Ingyenes készpénz felvétel külföldön automatából - mennyibe kerül a készpénz felvétele?

Hány százalékot számolnak fel az egyes külföldi országok bankautomatái ha készpénzt (pl. eurót, török lírát, dollárt stb.) szeretnénk felvenni. Cikkünkben most az egyes országok ATM díjait mutatja be és azt is, hogyan oldható meg az ingyenes készpénz felvétel némi odafigyeléssel.

Ingyenes készpénz felvétel külföldön automatából - mennyibe kerül a készpénz felvétele?

Utazik a hétvégén?  Megmutatjuk mennyibe kerül a készpénz felvétele ATM-ből

Pénzfelvétel automatából külföldön

- Amikor külföldön veszünk fel pénzt, figyelembe kell vennünk az ATM-díjakat, valamint a hazai bankunk vagy szolgáltatónk díjait is.

- A Wise kutatásának eredményei szerint a magyarok által kedvelt, hosszú hétvégés nyaralóhelyeken, mint Törökországban, az ATM-díjak akár 4,44%-ot, míg Albániában akár 2,45%-ot is elérhetik.

- Itt vannak a Wise tippjei arról hogyan gazdálkodjunk okosan a készpénzzel utazás közben!

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások. Több városban könnyedén támaszkodhatunk csak kártyás fizetésre, azonban még mindig vannak olyan régiók, ahol továbbra is szükségünk lehet készpénzre. Nem mindig adott a lehetőség, hogy kártyával fizessünk, például, ha piacon vásárolunk, taxiba szállunk, vagy kisebb, helyi étteremben étkezünk. A Wise, globális technológiai vállalat, amely a világ pénzküldésének és pénzkezelésének legjobb módjának kialakításáért dolgozik, 8,4 millió Wise-bankkártyával végzett készpénzfelvételt vizsgált meg világszerte, és térképezte fel az átlagos ATM-es felvételi díjakat, hogy segítsen abban, külföldi utunk során hogyan spórolhatunk a legtöbbet.

A felsorolt átlagos díjak tartalmazzák mind a helyi készpénzfelvételi tranzakciós díjakat, mind a rejtett árfolyam díjakat. 

Az alábbi videóban elmagyarázzuk, hogyan tudsz ingyen pénzt felvenni külföldön automatából:

ATM-díjak a közeli úticélok esetében

A magyar turisták által kedvelt Törökországban az átlagos ATM-díjak a felvett összeg 4,44%-át teszik ki. A díjak a kristálytiszta tengeréről és homokos partjairól híres Albániában is jelentősek, mostanra már 2,45%-ra emelkedtek, de Moldovában is 2,14%-ra kell számítani. Marokkó csak néhány órás repülőútra van tőlünk, itt egy 1,9%-os díjjal kell számolni készpénzfelvétel esetén. A magyarok által kedvelt Horvátország esetében az ATM-díj 1,82%, míg Csehországban ez 1,58%. 

Azoknak, akik az osztrák sípályákon kihasználnák még a szezon végét, vagy hegyi túrára készülnek, 1,2%-os készpénzfelvételi díjjal kell számolniuk, akik pedig Görögországba készülnek napozni, 1,14%-kal. Bosznia-Hercegovinában 0,98%-os az ATM-díj, míg a borairól és ízletes ételeiről ismert Georgiában (Grúziában) ez az érték 0,94%, a nagyszerű tészták és a mediterrán szellő országában, Olaszországban pedig 0,44%-os helyi ATM-díjjal kell számolni. Ezekhez a díjakhoz még hozzáadódik a hazai bank vagy szolgáltató díja is. 

Akik távoli országokba terveznek hosszabb utat, azoknak érdemes tudniuk, hogy a globális felmérés alapján a legmagasabb ATM-díj Argentínában van, ahol a pénzfelvétel költsége majdnem eléri az összeg 15%-át (14,7%). Ezt követi a sorban Nigéria 8,9%-kal és Chile 6,33%-kal.

ATM díjak külföldön bankkártyás készpénz felvétel költsége külföldi banki automatából, ATM-ből

Ne feledkezzünk meg a hazai bankok ATM költségeiről sem!

Amikor külföldön veszünk fel pénzt, a hazai bankunk vagy szolgáltatónk által a külföldi ATM használatáért kivetett díjak hozzáadódnak az ATM-ek díjaihoz. Ezek a díjak banktól és számlatípustól függnek, de jelentősen megdrágíthatják a pénzfelvételt. Azoknak az utazóknak, akiknek szűkös a költségvetésük, és nem szeretnének váratlan, extra költségeket vállalni, különösen fontos tisztában lenniük ezekkel a lehetséges díjakkal.

A nagyobb magyarországi bankok átlagos díjai a bankkártyával történő külföldi pénzfelvétel esetén bankonként eltérőek lehetnek, de könnyen előfordulhat, hogy egy-egy tranzakcióért akár 2-4 eurót kell fizetni, erre jöhet még összegtől függően 1,5-2,4%, vagy esetenként még ennél is magasabb díj. Egyes bankok kedvezőbb díjakat kínálnak a külföldi partnerbankok bankautomatáinál, de a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes mindig előzetesen ellenőrizni a részleteket. A Wise kártya naptári hónaponként két ingyenes készpénzfelvételt biztosít, összesen legfeljebb 80 000 forint értékben. Ezt követően egy készpénzfelvétel 200 Ft-ba és az összeg 1,75%-ába kerül.

készpénz felvétele külföldön bankautomatából ATM-ből ingyenesen a Wise kártyával

Pápai Attila, a Wise egyik vezető mérnöke az alábbi javaslatokat osztotta meg velünk az utazás közbeni készpénz kezeléshez:

- Számoljuk ki az utazás várható készpénzszükségletét, és a célország árképzésétől függően fontoljuk meg az összeg egy részének átváltását még az utazás előtt.

- Kerüljük a hitelkártya használatát, mivel az további díjakkal járhat, és lehet, hogy kamatokat is kell fizetnünk.

- Óvakodjunk a független ATM-ek használatától, amelyek gyakran a turisták által látogatott helyeken vannak, mivel általában sokkal drágábbak, mint a bankok ATM-jei.

- Ha a közelben több ATM van, hasonlítsuk össze a díjaikat.

- Ha az automata arról kérdez, hogy milyen pénzben szeretnénk „fizetni” a pénzfelvételért, mindig a helyi pénznemet válasszuk.

- Ellenőrizzük a bankunk vagy szolgáltatónk díjait, mivel ezek hozzáadódnak a helyi ATM-díjakhoz.

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás:

Már nyártól kétszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 04. 13. 22:00
Megosztás:

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
2024. 04. 13. 21:00
Megosztás:

Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Budapest, 2024. április 12. – Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is.
2024. 04. 13. 20:00
Megosztás:

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.
2024. 04. 13. 19:00
Megosztás:

Egy megdöbbentő kétharmad - ezúttal a lakáshitel piacon

Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló CSOK Plusz az oka. A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.
2024. 04. 13. 18:00
Megosztás: