Kína az ázsiai régió nagy kérdőjele

Az amerikai dollár teljesítménye és a befektetők Kína fellendülésével kapcsolatos optimizmusának megingása az elmúlt évben számos ázsiai gazdaság erős növekedési történetét megtörte. A Fidelity szerint Kína előtt három különböző makrogazdasági szcenárió állhat a következő évben.

Kína az ázsiai régió nagy kérdőjele

A kínai növekedés lehetséges forgatókönyvei

Az első szerint, mely egyben a Fidelity alapforgatókönyve is, folytatódik Kína gazdaságának megszilárdulása, és az ingatlanszektor stabilizálódásával és a fogyasztás élénkülésével párhuzamosan fokozatosan felgyorsul a talpra állás. Ennek a forgatókönyvnek, melyben a kínai gazdasági növekedés 2024-ben 4-5% körül alakul, a szakértők szerint 65% a valószínűsége. A szakmapolitikai döntéshozók több fiskális és monetáris támogatást nyújtanak majd, hogy fenntartsák a növekedést, például a mély, strukturális problémák kezelésére irányuló hatékony intézkedéseket, amelyek segítenek a gazdaság egyensúlyának helyreállításában és a régi, beruházásvezérelt modelltől való eltávolodásban. Ezek a gazdaságpolitikai lépések segítenének stabilizálni az ingatlanpiacot is, amely Kínában a háztartások vagyonának mintegy kétharmadát foglalja magában, ezzel látványosan helyreállítanák a fogyasztói bizalmat.

A fejlett országok recessziója esetén a kínai belső piac megerősödése segítene ellensúlyozni a külföldi kereslet visszaesését. „Bár úgy véljük, hogy a korábbi évek magas növekedési modellje nem fenntartható; a javuló makrogazdasági környezet javíthatná a vállalati nyereségeket és végső soron a befektetői hangulatra is kedvező hatással lenne. Az ingatlanok esetében az árak stabilizálódására számítanánk, nem pedig a növekedés újbóli beindulására, és szorosan figyelemmel kísérnénk az adósságszinteket” -mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

A „folytatódó stabilizáció” forgatókönyv vegyes következményekkel járnak a kínai eszközökre nézve. A kínai részvények közül, amelyek jelenleg a legtöbb más régióhoz képest vonzóbb értékeltséget kínálnak, az olyan ciklikus részvények profitálnának leginkább a növekvő gazdasági teljesítményből, mint a hajózási, ipari és olajipari szolgáltatási papírok. A háztartások erőteljesebb költekezése, amelyet a világjárvány idején felhalmozott jelentős többletmegtakarítások tesznek lehetővé, a fogyasztói szektor részvényeinek kedvezne. Ebben a forgatókönyvben a kamatlábak a stabilitás és a kis mértékű csökkenés között mozognának. A kínai államkötvények reálhozama az alacsony inflációs környezet miatt továbbra is meggyőző maradna, ez pedig kedvező hatással lenne az onshore kötvények iránti keresletre. Ennek ellenére rövid távon likviditásszűkülést tapasztalhatnánk az onshore kötvénypiacon, amit a befektetőknek a jövőbeli szakpolitikai támogatással kapcsolatos várakozásai és az államkötvények növekvő, a hozamokat még feljebb hajtó kínálata okozhat.várakozásai és az államkötvények növekvő, a hozamokat még feljebb hajtó kínálata okozhat.

A kínai gazdaság második lehetséges jövőbeli forgatókönyvében a lefelé mutató kockázatok játsszák a főszerepet, például az, hogy a kormányzati ösztönzők nem elég gyorsan érik el a céljukat, ami komoly lassulást eredményezhetne. Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét a Fidelity 25 %-ra becsüli. Ebben a helyzetben a gazdaságot kettős csapás éri a belső strukturális kihívások és a külső kereslet lassulása miatt. A szakpolitikai támogatás elmaradása az amúgy is gyengélkedő ingatlanpiacot valóban komoly visszaesésbe taszítaná. Erre válaszul megnőne a helyi önkormányzatok adósságának hitelkockázata, mivel az ezek költségvetési bevételeinek fő forrását jelentő telekeladások tovább csökkennének.

Ha az ingatlanszektor és az önkormányzati adósságok kettős válsága átterjedne a szélesebb pénzügyi rendszerre, Kína megindulhat a „japánosítás”, vagyis a súlyos adósságterhekkel, dezinflációs nyomással, valamint a fogyasztók és a vállalkozások kiadásainak és bizalmának visszaesésével jellemezhető, többéves gazdasági stagnálás felé. A központi kormányzat szintjén még mindig lenne lehetőség a tőkeáttétel növelésére a visszaesés ellensúlyozása céljából, de a részvénybefektetők számára egy ilyen medvepiaci forgatókönyv védekező pozícionálást tenne szükségessé. A közművek és az alapvető fogyasztási cikkek részvényei hatékonyabban tudnának dacolni a viharral. Ez a háttér kedvező lehet a kínai kötvényeszközök számára, és a Fidelity is fokozottan a durációt részesítené előnyben. Ugyanakkor egy ilyen visszaesés során a nemteljesítési kockázatok növekedése arra intene, hogy ragaszkodjunk a jó minőségű vállalati kötvényekhez. 

A harmadik kínai forgatókönyv szerint a gazdaság erős reflációs időszakba lép. A három lehetőség közül ehhez rendeli a Fidelity a legkisebb, 10%-os valószínűséget. Ebben a verzióban Kína újra elővenné a régi gazdaságpolitikai kottáját, és a növekedést túlzott kormányzati beruházásokkal és az ingatlanpiaci boom újraélesztésével támogatná. A szakpolitikai döntéshozók már nem csak ciklikus enyhítő intézkedéseket vetnének be az ingatlanfejlesztők és a pénzszűkében lévő helyi önkormányzatok finanszírozási eszközeinek megtámogatására, amivel újabb hitelezési hullámot gerjesztenének az állami és a magánszektorban. Az infláció felgyorsulna, az üzleti és fogyasztói bizalom újraéledne. Az újabb ingatlanpiaci boom széles körű fellendülést indítana el az egész gazdaságban. Rövid távon Kína visszanyerné gyors gazdasági növekedését, a befektetőknek óvatosnak kellene lenniük: ez az adóssággal táplált bővülés hosszú távon nem lenne fenntartható, és végül még súlyosabb strukturális problémákat okozna a gazdaságban. Az eszközosztályok szempontjából a reflációs forgatókönyv kedvező a gazdaságilag érzékeny értékpapírok, például a nehézgépek gyártói és a pénzügyi szektor számára. Az eseményeket valószínűleg a fogyasztás széles körű fellendülése követné, ezért a fogyasztási részvényeket is előnyben részesítenék, különösen a nem alapvető fogyasztási cikkeket.

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás: