Ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon - de merre érdemes nézelődniük?

Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik, mondják a szakértők, akik azzal kapcsolatban is adnak tanácsot, hogy merre és milyen típusú ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként.

Ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon - de merre érdemes nézelődniük?

2024-ben a befektetők figyelme ismét jobban az ingatlanpiac felé fordulhat, ugyanis lesz egy olyan szűkebb kör, melyet a csökkenő hozamú állampapírok már nem szólítanak meg - jelezte még a tavalyi év végén, előrejelzésében Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója.

Az előző években ugyanis a PMÁP hatása erőteljesen érezhető volt a hazai ingatlanpiacon. Mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője fogalmazott: a “befektetői oldal felszívódott”, mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Mindössze néhány olyan befektető akadt, akik tartottak az állampapírpiactól, és jobbnak látták - főleg hosszabb távban gondolkodva -, ha továbbra is ingatlanba teszik a pénzüket.

A helyzet a tavalyi évben azonban változott, és az állampapírpiacról érkező hírek mind azt erősítik, hogy már nem igazán jó üzlet a PMÁP, sőt más állampapírok már jobb hozamokat biztosítanak. A befektetési típus iránt azonban összességében is visszaeshet az érdeklődés vonzerejének csökkenése miatt.

Ennek hatására a szakértők szerint a befektetők ismételt megjelenése várható az ingatlanpiacon. De milyen ingatlanokban, milyen típusokban, adottságokban érdemes gondolkodniuk, akik potenciális befektetési célpontot keresnek most, 2024 elején az ingatlanpiacon?

Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója szerint minden piaci helyzetben érdemes konzervatív, kis rizikójú ingatlanbefektetésekben gondolkodni. Ez többnyire a kötöttpályás közlekedéssel elérhető, kis és közepes értékű lakást jelent, ami hosszú távon és problémamentesen bérbeadható.

Ilyen ingatlanok jellemzően az olcsóbb árkategóriába tartozó panellakások. De azok, akik több pénzt tudnak szánni befektetési célú ingatlan vásárlásra, az 5-15 éves újszerű ingatlanok között is remek lehetőségeket találnak. 

Balla Ákos megjegyezte, hogy általános tapasztalat, miszerint a jobb lokáció vagy az újabb építésű épület nem csak nagyobb vételárat jelent, hanem magasabb bérleti díjat is, ezért a hozam az egyes alpiacokon hasonló.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy aktív munkával, például egy rövid távra bérbeadott ingatlan üzemeltetésével az átlagosnál ugyan nagyobb bevétel érhető el, de itt a bevétel többlete valójában a befektetett munka ellenértéke, nem az ingatlan rendelkezik extra hozammal. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy ilyen típusú ingatlanhasznosítás rendkívül kiszolgáltatott a turizmusnak, a szabályozásoknak, egy adott társasház közösségének - figyelmeztetett a szakértő.

Kitért arra is, hogy a lakások értéknövekedése is hasonló az egyes alpiacokon. Kiugró értéknövekmény inkább csak olyan ingatlanok esetében várható, melyek közvetlen közelében valamilyen nagyobb infrastrukturális fejlesztésre kerül sor a jövőben - ilyen volt korábban például a 4-es metró -, esetleg komolyabb ingatlanfejlesztés várható, mint amilyen a Budapestre tervezett „maxi-Dubai”, vagy esetleg jelentősebb munkahelyteremtés történik.

Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a munkahelyteremtés vidéken településeket, megyeszékhelyeket, vagy akár egész megyéket is érinthet pozitívan. Ezekben az esetekben pedig az jár jól, aki kellően korán, akár még a hivatalos bejelentések előtt ingatlant vásárol. Amikor viszont már objektív ténnyé válik egy fejlesztés, akkor igen nehéz jó vételt csinálni - tette hozzá a szakértő.

Az ingatlanpiacon is érvényes tehát az a befektetői hozzáállás, miszerint pletykára érdemes vásárolni és a hírek hatására eladni. Természetesen egy ingatlan a kiadása révén még megfelelő hozamot termelhet - amihez pluszban jön hozzá az értéknövekedése -, hiszen a bérleti díjak még akkor is emelkedtek az előző évben, amikor az eladások visszaestek, és a bérleti piaci kereslet is folyamatosan magas szinten járt.

Mint Balla Frigyes rámutatott: a magas hitelkamatok miatt nagyobbak lettek a törlesztőrészletek, ez pedig közrejátszott abban, hogy a kiadó lakásoknál nem lehetett olyan megtorpanást érzékelni, mint az eladó lakóingatlanok piacán. A bérleti díjak tovább nőttek, és aki “albérletet” keresett, a korábbinál magasabb árakkal találkozhatott. Egy kétszobás lakás havi bérleti díja például a IV. és XV. kerületben 50-200 ezer forint között mozgott lokációtól és berendezettségtől függően.

170 millióból bővítette kapacitását a békéscsabai Forgút Bt.

Százhetven millió forintból bővítette kapacitását az út- és mélyépítéssel foglalkozó békéscsabai Forgút Bt. - közölte a cég szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 17. 23:30
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban december eleje óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 12-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 04. 17. 23:00
Megosztás:

Márciusban lassult az euróövezeti infláció

Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben márciusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett végleges adatai szerint.
2024. 04. 17. 22:30
Megosztás:

A kormány a déli országrészekre összpontosít

Baranya gazdasági megerősítését is szolgálja a kormány komplex fejlesztési programja, amely a déli országrész felzárkóztatására összpontosít - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Pécsen.
2024. 04. 17. 22:00
Megosztás:

Hatékonyabb építési metódusok: mikor váltunk Magyarországon?

Magyarországon még mindig tartja magát az a kissé idejétmúlt szemlélet, miszerint az építész tervezésben egy kézben kell tartani az esztétikát és a műszaki tervezést. Fejlettebb építéstechnológiával rendelkező országokban ezt a metódust szinte már egyáltalán nem alkalmazzák.
2024. 04. 17. 21:30
Megosztás:

7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában

Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában az első negyedévben - derül ki a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) szerdán közzétett adataiból.
2024. 04. 17. 21:00
Megosztás:

Kalocsa térsége sok lehetőséget rejt

Kalocsa olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város, egy közösség számára, hogy emelkedő pályára álljon - fogalmazott a területfejlesztési miniszter kedden a Bács-Kiskun vármegyei településen.
2024. 04. 17. 20:30
Megosztás:

Amerikai gázpiac: a mélypont után fellendülés jöhet

Az amerikai földgázárak idén márciusban évtizedes mélypontra, 1,57 dollár/MMBTu szintre estek. Azóta volt némi emelkedés, de az 1,67 dolláros ár továbbra is nagyon nyomott, s részben alacsonyabb a szektor 1,5-1,8 dollár/MMBTu közti változó költségénél.
2024. 04. 17. 20:00
Megosztás:

Letették a Marina City alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.
2024. 04. 17. 19:30
Megosztás:

Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 17. 18:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 686,43 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel 66 115,42 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 17. 18:00
Megosztás:

Kiemelt támogatást kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.
2024. 04. 17. 17:30
Megosztás:

Népszerű az online értékpapírszámla

Népszerű az online értékpapírszámla-nyitás, négy hónap alatt 40 ezren nyitottak így számlát és 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt - jelentette be szerdán közzétett Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 17. 17:00
Megosztás:

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.
2024. 04. 17. 16:30
Megosztás:

Mélyponton a brit infláció

Két és fél évi mélypontra lassult az éves brit infláció üteme márciusban.
2024. 04. 17. 16:00
Megosztás:

Tartja magát a terveihez a Continental

A Continental autóipari beszállító és abroncsgyártó konszern kedden publikált előzetes első negyedévi jelentése alapján az év első hónapjaiban a piaci várakozásoknál gyengébben teljesített, de ezzel együtt is fenntartja korábban kibocsátott idei éves eredmény előrejelzését.
2024. 04. 17. 15:30
Megosztás:

Betoncserépgyár épül Hejőpapin

A tégla- és tetőcserépgyártással is foglalkozó Wienerberger 12 milliárd forintból építi fel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőpapin új betoncserépgyárát, a cég első ilyen üzemét az országban.
2024. 04. 17. 15:00
Megosztás:

A BP bejelentette, hogy elindítja az ACG mező 7. platformjáról is a termelést

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, ami a napokban elkezdi az szénhidrogén felszínre hozását.
2024. 04. 17. 14:30
Megosztás:

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás: