Mi lesz a pénzünkkel azután, hogy Így vezeti be az EURÓ-t Magyarország?!

Magyarország a Európai Unióhoz való csatlakozásakor 2004-ben az EURÓ bevezetését is vállalta. 2004 májusában , mikor Magyarország az Európai Unió hivatalos tagja lett, a romló makrogazdasági adatok miatt az euró bevezetésének tervezett időpontját 2009-re tolták ki. Azóta eltelt 15 év és még mindig forint a hivatalos magyar fizetőeszköz.

Mi lesz a pénzünkkel azután, hogy Így vezeti be az EURÓ-t Magyarország?!

Horvátország már euróval fizet - Magyarország mikor fog?

Miután Horvátország 2023-tól az euró bevezetése mellett döntött, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök figyelemfelkeltő véleménycikkében áttekintette a közép-kelet-európai régió euróra való alkalmasságát.

A magyar vonatkozású elemzés szerint a magyar kormány nem tekinti elsődleges céljának az euró bevezetését, ami hátráltathatja azoknak a gazdasági lépéseknek a megvalósulását, melyek az euró elfogadásához szükségesek. Ugyanakkor az euróövezeten kívül maradó uniós tagállamok hátrányos helyzetbe kerülhetnek az uniós kontextusban, ami negatív hatással lehet az országra és lakosságára.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke 2023 májusában, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 53. küldöttgyűlésén, Székesfehérváron, megosztotta gondolatait az euró bevezetéséről. Szerinte Magyarország a maastrichti kritériumok teljesítését tekintve várhatóan 2024 végére megfelelő állapotba kerülhet, ugyanakkor elismeri, hogy az ország egy főre jutó GDP-je az uniós rangsor alsó harmadában található.

Matolcsy György jegybankelnök egy 2023. június 3-i rádióműsorban nyilatkozva az euró kötelező bevezetéséről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank álláspontja egyértelmű és határozott: az eurót be kell vezetni, ami egy közös döntés lesz a magyar kormány és az Európai Bizottság részéről. Bár szerinte ez csak 2030 után valósulhat meg, azzal érvelve, hogy addigra várhatóan Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, és fel lesz készülve az euró bevezetésére.

Most akkor mi a valós EURÓ bevezetési dátum?

magyarország euró bevezetés időpontja

Varga Mihály 2023. augusztus 26-án, a Tihanyban megrendezett Tranzit Fesztiválon beszélt az euróbevezetés fontosságáról. A bevezetés feltételeinek elérését Magyarország alapvető és jól felfogott érdeknek nevezte, ugyanakkor kiemelte, hogy az euróövezethez való csatlakozás akkor történjen meg, amikor annak a politikai és gazdasági feltételei optimálisak.

Matolcsy György jegybankelnök 2023. november 20-án, a jobbikos Balassa Péter kérdésére adott válaszában hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarország még nem érte el az euroérettség megfelelő szintjét. Bár az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, és minden tőle telhetőt megtesz az ország bevezetési feltételeinek eléréséért, ehhez egy átfogó versenyképességi fordulatra van szükség.

Az Európai Unió gazdasági és politikai folyamatai mellett a magyar kormány és jegybank is kiemelt figyelmet fordít az euró bevezetésének lehetőségére. Habár egyértelmű álláspontokat fogalmaztak meg az euró bevezetésével kapcsolatban, a döntés végrehajtása még várat magára. A részletes tervek és konkrét időpontok meghatározása a jövőbeni politikai és gazdasági fejlemények függvénye lesz.

Az euró bevezetése Magyarországon továbbra is napirenden marad, és az érintett szereplők folyamatosan dolgoznak azon, hogy a megfelelő feltételek adottak legyenek a bevezetéshez. A következő időszakban további intézkedések és nyilatkozatok formálják majd a magyarországi euróbevezetés körülményeit és időzítését.

Mi történik a pénzünkkel az EURÓ bevezetése után? 

IDE kattintva írtunk erről.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: