Ki lesz az európai parlamenti választás nyertese?

Az Európai Néppárt szerezheti a legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson, ám a voksolás valódi győztese a radikális jobboldali frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek lehet.

Ki lesz az európai parlamenti választás nyertese?

Holnaptól kezdődően négy nap áll az európai uniós tagországok rendelkezésére, hogy megrendezzék a soron következő, az európai integráció történetében tizedik európai parlamenti választást. Minden tagállam a saját nemzeti hagyományainak megfelelően választja ki azt a napot, amelyen megrendezi a voksolást. A legtöbb nemzet vasárnap, június kilencedikén tartja majd, ám például Hollandiában csütörtökön, Írországban pénteken, Csehországban pénteken és szombaton, Lettországban, Szlovákiában és Máltán pedig szombaton bonyolítják le az európai parlamenti képviselők megválasztását.

A közvéleménykutatások adatai alapján a választás nyertese 2019 után ismét az Európai Néppárt frakciója lesz, amely képviselőcsoport így minden valószínűség szerint újra európai bizottsági elnököt adhat a következő öt esztendőre. Hasonlóképpen örülhet majd az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportja, mert, bár nem nekik lesz a legtöbb mandátumuk, de az elmúlt években sikerült megőrizniük olyan mértékben a támogatottságukat, hogy a voksolást követően a második helyre számíthatnak.

A számokon túl tekintve, az idei európai parlamenti választás legnagyobb győzteseinek mégis a radikális jobboldali frakciók, az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR), valamint az Identitást és Demokrácia (ID) ígérkeznek. Egyrészről a támogatottságbéli csekély eltérés miatt könnyen elképzelhető, hogy június kilencedike után az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportja nem a liberálisoké, hanem a radikális jobboldalé lesz. A másik okot, ami miatt ezen két frakció az EP-választások legfőbb nyertesének tekinthető, a birtokolt mandátumaik számának változásának mértéke jelenti. A legfrissebb előrejelzések szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek több, mint tíz százalékkal több képviselőre számíthatnak a következő ciklusban, az Identitás és Demokrácia pedig még ennél is nagyobb arányban, több, mint tizenöt százalékkal növelheti tagjainak létszámát. Az ID még úgy is képes erre a teljesítményre, hogy május végén kizárta a soraiból a német Alternatíva Németországért nevű politikai szervezetet, és ezáltal „lemondott” több, mint 10 mandátumról.

A radikális jobboldali pártok európai szintű megerősödése a nemzeti politikai erőviszonyokban gyökerezik. Mind az Európai Konzervatívok és Reformerek, mind az Identitás és Demokrácia frakciójának több meghatározó politikai szervezete saját hazájában is növelni tudta támogatottságát. Az EKR-hez tartozó olasz kormánypárt, az Olaszország Fivérei megduplázhatja mandátumainak számát az Európai Parlamentben, és a közvéleménykutatások adatai alapján messze a legnépszerűbb politikai párt Olaszországban. Az ID sorait erősítő Osztrák Szabadságpárt szintén az első helyen szerepel a felmérésekben, képviselőinek számát tekintve pedig ugyancsak kétszer annyi politikust küldhet az EP-be, mint az előző ciklusban. Hozzá hasonlóan a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés ugyancsak jelentős mértékben megerősödött az elmúlt esztendőkben Franciaországban, így a június kilencedikei választáson ez a szervezet szerezheti majd meg a legtöbb francia mandátumot.

A két radikális jobboldali frakció közül az európai parlamenti választások valódi nyertese az Európai Konzervatívok és Reformerek lehetnek, az Európai Bizottság második elnöki ciklusára aspiráló Ursula von der Leyen ugyanis korábban jelezte, hogy nyitott ezen képviselőcsoporttal való együttműködésre mind a megválasztásának folyamatában, mind pedig azt követően, ezzel pedig az EKR képes lehet befolyást gyakorolni a szakpolitikai döntéshozatalra, és saját érdekeinek megfelelően alakítani az integráció előrehaladását. (forrás: ludovika.hu)

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás: