Hogyan előzd meg a váratlan költségeket egy építkezés során?

Az építkezés egy átlagember életének talán legnagyobb anyagi befektetése. Mivel minden egyes döntés komoly anyagi vonzattal jár, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy döntésenként mekkora összeget tudunk spórolni.

Hogyan előzd meg a váratlan költségeket egy építkezés során?

Lehet, hogy néhány ezer forint nem tűnik soknak a milliókhoz vagy tízmilliókhoz képest, ám ha jobban belegondolunk, az ezernyi apró spórolás végül összeadódik — az építkezés végére pedig akár a milliós nagyságrendet is elérheti.

A kérdés már csak az, hogy milyen alapanyagokon, munkafolyamatokon és döntéseken lehet a legtöbbet megtakarítani?

A hatékony építkezés alapelvei

Az első és legkézenfekvőbb módszer az alapanyagokon történő takarékoskodás.

Mielőtt kitérnénk a részletekre, fontos eloszlatnunk a tévhitet: az alapanyagokon történő spórolás nem azt jelenti, hogy kispóroljuk az építményből az alapanyagokat, sőt, éppen ennek az ellenkezője!

Sokan bele sem gondolnak, de nem csak azzal lehet megtakarítani, hogy mindent berendelünk egyszerre az áremelkedés elkerülése végett — ez ugyanis csak az alapanyagok beszerzési árára vonatkozik. Emellett azonban érdemes hosszú távon, a fenntartási költségekre is gondolni, ugyanis az olyan állandó költségelemek, mint a rezsi, rengeteg pénzt fognak elvinni a következő évek során.

Éppen ezért ha a gyenge minőségű — például rosszabb hőszigetelő képességű — anyagokat részesítjük előnyben, akkor bár valóban olcsóbb lesz maga az építkezés, azonban később a fűtésszámlán keresztül fogjuk megfizetni ennek az árát. Érdemes tehát olyan anyagokat választanunk, amelyek minőségiek, megbízhatóak és időtállóak.

Néha természetesen a gyorsaság is fontos, mert az építőanyagok olyan gyorsan drágulnak, hogy a várakozással sokkal többet veszíthetünk, mint amennyit hosszú távon nyerni tudunk.

Fontos azonban, hogy ilyenkor se elégedjünk meg a gyengébb minőséggel — válasszunk olyan anyagokat, amelyek elősegítik a gyors munkát, mégis minden általunk támasztott feltételnek maradéktalanul megfelelnek. Jó példa erre többek között a porotherm tégla, illetve az ebből az anyagból készült termékek, mint például a porotherm födémgerenda

Ahhoz, hogy laikusként megtaláljuk az ehhez hasonló modern anyagokat, képzett kivitelezőre és egy műszaki ellenőrre is szükségünk lesz.

Az építkezésnek ugyanis vannak olyan területei, amelyek igen komoly szakértelmet kívánnak — gondoljunk csak például a pincetömb kiemelésére, az alapozásra vagy az előbb említett anyagból készült porotherm áthidaló megfelelő módon történő alkalmazására.

Ha már az alapozásnál tartunk, a legtöbb építkezésen ez jelenti a szűk keresztmetszetet, hiszen olyan sokrétű és létfontosságú folyamat, hogy minden egyes hiba komoly összegekbe és rengeteg időbe kerülhet — nem is beszélve a biztonságról.

Az alapozást minden esetben kézi- vagy gépi földmunka előzi meg, amin rengeteget lehet spórolni, ha előre megtervezzük az egész folyamatot:

- Határozzuk meg, hova építünk és mely területekre fogunk „csak” ültetni

- A beépítendő területeken számoljuk ki, hogy mennyi extra földre lesz szükségünk — vagy éppenséggel mennyit kell majd elszállítani.

- A beültetésre váró területeken határozzuk meg, hogy milyen tápanyag dúsító műveleteket (pl.: humuszolás) fogunk végezni.

- Elemezzük ki, hogy milyen a földünk minősége és összetétele (homokos, agyagos, stb.)

- Érdeklődjünk, hogy mennyibe fog kerülni a föld szállítása, dúsítása, kiegyenlítése, stb.

Érdemes több helyről is árajánlatot kérni, amelyeknél próbáljuk meg előnyben részesíteni a minél részletesebben kidolgozott változatokat, hiszen így pontosan láthatjuk, hogy melyik munkafázis/alapanyag milyen költséggel párosul.

A beszállítókat és kivitelezőket ez alapján versenyeztetni is tudjuk — amikor pedig megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő szakembereket, rendeljük be jó előre az alapanyagokat és fizessük ki a munkájukat, hiszen ezzel megvédhetjük magunkat a későbbi áremelkedéstől.

Először adták át Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat

Először ítélte oda Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat a PwC Magyarország 267 hazai vezérigazgató véleménye alapján. Az idén megalapított kitüntetéssel olyan hazai cégvezetőt ismernek el, akire a magyarországi felső vezetők példaképként tekintenek. Elsőként Gazsi Zoltánt, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetőjét díjazták február 8-án a Magyar Zene Házában, a PwC Vezérigazgató Felmérésének eredményeit bemutató eseményen.
2023. 02. 09. 14:00
Megosztás:

Lemaradhat a Google Bard az AI-harcban?

Csalódást okozott a Google, miután tegnap Párizsban próbálták demonstrálni saját mesterséges intelligencia alapú chatbotjukat, a Bard-ot.
2023. 02. 09. 13:30
Megosztás:

Átalakítások a Disney-nél

5,5 milliárd dollár költséget tervez megtakarítani idén a Disney – mondta el Bob Iger vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor.
2023. 02. 09. 13:00
Megosztás:

Lehull a lepel! Mennyi a január havi magyar infláció?

Holnap jön a januári inflációs adat. A piaci várakozások szerint a decemberi 24,5 százalék után januárban 25,2 százalékra nőhetett az áremelkedés üteme év per év összeghasonlításban - prognosztizálják az ERSTE elemzői.
2023. 02. 09. 12:30
Megosztás:

Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

Átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat díjait. A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, emellett munkájukon keresztül megismerhetjük a digitális gazdaság és a technológia (IKT) szektor lehetőségeit. A február 8-án, az EPAM Systems Székházban megrendezett gálán három kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy különdíjat is átadott.
2023. 02. 09. 12:00
Megosztás:

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.
2023. 02. 09. 11:30
Megosztás:

Művészetek Völgye 2023 - Íme a fellépők és a Nagyszínpad programja

Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
2023. 02. 09. 11:26
Megosztás:

A MET Csoport új vezérigazgatót nevez ki spanyol leányvállalata élére

A MET Csoport Ángel Crespót nevezte ki a spanyolországi leányvállalata, a MET Energía España vezérigazgatói posztjára.
2023. 02. 09. 11:00
Megosztás:

Felgyorsítja digitális átalakulását a BMW-csoport

Kibővíti stratégiai együttműködését a BMW az SAP-val, hogy felgyorsítsa digitális fejlődését. A RISE with SAP bevezetésével a csoport teljes SAP-rendszere átalakul. A megoldás az üzleti folyamatok közös támogatásával rugalmasságot, gyors fejlődést és hosszútávú sikert biztosít a vállalatnak.
2023. 02. 09. 10:30
Megosztás:

Mennyivel tette tudatosabbá az ingatlanvásárlókat a dráguló energia?

Az elmúlt évben született kormányzati döntések többek között érintették a gáz, az elektromos áram és az üzemanyagok lakossági árát is. Az energiaárak növekedésének hatására sok ingatlantulajdonos kezdett tudatosabban viszonyulni az ingatlana energiafogyasztásához, illetve ez a tudatosság részben megjelent az ingatlanvásárlásoknál is.
2023. 02. 09. 10:00
Megosztás:

Mi hajtja az innovációt?

Nem szerepelt túl jól az EU innovációs eredménylistáján Magyarország. Bár a K&H innovációs index árnyalja a képet, sokkal jobb eredményt ez sem mutat. Arról, hogy mi lehet az oka a magyar vállalatok gyenge innovációs aktivitásának, Németh Balázst, a K&H Csoport innovációs vezetőjét kérdeztük.
2023. 02. 09. 09:40
Megosztás:

Minibölcsőde épül Vésztőn

Karakas Anikó (független) közölte, a forrást az úgynevezett Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) uniós keretből nyerték el; a beruházás összegének 27 százalékát (az áfatartalmat) hazai forrásból biztosítják.
2023. 02. 09. 09:00
Megosztás:

Az USA megosztja a NATO-szövetségesekkel a kínai hírszerzés léggömbjéről szerzett információkat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik - közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával.
2023. 02. 09. 08:30
Megosztás:

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás: