Javul a cégek jövedelemtermelő képessége

A magas készpénzállomány, a növekvő jövedelmezőség és a befektetések a legtöbb amerikai és európai vállalatot átsegítik a növekvő termelői árak okozta nehézségeken, így 2022-ben folytatódhat a nyereségek emelkedése – állítják az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői legfrissebb gazdasági prognózisukban. Az alapvetően kedvező vállalati nyereségkilátásokat azonban beárnyékolja a nyersanyagárak, a bérköltségek és a kamatok vártnál gyorsabb emelkedése.

Javul a cégek jövedelemtermelő képessége

Az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői legfrissebb gazdasági előrejelzésükben megállapították: az európai és amerikai vállalatok 2022-es nyereségkilátásai jók, főleg azért, mert a magas készpénzállományuk átsegíti őket a termelési költségek és a kamatok emelkedése miatt jelentkező nehézségeken.

Az elemzés rámutat: tavaly az alapanyagárak növekedési üteme Európa és az Egyesült Államok legtöbb gazdasági ágazatában meghaladta a kiskereskedelmi árak növekedését. Ennek oka egyrészt az ellátási láncokat érintő fennakadások, illetve a nyersanyagok korlátozott rendelkezésre állása volt, miközben újra kellett tölteni a biztonsági készleteket és erőteljesen megugrott a kereslet is. Ugyanakkor Amerikában és Európában is csak az ágazatok mintegy 40 százalékában emelkedtek gyorsabban a kiskereskedelmi árak, mint a nagykereskedelmiek. Hosszabb távon várhatóan az eurózóna szektorainak 53 százalékában (ide tartozik egyebek mellett az autó- és sportszergyártás, valamint a gyógyszeripar), Amerikában pedig az ágazatok 23 százalékában emelkednek jobban a kiskereskedelmi, mint a nagykereskedelmi árak. „A cégek többsége tervez ugyan áremelést, valójában azonban azt látjuk, hogy csak egy kis csoportjuk (elsősorban az olajipar, a légi szállítás, a ruhaipar, valamint az élelmiszeripar egyes részei) képes áthárítani költségeinek emelkedését a fogyasztókra, másutt az áremelések a kereslet visszaesésével járnának” – jelzik az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői.

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a magas termelési költségek és alapanyagárak várhatóan 2022 második félévéig fennmaradnak, ezért a vállalatok készpénzállománya kulcsfontosságú a nehéz időszak átvészelésében. Ezek a tartalékok a jelek szerint rendelkezésre állnak: Európában a cégek készpénzállománya 690 milliárd euróval, Amerikában pedig 765 milliárd dollárral magasabban áll, mint a Covid-19 okozta válság előtt. Az elemzők arra számítanak, hogy a 2021-ben elhalasztott vásárlások pótlása 2022-ben a legtöbb cégnél növeli az értékesítés volumenét, esetleg az érvényesíthető árrést is, így a vállalatok jövedelemtermelő képessége 2021 után idén tovább emelkedik.

A béremelések hatása

Az eladások növekedése ellensúlyozhatja a növekvő bérkiadásokat (várhatóan 4,7 százalék az Egyesült Államokban és 2,5 százalék az eurózónában), az emelkedő kamatlábakat (várhatóan 0,75 százalék az Egyesült Államokban és 0,25 százalék az eurózónában), valamint a magasabb olaj- és energiaárakat (az elemzők éves átlagban 81 dolláros olajárral [Brent] számolnak). Ennek a helyzetnek kedvezményezettje lehet az Egyesült Államok építőipara, gépgyártása, valamint az eurózóna háztartási berendezéseket gyártó szektora, ezek az ágazatok a nyereségesség erőteljes növekedésével számolhatnak. Ugyanakkor nehézségekkel néz szembe Európában a fémfeldolgozás, amely 2021-ben nagyon jó évet zárt, 2022-ben azonban a magas energiaszámlák miatt várhatóan veszít a nyereségességéből.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az alapvetően kedvező helyzetben három kockázati tényező is fenyeget: az olaj- és gázárak az Oroszország és Ukrajna, illetve Oroszország és a NATO közötti feszültség miatt a vártnál nagyobb ütemben emelkedhetnek, a béremelések akár 10 százalékra is ugorhatnak, és az elképzelt kamatpályában is inkább felfelé mutató kockázatok mutatkoznak, akár plusz 2 százalék erejéig is.

Ezek a kockázatok a költségszerkezetük alapján eltérő módon érinthetik a legfontosabb szektorokat. Egy esetleges nyersanyagár-sokk, azon belül az olajárak 100 dollárra emelkedése több mint 2 százalékponttal csökkentené az energiaszektor árrését, az élelmiszergyártás rendkívül kitett az alapanyagáraknak, a gépgyártás, a háztartási gépgyártás és az autóipar a fémek árának, a kiskereskedelem a logisztikai költségek emelkedésének, az olaj- és gázipar pedig a szolgáltatások díjainak. Emellett számos ágazatban kulcsfontosságúak az úgynevezett köztes javak, vegyi anyagok és alkatrészek, amelyek maguk is függnek a felhasznált nyersanyagoktól.

Költségelemek megoszlása iparágankéntForrás: Euler Hermes, Allianz Research, BLS

Milyen az egyes szektorok kitettsége?

A vártnál magasabb infláció és vele az ugrásszerű béremelkedés az eurózónában és az Egyesült Államokban egyaránt érzékenyen érintené a közlekedési szektort, az eurózónában a szoftver- és IT-piacot, az USA-ban pedig az elektronikai szektort. A felgyorsuló bérnövekedés 2022-ben minden valószínűség szerint eleve költségnövelő tényező lesz, de azEuler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői szerint a mérséklődő infláció miatt a második félévben a gazdaságokra nehezedő bérnyomás is csökkenhet. A gyorsulás 2022 második felében lelassul, és a termelékenységnövekedés mérsékelt marad, főként az eurózónában.

Bár az elemzők arra számítanak, hogy 2022-ben az infláció az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák enyhülésével mérséklődik, arra is felhívják a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország erősen kitett az ár-bér spirál beindulásának. A cégek bérköltségei Európa ipari körzeteiben valamivel magasabbak, mint az Egyesült Államokban. A legnagyobb foglalkoztatási igényű szektorok a gyógyszeripar, a számítógép és más elektromos berendezések gyártása, a textilipar, valamint a már említett közlekedési szektor, de ugyancsak veszélyeztetettek az eurózóna szoftver- és IT-szolgáltatásai, illetve az Egyesült Államok elektronikai ipara. Az elemzés a tőzsdén jegyzett cégek adataiból dolgozik, ezért viszonylag kevés turisztikai és élelmiszeripari céget fed le, de ezek is foglalkoztatás-intenzív ágazatok, így érzékenyen reagálhatnak a munkabérek emelkedésére.

10%-os bérnövekedés hatása a profitabilitásra (%)*

* A nyereség számításánál nem vettük figyelembe a leértékelődést és az amortizációt. A számítást 1700 tőzsdei vállalatot tartalmazó mintán végeztük, a 2021Q3 pénzügyi jelentések alapján.

Forrás: Euler Hermes, Allianz Research, Refinitiv

A kamatok emelkedése az Egyesült Államokban az energia- és a közlekedési ágazatot érintené a leginkább. Mivel az infláció 2023-ig 2 százalék felett marad, az elemzők arra számítanak, hogy a jegybankok fokozatosan emelik a kamatokat és ezzel a vállalatok finanszírozási költségét. A korábbi kamatemelési ciklusok azt mutatják, hogy ennek tovagyűrűző hatása az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban érvényesül a leggyorsabban (4-7 hónap). A mostani kamatemelések azonban ennél lassabban éreztetik a hatásukat a reálgazdasági folyamatokban, mert a komoly készpénzállománnyal rendelkező vállalatok halasztani tudják a hitelfelvételeket. Ennek eredményeként az elemzés azzal számol, hogy az irányadó kamatok 1 százalékos emelése a nem pénzügyi vállalatok profitját Németországban 1, Franciaországban 2,3, az Egyesült Királyságban 1,5, az USA-ban pedig 1,4 százalékkal csökkentené.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: