Kötelező minden magyar háztartásnál a komposztálás 2024 január 1-től - részletek

2024. januárjától az Európai Unióban kötelező lesz a komposztálás, így Magyarország is belevág a szerves hulladék szelektív gyűjtésébe.

Kötelező minden magyar háztartásnál a komposztálás 2024 január 1-től - részletek

Kötelező komposzt – lelkesedés, bizonytalanság és válaszkeresés

2024. januárjától az Európai Unióban kötelező lesz a komposztálás, így Magyarország is belevág a szerves hulladék szelektív gyűjtésébe. A felhasználói vélemények támogatóak, ugyanakkor arról árulkodnak, hogy történik mindez anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan is kell elvégezni, miként fog megvalósulni a tervezett gyűjtés, különösen nagyvárosi környezetben.

Az Ynsight Research kutatócsapata a netnográfia módszerével megvizsgálja a kötelező komposztálással kapcsolatosan felmerülő kérdéseket és kétségeket, megkísérli bemutatni a netezők attitűdjein keresztül, hogyan is áll ehhez jelenleg a magyar társadalom.

Mit tudunk a komposztálásról?

A komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves anyagok egy része, például a zöldség, gyümölcsmaradékok kávézacc vagy tojáshéjak lebomlanak, és tápanyagban gazdag komposztot vagy humuszt hoznak létre. Ez a komposzt kiváló trágya, amit a kertekben vagy növények tápanyagellátására lehet használni. A komposztálás régóta ismert és széles körben alkalmazott eljárás a kertművelésben.

„Mindig is komposztáltunk. Ennek alapnak kellene lennie azok számára, akiknek van rá lehetősége.”

A szerves hulladék másik része, mint az ételmaradékok, húsnyesedékek, csontok, és más állati eredetű maradékok, nem alkalmasak a komposztálásra, mivel azok rothadása zavarhatja a komposztálási folyamatot. Ezeket külön kell gyűjteni, és erre a célra szolgálna a központi élelmiszerhulladék-gyűjtés. Ilyen maradékokat hatékonyan hasznosítanak például biogázüzemekben, mint például a szarvasi biogázüzemben is, amelyet a MOL vásárolt meg az országos hulladékkoncesszió elnyerése után tavasszal.

kötelező házi komposztálás Magyarországon szabályok

Az Energiaügyi Minisztérium csak június 28-án tette közzé a háztartási biohulladék gyűjtését szabályozó jogszabálytervezetet a kormany.hu-n, amelyre a civil szervezetek és az érdeklődők július 6-ig adhatták le véleményüket. Mivel a jogszabályi javaslatot még nem nyújtották be, és nem ismert, mikor lép hatályba, sok kérdés továbbra is tisztázatlan a (MOHU) Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. számára. Mindenesetre bizonyos, hogy január elsejével változás várható, mivel az Európai Uniós rendelkezés (Hulladék Keretirányelv) 2023.12.31-től írja elő a biohulladékok elkülönített gyűjtését, és a MOHU ennek megfelelően tervezi a bevezetést. 

A komposztálás témaköréről már a kötelező biohulladék gyűjtési jogszabálytervezet hirdetése előtt is élénk beszélgetés folyt a netezők között, illetve több cikk is született. Vidéken, valamint a kertesházas övezetekben a komposztálásnak hagyománya van és a helyben felhasználhatósága miatt praktikus gyakorlatnak számít. Az utóbbi időben azonban városi környezetben is kezdett elterjedni az úgynevezett „közösségi komposztálás”, ami jellemzően közparkokba elhelyezett szerves hulladék tárolására alkalmas kukákban történik. Ennek előnye az, hogy a keletkezett humuszt helyeben fel tudják használni (pl.: virágágyásokhoz), így teljesen környezetbarát módon tudják hasznosítani a háztartásban keletkezett biohulladékot. 

„El kellene terjeszteni a helyben komposztálást. Több helyen működik. Pesten az egyik legnagyobb lakótelepen is van közösségi komposztáló. Nem szállítják, sem 3 naponta sem hetente, hanem az emberek amikor lemennek vásárolni ott dobják ki a növényi hulladékot. Évente kihordják az aljából a földet a házak előtti növényekre. A háztartási szemét kb. egy harmada komposztálható lenne.”

Felhasználói kérdések, bizonytalanság

A komposztálás eljárása tehát nem ismeretlen még városi környezetben sem. A kötelező komposztálás bevezetése mégis kissé váratlanul érte a lakosságot. A vizsgálatunkban ezt a témakört is felmértük, megnéztük, hogy vajon milyen kérdések és aggályok merültek fel a témával kapcsolatban?  

A következő ábrán összefoglaltuk a leggyakrabban felmerülő kérdések és aggályok előfordulási gyakoriságát.

kötelező komposztálás 2024

Mit lehet belerakni?  

A biohulladékok kötelező szelektálásának bevezetését megelőzően a szakértők szerint is egy részletes tájékoztatást és edukációt kellett volna eszközölni országos szinten. Ez egyrészt azért lenne fontos, mert rámutathatnának, hogy milyen előnyökkel járhat az, ha felelősen kezelik a szerves hulladékot pl.: a környezetvédelem szempontjából.

„Legyen egy részletesebb útmutató akár a településeken kihelyezve, mit hova ezentúl, és hogyan, miért, és miért fontos! Segítsék a lakosságot minél több tájékoztatóval, és főleg előre meghatározott türelmi idővel!”

Ezen kívül ahhoz, hogy jól működjön a komposztálás fontos azt is tisztázni, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek bele. Ha nem megfelelő anyagok, például ételmaradékok, csontok vagy kenyérdarabok kerülnek a komposztba, az az egész folyamatot veszélyeztetheti.

„Alap, van komposztálóm. De ebbe mindent bele fognak dobálni, húst, beteg növényeket, stb. amit nem lenne szabad. De azt nyilván nem tudják kiválogatni, szóval benne marad. A szelektívbe is raknak ám mindent.”

Mibe gyűjthetjük?  

házi komposztlás házi komposztáló otthoni komposztáló    

A városban való komposztálással kapcsolatban többekben felmerült az a kérdés, hogy a lakásban mibe tudja tárolni a szerves hulladékot. 

„Jó megoldás, csak kérdés, hogy a komposztot hova tegye. Egy panelben nincs hova szórni. Ráadásul ez is "szag" hatással van.” 

A tárolással kapcsolatban sokan megemlítették a helyigény mellett a szag problémát, ami egy kis lakásban komoly gondot okozhat.

„Bárki bármit mond, annak van szaga! A komposztálásnak is, csak ugye ha a kert hátsó részében van, meg szabad levegőn, azért nem ugyanaz, mint ha az 50 nm-es panelben komposztálnak, persze édi kis edényekben.”

Milyen gyakran viszik el?

A netezőknek a kötelező komposztálással kapcsolatos aggodalmaik között gyakran szerepel a hulladék elszállításának gyakorisága. Tartanak attól, hogy ha nem szállítják el a komposztot rendszeresen, az higiéniai problémákat okozhat.

„Több kerületben se vitték el heteken át a zöldhulladékot. Ott rohadt az utcán, kibírhatatlan büdös volt mindenhol a beázott nejlonban poshadó fűtől meg levelektől.”

A szállítással kapcsolatban többen azt is megfogalmazták, hogy ez nem a legkörnyezettudatosabb megoldás a szerves hulladék újrahasznosítása tekintetében, és jobb lenne helyben felhasználni. 

„A legtöbb társasháznak kertje is van, ott lehetne komposztálni is (ehhez képest a biohulladék messzire szállítása nem is előrelépés, hanem visszalépés!).”

Valahol már működik

A különböző kételyek megfogalmazása mellett gyakran előfordul a beszélgetésekben, illetve cikkekben is a külföldi szerveshulladék kezeléssel való összehasonlítás. Ezekben a kommentekben vagy cikkekben általában egy külföldi példát mutatnak be, hogy ott, hogy működik a komposztálás, hogyan és milyen gyakran szállítják, mibe gyűjtik, mik a tapasztalatok. Ezek a bemutatások segíthetnek elképzelni a biohulladék szelektív gyűjtésének megfelelő, könnyen kezelhető módját.

„Svájcban is így működik. Van egy kis zöldhulladékos kukácskánk a lakásban, amiben minden maradékot, növényt, zöldség-gyümölcshéjat gyűjtünk, valamint lebomló zacskóba rakom a tengerimalacok használt almát. Egy nagy zöldhulladékos konténert használ az egész társasház, amelyet hetente ürítenek.”

Hol folyik a beszélgetés?

A komposztálásról leginkább híroldalakon volt szó, itt cikkekben a kötelező komposztálás bevezetésének az előterjesztéséről, a megvalósítás módjának a tisztázatlanságáról, illetve külföldi országokból bemutatott példákról írtak. A blogokban a komposztálás témaköré környezetbarát életmód részeként került szóba, megosztottak tippeket és praktikákat, hogy hogyan lehet beiktatni a komposztálást a hétköznapokba, hogy a városi környezetben, hogyan lehet megoldani (pl.:közösségi komposzt).

Facebookon leginkább a komposztálással kapcsolatos tájékoztató posztok, hirdetmények voltak jelen, amelyekben szó volt a közösségi komposztokról, a komposztálás környezetre gyakorolt hatásáról, illetve a hírportálok cikkeit is továbbosztották ezen a platformon. A kommentfolyamokban merültek fel azok a gyakorlati kérések amelyekkel szembejönnek a bevezetést megelőző rövid időszakban. A felhasználói eszmecsere releváns volt a fórumokon elsősorban a Redditen is.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás: