Lakásbiztosítás váltó hónap - Ki veszít, ki nyer? Az első 3 nap tanulságai

Az elmúlt hétvégén megnyílt az az egész márciusban elérhető biztosító váltási ablak, ahol a hazai lakások tulajdonosai optimalizálhatják meglévő biztosítási szerződésüket vagy kedvezőbbre válthatnak. A kampányt a biztosítók főként az online alkuszok segítségével folytatják, azonban meglepetésre nem minden alkuszi szereplő indult zökkenőmentesen. Az ügyfelek számára elérhető díjösszehasonlító oldalakat a Biztosítási Elemző Központ (BEK) tesztelte.

Lakásbiztosítás váltó hónap - Ki veszít, ki nyer? Az első 3 nap tanulságai

A biztosítóintézetek március elsejével terv szerint élesítették az ügyfeleknek szóló kedvezményes díjaikat, melynek eredményeképp a lakásbiztosításokon elérhető megtakarítások mértéke még az előzetes várakozásokat is meghaladta. A biztosítót váltó ügyfelek becsült átlagos megtakarítása az alkuszi oldalakon, mintegy 25 ezer forint szerződésenként, a vasárnap estig kezdeményezett több ezer szerződés alapján. Míg a biztosítók többek között 10-50, sőt 60%-os(!) díjkedvezményekkel, a kártérítés felső határának ingyenes emelésével és ajándék asszisztencia szolgáltatásokkal, addig az alkuszok autó-, készpénz és luxusutazás nyeremények sorsolásával igyekeznek az ügyfeleket rávenni a kalkulációra. Külön érdekesség, hogy a Minősített Fogyasztóbarát lakásbiztosítási termékek (MFO-k) esetében is megjelentek több hónapos díjat elengedő akciós ajánlatok is. Az első pár nap adatai alapján kijelenthető, alig akad olyan ügyfél, aki ne találhatna jobb, olcsóbb biztosítást magának.

A kampány elindult, de a piacvezető az nem

Ekkora biztosítási kampányra utoljára 2010-ben, a kötelező biztosítások kapcsán került sor, ezért az online összehasonlítást kínáló alkuszi oldalaknak most újra kellett alkotniuk kampányos folyamataikat, díjoldalaikat és kommunikációjukat. Eközben a kapcsolódó alkuszi szolgáltatások nem változtak, vagyis a díjszámítás, szerződéskötés biztosítása, illetve a felmondások alkusz általi ügyintézése továbbra is megmaradt.

lakásbiztosítás kampány 2024 március

A hazai összehasonlító portálok március 1-vel - egy kivételével - rendben el is indultak, de míg az Insura és a CLB, illetve a Bank360 is sikeresen indította el a kampányra optimalizált folyamatait, addig a piacvezető Netrisk esetében meglepetésre, komoly probléma lépett fel. Esetükben a - korábban több csatornán is beígért, új - kampányos lakásmodul indítása úgy tűnik, napokkal elcsúszik. Vasárnap estig bezárólag, még nem sikerült ugyanis annak elindítása.

Mindez azonban nem okozott problémát az ügyfeleknek, mivel a többi portál márciusi lakásbiztosítási kampányfolyamatai jól és érthetően lettek kialakítva. A már hétvégén kalkulálni vágyó ügyfelek ezeken az oldalakon könnyen elvégezhették lakásbiztosításaik új díjkalkulációját, kiegészíthették meglévő fedezeteiket és kedvezőbb díjakra tudtak váltani. A Biztosítási Elemző Központ szerint az oldalakon jól áttekinthetők és összehasonlíthatók lettek az - egyes biztosítók által az éves díjért cserébe kínált - épületek és ingóságok biztosítási értékei és a biztosítók feltételei. Ezek tekintetében - a díjakhoz hasonlóan - jelentős különbségek vannak az ajánlatok között, ami alapfeltétele az érték alapú választásnak.

A BEK szerint az alkalmazott megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek nagyszerűen tudnak ár/érték alapján választani a biztosítók márciusi ajánlatai között. Kiemelendő tapasztalat, hogy akár a legmagasabb ajánlott biztosítási értéket kiválasztva is jelentős díjmegtakarítás érhető el az ajánlatokat böngészve. Mindez igaz az MFO lakásbiztosításokra is, mely termékek az eddig eladott szerződések, több mint 15 százalékát teszik ki, ami jelentős előrelépés a termékcsoportot érintő korábbi adatokhoz képest. Ami az ügyfelek által választott biztosítókat illeti, legtöbben a K&H, az ALFA, a KöBE, a Groupama és Generali lakásbiztosítási ajánlatait választják, míg a felmondások tekintetében az ALFA, a Groupama, a Generali és az Allianz áll az élen. Az ügyfelek által választott, legnépszerűbb kiegészítő biztosítások között, a baleset- és üvegbiztosításokat, valamint az okmányok és bankkártya elvesztése biztosításokat találjuk.

lakásbiztosítás biztosítók piaci részesedése 2023 2024

Legjobb kötési folyamat

Az alkuszok folyamatainak értékeléséhez, el kell mondani, hogy nem egyszerű feladat olyan lakásbiztosítás összehasonlító modulokat építeni, melyek jól kezelik és érhető módon mutatják be a biztosítók, sok esetben eltérő és rengeteg kiegészítő elemmel megtűzdelt lakásbiztosítási termékeit. Az alkuszok számára alapvető érdek, hogy online felületeiken kalkuláló ügyfeleik, a fentiek ellenére a lehető legegyszerűbb folyamattal találkozzanak és szerződéseiket úgy tudják megkötni, hogy a mindenki által kívánatos egyszerűség, ne menjen a kiválasztandó biztosítás minőségének a rovására.

Minél egyszerűbb és rövidebb egy online folyamat, annál több ügyfél tudja az adott oldalon megkötni biztosítási szerződését. A BEK szerint az optimális megoldást, vagyis a legjobb márciusi lakásbiztosítási folyamatot az eddig megnyitott oldalak együttesen hozták össze. Ez azt jelenti, hogy minden oldalon találunk számos egészen jó és ugyanakkor néhány, még javításra szoruló megoldást is. Pontról-pontra végig nézve a kalkulátorokat látható, hogy az egyes kérdések (adatbekérő mezők) melyik alkusz oldalán vannak jól és kevésbé jól megfogva, kezelve.

A legegyszerűbb márciusi folyamattal rendelkező Bank360 esetében logikus és jól felépített adatbekéréssel találkozunk, nincsenek felesleges kérdések és a felhasználó nagyon hamar eljut a díjakat bemutató oldalra, ahol kellő információt kap az egyes biztosítók eltérő ajánlatairól. Hátrány viszont, hogy náluk számos biztosító még nem érhető el a kínálatban.

A CLB.hu esetében figyelemre méltó, hogy a kiegészítő biztosítások kiválasztása nem lassítja le az ügyfeleket, mivel ez a funkció teljes egészében átkerült a díjoldal (vagyis a biztosító választási lehetőség) utánra. A jól optimalizált kötési folyamat mellett apró szépséghiba, hogy a díjoldali ajánlatok végén számos termék neve mellett szürke, „a biztosító ajánlatot nem adott” mező jelenik meg.

A legtöbb biztosító ajánlatát kínáló Insura.hu, szintén jól kezeli a díjszámítási kérdéseket. Érhető és nem utolsó sorban szépre sikerült kalkulációs folyamata az egyes adatbekérő mezők „default” beállításával és a kiegészítő biztosítások opcionálissá tételével még gördülékenyebb lehet.

A Biztosítási Elemző Központ szerint, mindhárom portál esetében lehetséges tehát, az egyébként kifejezetten jól sikerül folyamatok további optimalizálása, illetve a kötési arány (az un. konverzió) további javítása. Ez utóbbin leginkább az ügyfelek jelenlegi díjának és az elérhető új, legolcsóbb biztosító díjának, díjoldali összehasonlítása tudna segíteni. Tapasztalat az, hogy ha egy ügyfél látja leírva is, hogy egy biztosítóváltással milyen nagy összeget tud megtakarítani, könnyebben dönt a váltás mellett.

A jelenlegi éves díj és az új éves díj közötti különbség alkuszok általi tudatosítása (bemutatása) már csak azért is ajánlott, mert sok ügyfél nincs pontosan tisztában azzal, hogy valójában mennyit is fizet évente(?) lakásbiztosítására, köszönhetően annak, hogy számos esetben (negyedéves vagy féléves) részletekben kell a díjakat megfizetniük.

További cikkek a témában:

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a márciusi lakásbiztosítási kampányt

15 ezer forintot is bukhat havonta a lakásbiztosításon...

Itt a nagy lakásbiztosítás vaáltó hónap - kik adják a legjobb árakat?

Elkapkodták a Dogecoin20-at az előértékesítésen, hamarabb jön a DEX listázás

A példátlan kereslet, valamint a Doge Day árfelhajtó hatása miatt, amely a Bitcoin várva várt szombati feleződésével egy napra esik, a Dogecoin20 projekt előértékesítése idő előtt véget ért. A DOGE20 több mint 10 millió dollárt gyűjtött össze az X-en közzétett, új bejelentése szerint.
2024. 04. 18. 00:01
Megosztás:

170 millióból bővítette kapacitását a békéscsabai Forgút Bt.

Százhetven millió forintból bővítette kapacitását az út- és mélyépítéssel foglalkozó békéscsabai Forgút Bt. - közölte a cég szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 17. 23:30
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban december eleje óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 12-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 04. 17. 23:00
Megosztás:

Márciusban lassult az euróövezeti infláció

Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben márciusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett végleges adatai szerint.
2024. 04. 17. 22:30
Megosztás:

A kormány a déli országrészekre összpontosít

Baranya gazdasági megerősítését is szolgálja a kormány komplex fejlesztési programja, amely a déli országrész felzárkóztatására összpontosít - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Pécsen.
2024. 04. 17. 22:00
Megosztás:

Hatékonyabb építési metódusok: mikor váltunk Magyarországon?

Magyarországon még mindig tartja magát az a kissé idejétmúlt szemlélet, miszerint az építész tervezésben egy kézben kell tartani az esztétikát és a műszaki tervezést. Fejlettebb építéstechnológiával rendelkező országokban ezt a metódust szinte már egyáltalán nem alkalmazzák.
2024. 04. 17. 21:30
Megosztás:

7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában

Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában az első negyedévben - derül ki a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) szerdán közzétett adataiból.
2024. 04. 17. 21:00
Megosztás:

Kalocsa térsége sok lehetőséget rejt

Kalocsa olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város, egy közösség számára, hogy emelkedő pályára álljon - fogalmazott a területfejlesztési miniszter kedden a Bács-Kiskun vármegyei településen.
2024. 04. 17. 20:30
Megosztás:

Amerikai gázpiac: a mélypont után fellendülés jöhet

Az amerikai földgázárak idén márciusban évtizedes mélypontra, 1,57 dollár/MMBTu szintre estek. Azóta volt némi emelkedés, de az 1,67 dolláros ár továbbra is nagyon nyomott, s részben alacsonyabb a szektor 1,5-1,8 dollár/MMBTu közti változó költségénél.
2024. 04. 17. 20:00
Megosztás:

Letették a Marina City alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.
2024. 04. 17. 19:30
Megosztás:

Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 17. 18:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 686,43 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel 66 115,42 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 17. 18:00
Megosztás:

Kiemelt támogatást kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.
2024. 04. 17. 17:30
Megosztás:

Népszerű az online értékpapírszámla

Népszerű az online értékpapírszámla-nyitás, négy hónap alatt 40 ezren nyitottak így számlát és 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt - jelentette be szerdán közzétett Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 17. 17:00
Megosztás:

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.
2024. 04. 17. 16:30
Megosztás:

Mélyponton a brit infláció

Két és fél évi mélypontra lassult az éves brit infláció üteme márciusban.
2024. 04. 17. 16:00
Megosztás:

Tartja magát a terveihez a Continental

A Continental autóipari beszállító és abroncsgyártó konszern kedden publikált előzetes első negyedévi jelentése alapján az év első hónapjaiban a piaci várakozásoknál gyengébben teljesített, de ezzel együtt is fenntartja korábban kibocsátott idei éves eredmény előrejelzését.
2024. 04. 17. 15:30
Megosztás:

Betoncserépgyár épül Hejőpapin

A tégla- és tetőcserépgyártással is foglalkozó Wienerberger 12 milliárd forintból építi fel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőpapin új betoncserépgyárát, a cég első ilyen üzemét az országban.
2024. 04. 17. 15:00
Megosztás:

A BP bejelentette, hogy elindítja az ACG mező 7. platformjáról is a termelést

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, ami a napokban elkezdi az szénhidrogén felszínre hozását.
2024. 04. 17. 14:30
Megosztás:

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás: