Hogyan függ össze az életmódunk és a munkahelyi stressz?

A stressz a mindennapjaink velejárója, van aki sokat stresszel, van akinek kevesebb jut. A legtöbb feszült helyzetet az életünkben a magánéleti, kapcsolati problémák, az anyagi gondok és a munkahelyi nehézségek okozzák. Mivel az állásunkban eltöltött idő meghatározó, nem mindegy, hogy hogyan kezeljük az ott érő megpróbáltatásokat. Az életmód és a munkahelyi stressz között szoros összefüggés van, mivel az életmódunk hatással van az egészségünkre, és az egészségünkre gyakorolt hatások befolyásolják, hogyan kezeljük a munkahelyi nyomást. Illetve fordítva is igaz.

Hogyan függ össze az életmódunk és a munkahelyi stressz?

A rövid ideig tartó stressz csak növeli szervezetünk ellenállóképességét, azonban, ha folyamatosan túlterheltek vagyunk, az kihat a testünkre, mivel megpróbál alkalmazkodni és idővel fiziológiai elváltozások indulnak el. A stressz lehet az okozója az inzulinrezisztenciának vagy a mellékvese kifáradása miatti pajzsmirigy alulműködésnek, és nem mellesleg a szervezet felborult belső egyensúlyának köszönhetően elindulhat a hízás is.

Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, hogy milyen életmódbeli változtatások segíthetnek csökkenteni a stresszt és javítani az általános egészségi állapotunkat:

A stresszkezelő technikák alkalmazása, mint például a mély légzés, a progresszív izomlazítás, a jóga és a meditáció hozzájárulnak a megnyugvásunkhoz. Emellett a rendszeres testmozgást ugyancsak szükséges kiemelni, mert támogatja a stressz kezeléséhez szükséges fizikai képességeket. Az aerob edzés (pl. futás, úszás, kerékpározás) a leghatékonyabb módszer erre.

A mozgás után fontos, hogy eleget és minőségileg pihenjünk. Az állandó idegesség hatására az agy és a test is kimerül. Ezért érdemes olyan hobbit, tevékenységet végezni, ami kikapcsol, mint az olvasás, zenehallgatás, festés. Valamint az alvás kérdést szintén javallott rendezni, a megfelelő mennyiségű alvás szintén jótékonyan hat az energiaszintre, valamint normalizálja az érzelmi és mentális állapotot.

A hatékony időbeosztás egyaránt támogatja a belső feszültségünk csökkentését. Fontos, hogy legyenek rövid és hosszú távú célok, amelyek megkönnyítik a napi feladatok tervezését és végrehajtását.

Végül talán a legfontosabb tényező: az egészséges étkezési szokások bevezetése az életünkbe. A helyes étrend, amely magában foglalja a teljes értékű ételeket, a jó minőségű fehérje forrásokat, az egészséges zsírokat, az antioxidánsokat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket, segíthet helyre billenteni a felborult belső egyensúlyunkat, ezáltal növelni az energiaszintet és javítani a hangulatot.

Oletics Nik táplálkozási szakértő meg amúgy elég bomba nőAz életmód tanácsadó szerint az alábbi tippeket érdemes megfogadni, hogy egészségesen táplálkozzunk a munkahelyen is:

- Kerüljük az egészségtelen ételeket, mint például a cukros élelmiszereket, az édességeket vagy a cukros üdítőket, emellett a finomított lisztes ételeket is javasolt visszaszorítani, mint a péksütemények, a búzát viszont ajánlott kiiktatni és inkább teljes kiőrlésű társaikra lenne jó cserélni.

- Fontos a napi folyadékbevitel, lehetőleg szénsavmentes, tiszta vizet igyunk, és a koffeintartalmú italokat pedig célszerű lenne minimálisra csökkenteni vagy leginkább elhagyni. A sok kávé, a tea és az energiaitalok nagy mennyiségben történő fogyasztása növelheti a stresszt és az idegességet.

- Ajánlatos egészséges ételek bevitele a munkahelyre, nem csak azért, mert olcsóbb, hanem mert kisebb az esély a nem épp tápláló ennivalókra való elcsábulásra. Nem mellesleg némi stressztől is megkíméljük magunkat, hogy nem kell azon gondolkodnunk, mit is fogunk enni. Az ételek dobozolásával elkerülhetjük, hogy túl együk magunkat, vagy épp túl keveset, illetve szem előtt tudjuk tartani, hogy az ennivaló legyenek jó minőségű fehérjében, lassan felszívódó szénhidrátban és egészséges zsírban gazdag, minden étkezés egy teljes értékű étkezés legyen.

Azonban az, hogy kinek mely élelmiszerek és milyen arányban tesznek jó, az egyén függő. A helyes táplálkozásban alapvető nézőpont, hogy mindenki egyedi, egyéni táplálkozási igényekkel, ezért is tanácsos szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan állít össze étrendet és élelmiszerlistát, figyelembe véve az életkörülményeinket is.

Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadóról több információt: www.oleticsniki.hu

A republikánusok olcsó trükknek nevezik Biden új terveit

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.
2024. 05. 23. 11:00
Megosztás:

Ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
2024. 05. 23. 10:30
Megosztás:

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás:

Lovagold meg a kriptohullámot: Top érmék, amelyek hatalmas profitokat hozhatnak ebben a bika ciklusban

A bikák visszatértek a kriptopiacra, és most teljes erőbedobással támadnak. A hangulat egyre optimistább, és a szakértők új történelmi csúcsokat jósolnak a piacnak. Sok befektető igyekszik megtalálni a legjobb érméket, amelyekbe érdemes befektetni, hogy hatalmas hozamokat érjenek el.
2024. 05. 23. 08:35
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön. A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 1,28 százalékos emelkedéssel, 39 112 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,54 százalékkal nőtt.
2024. 05. 23. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 23. 07:30
Megosztás:

Kutatás: a mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból. Az egyetemisták „menőnek” tartják fentiek mellett a menedzseri karriert, az adattudományhoz vagy mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat és az egészségügyi életpályát is. A felsőoktatási képzés elvégzését követően a diákok közel fele (49%) külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatnál vagy hazai nagyvállalatnál (44%) látja a szakmai előmenetelét. Míg a hazai kis- és középvállalkozásoknál a kérdőívet kitöltők két ötöde (39%) helyezkedne el.
2024. 05. 23. 07:00
Megosztás:

A munkaidő 5 százalékát töltjük kommunikációval - jó ez így?

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő egyeztetésekre, beszélgetésre - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline apest összefoglalójából. A teljesítmény csökkenéséért és az esetleges hibák gyakori előfordulásáért 86 százalékban a nem megfelelő kommunikációt, vagy annak teljes hiányát jelölik meg a dolgozók. Az összefüggés tehát egyértelmű, a rossz kommunikáció súlyos hibákhoz, amely pedig a nap végén bevétel csökkenéséhez vezet.
2024. 05. 23. 06:30
Megosztás:

Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.
2024. 05. 23. 06:00
Megosztás:

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás: