Jövőre életbe lépnek az új KAP vetésváltásra vonatkozó szabályai

A korábbiaknál is nagyobb körültekintést igényel a jövő évi vetéstervek elkészítése, miután 2024-től életbe lépnek az új Közös Agrárpolitika vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére, köztük az ugaroltatásra vonatkozó szabályai - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

Jövőre életbe lépnek az új KAP vetésváltásra vonatkozó szabályai

Idén a tagállamok kérésére az Európai Bizottság (EB) a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt átmeneti mentességet tett lehetővé a gazdálkodók számára az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó, kötelezően betartandó vetésváltási és parlag-kialakítási szabályok alól, annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben használhassák termelésre.

Magyarország - több más uniós tagállammal együtt - kérte Brüsszeltől, hogy 2024-re is terjessze ki ezt a mentességet, az EB azonban egyértelművé tette, hogy jövőre már az új KAP szabályai szerint kell gazdálkodniuk a termelőknek.

Azért, hogy a termelők könnyebben eligazodjanak az új támogatási szabályok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban számos kiadványt készített. Ezek egyike a feltételesség szabályrendszerének részleteit ismerteti, így az őszi és a jövő évi vetésszerkezetek tervezésénél komoly segítséget jelenthet a termelőknek ez a kiadvány, amely a kamara honlapján, a nak.hu oldalon elérhető - írták.  

Az új szabályrendszer egyik legfontosabb kritériuma a vetésváltásra vonatkozik: két egymást követő évben nem vethető azonos növénykultúra az adott parcellán, de ha a két főnövény között másodvetést alkalmaznak, a vetésváltás teljesül. A másodvetést az adott évi főnövény betakarítását követő 30 napon belül - legkésőbb október 31-ig - el kell vetni, és a vetést követően 15 napon belül bejelenteni. A másodvetésnek mindkét főnövénytől különböző növénycsaládhoz kell tartoznia, így például őszi búza és tavaszi búza nem megfelelő a vetésváltás szabályai szempontjából - hívták fel a figyelmet.

A másik lényeges előíráscsoport meghatározza a nem termő területek és tájképi elemek minimális arányát a szántóterületeken. Ezen felül tartalmazza még a védett tájképi elemek megőrzését, illetve költési és fiókanevelési időszakban megtiltja a sövények és fák kivágását is. Védett tájképi elem például a magányosan álló fa, fa- és bokorcsoport, a gémeskút, a terasz és a kis kiterjedésű tó. A nem termelő tájképi elemek közé sorolható - a védett tájképi elemek mellett - egyebek mellett a fás, cserjés sáv és a kis vizes élőhely.

Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-jétől augusztus 31-ig tart, ez idő alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról vagy a tarlómaradványok általi takarásáról - olvasható a NAK közleményében.

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás:

A Solana mémérme piaca megdöbbent, mikor a Raboo maga mögött hagyja a Bonkot!

A megfelelő érme megtalálása ebben az időszakban meglehetősen nehézzé vált. Ez a változó piacnak köszönhető. Az olyan érmék, mint a Solana és a Bonk jelenleg pirosban kereskednek, aggodalmat keltve a befektetők körében. A Raboo azonban a remény világítótornyaként szolgált a befektetési lehetőségeket kereső befektetők számára. A Raboo egy új AI mémérme, amely különféle funkciókkal rendelkezik, és az év végéig 100x-os növekedést ígér. Tudjon meg többet.
2024. 06. 22. 03:30
Megosztás:

A Román Nemzeti Bank tavaly duplázott

A Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
2024. 06. 22. 03:00
Megosztás:

A férfi elárulta a titkát! Hogyan fizette ki adósságait és gazdagodott meg 7 nap alatt!

Sz. Tamás Ervin nevét mostanában egyre többen ismerik, hiszen története igazi sikertörténet. Az átlagos életet élő férfi néhány hónappal ezelőtt még csak álmodozott arról, hogy egyszer megszabadulhat adósságaitól, és végre anyagi biztonságban élhet. Nem is sejtette, hogy az áttörést egy olyan terület hozza majd meg számára, amiről addig alig tudott valamit: a kriptovaluták világa.
2024. 06. 22. 02:00
Megosztás:

Milyen színű a szemed? Megmondjuk belőle a jövődet és a múltadat is!

A cikkünkben található videóban megmutatjuk Nektek, hogy a szülők szemének a színe, hogyan határozza meg a születendő gyermekük szemszínét. Kiderülhet, hogy nem is azok a szüleid, akinek gondoltad? Hmmmm... igen.
2024. 06. 22. 01:00
Megosztás:

ZKsync és 99Bitcoins airdrop és tőzsdei bevezetés - Melyikből lesz 100-szoros megtérülés?

A ZKsync (ZK) érme már szerepel a Binance tőzsdén egy token-elosztó programmal. A 99Bitcoins (99BTC) előértékesítése pedig rendkívül sikeres, a magas hozamot kínáló, learn-to-earn tanulási ökoszisztéma magabiztosan halad az ütemtervében.
2024. 06. 22. 00:01
Megosztás:

Miért nem reagált az OTP Bank Nagy Márton bejelentésére? Bizony, ez izgalmas lesz!

Miért nem reagált az OTP árfolyama tegnap Nagy Márton bejelentésére? Mert már tudtuk a korábbi kommunikációból! — jön a válasz, vagyis felkészült rá a piac - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában. Igen, ez helyes válasz, de van még itt valami.
2024. 06. 21. 23:30
Megosztás:

Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon elérhető, véralapú teszt akár 15 évvel korábban jelezheti a betegség kialakulásának kockázatát.
2024. 06. 21. 23:00
Megosztás:

Hogyan járulnak hozzá konyhád élvezeti értékéhez a minőségi kőburkolatok?

A konyha kiemelt helyet foglal el nemcsak az otthonunkban, hanem a szívünkben is, hiszen itt készülnek a testet-lelket tápláló fogások, amik szeretettel készülnek a családnak, barátoknak.
2024. 06. 21. 22:00
Megosztás:

Bitcoin hashrate: Miért fontos és mit jelent a TH/s és az EH/s mutatószám?

Egyre nagyobb figyelmet kap a Bitcoin hálózat számítási kapacitása, amelyet hashrate-nek nevezünk. De mit jelent ez a kifejezés és miért lényeges a bányászok számára? Nézzük meg részletesen!
2024. 06. 21. 21:00
Megosztás: