Kiszámíthatatlan energiaárak – mire elég 1100-1200 óra napsütés?

Az elmúlt két évben előtérbe került a napenergia hasznosítása mind a lakosság, mind a vállalatok körében Magyarországon. A különféle állami támogatások mellett a Covid-helyzet is erősítette ezt a trendet, most pedig az orosz-ukrán konfliktus generálta energiaár bizonytalanságok miatt tovább fokozódik az érdeklődés és a megújuló energiák térnyerése. „A napelem és hőszivattyú rendszerek iránti igényt az emelkedő árak sem enyhítették, sokkal inkább az eszközök rendelkezésre állása, vagy jóval hosszabb szállítási idők okoznak kihívást a szegmensben” – mutat rá Lamos Zsolt, a tavalyi évben közel 2 MW kapacitású lakossági naperőművet kivitelező Assix Intersolar ügyvezetője.

Kiszámíthatatlan energiaárak – mire elég 1100-1200 óra napsütés?

Hatalmas felfutás - hátulütőkkel

2021 eleje óta óriási felfutás tapasztalható hazánkban a napelemes rendszerek iránti igények területén. A kirobbanó népszerűség egyik fő indikátora természetesen az 50%-os támogatás megjelenése volt, azonban erre a trendre a Covid-helyzet is ráerősített, ugyanis sokan házfelújításba, otthoni fejlesztésekbe kezdtek. Ennek mentén számos új, napelem telepítést kínáló cég is megjelent a piacon, ami viszont sajnos sok esetben kontraproduktív hatást gyakorolt. „A napelemes rendszerek szakszerű kivitelezése sokkal bonyolultabb, mint ahogy tűnik, nem csupán a tetőre kell feltenni és kész. Több szakterületnek kell együttműködnie annak érdekében, hogy a rendszer optimálisan, biztonságosan termeljen hosszú távon villamos energiát” – emlékeztet Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője.

Függetlenedni akarunk a gáztól

A szomszédunkban zajló események, valamint a Covid-helyzet által megtépázott ellátási lánc nagyon érdekes helyzetet hozott a magyar napelemes piacon. Az érdeklődés tovább fokozódik a lakosság, és egyre erősebben a KKV-k részéről, akik már a saját bőrükön tapasztalják a drasztikusan növekvő energiaárakat. „Azt tapasztaljuk, hogy a háborús helyzet miatt a gáztól való függetlenedés igénye emelkedik, még úgy is, hogy az árak az árfolyamváltozások és logisztikai költség növekedés miatt folyamatosan nőnek. Sőt, sok olyan megkeresést is kapunk, amelyek pályázattól függetlenek, tehát önerőből is sokan próbálnak napenergiára váltani. A magyar piacra most kezdenek begyűrűzni a globális chiphiány, szállítási lánc akadozása és alapanyaghiány-gondok, tehát aki élni akar az Otthonfelújítási támogatással, mielőbb érdemes szerződnie és megkezdeni a telepítést, mert a december 31 egy teljes telepítési, engedélyezési és beüzemelési folyamattal számolva igencsak közel van” – hívja fel a figyelmet Lamos Zsolt.

A leggyakoribb kérdések egyike a megtérülés

A napelemes, illetve megújuló energiákon alapuló rendszerekkel kapcsolatos legelső kérdés általában – lakossági és KKV felhasználók részéről egyaránt –, hogy hány év alatt térül meg. Hazánkban a napos órák száma évente 1100-1200 között mozog. Rendszermérettől és fogyasztástól függően a lakossági felhasználók 7-9 éves megtérüléssel számolhatnak a jelenlegi lakossági energiaárak mellett. Ha azonban piaci árat kellene fizetni a lakosságnak – mint ahogy számos környező országban ezzel szembesülnek –, akkor 3-4 évre csökken egy napelemes rendszer megtérülése. A vállalati szegmensben, ahol már emelkedtek az energiaárak – támogatással 1,5, támogatás nélkül 3 évre csökkent a megtérülés, ennek mentén egyre több ipari és KKV projekt indul az Assix Intersolar tapasztalatai szerint is. „Érdekes kérdés a társasházak, vagy nagy panelházak szegmense. Sokan úgy gondolják, hogy ezekben az épületekben lakók nem élhetnek a napenergia által kínált lehetőségekkel. Ez szerencsére nem így van, nagyon sok esetben ugyanis a közös területek világítása, a lifthasználat vagy akár fűtése is nagy részben kiváltható napelemes rendszerrel” – fogalmaz az Assix Intersolar ügyvezetője.

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás: