Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli

Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli, ez megingatta az emberek bizalmát a kormánynak a társadalmi problémák megoldására irányuló képességében - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli

A Dutchnews hírportál tudósítása szerint a király beszédének komor hangvétele tükrözte a kormány előtt álló számos aktuális kihívást: a növekvő energiaszámlákat és az inflációt, az ukrajnai háborút és a holland gazdák elégedetlenségét a kormány nitrogéncsökkentési tervei miatt.

A király felhívta a figyelmet: "Ellentmondásos az, hogy a gazdasági növekedés és az alacsony munkanélküliség időszakában a háztartásoknak megélhetési válsággal kell szembenézniük, és a szegénység növekszik". Hozzátette: "az is ellentmondásos, hogy egy olyan szabad országban, mint Hollandia, az emberek úgy érzik, nem tudják kifejezni véleményüket, mert félnek az ellenséges reakcióktól. Aggasztó továbbá, hogy egy olyan érett demokráciában, mint a holland, az emberek kezdik elveszíteni a kormány és a politika problémamegoldó erejébe vetett hitüket."

A király kitért arra, hogy a kormány "abszolút kötelességének" érzi, hogy igazságot szolgáltasson azoknak a családoknak, amelyeknek az élete tönkrement a családtámogatási botrányhoz kapcsolódó hamis vádak miatt, illetve azoknak a Groningenben élő embereknek, akiknek otthonában a térségben folyó gázkitermelés miatt keletkeztek károk.

"Továbbra is fájdalmas és szégyenletes tény, hogy a hatóságok hibái és hanyagsága miatt oly sok egyénnek és családnak kell súlyos problémákkal szembenéznie" - hangsúlyozta.

Vilmos Sándor arról is beszélt, a kormány intézkedéscsomagot fog előterjeszteni több mint 18 milliárd euró értékben a megélhetési válság kezelésére. Ez várhatóan felső határt is tartalmazni fog az energiaszámlákra vonatkozóan, a számítás alapja egy átlagos háztartás fogyasztása lesz.

A király felvázolta az egyenlőtlenségek elleni hosszú távú terveket is: a kormány eszerint a minimálbér és a juttatások emelésével, valamint a nyereség- és vagyonadók emelésével kíván fellépni az egyenlőtlenségek ellen, míg a gáz- és olajtársaságok magasabb adóját az alacsony jövedelműek energiaszámláinak kifizetésére fordítják majd. Megerősítette azonban, hogy a kabinet továbbra is elkötelezett a fosszilis tüzelőanyagokról a "tiszta energiára" való áttérés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint "az atomenergia új szerepének megteremtése" mellett.

"A nitrogénkibocsátás 50 százalékos csökkentése és a fenntartható gazdálkodásra való áttérés elkerülhetetlen" - hangsúlyozta a király.

Mint mondta, a kormány célja az, hogy több támogatást kapjanak a lakástulajdonosok, hogy házaikat energiatakarékosabbá tegyék, illetve felgyorsítják a szél- és más megújuló energiaforrásokra vonatkozó terveket annak érdekében, hogy az év végére teljesen leállítsák az orosz gázszállításokat.

A rabszolgaság eltörlésének 150. évfordulója közeledtével a király az eddigi leghatározottabb utalást tette arra, hogy az állam kész bocsánatot kérni a gyarmati múltban elkövetett sérelmekért. "Ha olyan társadalmat akarunk, ahol nincs helye a rasszizmusnak és a megkülönböztetésnek, ahol mindenki úgy érzi, hogy meghallgatják és megbecsülik, akkor nyíltan kell gondolkodnunk történelmünk kevésbé kellemes fejezeteiről is"- mondta.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: "Oroszország brutális agressziója Ukrajna ellen veszélyezteti a békés társadalmat, amelyet Hollandia a második világháború óta épített". Bejelentette, hogy kormány növeli és felgyorsítja a honvédelem támogatását, és továbbra is együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel, hogy "gátat vessen a demokrácia leépülésének".

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás: