Kedvezőbb lakásbiztosítások a kampány hatására

A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig. Az idén márciusi lakásbiztosítási kampány hatására a második negyedévre mérséklődtek az ugyanakkora ingatlanra jutó díjak az év elejéhez képest - áll az MNB friss Lakásbiztosítás-indexében.

Kedvezőbb lakásbiztosítások a kampány hatására

Az MTI-nek küldött szerdai közlemény szerint a hazai lakott egyedi ingatlanok teljeskörű (ingatlan és ingóság) lakásbiztosításainak éves átlagdíja 16 százalékkal 60,5 ezer forintra nőtt az idei második negyedév végére, miközben a kárráfordítás 23 százalékkal nőtt. Ezen belül a budapestiek 59,4 ezer, míg a vidékiek 60,7 ezer forintnyi díjat fizetnek. A nem budapestieknél viszont a díj átlagosan jóval nagyobb méretű ingatlanra, ám négyzetméterenként számítva 37 százalékkal kisebb biztosítási összegre (a biztosító kártérítési kötelezettségére) értendő - olvasható az MNB 2024. második negyedévi Lakásbiztosítás-indexében.

Adataik szerint a tavaly márciusi lakásbiztosítási kampány hatására országosan átlagosan 24 százalékkal, ezen belül Budapesten 28 százalékkal nőtt az ingatlanok egy négyzetméterére jutó biztosítási összege. A kampány hatására sokan felülvizsgálhatták tehát eddigi biztosítási szerződésüket, megszüntetve ingatlanuk alulbiztosítottságát.

Közölték: vélhetően szintén a kampány hatására az idei második negyedévben az év első 3 hónapjához képest alacsonyabb díjjal lehetett biztosítani egy ugyanakkora (50 millió forint) biztosítási összegű ingatlant. Ezen belül még kedvezőbb, 12 ezer forinttal olcsóbb volt a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO) jutó díj.
A 3,1 millió állandóan lakott egyedi (nem társasházi) lakásbiztosítás közül 2,5 millió nyújt teljeskörű fedezetet. A csak ingóságokra kötött 430 ezer lakásbiztosítás éves díja 24,6 ezer forint volt júniusban. A nem lakott, jellemzően vidéki ingatlanokra kötött lakásbiztosítások száma 195 ezerre rúgott - ismertették.

Az MNB közölte, hogy az egyes biztosítók ajánlatai akár lényegesen eltérhetnek az átlagdíjakhoz képest. Jövő márciusban is lesz lakásbiztosítási kampány. Mindazoknak célszerű felülvizsgálni - az értékkövetés, a fedezett/nem fedezett kockázatok számbavétele érdekében - eddigi biztosítási szerződésüket, akiknek ezt megelőzően érkezik el biztosítási évfordulójuk. A lakásbiztosítási piacon az ügyfelek eligazodását az MNB honlapjának Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) és Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi oldalaival is támogatja.

Az 5G iránti kereslet továbbra is csak mérsékelt

Évről évre markánsan nő Magyarországon a mobilinternet-felhasználók száma mind a lakossági, mind a vállalati felhasználók körében, közülük pedig egyre többen térnek át az 5G-technológia használatára. A korábban számos negatív hiedelem által övezett 5G társadalmi megítélése is számottevően javult az elmúlt években, a felhasználók döntő többségben semleges vagy kedvező benyomásokról számoltak be - derült ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Digitális Üzletága által 2024 első félévében végzett közvélemény-kutatásból.
2024. 09. 19. 14:30
Megosztás:

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
2024. 09. 19. 14:00
Megosztás:

Sebezhető lett a dollár

Az EURUSD mozdulatlan maradt tegnap a Fed döntés előtti kivárás jegyében. Az amerikai jegybank végül meglepetésre az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát, az irányadó Fed Funds rate ezzel a 4,75-5 százalékos sávba került.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

A Deltát vezető mesterséges intelligencia képek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

Bezuhantak az európai autóeladások

Augusztusban 18,3 százalékkal estek az Európai Unióban az új autó eladások.
2024. 09. 19. 13:00
Megosztás:

A szakértő szerint a Bitcoin bikapiaca októberben kezdődik, íme a legjobb befektetés

Történelmi adatok alapján egy neves kriptoszakértő azt állítja, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca a következő napokban kezdődhet. Különösen figyelemre méltó, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca általában hatással van más altcoinokra is a kriptopiacon, ami sikeres kereskedési ciklust eredményez.
2024. 09. 19. 12:00
Megosztás:

Háromszoros árat fizet a háztartási napenergiával termelt áramért egy új magyar aggregátor vállalkozás

Magyarországon egyedülálló lehetőséget kínál a magánszemélyek számára a PentaSun, amely elindította az ország első aggregátori szolgáltatását a lakossági 50kVA alatti napelemes energiatermelés területén. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a bruttó elszámolásban részt vevő háztartások a jelenlegi állami vételárnál magasabb, akár háromszoros áron értékesítsék a megtermelt villamosenergiájukat, növelve ezzel a beruházásaik megtérülését.
2024. 09. 19. 11:30
Megosztás:

A Fed döntését követően először gyengült, majd visszaerősödött a dollár az euróval szemben

A Fed tegnap nagy, 50 bázispontos lépéssel elindította kamatcsökkentési ciklusát, emellett idénre további 50, jövőre pedig még 100 bázispontos kamatcsökkenést valószínűsített, miközben a makrogazdasági pályára vonatkozó előrejelzésein csak kismértékben változtatott.
2024. 09. 19. 11:00
Megosztás:

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát - jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.
2024. 09. 19. 10:30
Megosztás:

3 altcoin, amelybe érdemes befektetni október és április között, a legbullishabb időszakban: Uniswap (UNI), Pepe (PEPE) és DTX Exchange (DTX)

A kriptovaluták „fellendülési időszaka” történelmileg október és április közé esik. Ahogy egy teljes körű bikapiac közeledik, a megfelelő pozicionálás kulcsfontosságú.
2024. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Csökkentek tegnap a főbb amerikai indexek; 50 bázispontos vágással kezdte meg a Fed kamatcsökkentési ciklusát

Közvetlenül a Fed kamatdöntése után még a pozitív tartományban állt a három fő amerikai index, de ezt követően lefelé vették az irányt és végül csökkenéssel zártak. A Fed 50 bázisponttal csökkentette alapkamatát, ami megfelelt a piaci szereplők többsége által vártnak.
2024. 09. 19. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek a Fed kamatdöntése előtt. Az angol jegybank mai kamatdöntése előtt tegnap kiderült, hogy az Egyesült Királyság éves inflációja augusztusban a vártnak megfelelően 2,2% volt, ami megegyezik a júliusi adattal.
2024. 09. 19. 09:00
Megosztás:

Vezérigazgatóváltás a Béres Gyógyszergyárnál

Szeptemberben új vezérigazgató érkezett a családi tulajdonú gyógyszeripari vállalat élére: a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Major Ferencet Sipos Balázs váltja - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 19. 08:30
Megosztás:

Ülésezett a Turisztikai Tanácsadó Testület

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartotta első őszi ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 07:30
Megosztás:

Magyar kutatók a C-vitamin növényi anyagcsere-folyamatokban betöltött szerepét vizsgálták

A C-vitamin nemcsak a növények oxidatív stresszel szembeni védelmében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az anyagcsere számos folyamatát is szabályozza, mutatták ki a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) munkatársai.
2024. 09. 19. 07:00
Megosztás:

A Cazeus sikerének feltárása: Innovatív üzleti stratégiák a digitális szórakoztatóiparban

A digitális szórakoztatóipar az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek volt tanúja, köszönhetően az olyan innovatív platformoknak, mint a Cazeus. Mivel a fogyasztók egyre inkább a lekérhető, interaktív és magával ragadó élményeket keresik, azok a vállalatok, amelyek kiszolgálják ezeket a preferenciákat, jó helyzetben vannak a sikerhez.
2024. 09. 19. 06:55
Megosztás:

Épül Magyarország legnagyobb prémium spaszállodája

Egyedi építészeti megoldásokkal épül Magyarország legnagyobb, ötcsillagosra tervezett spaszállodája, közel 34 milliárd forintos hazai beruházással - tájékoztatta szerdán a leendő hotel üzemeltetője az MTI-t.
2024. 09. 19. 06:30
Megosztás:

Még több iskoláshoz juthat el a Digitális Tudatosság program

Még több gyermekhez, illetve iskoláshoz juthat el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Digitális Tudatosság programja, miután együttműködést írt alá a GVH a Tanítsunk Magyarországért program megvalósítóival, a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal.
2024. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Budapesten üléseztek az európai energiaszabályozó hatóságok vezető fórumai

Az európai uniós villamosenergiapiaci integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirenden volt az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésén, és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa kétnapos budapesti ülésén - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 05:30
Megosztás:

Megújítja együttműködését a Budapesti Értéktőzsde és az ELITE

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2024-ben megújítja partnerségét a Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE-tel, amely a növekedésorientált vállalatoknak nyújt sokoldalú támogatást. Az együttműködés célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (KKV-k) továbbra is elérhessék az ELITE által kínált egyedülálló páneurópai közösséget, korszerű vállalatfejlesztési képzéseket és egyedi finanszírozási megoldásokat. Az együttműködés új fejezete rendhagyó oktatási eseménnyel vette kezdetét, ahol a soron következő BÉT Mentor képzési nap egy ELITE workshoppal egészült ki.
2024. 09. 19. 05:00
Megosztás: