Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli

Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli, ez megingatta az emberek bizalmát a kormánynak a társadalmi problémák megoldására irányuló képességében - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli

A Dutchnews hírportál tudósítása szerint a király beszédének komor hangvétele tükrözte a kormány előtt álló számos aktuális kihívást: a növekvő energiaszámlákat és az inflációt, az ukrajnai háborút és a holland gazdák elégedetlenségét a kormány nitrogéncsökkentési tervei miatt.

A király felhívta a figyelmet: "Ellentmondásos az, hogy a gazdasági növekedés és az alacsony munkanélküliség időszakában a háztartásoknak megélhetési válsággal kell szembenézniük, és a szegénység növekszik". Hozzátette: "az is ellentmondásos, hogy egy olyan szabad országban, mint Hollandia, az emberek úgy érzik, nem tudják kifejezni véleményüket, mert félnek az ellenséges reakcióktól. Aggasztó továbbá, hogy egy olyan érett demokráciában, mint a holland, az emberek kezdik elveszíteni a kormány és a politika problémamegoldó erejébe vetett hitüket."

A király kitért arra, hogy a kormány "abszolút kötelességének" érzi, hogy igazságot szolgáltasson azoknak a családoknak, amelyeknek az élete tönkrement a családtámogatási botrányhoz kapcsolódó hamis vádak miatt, illetve azoknak a Groningenben élő embereknek, akiknek otthonában a térségben folyó gázkitermelés miatt keletkeztek károk.

"Továbbra is fájdalmas és szégyenletes tény, hogy a hatóságok hibái és hanyagsága miatt oly sok egyénnek és családnak kell súlyos problémákkal szembenéznie" - hangsúlyozta.

Vilmos Sándor arról is beszélt, a kormány intézkedéscsomagot fog előterjeszteni több mint 18 milliárd euró értékben a megélhetési válság kezelésére. Ez várhatóan felső határt is tartalmazni fog az energiaszámlákra vonatkozóan, a számítás alapja egy átlagos háztartás fogyasztása lesz.

A király felvázolta az egyenlőtlenségek elleni hosszú távú terveket is: a kormány eszerint a minimálbér és a juttatások emelésével, valamint a nyereség- és vagyonadók emelésével kíván fellépni az egyenlőtlenségek ellen, míg a gáz- és olajtársaságok magasabb adóját az alacsony jövedelműek energiaszámláinak kifizetésére fordítják majd. Megerősítette azonban, hogy a kabinet továbbra is elkötelezett a fosszilis tüzelőanyagokról a "tiszta energiára" való áttérés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint "az atomenergia új szerepének megteremtése" mellett.

"A nitrogénkibocsátás 50 százalékos csökkentése és a fenntartható gazdálkodásra való áttérés elkerülhetetlen" - hangsúlyozta a király.

Mint mondta, a kormány célja az, hogy több támogatást kapjanak a lakástulajdonosok, hogy házaikat energiatakarékosabbá tegyék, illetve felgyorsítják a szél- és más megújuló energiaforrásokra vonatkozó terveket annak érdekében, hogy az év végére teljesen leállítsák az orosz gázszállításokat.

A rabszolgaság eltörlésének 150. évfordulója közeledtével a király az eddigi leghatározottabb utalást tette arra, hogy az állam kész bocsánatot kérni a gyarmati múltban elkövetett sérelmekért. "Ha olyan társadalmat akarunk, ahol nincs helye a rasszizmusnak és a megkülönböztetésnek, ahol mindenki úgy érzi, hogy meghallgatják és megbecsülik, akkor nyíltan kell gondolkodnunk történelmünk kevésbé kellemes fejezeteiről is"- mondta.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: "Oroszország brutális agressziója Ukrajna ellen veszélyezteti a békés társadalmat, amelyet Hollandia a második világháború óta épített". Bejelentette, hogy kormány növeli és felgyorsítja a honvédelem támogatását, és továbbra is együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel, hogy "gátat vessen a demokrácia leépülésének".

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás:

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2023. 06. 04. 07:00
Megosztás: