Kötelező minden magyar háztartásnál a komposztálás 2024 január 1-től - részletek

2024. januárjától az Európai Unióban kötelező lesz a komposztálás, így Magyarország is belevág a szerves hulladék szelektív gyűjtésébe.

Kötelező minden magyar háztartásnál a komposztálás 2024 január 1-től - részletek

Kötelező komposzt – lelkesedés, bizonytalanság és válaszkeresés

2024. januárjától az Európai Unióban kötelező lesz a komposztálás, így Magyarország is belevág a szerves hulladék szelektív gyűjtésébe. A felhasználói vélemények támogatóak, ugyanakkor arról árulkodnak, hogy történik mindez anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan is kell elvégezni, miként fog megvalósulni a tervezett gyűjtés, különösen nagyvárosi környezetben.

Az Ynsight Research kutatócsapata a netnográfia módszerével megvizsgálja a kötelező komposztálással kapcsolatosan felmerülő kérdéseket és kétségeket, megkísérli bemutatni a netezők attitűdjein keresztül, hogyan is áll ehhez jelenleg a magyar társadalom.

Mit tudunk a komposztálásról?

A komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves anyagok egy része, például a zöldség, gyümölcsmaradékok kávézacc vagy tojáshéjak lebomlanak, és tápanyagban gazdag komposztot vagy humuszt hoznak létre. Ez a komposzt kiváló trágya, amit a kertekben vagy növények tápanyagellátására lehet használni. A komposztálás régóta ismert és széles körben alkalmazott eljárás a kertművelésben.

„Mindig is komposztáltunk. Ennek alapnak kellene lennie azok számára, akiknek van rá lehetősége.”

A szerves hulladék másik része, mint az ételmaradékok, húsnyesedékek, csontok, és más állati eredetű maradékok, nem alkalmasak a komposztálásra, mivel azok rothadása zavarhatja a komposztálási folyamatot. Ezeket külön kell gyűjteni, és erre a célra szolgálna a központi élelmiszerhulladék-gyűjtés. Ilyen maradékokat hatékonyan hasznosítanak például biogázüzemekben, mint például a szarvasi biogázüzemben is, amelyet a MOL vásárolt meg az országos hulladékkoncesszió elnyerése után tavasszal.

kötelező házi komposztálás Magyarországon szabályok

Az Energiaügyi Minisztérium csak június 28-án tette közzé a háztartási biohulladék gyűjtését szabályozó jogszabálytervezetet a kormany.hu-n, amelyre a civil szervezetek és az érdeklődők július 6-ig adhatták le véleményüket. Mivel a jogszabályi javaslatot még nem nyújtották be, és nem ismert, mikor lép hatályba, sok kérdés továbbra is tisztázatlan a (MOHU) Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. számára. Mindenesetre bizonyos, hogy január elsejével változás várható, mivel az Európai Uniós rendelkezés (Hulladék Keretirányelv) 2023.12.31-től írja elő a biohulladékok elkülönített gyűjtését, és a MOHU ennek megfelelően tervezi a bevezetést. 

A komposztálás témaköréről már a kötelező biohulladék gyűjtési jogszabálytervezet hirdetése előtt is élénk beszélgetés folyt a netezők között, illetve több cikk is született. Vidéken, valamint a kertesházas övezetekben a komposztálásnak hagyománya van és a helyben felhasználhatósága miatt praktikus gyakorlatnak számít. Az utóbbi időben azonban városi környezetben is kezdett elterjedni az úgynevezett „közösségi komposztálás”, ami jellemzően közparkokba elhelyezett szerves hulladék tárolására alkalmas kukákban történik. Ennek előnye az, hogy a keletkezett humuszt helyeben fel tudják használni (pl.: virágágyásokhoz), így teljesen környezetbarát módon tudják hasznosítani a háztartásban keletkezett biohulladékot. 

„El kellene terjeszteni a helyben komposztálást. Több helyen működik. Pesten az egyik legnagyobb lakótelepen is van közösségi komposztáló. Nem szállítják, sem 3 naponta sem hetente, hanem az emberek amikor lemennek vásárolni ott dobják ki a növényi hulladékot. Évente kihordják az aljából a földet a házak előtti növényekre. A háztartási szemét kb. egy harmada komposztálható lenne.”

Felhasználói kérdések, bizonytalanság

A komposztálás eljárása tehát nem ismeretlen még városi környezetben sem. A kötelező komposztálás bevezetése mégis kissé váratlanul érte a lakosságot. A vizsgálatunkban ezt a témakört is felmértük, megnéztük, hogy vajon milyen kérdések és aggályok merültek fel a témával kapcsolatban?  

A következő ábrán összefoglaltuk a leggyakrabban felmerülő kérdések és aggályok előfordulási gyakoriságát.

kötelező komposztálás 2024

Mit lehet belerakni?  

A biohulladékok kötelező szelektálásának bevezetését megelőzően a szakértők szerint is egy részletes tájékoztatást és edukációt kellett volna eszközölni országos szinten. Ez egyrészt azért lenne fontos, mert rámutathatnának, hogy milyen előnyökkel járhat az, ha felelősen kezelik a szerves hulladékot pl.: a környezetvédelem szempontjából.

„Legyen egy részletesebb útmutató akár a településeken kihelyezve, mit hova ezentúl, és hogyan, miért, és miért fontos! Segítsék a lakosságot minél több tájékoztatóval, és főleg előre meghatározott türelmi idővel!”

Ezen kívül ahhoz, hogy jól működjön a komposztálás fontos azt is tisztázni, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek bele. Ha nem megfelelő anyagok, például ételmaradékok, csontok vagy kenyérdarabok kerülnek a komposztba, az az egész folyamatot veszélyeztetheti.

„Alap, van komposztálóm. De ebbe mindent bele fognak dobálni, húst, beteg növényeket, stb. amit nem lenne szabad. De azt nyilván nem tudják kiválogatni, szóval benne marad. A szelektívbe is raknak ám mindent.”

Mibe gyűjthetjük?  

házi komposztlás házi komposztáló otthoni komposztáló    

A városban való komposztálással kapcsolatban többekben felmerült az a kérdés, hogy a lakásban mibe tudja tárolni a szerves hulladékot. 

„Jó megoldás, csak kérdés, hogy a komposztot hova tegye. Egy panelben nincs hova szórni. Ráadásul ez is "szag" hatással van.” 

A tárolással kapcsolatban sokan megemlítették a helyigény mellett a szag problémát, ami egy kis lakásban komoly gondot okozhat.

„Bárki bármit mond, annak van szaga! A komposztálásnak is, csak ugye ha a kert hátsó részében van, meg szabad levegőn, azért nem ugyanaz, mint ha az 50 nm-es panelben komposztálnak, persze édi kis edényekben.”

Milyen gyakran viszik el?

A netezőknek a kötelező komposztálással kapcsolatos aggodalmaik között gyakran szerepel a hulladék elszállításának gyakorisága. Tartanak attól, hogy ha nem szállítják el a komposztot rendszeresen, az higiéniai problémákat okozhat.

„Több kerületben se vitték el heteken át a zöldhulladékot. Ott rohadt az utcán, kibírhatatlan büdös volt mindenhol a beázott nejlonban poshadó fűtől meg levelektől.”

A szállítással kapcsolatban többen azt is megfogalmazták, hogy ez nem a legkörnyezettudatosabb megoldás a szerves hulladék újrahasznosítása tekintetében, és jobb lenne helyben felhasználni. 

„A legtöbb társasháznak kertje is van, ott lehetne komposztálni is (ehhez képest a biohulladék messzire szállítása nem is előrelépés, hanem visszalépés!).”

Valahol már működik

A különböző kételyek megfogalmazása mellett gyakran előfordul a beszélgetésekben, illetve cikkekben is a külföldi szerveshulladék kezeléssel való összehasonlítás. Ezekben a kommentekben vagy cikkekben általában egy külföldi példát mutatnak be, hogy ott, hogy működik a komposztálás, hogyan és milyen gyakran szállítják, mibe gyűjtik, mik a tapasztalatok. Ezek a bemutatások segíthetnek elképzelni a biohulladék szelektív gyűjtésének megfelelő, könnyen kezelhető módját.

„Svájcban is így működik. Van egy kis zöldhulladékos kukácskánk a lakásban, amiben minden maradékot, növényt, zöldség-gyümölcshéjat gyűjtünk, valamint lebomló zacskóba rakom a tengerimalacok használt almát. Egy nagy zöldhulladékos konténert használ az egész társasház, amelyet hetente ürítenek.”

Hol folyik a beszélgetés?

A komposztálásról leginkább híroldalakon volt szó, itt cikkekben a kötelező komposztálás bevezetésének az előterjesztéséről, a megvalósítás módjának a tisztázatlanságáról, illetve külföldi országokból bemutatott példákról írtak. A blogokban a komposztálás témaköré környezetbarát életmód részeként került szóba, megosztottak tippeket és praktikákat, hogy hogyan lehet beiktatni a komposztálást a hétköznapokba, hogy a városi környezetben, hogyan lehet megoldani (pl.:közösségi komposzt).

Facebookon leginkább a komposztálással kapcsolatos tájékoztató posztok, hirdetmények voltak jelen, amelyekben szó volt a közösségi komposztokról, a komposztálás környezetre gyakorolt hatásáról, illetve a hírportálok cikkeit is továbbosztották ezen a platformon. A kommentfolyamokban merültek fel azok a gyakorlati kérések amelyekkel szembejönnek a bevezetést megelőző rövid időszakban. A felhasználói eszmecsere releváns volt a fórumokon elsősorban a Redditen is.

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás:

Fejlesztést akar eszközölni az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.
2024. 02. 22. 14:30
Megosztás: