Már termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat - jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Már termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát - fűzte hozzá a minisztérium.

A hétfőn termelésbe állított első Berettyó kút a Konyár Ny-7, mélysége 2625 méter. A lelőhelyen további három lefúrt kút kiképzése és tesztelése, egy újabb lemélyítése várható még idén.

A nemzeti energiavállalat másik nagy hazai projektjében tavaly február óta zajlik a kitermelés. A békési Sarkad városnál található Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak, azokból mostanáig 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) hoztak felszínre. A két lelőhelyen a már meglévőkkel együtt összesen akár tíz kút is létesülhet 2024. végéig.

A hazai gázfelhasználás az energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről nagymértékben, 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. A földgázfogyasztást tovább mérsékelheti például az energiahatékonyság otthonfelújítási programban is támogatott javítása vagy a földhő hasznosításának fokozása. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként ugyanakkor tartósan fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban - írták.

Az MVM Csoport nemcsak belföldön tesz a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáért, hanem nemzetközi szinten is bővíti tevékenységét a földgázkitermelésben. A cég nemrégiben kötött megállapodást egy 5 százalékos részesedés megvásárlásáról a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjében, az Azerbajdzsán területén lévő Shah Denizben - emlékeztetett az EM.

Az FXGuys ($FXG) egy hét alatt 1 millió dollárt gyűjtött a privát szakaszban, a befektetők magasabb nyereséget várnak, mint a BNB és a PEPE esetében

A már jól ismert érmék, mint a BNB és a PEPE, híresek arról, hogy rendkívüli nyereséget biztosítanak a befektetők számára. Azonban egy új projekt, az FXGuys ($FXG), most kész arra, hogy kihívást intézzen ezekhez a piacvezetőkhöz.
2024. 09. 27. 08:45
Megosztás:

A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok - Így lehet vállalkozása a nyertesek között

Az elkövetkező időszak bővelkedik a pályázati lehetőségekben, elsősorban a mezőgazdasági szektor számíthat támogatásokra, és jó esély nyílik az innovációs tervek megvalósítására is. A Pályázat Neked vezető pályázatírója foglalja össze, hol kaphatnak megfelelő tájékoztatást a vállalkozások a lehetőségekről, hogyan induljanak el, és mi a titka a sikeres projekteknek.
2024. 09. 27. 08:30
Megosztás:

A Finshape többségi tulajdont szerez Közép-Európa egyik vezető innovációs ügynökségében, a Direct People-ben

A Finshape, a digitális banki megoldások piacának vezető nemzetközi szolgáltatója többségi tulajdont szerez a Direct People-ben, Közép-Európa egyik legrégebben működő, csehországi székhelyű innovációs ügynökségében – jelentette be a Finshape menedzsmentje. Ez a felvásárlás a Finshape első akvizíciója, mióta az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners támogatásával, a magyar W.UP és a cseh BSC fúziójából létrehozták a céget 2021-ben.
2024. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Fantom árrobbanás: Elemzők szerint a Fetch (FET) és a Cutoshi (CUTO) tízszeres növekedés előtt áll

Az elmúlt hetekben a kriptovaluta piac jelentős aktivitást mutatott, és a Fantom árfolyama látványosan emelkedett.
2024. 09. 27. 07:20
Megosztás:

Ennyi lehet a bruttó átlagkereset 2027-ben!

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Gyorsított ágazati vizsgálatokat indít a GVH az egyajánlatos közbeszerzések okainak feltárására

Magyarország Kormányának az Európai Bizottság irányába tett vállalásait támogatva, és a közpénzek hatékony felhasználását elősegítve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három közbeszerzési piacot azonosított, melyeken megvizsgálja az egyajánlatos eljárások okait. A nemzeti versenyhatóság elsőként az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések piacát vette vizsgálat alá, ahol az elmúlt években kimagasló volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A GVH a következő hónapokban további piacokon indít majd gyorsított ágazati vizsgálatokat.
2024. 09. 27. 06:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) izgalmat kelt a 2,8 millió dolláros előértékesítéssel, hiszen a Solana (SOL) és a Binance Coin (BNB) bálnák csaptak le rá

Ismét egy zöld nap a kriptopiacon, és „Uptober” (a kripto világ októberi fellendülése) közeledtével még több bullish (emelkedő) ármozgásra számíthatunk. A befektetők bővítik portfólióikat, felkészülve a várható izgalmas időszakra.
2024. 09. 27. 06:00
Megosztás:

Így növeld a lakásod, ingatlanod értékét úgy, hogy még a zsebedben is pénz maradjon

Az ingatlanhirdetésekben egyre gyakrabban emelik ki a felújítások során használt anyagok és technológiák minőségét, különösen az energetikai korszerűsítések esetében. Ez nem véletlen: a magas színvonalú energetikai fejlesztések, például a hőszigetelési rendszerek alkalmazása, nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem jelentősen növelik az ingatlan tartósságát és piaci értékét is. Egy prémium hőszigetelési rendszer például hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket, miközben kényelmesebb lakókörnyezetet biztosít. Azok számára, akik energetikai korszerűsítést terveznek, érdemes körültekintően választani, hogy a felújítás valóban növelje az ingatlan értékét.
2024. 09. 27. 05:30
Megosztás:

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek - ez derült ki az OTP Bank Junior üzletága által végzett reprezentatív felmérésből.
2024. 09. 27. 05:00
Megosztás:

Ritka kincs, Munkácsy Mihály egyik nagyméretű festménye bukkan fel a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy Mihály egyik gyönyörű, nagyméretű olajfestménye bukkan fel a Virág Judit Galéria október 15-i, őszi aukcióján. A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A képet a nagyközönség is láthatja október 4-14. között a galériában.
2024. 09. 27. 04:30
Megosztás:

Mit lehet tenni, ha fél évig tart eladni egy autót?

Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél. Eközben folyamatosan csökken az értékük, az autó tulajdonosa egyre kevesebb pénzre számíthat az eladásukból. Sok tulajdonos ezt a kiesést a gépjárműveik bérbeadásával pótolják. Mindeközben sokan felismerik, hogy hosszú távon is jobban járhatnak a bérbeadással, mintha eladnák az autójukat.
2024. 09. 27. 04:00
Megosztás:

Mi a baj az osztrák gazdasággal?

Csökkent a feldolgozóipari aktivitás Ausztriában szeptemberben, immár a 26. egymást követő hónapban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 09. 27. 03:30
Megosztás:

Ezt az 5 kriptovalutát, tedd a figyelőlistádra az 1000x-es nyereségért, mielőtt 2024 ünnepi altcoin-szezonja elkezdődik

Ahogy közeledik a 2024-es ünnepi szezon, egyre nagyobb az izgalom a következő nagy altcoin növekedés kapcsán. A befektetők alig várják, hogy felfedezzék, mely digitális eszközök rejtenek magukban csillagászati hozamlehetőséget. Ez a cikk öt ígéretes altcoint mutat be, amelyek a robbanásszerű növekedés küszöbén állhatnak. Fedezd fel a rejtett gyöngyszemeket, amelyek nagy hullámokat kelthetnek a kriptopiacon.
2024. 09. 27. 03:15
Megosztás:

A Budapesten élők még beljebb költöznének - de hová?!

A KSH legfrissebb összegzései szerint 2023-ban 51 ezren váltottak állandó lakhelyet Budapesten belül, akár maradva a korábbi kerületükön belül, vagy más városrészbe költözve. Ez az előző évi fővárosi mobilitáshoz képest mintegy 27 százalékos visszaesés. Ezzel a vándorlás intenzitása legalább három évtizedes mélypontra zuhant, ugyanis a tavalyinál csekélyebb költözésszámot 1995, a regiszter megnyitása óta nem rögzítettek. Ám az általános visszaesés igencsak eltérő mértékben érintette az egyes kerületeket, s ezek a különbségek arra utalnak, hogy 2023 egyik markáns trendje a város belseje felé irányuló vándorlás volt.
2024. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Vége az óraállítgatásnak! Elköszönünk a téli és nyári időszámítástól

Európa lakossága évtizedek óta megszokta, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel, átállítja az órákat.
2024. 09. 27. 02:25
Megosztás:

Több médiaszolgáltató is megsértette szerződéses vállalásait

Nem indokolt hatósági eljárást indítani a nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége miatt az azt élő adásban közzétevő médiaszolgáltató ellen – egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület szeptember 24-i ülésén jogsértéseket tárt fel több rádiós és televíziós médiaszolgáltató hatósági ellenőrzése során, egyes ügyekben pedig külföldi társhatóságokat is megkeresett.
2024. 09. 27. 02:00
Megosztás:

A legjobb 15%-ba került az ALTEO az EcoVadis fenntarthatósági minősítésén

Ezüst minősítést szerzett az ALTEO Nyrt. a világ egyik legmegbízhatóbb fenntarthatósági rendszerében. Az EcoVadis független értékelő platform a vállalatok és beszállítók teljesítményét vizsgálja a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok alapján. Jelenleg több mint 130.000 vállalatot értékel a világ minden országában.
2024. 09. 27. 01:30
Megosztás:

Ötöslottót tervezel feladni a héten? Itt a bejelentés a főnyeremény változásáról

Márciusban volt utoljára telitalálat az Ötöslottón, akkor 227 millió forintot vihetett haza a játékos. Azóta, senki sem találta el mind az öt számot, így az összeg több mint huszonötszörösére duzzadt.
2024. 09. 27. 01:00
Megosztás:

Felpörög a Memebet Token előértékesítés – a befektetők korán akarják biztosítani a profitot

A Memebet olyan közismert mém érmékre koncentrál, mint a Pepe, a Bonk, a Dogecoin vagy a Shiba Inu, hiszen egy olyan kaszinót szeretne létrehozni, amelyben mém érmékkel lehet fogadni. A platform ráadásul nemcsak mém érme fogadást tesz lehetővé, de széles kínálattal és közösségvezérelt élménnyel is várja a játékosokat.
2024. 09. 27. 00:01
Megosztás:

Saját bankjait menti Kína - mekkora a baj?

A kormányzati beavatkozások útján történő gazdaságélénkítés újabb lépésének tekinthető az a terv Kínában, amely 142 milliárd dollárnak megfelelő jüant juttatna a legnagyobb bankokhoz.
2024. 09. 26. 23:30
Megosztás: