Magas áruk ellenére racionális döntés lehet újépítésű ingatlant vásárolni?

Sokan a magas áraik miatt egyáltalán nem is foglalkoznak az újépítésű ingatlanok kínálatával. Pedig, ha a megtérülést és a használt ingatlanok felújítási költségét, illetve az energiahatékonyságnál tapasztalható különbségeket is figyelembe vennék, akkor már árnyaltabb lenne a kép.

Magas áruk ellenére racionális döntés lehet újépítésű ingatlant vásárolni?

Ha megtérülés szempontjából vizsgáljuk, akkor 10-20 év alatt behozhatja az árát egy újépítésű ingatlan - vélekedett Nagy Csaba, a Balla Ingatlan tartozó dél-budai régiós vezetője. Itt egyrészt a jobb energiahatékonyságra, másrészt arra kell gondolni, hogy egy újépítésű ingatlan esetében még évekig nem lesz szükség felújításra, ráadásul építtetői garancia vonatkozik rá, mely 3 évtől indul.

Ha azt nézzük, hogy megvásárláskor mekkora árkülönbségre számíthatunk, akkor azt látjuk, hogy például a XI. kerületben egy újépítésű ingatlan ára 1,2 millió forintnál indul négyzetméterenként, míg egy használt, de normálisan felújított panellakás 900 forintos négyzetméterártól vásárolható, illetve téglaépítésű lakás mintegy 10-20 százalékkal drágábban.

A kettő között tehát a minimálárakat tekintve 300 ezer forintos különbséggel számolhatunk, ami Nagy Csaba szerint akkora összeg, ami 10-20 év alatt megtérülhet az újépítésű lakás vásárlója számára.

Érdemes használt lakás vásárlásakor kalkulálni a felújítási költségekkel is, melyek ingatlantípusonként is eltérnek - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója. Panellakás felújítása esetén - amennyiben megelégszünk az alsó, illetve alsó középkategóriás alapanyagokkal - átlagosan 60-65 ezer forintos felújítási költséggel számolhatunk négyzetméterenként.

újépítésű lakások 2024

Ez egy 50 négyzetméter alapterületű panellakás esetén 3-3,5 millió forintos felújítási költséget jelent. Ugyanakkor, ha szeretnénk igényesebb anyagokat felhasználni, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, és így a költségeink akár a 100 ezer forintot is elérhetik négyzetméterenként. Mindenesetre panelek esetében kijelenthető, hogy a felújított és felújítandó ingatlanok árkülönbsége mintegy 10-15 százalékkal tér el egymástól.

A téglalakások felújítása esetén, különösen a nagypolgári ingatlanoknál, a paneleknél említett felső határ a kiindulópont, köszönhetően a nagyobb falfelületeknek, a vakolás miatti magasabb bontási költségeknek, a saját fűtési rendszer korszerűsítésének. Emellett figyelembe kell venni, hogy a felhasznált anyagok is általában drágábbak, így egy teljes felújítás költsége 100-150 ezer forint körül mozog négyzetméterenként, ami 15-20 százalékos árkülönbséget is eredményezhet az egyes ingatlanoknál.

A harmadik kategóriába pedig a családi házak kerülnek, ahol a korábban említett tételek kiegészülnek a tető, a homlokzat, az udvar és a kert, illetve a kerítés felújításának költségével. Így könnyen összejöhet akár 200-250 ezer forintos felújítási költség is négyzetméterenként, mely az ingatlan értékének 25-30 százalékát is kiteheti.

Ezekkel a felújítási költségekkel kell tehát számolni az összehasonlításnál, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az újépítésű ingatlanok ugyan drágábbak, azonban ezek építésekor figyelembe veszik a beruházók a legújabb energetikai előírásokat, ezáltal szinte biztosan kedvezőbb fenntartási költségre számíthat a tulajdonosuk körülbelül 15-20 évig, mint használt lakás vásárlása esetében - vélekedett Balla Frigyes.

Hogy mennyivel, azt nehéz megmondani, mivel az energiahatékonyságot tekintve jelentős különbségekkel találkozunk a különböző újépítésű projekteknél, ugyanakkor azt látni kell, hogy az energetikai besorolások folyamatosan szigorodnak, tehát még egy átlagos újépítésű ingatlannál is elég jó energetikai paraméterekkel találkozhatunk - jegyezte meg Nagy Csaba.

újépítésű ingatlan 2024 energetikai rendszere

A havi rezsit nyilván nem csak az energiafogyasztás határozza meg ezeknél az ingatlanoknál, hanem például a közös költség összege, mely egyes esetekben akár kifejezetten magasra is nőhet, köszönhetően bizonyos kényelmi szolgáltatásoknak. Ha viszont ezek nem emelik meg a közös költséget, akkor elfogadható rezsivel lehet számolni az újépítésű ingatlanoknál.

De persze az sem elhanyagolható tényező, hogy az új és újszerű ingatlanok értéktartása lényegesen nagyobb, mint a régebben épült, használt ingatlanoké - mutatott rá a szakértő. Ez azt jelenti, hogy egy újonnan vásárolt, majd néhány év után az újszerű kategóriába kerülő ingatlan könnyebben és jobb áron értékesíthető az ingatlanpiacon, mint egy régi építésű, de felújított ingatlan.

Egy újépítésű ingatlan megvásárlása azonban nem csak az energiatakarékosság vagy a teljesen új állapot miatt előnyös, hanem azért is, mert az ingatlanközvetítők a régebbi építésű, felújított ingatlanok esetében időnként találkoznak olyan “meglepetésekkel”, melyek nem feltétlenül előnyösek a leendő tulajdonosok számára - mondta a szakértő.

Itt elsősorban idejétmúlt, elavult technológiákra kell gondolni, melyek akár egy jelentős felújítással sem küszöbölhetők ki, hiszen magát a szerkezetet, például a falazatot érintik. Sokan egyébként azért is ódzkodnak a használat piacon vásárolni, mert sokszor nem lehet tudni, hogy pontosan “mi található a fal mögött”. És ha nem is minden esetben, de azért olykor valóban indokolt ez a hozzáállás.

Ezzel szemben, ha egy új építésűnél valamilyen gond adódik, legalább 3-10 évig érvényes a garancia, miközben használt, de felújított ingatlanoknál probléma esetén önköltséges a javítás - hangsúlyozta Nagy Csaba.

Persze az is igaz, hogy a vevők nagy része nem energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve vásárol újépítésű ingatlant, hanem elsősorban a “kényelmet” helyezi a fókuszba. A komfortérzet sok vevő számára a leglényegesebb tényező, amihez hozzájárul nem csak közvetlenül az ingatlan minősége, hanem a tágabb környezeté is, valamint az elérhető plusz szolgáltatások - mutatott rá a szakértő.

Ez egyébként probléma is, hiszen az ingatlanközvetítők már régóta azt tapasztalják, hogy a vevők 60-70 százaléka egyáltalán nem foglalkozik az energiatakarékosság és a rezsi kérdésével. Pedig az energiaárak hosszú távon a jelenleginél csak magasabbak lesznek, és az energia költsége igen lényeges tényező egy ingatlan fenntartását tekintve - tette hozzá Nagy Csaba.

Balla Frigyes szerint, mivel az elmúlt egy-két évben Magyarországon extrém módon megemelkedtek az energiaárak, a vásárlók azért már figyelnek a megvásárolandó ingatlan várható fenntartási költségeire. Az ugyanakkor igaz, hogy nem arra kíváncsiak elsősorban, hogy milyen energetikai osztályba tartozik a kiszemelt ingatlan, hanem érdeklődésük kimerül abban, hogy mekkora lesz a havi gázszámla.

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás:

Hiányzik még egy lökés a lakáspiacnak

A KSH friss adatai szerint tavaly csak 18,65 ezer új lakás épült fel, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es adat. Az építési engedélyek száma 39%-kal csökkent. Idén sorfordító hónapok jöhetnek a lakáspiacon, ám a szereplők még óvatosak. Ahhoz, hogy 2024-ben érdemben nőjön az otthon-építési kedv, még szükség van egy lökésre, további érdemi kormányzati ösztönzőkre – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
2024. 02. 24. 21:00
Megosztás:

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás: