Kiemelkedő eredménnyel zárta az első fél évet a Vajda-Papír

A várakozásnak megfelelően kiemelkedő eredménnyel zárta az első fél évet Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír. Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. alapító-ügyvezetője az erősödő kereslettel, a cég növekvő hatékonyságával és a folyamatos innovációkkal, köztük a közületi üzletág erősítésével, valamint az energia- és alapanyagárak csökkenésével indokolta a bővülést. A Vajda-Papír 12,5%-kal több terméket értékesített, mint egy évvel korábban, és a termékek átlagos bruttó értékesítési árát 10%-kal tudta csökkenteni.

Kiemelkedő eredménnyel zárta az első fél évet a Vajda-Papír

2023. első fél évében a Vajda-Papír Kft. éves nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg konszolidált szinten ugyanez 27 milliárd forintot tett ki. Tavaly év végén a nettó árbevétel 53 milliárd forintot ért el, egy évvel korábban a féléves nettó árbevétel 21,5 milliárd forint, a konszolidált 18,6 milliárd forint volt – ismertette Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója a Budapesti Értéktőzsdén közzétett beszámoló legfontosabb eredményeit. Az első fél év alapján az idén kétszámjegyű növekedésre számítunk az eladott termékek volumenében, és 15%-os árbevétel növekedésre – tette hozzá.  2023 első fél évben 1,67 milliárd forint volt a konszolidált adózás előtti nyereség. Az erre az időszakra eső EBITDA 2,977 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki 21 millió forintról. 

A Vajda-Papír ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy 2022-ben csoportszinten megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport itthoni és norvégiai gyáraiban is. Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártó vállalatcsoportjának forgalma tavaly óriásit nőtt, összforgalma meghaladta a 80 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté pedig megközelítette a 20 milliárdot.

Vajda Attila az idei évről elmondta: a Vajda-Papír Kft. értékesítési piacain 2023 első fél évében nőtt a kiskereskedelmi forgalom – így a higiéniai papírtermékek kereslete – is. A vállalat csaknem 26 ezer tonna (25992 tonna) készárut értékesített az év első hat hónapjában, 12,5%-kal többet, mint egy évvel korábban. Az értékesített termékek átlagos bruttó értékesítési ára 10%-kal csökkent 2022-höz viszonyítva. Mindez 34%-os értékesítési árbevétel-növekedést eredményezett a belföldi piacon, miközben az exportértékesítés 38%-al volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A Vajda-Papír ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a vállalat költségeinek 65-70%-át kitevő higiéniai alappapír átlagos beszerzési ára a világpiacon 2021-ben indult növekedésnek, és a drágulás 2022 első fél évében is folytatódott. A cellulóz világpiaci ára 2022 utolsó negyedévében indult csökkenésnek és 2023-ban stabilizálódni látszik, aminek köszönhetően 2023 első fél évének végén az alappapír előállítási költsége 35-40%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy az elmúlt egy év számtalan kihívás elé állította a cégvezetést, ezek közül az alapanyagok jelentős drágulását, az energiaárak elszállását emelte ki, és megjegyezte, hogy a menedzsment a problémák enyhítésére kidolgozott megoldásokat a fenntarthatóság jegyében. Növelték a zöldtechnológia és a megújuló energia használatát, a papír alapanyagnál keletkező hulladék 100%-át újrahasznosítják és csökkentették a vízfelhasználást. Ennek köszönhetően sikerült mérsékelni a megugró energiaárak hatását, a cellulóz áremelkedésének következményeit pedig a saját alappapír-gyártás növelésével enyhítették. Vajda Attila hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papírgyártás és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg. Az ipari termelő vállalatok közül elsőként közzétett környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) jelentésükben pedig vállalták, hogy a cég 2030-ig 20%-kal tovább csökkenti vízfogyasztását, 50%-kal növeli a megújuló energiák használatát és 2050-re a működése karbonsemlegessé válik.

A higiéniai alappapír gyártóüzem beruházását 2017 második negyedévében indították Dunaföldváron, a termelés 2018 végén indult, akkor a cég alappapír-felhasználásának 50%-át biztosította. Vajda Attila kiemelte, hogy az iparágban hosszú távon sikeres vállalkozások integrált termelési struktúrában működnek, ami az alappapír-gyártás és alappapír-feldolgozás egy vállalatcsoporton belüli működését jelenti. Ezért döntöttek az újabb papírgép-beruházás mellett. 2022-ben 16 milliárd forintos beruházási fázisban kétszer akkora kapacitású alapanyaggyártó gépsort üzemeltek be, és bővítették az üzem területét; az új papírgépnek köszönhetően Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron, és lehetővé vált, hogy a vállalat csoport teljes alappapír igényét a saját üzemükben állítsák elő. Ezzel a természetes fedezettel csökkenthető az alappapír drágulásának hatása – mutatott rá az alapító-ügyvezető. 2022-ben a papírgép nagyobb kapacitását is jobban kihasználva egy újabb feldolgozógépet is beüzemeltek Dunaföldváron, közel az alappapír ellátáshoz, ami jelentős szállítási költség megtakarítást és fenntarthatóbb működést jelent.

A társaság több mint két évtizedes gazdasági és szakmai eredményeit, valamint kiváló minőségű termékeit eddig számos díjjal ismerték el (Pegazus, Magyar Brands, Az év terméke díjak). A 2011-ben született Ooops! márka mára már jól ismert és keresett higiéniai papírtermék a magyar fogyasztók körében, a konyhai papírtörlő szegmensben pedig piacvezető – mondta a cégvezető, és a márkák pozíciójának további erősítését nevezte az egyik fontos célnak a termék- és folyamat-innováció mellett. A termék-innovációra példaként említette a közületi üzletág erősítését. „A közületi piacra lépés új lehetőséget teremtett a Vajda-Papír Kft.-nek a forgalom növelésére és a hatékonyság fokozására, egyrészt egy teljesen új választék kialakítása és értékesítése révén, másrészt azáltal, hogy felhasználtuk a lakossági és a közületi termékek között fennálló szinergiákat” – mondta.

A közületi papírpiac világszinten mintegy 10 milliárd euró körüli, európai szinten csaknem 3 milliárd euró értéket jelent. Magyarországon 32 millió euró a becsült értéke a közületi toalettpapír és kéztörlő értékesítésnek – ismertette Vajda Attila. A piaci lehetőségek kihasználására a Vajda-Papír Kft. a higiéniai papírtermékek mellett egy professzionális tisztítószer-választékkal bővítette portfolióját az elmúlt években. Ezzel több piaci előnyt is kihasznál: növelni tudja az egy vevőre eső forgalmát és javítani tudja a profitabilitását is azzal, hogy a két termékcsalád együttes szállítása hosszú távon fajlagos fuvarköltség-megtakarítást eredményez – részletezte. Megjegyezte, hogy a professzionális vegyi választék lefedi a teljes tisztítószer választékot, az egyszerű ablaktisztítótól egészen a prémium minőségű koncentrátumokig, illetve a fertőtlenítő hatású szerekig. A vevőknek teljes papír- és tisztítószer választékot biztosító komplex szolgáltatás pedig jelentős piaci előny – hangsúlyozta.

A higiéniai papírtermékek piacán a Vajda-Papír piacvezető, és 150 ezer tonnás éves gyártási kapacitása bőven fedezi a magyarországi igényeket, így ezen a területen is megteremti az egyre inkább felértékelődő önellátás képességét – hangsúlyozta Vajda Attila. Hozzátette, hogy a vállalatvezetés célja a cég pozícióinak további erősítése, a versenyképesség növelése, a jelentős piaci potenciál kihasználása. Példaként elmondta, hogy a háztartáshigiéniai-papír fogyasztása erősen kapcsolódik a GDP alakulásához. A Vajda-Papír Kft. fontos piacainak számító Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában az egy főre jutó évi átlagos higiéniai papírtermék fogyasztás egyelőre elmarad az Egyesült Államok, illetve Nyugat-Európa higiéniai papír fogyasztásától.

Míg az USA-ban és Európa nyugati országaiban az egy főre jutó fogyasztás kb. 13-14 kg, addig egy átlagos hazai vásárló ennek csak 60-65%-át (kb. 8 kg-ot) használja fel évente. Hasonlóan 8 kg-os évi átlagos felhasználás jellemzi Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot, Románia esetében azonban még ennél is nagyobb elmaradást láthatunk, ott az egy főre jutó évi 4-4,5 kg-os fogyasztás csupán a nyugat-európai mérték kb. 30%-át teszi ki. A magyar háztartási papír piac éves fogyasztása megközelítőleg 90 ezer tonna, forgalma pedig évi 80 milliárd forint körül van. Tavaly a piac az infláció és a lassuló gazdasági növekedés miatt értékben ugyan 41%-kal nőtt, mennyiségben viszont 6%-kal csökkent, idén már bővülő kereslettel számolnak – ismertette Vajda Attila.

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás:

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 06. 24. 07:00
Megosztás:

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás: