Indul a pánik? 45%-kal emelkedett a gáz ára egy hét alatt! Grafikonnal

A múlt pénteki 36 euró/MWh szintről 53 euróra ugrott a jövő havi leszállítású európai gáz árfolyama.

Indul a pánik? 45%-kal emelkedett a gáz ára egy hét alatt! Grafikonnal

Hatalmasat ugrott a gáz piaci árfolyama

Ez 45%-os emelkedés egy hét leforgása alatt, míg a kőolajpiacon 10% alatt maradt az árfolyam kilengése, és mostanra nagyrészt az is korrigálódott.

Az izraeli konfliktusra sokkal érzékenyebben reagált a gáz, mint más termékek, annak ellenére is, hogy az európai gáztározók töltöttsége 97%, ami gyakorlatilag megegyezik a 10 éves csúccsal és 10 százalékponttal haladja meg az ilyenkor szokásos átlagot.

Grafikonon az elmúlt nap hatamas árugrása

gáz árfolyama grafikon

A gázpiac feszült

A gázpiac továbbra is feszült, így a Tamar mező leállításáról szóló bejelentés jelentős piaci hatásokat váltott ki, mivel ennek hatására 20%-kal csökkent az Izrael felől Egyiptomba érkező gáz mennyisége, ami visszavetheti az Európa felé irányuló egyiptomi LNG szállításokat is.

A Tamar mező tavaly 10,3 milliárd köbméter gázt termelt ki, míg a még jelenleg is működő Leviathan ennél némileg többet, 11,4 milliárd köbmétert, és gyakorlatilag ez a két mező adja Izrael szinte teljes gázkitermelését.

De mekkora lehet ennek hatása Európára?

A teljes izraeli termelésből néhány milliárd köbméter érkezhetett Egyiptomba. Ha ez egy az egyben tovább exportálásra kerülne Európába LNG formájában, az akkor sem lenne túl jelentős Európa évi 340-350 milliárd köbméternyi gázigényéhez képest.

Az ERSTE elemzői becslése szerint nagyjából a piac 2%-áról beszélhetünk éves szinten. A jelenlegi konfliktus és termeléskiesés pedig remélhetőleg ennél jóval rövidebb idő alatt megoldódik.

Egy szó, mint száz, az európai gázellátás csak áttételesen érintett, ráadásul arányait tekintve nem is nagy a kiesés mértéke. Így az európai gázárak megugrása átmeneti és túlzó lehet egy nagyon feszült piaci környezetben.

Lakossági gáz köbméter ára 2023 IDE kattintva

Mitől függ a gáz tőzsdei árfolyama (Dutch TTF Natural Gas Futures)? Milyen tényezők mozgatják a gáz árfolyamát?

A gáz tőzsdei árfolyama, például a Dutch TTF Natural Gas Futures ára számos tényezőtől függ, és a mozgását a következő tényezők alapvetően befolyásolhatják:

gázkazán gázfűtés lakossági földgáz ára

- Kereslet és kínálat: A gáz árfolyamát a kereslet és a kínálat közötti egyensúly alakítja ki. Ha a kereslet meghaladja a kínálatot, akkor az árak emelkednek, míg ha a kínálat meghaladja a keresletet, akkor az árak csökkennek.

- Időjárás: Az időjárás rendkívül fontos tényező a gáz árának alakulásában. Hideg időjárás esetén nő a fűtési és energiafelhasználás, ami növeli a gázkészletek iránti keresletet, és ennek megfelelően az árakat is. Az enyhe időjárás viszont csökkenti a keresletet.

- Termelés és kitermelés: A gáztermelés és -kitermelés mennyisége és hatékonysága jelentősen befolyásolja az árakat. Új kitermelési területek felfedezése vagy a termelési technológiák fejlődése növelheti a kínálatot és csökkentheti az árakat.

- Export és import: A gáz árfolyamát befolyásolja az export és import mennyisége és ára. Az exportált vagy importált gáz mennyisége, valamint az ezt szállító csövek és földgázfolyamok állapota is számít.

- Geopolitikai tényezők: A geopolitikai események, például a gáztermelő országok közötti konfliktusok, szankciók és politikai instabilitás is befolyásolhatják a gázárfolyamokat (lásd az elmúlt évben az orosz-ukrán háborús krízis)

- Pénzügyi piaci tényezők: A gáztermékek tőzsdéjein kereskedők viselkedése és a pénzügyi piaci tényezők is jelentős hatással lehetnek az árakra. Spekuláció, befektetői hangulat és más pénzügyi események is befolyásolhatják az árfolyamokat.

gázfűtés gázkonvektor gáz ára 2023

- Energiaárszintek: Az egyéb energiaforrások árszintje, például az olaj és a szén ára, szintén hatással lehet a gázárakra, mivel az energiatermelők és a fogyasztók kereslete közötti verseny befolyásolja az árakat.

- Készletek és logisztika: A gázkészletek állapota, tárolási kapacitások és logisztikai tényezők, például szállítási lehetőségek, is hatással lehetnek az árakra.

Ezen tényezők kombinációjaként alakulnak ki a gázárfolyamok, és azok változhatnak idővel. A gáztőzsdei ármozgások elemzése és előrejelzése általában összetett és több tényezőre összpontosító elemzői munkát igényel.

A lakossági gázszámla értelmezése - oktatóvideó:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás: