Itt az e-nyugta: új időszámítás kezdődik a pénztárgépek életében

Évek óta napirenden van a jelenlegi kasszarendszer átalakításának terve, a nemrég elfogadott adócsomagban pedig már konkrét jogszabályokat is megfogalmaztak. Az új e-pénztárgép rendszer használatával elektronikus formában is lehet majd nyugtát adni, amelyhez a fogyasztók egy alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá.

Itt az e-nyugta: új időszámítás kezdődik a pénztárgépek életében

Az új e-pénztárgép (ePG) rendszer lényege, hogy a jelenlegitől eltérően már nem csak fizikai, hardveres formában elérhető kasszagépeket lehet használni az üzletekben, hanem szoftveres vagy akár felhő alapú rendszer használatára is lesz lehetőség nyugtaadásnál. Így elektronikus formában áll elő a bizonylat, amihez a vásárlók egy, a NAV által fenntartott speciális alkalmazáson keresztül férnek hozzá. Papír alapú másolat csak akkor kerül kibocsátásra az üzletekben, ha ezt a vásárló kifejezetten kéri.

Az e-nyugta - új elektronikus bizonylat részletszabályait szintén tartalmazza a mostani adócsomag. Az e-nyugtát a jelenlegihez képest jóval tágabb adattartalommal kell majd kiállítani, és a számlákhoz hasonlóan a nyugtáknál is lehetővé válik a korrekciós bizonylat kiállítása.

Az ePG rendszer jelentős áttörést hozhat a nyugtaadás terén, hiszen jelenleg csak nagyon szűk körben van lehetőség elektronikus nyugta kibocsátására. Ennek fő oka, hogy a kereskedelmi szektor nagy része online pénztárgép használatára kötelezett, ami kizárólag papír alapú bizonylatokat képes kiállítani. Így jelenleg korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik a nyugtaadást például a saját vállalatirányítási rendszerükbe integrált módon szeretnék megvalósítani, vagy esetleg egy saját fejlesztésű alkalmazásban gondolkodnak és nem szeretnének hagyományos kasszagépet használni. Egyre nagyobb az igény arra is, hogy a számlákhoz hasonlóan a nyugták terén is elérhetőek legyenek az elektronikus bizonylatok. 

Az igényekre jelenthet megoldást az ePG rendszer. A mostani adócsomagban csak általános, főként eljárási jellegű szabályok kerültek elfogadásra, a részletszabályokat pedig majd kormányrendeletben rendezi a jogalkotó. Ezért jelenleg még nem tisztázott, hogy az ePG pontosan mely adózók számára lesz kötelező, mely tevékenységi körök lesznek érintettek, milyen feltételek mentén lesz lehetőség az áttérésre a mostani online pénztárgépekről, illetve, hogy pontosan mikortól lesz hatályos az új rendszer.

„Az adócsomag alapján egyelőre annyi biztos, hogy az említett eljárási szabályok 2024. július 1-jétől lépnek hatályba, azonban az Áfa törvénybe iktatott, e-nyugtákat illető új szabályok, amelyek összefüggésben állnak az ePG rendszerrel majd csak 2025. január 1-jével alkalmazandók. Egyelőre tehát a hatályba lépést illetően is tapasztalhatók bizonytalanságok ebben a témában” – mondta Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere.

Az előzetes információk szerint a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletet várhatóan a következő hónapokban publikálják, de már addig is érdemes felmérni és fontolóra venni, hogy milyen előnyöket jelenthet az új rendszer és milyen módon lehet az abban rejlő előnyöket hasznosítani.

Nem halasztható tovább a víz visszatartása az Alföldön

A felmelegedés és az emberi tevékenység egyaránt felelős az Alföld fokozatos kiszáradásáért. Noha a közelmúltban átvonuló árhullám kapcsán számos felvetés a folyókon érkező víztöbblet részleges tározását hiányolta a probléma orvoslása érdekében, hosszú távú, tartós megoldás elsősorban a helyben lehulló csapadékvíz átgondolt, hosszú távú visszatartásától remélhető – hangsúlyozta Dr. Jakab Gusztáv, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa az Agroinform.hu-nak nyilatkozva.
2024. 10. 11. 15:00
Megosztás:

Online német kezdő tanfolyam mindenkinek

A német nyelv ismerete egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A munkáltatók gyakran szólítják meg a németül jól beszélő álláskeresőt, ha épp erre a skillre van szükségük. De sokan az új élet reményében kezdenek el németül tanulni.
2024. 10. 11. 14:30
Megosztás:

A vártnál magasabb infláció sem tántorítja el Amerikát a kamatcsökkentéstől

A tegnap közzétett adatok szerint szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben növekedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami a dezinfláció megakadására utal.
2024. 10. 11. 14:00
Megosztás:

Tudnivalók a megújult, modern műanyag redőnyökről

Azzal, hogy egyre melegebbek a nyarak, az árnyékolástechnika terén is új dimenziók jelentek meg. Bár kétségtelen, hogy egy lakásban igazán akkor lehet kellemes hűvös, ha egy klíma is működik benne.
2024. 10. 11. 13:00
Megosztás:

Megéri nemesfém foglalatú drágaköves ékszert vásárolni?

Az ékszerekről manapság egyre ritkábban asszociálunk a különféle drágakövekre, ugyanis jó néhány évvel ezelőtt átvették e terepen az uralmat a különféle bizsuk. Alapvetően nincs gond a tömegcikként gyártott divatékszerekkel, ám ha tartós és értékálló megoldást keresünk, akkor még most is a nemesfém és drágakő legjobb opció.
2024. 10. 11. 12:30
Megosztás:

Szeptemberben csökkent a német infláció

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 10. 11. 12:00
Megosztás:

A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz és ökológiai alkalmazkodó képessége is kedvező.
2024. 10. 11. 11:30
Megosztás:

Először ülésezett a KKV Hitelezési Kerekasztal – cél a vállalatok könnyebb hitelhez jutása

Első ízben ültek asztalhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) invitálására a hazai kis- és középvállalkozói szektor finanszírozásában részt vállaló állami szervezetek, a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM Magyarország, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Széchenyi Kártya programot bonyolító Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt., valamint a kereskedelmi bankok kkv-üzletágvezetői.
2024. 10. 11. 11:00
Megosztás:

Nem változtak a fejlett piacok kötvényhozamai; a forint újra a 400-as szint fölé gyengült az euróval szemben

Átmenetileg mérséklődtek csak a kamatcsökkentési várakozások az amerikai kötvénypiacon és emelkedtek a hozamok, miután a szeptemberi inflációs adatok meghaladták a várakozásokat. Zárásra a tízéves dollár hozam visszatért 4,1% szint alá, de ez is közel 50 bázisponttal magasabb, mint az egy hónappal ezelőtti mélypont. Európában sem változtak tegnap az állampapír-hozamok, a tízéves német hozam 2,25% maradt.
2024. 10. 11. 10:30
Megosztás:

Negatív hangulat uralkodott az amerikai tőzsdéken a gyengébb inflációs adat után; újra emelkedtek az olajárak

Az amerikai infláció havi szinten 0,2%-kal, éves szinten pedig 2,4%-kal emelkedett, mindkét adat 0,1%-kal lett magasabb, mint a konszenzus. A volatilis élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves szinten 3,3%-kal emelkedett, szemben a 3,2%-os előrejelzésekkel.
2024. 10. 11. 10:00
Megosztás:

Mérséklődtek csütörtökön a főbb nyugat-európai indexek; emelkedett a BUX

A páneurópai STOXX 600 0,2%-ot esett, a védelmi, az ipari és a technológiai szektor egyaránt több mint 1%-ot veszítettek. A DAX és a CAC 40 0,2, az FTSE 100 pedig 0,1%-kal mérséklődött A részvények közül a GSK 3,2%-ot emelkedett, miután a brit gyógyszergyártó beleegyezett, hogy akár 2,2 milliárd dollárt is fizet az amerikai perek rendezésére, amelyek szerint a már nem forgalmazott gyomorégés elleni gyógyszer, a Zantac rákot okozott.
2024. 10. 11. 09:30
Megosztás:

Idén október 11-én ünneplik a Tojás Világnapját!

Idén október 11-én, pénteken van a Tojás Nemzetközi Világnapja, amit a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is megünnepel a 21. Tojás Világnapi szakmai konferencián.
2024. 10. 11. 09:00
Megosztás:

A befektetők 500 ezer dollárt tesznek a DTX Tőzsdére, miközben a szakértők a következő Solanának vagy Avalanche-nek nevezik

A legújabb kriptovaluta-őrület és a kriptobálnák kedvence, a DTX Exchange (DTX) a legújabb befektetési lehetőségként készül kitűnni. Számos feltételt teljesít, beleértve a gyakorlati alkalmazhatóságot és a hatalmas növekedési potenciált, mint egy alacsony kapitalizációjú gyöngyszem és feltörekvő kriptovaluta.
2024. 10. 11. 08:30
Megosztás:

Romániai választások - Véglegessé vált az államfőjelöltek névsora

Véglegessé vált az év végi romániai elnökválasztáson induló jelöltek listája: tíz párt jelöltje és négy független államelnökjelölt fog szerepelni a szavazólapon - közölte csütörtökön a központi választási bizottság (BEC).
2024. 10. 11. 08:00
Megosztás:

Az eddigi legnagyobb értékű működőtőke-befektetés érkezik Ukrajnába

Csaknem félmilliárd dollár finanszírozáshoz jut Ukrajna a távközlési és digitális szektor működésének fenntartására és fejlesztésére - közölte csütörtökön az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A bank hangsúlyozta, hogy ez a legnagyobb értékű egyedi működőtőke-befektetés az ukrajnai gazdaságban a háború kezdete óta.
2024. 10. 11. 07:30
Megosztás:

Tempósabb szeptemberi lakásdrágulás, jövőre árrobanás jöhet

Tovább fokozódott a lakásdrágulás üteme szeptemberben. Az áremelkedés éves ütemében az országon belül ugyanakkor ötszörös különbség látszik a különböző régiók között. - derül ki az ingatlan.com friss lakásárindexéhez fűzött elemzésből, amely előrejelzést is ad piac alakulására a kormányzati intézkedések fényében.
2024. 10. 11. 07:00
Megosztás:

A csúcson érte a megtorpanás a hazai lakásárakat

Bár az idei április-június nem kedvezett a lakásárak további növekedésének, a KSH friss, előzetes adatai szerint a második negyedév jellemző árai mintegy 9,8 százalékkal haladták meg az egy esztendővel korábbit. Ezzel az összevont árindex lényegében tartotta az első negyedévben kialakult 298 százalékos szintet. A stagnálásba fordulás oka a kereslet váratlan visszaesése volt. Ahogy arra Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője felhívja a figyelmet, az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy 2024 első felében az árak változása igen látványosan követte le a forgalom dinamikáját. Az első negyedévben itthon mintegy 30 százalékkal nőtt a kereslet, s ez az árakat is vitte feljebb 7,5 százalékkal. Ám a második negyedév ehhez képest közel 6 százalékos forgalom-visszaesést hozott az Eurostat előzetes becslése szerint, ami mellett már nem tudtak tovább drágulni a lakások.
2024. 10. 11. 06:30
Megosztás:

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 11. 06:00
Megosztás:

Átülne-e a vezérigazgató a BMW-ből a villamosra?

Stabilizálódni látszik a cégautóflotta-piac, az új autók beérkezése újra a régi ütemben zajlik, a folyamatosan emelkedő bérleti díjak azonban továbbra is kihívást jelentenek a cégeknek. Ennek ellenére a vállalatok is nyitnak az adott esetben drágább elektromos autók felé, de a céges flotta összeállítását még mindig a státusz és a pozíció határozza meg a valós használati igények helyett. Hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az Ayvens 150 cégvezetőt és flottamenedzsert, illetve több mint 200 cégautósofőrt kérdezett meg arról, hogyan látják a flottapiac jelenlegi helyzetét.
2024. 10. 11. 05:30
Megosztás:

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

A BorsodChem, követve a Fenntarthatósági Stratégiájában foglalt Körkörösség fókuszterület Fenntartható, prémium termékportfólió kialakítására irányuló célkitűzését, folytatja a bio alapanyagokból készülő termékei fejlesztését. A saját kutatás-fejlesztési projektnek köszönhetően bővült termékportfóliója a nemrégiben nemzetközi ISCC PLUS tanúsítást is szerzett bio-alapú TPU termoplasztikus poliuretánnal. Ennek köszönhetően megújuló, növényi eredetű alapanyagot is fel tud használni a gyártó üzem a TPU bio-termék változatának előállításához. A zöld fejlesztési irányokat elősegítő technológiai folyamatok alkalmazásával, valamint azzal, hogy az MDI termékük fő alapanyagát, az anilint immár saját üzemükben, helyben állítják elő, a Társaság újabb fontos lépéseket tett a fenntarthatósági törekvései teljesítésére. De a fentiekkel összefüggésben hogyan sikerülhet elérni a két kiemelt célt; 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni a CO2-kibocsátást, valamint 2050-re elérni a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást?
2024. 10. 11. 05:00
Megosztás: