Körforgásos gyártás, pazarlásmentes tervezés: a higiéniai piacon nem csak üres jelszó a fenntarthatóság

A vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatos működésre, és ebben kulcsszerepet játszhat a higiéniai termékek beszerzése. Az iparág vezető vállalatának professzionális márkája, a Tork partner a zöld törekvésekben – és mindezt az üzleti környezet is díjazza. A magyar higiéniai piacon három évtizede jelen lévő Tork az idén már tizenkettedik alkalommal érdemelte ki a kiváló magyarországi márkákat elismerő Superbrands díjat.

Körforgásos gyártás, pazarlásmentes tervezés: a higiéniai piacon nem csak üres jelszó a fenntarthatóság

A fogyasztók és a munkavállalók részéről is egyre nagyobb nyomás hárul a vállalatokra azért, hogy több figyelmet fordítsanak a környezettudatos működésre. Egy 2022-es felmérésben a vendégek 90%-a mondta azt, hogy az éttermek fenntarthatósága fontos számára. Az Essity hét országban elvégzett kutatása pedig arra derített fényt, hogy a dolgozók 78%-a szerint munkáltatója többet is tehetne az iroda fenntarthatóbb működéséért, az emberek 66%-a pedig új munkahely keresésekor már a környezettudatosság terén kivívott hírnevük alapján is mérlegeli a cégeket.

A fiatal generáció elvárja a környezettudatosságot

A vállalatok a beszállítóktól is elvárják, hogy vegyék figyelembe a környezetvédelem szempontjait. Az a terület pedig, ahol minden étterem, iroda vagy bevásárlóközpont sokat tehet a fenntarthatóságért, a higiénia. A vállalatok számára a papíradagolók vagy tisztítószerek beszerzésekor már nemcsak a tisztaság vagy a praktikus kialakítás a szempont, hanem a környezettudatosság is. Mindez pedig főszerepet játszott abban, hogy a Tork november végén már 12. alkalommal vehette át a legkiválóbb magyarországi márkáknak járó Superbrands elismerést.

„Célunk, hogy ne pusztán Superbrand, hanem zöld Superbrand legyünk – mondta el az díj átvétele után Nagy Géza, a Tork kereskedelmi igazgatója. – A fenntarthatóság számunkra nemcsak jelszó, divat, hanem évek óta tartó üzleti koncepció és termékstratégia: az Essity korábbi anyacége, az SCA svéd erdészeti vállalat Európa legnagyobb erdő-magántulajdonosaként a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható gazdálkodást. Számomra családapaként is fontos, hogy a bolygót megőrizzük a következő generációnak, és a gyerekeim számon is kérik rajtam, hogy munkám során mit teszek a környezetért.”

Nemcsak beszélnek a fenntarthatóságról

A Tork anyacége, az Essity idén ismét platina besorolást kapott az EcoVadis fenntarthatósági minősítő cégtől, amelynek vizsgálatában a vállalatok felső 1 százalékában teljesített. Az Essity számos gyakorlati lépést is tesz azért, hogy a környezettudatosság ne csak a divatos jelszavak szintjén jelenjen meg a működésében.

„Fontos, hogy ne csak beszéljünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséről, hanem érdemi intézkedésekkel és valóban környezetbarát termékekkel valósítsuk meg – tette hozzá a díj átvételét követően Tápai Dezső, a Tork értékesítési igazgatója. – Azért sem tudunk mellébeszélni, mert vevőink azt várják el, hogy a higiénia kézzel fogható és jelentésekben számszerűsíthető módon járuljon hozzá saját fenntarthatósági céljaik megvalósításához, ez ugyanis ma már fontos versenyelőny és fogyasztói elvárás is egyben.”

A környezetvédelem már a tervezés során hangsúlyos szempont. Az olyan rendszerek, mint a Tork SmartOne® vagy a Tork Reflex® a papírfogyasztás akár 40%-os csökkentését is lehetővé teszik kialakításuknál fogva, mivel a felhasználó képes csak egyetlen lapnyi toalettpapírt vagy törlőkendőt kivenni belőlük, elkerülve a felesleges pazarlást. Az idei évtől kezdve szén-dioxid-semleges tanúsítvánnyal rendelkező adagolókat is kínál a vállalat: a 27-féle karbonsemleges adagoló gyártásához igazoltan megújuló villamos energiát használnak.

A Tork törekvéseinek friss mérföldköve, hogy a Laposa Borterasz első balatoni üzletként megkapta a vállalat fenntarthatósági elismerését. A badacsonyi vendéglátóhely a kézmosáshoz biológiailag lebomló, 99%-ban természetes eredetű összetevőkből készült szappant biztosít vendégeinek, amely nem károsítja a vízi élővilágot, a használt papírtermékek 100%-ban újrahasznosítottak, az alkalmazott adagolók pedig karbonsemlegesek.

Körforgásos gazdaság, a jövő paradigmája

„Kulcsfogalom a körforgásos gazdaság – szögezte le Nagy Géza. – Ennek a paradigmának a lényege, hogy az egyszer kitermelt nyersanyagok – legyenek azok ásványok vagy fák – minél tovább maradjanak a gazdaság körforgásában, így csökkentve a természeti erőforrások felhasználását. A körforgásosság főszerepet játszhat abban, hogy a gazdaságunk fenntarthatóbb pályára álljon és teljesíteni tudjuk a klímacélokat.”

A körforgásos elv számos módon megvalósul. Az Essity legnagyobb franciaországi egysége, a magyar piacra is gyártó hondouville-i üzem 2008 óta vezető szerepet tölt be az élelmiszer- és italcsomagolásokból származó papírrostok újrahasznosításában. A cég nemrég felavatta a világ első olyan professzionális papírhigiéniai gyártósorát, amely immár a nemcsak papírból készült italos és tejesdobozokat is képes újrahasznosítani. A létesítmény évente 25 000 tonnányi hulladékot forgat vissza a termelésbe, ami a Franciaországban összegyűjtött, válogatott és újrahasznosított élelmiszer- és italos dobozok 60%-ának felel meg.

Az Essity kezdeményezése a PaperCircleTM nevű kéztörlőpapír-újrahasznosító szolgáltatás, amelynek lényege az irodaházakban, gyárakban elhasznált papír kéztörlők újrabegyűjtése és újrahasznosítása. A gyártás során alternatív rostanyagokat is bevet a vállalat. A világban keletkező búzaszalma közel fele ma hulladékként végzi – az Essity mannheimi rostüzemében viszont lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek a helyi gazdáktól begyűjtött búzaszalmából.

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás: