Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

A szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik, így a törvény életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik.

A 200 tagú alsóházban a szavazáskor jelenlévő 181 képviselő közül 98 kormánykoalíciós képviselő támogatta a javaslatot, míg 83 ellenzéki ellene voksolt.

A költségvetés jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,3 százalékos és a háztartási kiadások 3,9 százalékos növekedésével számol. Az éves szintű infláció az idei 10,9 százalékról 2,8 százalékra mérséklődne. A tervezett bevételek éves szinten 12 milliárd koronával 1940 milliárd koronára emelkednek, míg a kiadások 31 milliárd koronával  2190 milliárd koronára csökkennek.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint felelős a költségvetés és reális alapokon nyugszik. Elmondta: a beruházásokra 184,2 milliárd koronát terveztek, ez a harmadik legmagasabb összeg az utóbbi tíz évben.

A kormány a költségvetés prioritásaként a társadalmi béke megőrzését, az egészségügy és az oktatásügy megbízható finanszírozását jelölte meg. A védelmi kiadások a költségvetés két százalékát teszik ki.

Petr Fiala miniszterelnök azt mondta, hogy a tanítói átlagfizetések jövőre meghaladják az 52 ezer koronát, ami az országos átlagbérek 130 százalékát teszi ki. Az átlagnyugdíj januártól 20 635 koronára emelkedik.

Az államadósság finanszírozására szánt kiadások a jövő évben 25 milliárd koronával 95 milliárd koronára növekednek.

3 ok, amiért a WIF & PEPE bálnák DTX-t vásárolnak 0,08 dolláros áron; Az utolsó mindent megváltoztathat

A piaci elemzők megfigyelték, hogy a bálnák elfordulnak a már jól bevált piaci szereplőktől, mint a Dogwifhat (WIF) és a Pepecoin (PEPE), és egy új hibrid kereskedési platform, a DTX Exchange felé fordulnak, amely valóságos vásárlási őrületet teremtett a piacon.
2024. 10. 14. 19:00
Megosztás:

Az EU új rendeletet fogadott el a vegyi anyagokról

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa aktualizálta a vegyi anyagokra vonatkozó rendeletet, amely pontosítja az osztályozásra, címkézésre és csomagolásra vonatkozó szabályokat és hozzáigazítja azokat a kereskedelem különböző formáihoz, például az online értékesítéshez, vagy az ömlesztett árusításhoz az újratöltő állomásokon - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 10. 14. 18:30
Megosztás:

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepvállalása előmozdíthatja az agrárium fenntartható fejlődését

Október 15-én, a vidéki nők nemzetközi napján világszerte elismerik a vidéki közösségekben élő nők közösségfejlesztéshez, a mezőgazdaság növekedéséhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításához való létfontosságú hozzájárulását. Ezért a vidéki nők szerepvállalásának elősegítése alapvető fontosságú, és segít feltárni a helyi mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, valamint előmozdítja a fenntartható mezőgazdasági fejlődést.
2024. 10. 14. 18:00
Megosztás:

Magyar cég lett Európa leggyorsabban növekvő vállalata

A magyar MP Solutions Kft nyerte el a rangos Stevie Awards fődíját a leggyorsabban növekvő európai vállalat kategóriában. A HR-tanácsadással és fejvadászattal foglalkozó, 100%-ban magyar tulajdonú cég, a pandémia utáni aktív üzletfejlesztéssel érte el a most díjazott eredményt.
2024. 10. 14. 17:30
Megosztás:

A Ripple szemez a növekvő, 16 billió dolláros letéti piaccal – A globális bankok elfogadják az XRP-t?

A mai hírek szerint a Ripple (XRP) célja, hogy részesedést szerezzen a 16 billió dolláros globális <a href="https://www.investopedia.com/terms/c/custodian.asp" target="_blank">letéti</a> piacból. Sokan azt kérdezik: vajon az XRP kulcsszereplővé válhat-e a hagyományos banki szektorban? A globális bankok egyre inkább használják a digitális eszközöket, és az XRP fontos szerepet játszhat ebben.
2024. 10. 14. 17:00
Megosztás:

A BÉT és az OTP Bank közös programja tudásmegosztást és anyagi támogatást nyújt a tőzsdére tartó cégeknek

Dedikált oktatásokkal és rendezvényekkel támogatja a tőzsdei megjelenésre készülő magyarországi vállalkozásokat az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös programja - közölte hétfőn közös közleményben a két érintett.
2024. 10. 14. 16:30
Megosztás:

Két éve tart az emelkedés az USA tőzsdéin - meddig még?

Két éve volt az a lokális mélypont az S&P500 indexben, amelyből elindult az az emelkedés, amelynek eredményeként pénteken újabb csúcsot ütött az index.
2024. 10. 14. 16:00
Megosztás:

Így alakultak szeptemberen a lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 15:30
Megosztás:

A kiégés leküzdése alternatív módszerekkel

A mai felgyorsult, modern életvitel magával hozta az olyan problémákat, mint a kiégés, amit napjainkban egyre többen megtapasztalnak. Sokan pedig csak legyintenek rá, mondván: ez nem olyan komoly gond. Holott nagyon is az, hiszen kezeletlenül akár bele is lehet rokkanni pszichésen.
2024. 10. 14. 14:30
Megosztás:

4,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent augusztusban az ipari termelés Romániában éves összevetésben – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 10. 14. 14:00
Megosztás:

Lendületben a magyar M&A-piac

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.
2024. 10. 14. 13:30
Megosztás:

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás:

CryptoKeying és a digitális pénzügyek jövője: Miért hoznak helyes döntést az úttörők

A mai világban, amikor a digitális pénzügyek folyamatosan újítanak és alakítják át az életünket, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy saját döntéseket hozzon. Ez a szabadság kiterjed arra is, hogy valaki részt vesz-e olyan kriptovaluta felhőbányászati projektekben, mint a CryptoKeying. Nem kérjük, hogy mindenki ugyanúgy támogassa a CryptoKeying-et, mint mi, de azoknak az úttörő családoknak, akik ezt a projektet választották, bölcs döntést hoztak – nemcsak maguk, hanem családjuk jövője érdekében is. A CryptoKeying-ből származó jövőbeli bevételeid egy életen át hasznodra válnak.
2024. 10. 14. 11:30
Megosztás:

Arthur Hayes 47 000 dollárt veszít a PEPE és MOG tokeneken, miközben az FXGuys tulajdonosai 2024 végére 20-szoros növekedést várnak

A mémérmék piaca köztudottan rendkívül volatilis, és a legutóbbi események ezt ismételten alátámasztják. Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatója, nemrég 47 000 dollárt veszített a PEPE és MOG mémérméken, miután 500 000 dollárt fektetett be. Ez a jelentős veszteség rávilágít arra, hogy milyen kockázatos lehet a gyorsan változó mémérmék piacán spekulálni.
2024. 10. 14. 11:00
Megosztás:

A kedvező banki eredményjelentések hozták meg a jó hangulatot az amerikai tőzsdére pénteken

A csütörtöki gyengülést követően fordult a hangulat a pénteki kereskedés során a New York-i tőzsdén; a Dow és az S&P500 új csúcsra került, miközben a Nasdaq Composite is emelkedni tudott.
2024. 10. 14. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken; a régióban is kedvező volt a hangulat, azonban a BUX alulteljesítő volt

A kezdeti mínuszos nyitást követően kisebb emelkedéssel zártak a tőzsdék Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napján: a Stoxx600 0,5%-kal került feljebb, a DAX 0,9%-ot emelkedett, a FTSE100 pedig 0,2%-ot erősödött.
2024. 10. 14. 10:00
Megosztás: