósága lesz a kérdés. Ez a „cradle-to-gate” (a bölcsőtől a kapuig) néven emlegetett megközelítés a gyártás kezdetétől egészen az értékesítés pillanatáig tartó szakaszban értékeli a termék karbonlábnyomát. A vásárlók számára így egyre fontosabbá válik, hogy milyen és mekkora mennyiségű nyersanyagból készül egy UPS, beleértve a gyártás során felhasznált energia típusát és mennyiségét is.

Mivel a UPS-ek a hatékonyságnövelés tekintetében lassan elérik a csúcsot, a figyelem most már más szempontokra is fordul, például a tartalékgenerátorok energiaforrására, amely még mindig gyakran a korántsem ideális gázolaj vagy gáz. A UPS-ek által a hálózat számára nyújtható szolgáltatásokról folytatott tárgyalásokon fontos szempont, hogy ne tévesszük szem elől elsődleges céljukat, nevezetesen a kritikus berendezések tiszta, szünetmentes áramellátását.  Ennek ellenére a jövő UPS-e ennél sokkal többre is képes, mivel az energetikai átállás („nulla nettó”) alapvető építőelemeként működik.

Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás

Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás - állapította meg egy új tanulmány.
2022. 09. 28. 06:00
Megosztás:

Állami tulajdonú energiavállalat létrehozását tervezi a brit Munkáspárt

Állami tulajdonú energiatermelő vállalat létrehozásának terveit jelentette be kedden a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.
2022. 09. 28. 05:30
Megosztás:

Élettársad van nem házastársad? Akkor most kapaszkodhatsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2022. 09. 28. 04:01
Megosztás:

Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszor olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a levegőt vagy más gázokat a légköri nyomásnál magasabb nyomásra sűrítsük. Ennek során pedig összenyomja a légkörből vett levegőt és növeli annak nyomását. A kompresszorokat számos különböző iparágban használják, például az autóiparban, a vegyiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, az egészségügyben, de még az üvegiparban is. Emellett a ház körül vagy utazásnál is nagy hasznukat vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!
2022. 09. 28. 03:00
Megosztás:

Meglepő lépés az MNB-től

A Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén további 125 bázisponttal emelte az alapkamatot, 13 százalékra. Egyúttal jelezték azt is, hogy ezzel a határozott lépéssel véget ért a tavaly nyár óta tartó kamatemelési ciklus.
2022. 09. 28. 02:30
Megosztás:

Egy hét alatt több mint ötszáz intézkedés vezetés közbeni mobilozás miatt

Egy hét alatt több mint ötszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.
2022. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését segítheti az SZTE geográfusainak kutatása

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
2022. 09. 28. 01:30
Megosztás:

A hagyományos villanykörték lecserélésére indul program Romániában

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága.
2022. 09. 28. 01:00
Megosztás:

Romániában 37 százalékkal nőtt a biztosítási piac

Romániában 37 százalékkal, 8,76 milliárd lejre nőtt a biztosítási piac az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte kedden a román biztosítási felügyelet.
2022. 09. 28. 00:05
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

John Williams és Bob Iger tiszteletbeli lovagi címet kapott II. Erzsébettől

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján - írta kedden a BBC News.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

Megugrott az eladott új lakások száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban 28,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása augusztusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 685 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. A mutató 2020 júniusa óta legnagyobb mértékben nőtt.
2022. 09. 27. 22:30
Megosztás:

A cirok a jövő fontos takarmánynövénye lehet

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó. Az eseményről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.
2022. 09. 27. 22:00
Megosztás:

Megoszlanak az elemzői vélemények a kamatemelési ciklus lezárásáról

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők egyöntetűen meglepőnek nevezték a 125 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés mértékét, a kamatemelési ciklus leállításáról azonban megoszlottak a vélemények.
2022. 09. 27. 21:30
Megosztás:

Spanyolországban több mint 15 százalékkal drágult a fogyasztói kosár

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.
2022. 09. 27. 21:00
Megosztás:

Jóváhagyta a szlovák parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
2022. 09. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint kedden este reggelhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2022. 09. 27. 20:00
Megosztás:

Nagy az érdeklődés a kormány tűzifaprogramja iránt

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szerint.
2022. 09. 27. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 09. 27. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
2022. 09. 27. 18:30
Megosztás: