Másodikak lettünk Európában az elektromos autóflotta bővülésében

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) rendszeres adatközlése szerint júliusban 63,9 százalékkal több tisztán elektromos személygépkocsit állítottak forgalomba Magyarországon, mint az előző év azonos hónapjában - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

Másodikak lettünk Európában az elektromos autóflotta bővülésében

A tárca kiemelte: a horvát, cseh és dán mutatók után ez a negyedik legnagyobb arányú gyarapodás a kontinensen. Az élmezőnybe tartozó előrelépés különösen annak fényében fontos eredmény, hogy az összesített uniós adat tíz százalékot meghaladó visszaesést mutat.

Még kedvezőbb magyar helyezést ér az idén januártól júliusig tartó időszak teljesítménye. A hazai bővülés 2024. első hét hónapjában kis híján 60 százalékos volt, ezt egyedül a máltai mutató múlja felül, jelentősen kisebb darabszámok mellett. A tisztán elektromos autók regisztrációjában európai szinten megtorpanást jelez a statisztika (-0,4 százalék) - ismertette az EM.

A minisztérium megismételte, a jövő a zöldenergiáé. Az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítése nem csak a klímavédelem, a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából fontos cél. A kapcsolódó iparfejlesztések nagyban hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés újraindításához, az európai versenyképesség megerősítéséhez is - hangsúlyozta bejegyzésében a tárca.

Magyarországon a Belügyminisztérium összegzése szerint a múlt hónapban állt munkába a hatvanezredik, kizárólag elektromos hajtású gépkocsi. A leginkább környezetkímélő autókból ezzel az évtized elejéhez képest már közel nyolcszor több közlekedik zöld rendszámmal az országban. A statisztikai adatok alapján február óta minden hónapban több tisztán elektromos gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint bármikor korábban - írta az EM.

A tárca úgy fogalmazott: a lendületes bővülést minden bizonnyal a vállalatok támogatási programja is élénkíti. A cégek a 30 milliárd forintos keretből járművenként 2,8-4 000 000 forintot igényelhetnek kizárólag elektromos hajtású személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A csütörtökön reggelig beérkezett 3578 pályázat alapján 4316 gépkocsi támogatott beszerzése valósulhat meg összesen 16,7 milliárd forint állami hozzájárulással - jelezték.

A közeljövőben várható újabb kiírás huszonnyolcmilliárd forintos keretösszeggel ösztönözheti mintegy száz új e-töltőállomás telepítését Budapesten kívül az ország bármely részében - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A klímavédelmi erőfeszítések révén a károsanyag-kibocsátás korábban emelkedő tendenciáját 2023-ban nagymértékű, 7,1 százalékos csökkentésbe sikerült átfordítani a közlekedésben. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország már tavaly felülmúlta az előzőleg 2030-ra tervezett 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célszámot. Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi teljesítményre építve a következő évtized elejére így már 50 százalékos csökkentéssel számol a teremtett környezet védelme, a következő generációk életminőségének megóvása érdekében - fogalmazott bejegyzésében a tárca.

A GANZ óriástranszformátorával kötik össze a magyar és kelet-európai áramhálózatot

Kulcsszerepet fog betölteni Magyarország villamosenergia-hálózatának működésében az a 750 kV névleges feszültségű transzformátor, amelyet tápiószelei üzemében gyártott le a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A vállalat a MAVIR ZRt. közbeszerzését elnyerve a szabolcsbákai alállomásra készítette el a 366,7 MVA teljesítményű, kisebb társasház méretű, 240 tonna tömegű gépet. A berendezés két, korábban üzembe helyezett transzformátorral háromfázisú blokkba építve egy 1100 MVA összteljesítményű rendszert fog alkotni, biztosítva az összeköttetést a magyar és a kelet-európai villamosenergia-hálózat között.
2024. 09. 19. 03:30
Megosztás:

Meddig él a magyar ember? Egyre kevésbé érezzük magunkat felkészülve a hosszabb életre

A magyarok kevesebb mint harmada érzi magát anyagilag felkészültnek a várható hosszabb életre, szemben a három évvel ezelőtt mért 41 százalékkal – derül ki az NN nemzetközi Longevity kutatássorozatából. Bár a megtakarítások tekintetében jobb a helyzet, mint a 2021-es felméréskor, tavalyhoz képest azonban romlottak a kilátások: a válaszadók mindössze 37 százaléka lenne képes legalább három hónapig kitartani megtakarításaiból. Ugyanakkor bíztató, hogy a nemzetközi átlagnál nyitottabbak vagyunk a pénzügyeink kezelését segítő új technológiákra, és az életbiztosításra, mint a pénzügyi aggodalmakat csökkentő eszközre tekintünk. Mindez jó hír, szeptember 20-a, a biztosítások világnapja alkalmából.
2024. 09. 19. 03:00
Megosztás:

A BMW-nek is gyárt majd katódanyagot a BAMO épülő ácsi gyára

Modern technológiával, biztonságos megoldásokkal épül az ácsi katódanyag-gyár. A csarnok alapozásához több mint 2800 betoncölöpöt, az építkezéshez pedig több mint 58 ezer köbméter vasbetont használnak fel. A tervek szerint 2025 második felében indul a próbaüzem a Bamo Technology Hungary létesítményében, ahol többek között a BMW számára is gyártanak majd alapanyagot.
2024. 09. 19. 02:30
Megosztás:

Kiderült ki áll Magyar Péter mögött és ki mozgatja a szálakat

Legalábbis Torockai László egyértelműen tudni véli a választ a kérdésre: ki áll Magyar Péter mögött? A választ meg is adta az Inforádió Aréna c. műsorában. Lássuk hát, kiről is hull le az a bizonyos titokzatos lepel...
2024. 09. 19. 02:00
Megosztás:

Égből hulló pénznyeremény jön 3 csillagjegy számára is: pénzügyi horoszkóp

Készen állsz, hogy felfedezd, milyen pénzügyi szerencsét tartogat számodra a hét hátralévő része? Merülj el a csillagok útmutatásában, és tudd meg, mikor érdemes kipróbálnod a szerencsédet! Váratlan pénzügyi lehetőségek, szerencsés napok és különleges számok várnak minden jegyre. Ne hagyd ki, hiszen most fordulhat a kocka! Vajon mit rejt számodra a sors?
2024. 09. 19. 01:00
Megosztás:

Binance listázás: NEIRO, BABYDOGE, TURBO – a Pepe Unchained lehet a következő?

A Binance még mélyebbre merült a mém érmék világában, és olyan tokeneket adott hozzá a kereskedési kínálathoz, mint a NEIRO, a BABYDOGE és a TURBO.
2024. 09. 19. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb kriptovaluta, amelyet most érdemes megvásárolni 2024 szeptemberében — Ne maradj le a potenciális 5000%-os nyereségről!

2024 szeptemberében néhány kriptovaluta rendkívüli növekedés előtt áll. A hatalmas, akár 5000%-os nyereség lehetősége már a láthatáron van. Ez a cikk hat kiemelkedő kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan szárnyalni fognak. Fedezd fel, mely kriptók állnak egy meteorszerű növekedés előtt, és miért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.
2024. 09. 18. 23:00
Megosztás:

A német pénzügyminisztérium továbbra is eladná a Commerzbank részesedést

A német pénzügyminisztérium továbbra is a Commerzbank részvényeinek teljes eladását tervezi, annak ellenére, hogy az UniCredit az összes kínált részvényt megvenné.
2024. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Az euróövezetben és az EU-ban is csökkent az építőipari termelés

Éves összevetésben csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése is júliusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2024. 09. 18. 21:30
Megosztás:

Túléli-e a bitcoin decentralizált víziója az intézményi dominanciát?

Az intézményi szereplők térnyerése a bitcoin világában aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lehet a kriptovaluta eredeti, decentralizált víziójára - olvashatjuk a Yahoo Financial írásában.
2024. 09. 18. 20:30
Megosztás:

Mi lesz az európai kamatokkal? Piaci elemzés

Szüneteltetheti a kamatcsökkentést az EKB: az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Gediminas Simkus szerint kicsi az esélye annak, hogy a jegybank a szeptemberi vágás után októberben is kamatot vág.
2024. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Így változik a budapesti közlekedés az árvíz miatt

A Duna emelkedő vízszintje miatt a következő napokban változik az M2-es metró és több villamos közlekedése - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.
2024. 09. 18. 19:30
Megosztás:

Újabb transzformátor-alállomást adott át az E.ON Dél-Budán

Újabb transzformátor-alállomást létesített az E.ON Hungária csoport Dél-Budán a terület ellátásbiztonságának növelése érdekében, a 3,76 milliárd forintos beruházást részben európai uniós forrásból, részben pedig saját finanszírozásban valósította meg a vállalat.
2024. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Új vezető a Futureal élén

Tapasztalt vezetővel bővült a Futureal-csoport menedzsmentje. Gárdai János a Futureal Development és Shared Services Partnership vezérigazgatójaként, valamint Group Asset Management Igazgatóként támogatja a cégcsoport további növekedését.
2024. 09. 18. 18:30
Megosztás:

A Bitcoin (BTC) történelmi 3 hónapos emelkedésre készül – A legjobb altcoinok befektetésre: Toncoin (TON), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

Az év utolsó három hónapja várhatóan a kriptopiac legnagyobb robbanását hozza.
2024. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 18. 17:30
Megosztás:

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.
2024. 09. 18. 17:00
Megosztás:

Németország egyezkedne Kínával az autóipari vámokról

A Bloomberg jelentése szerint a német gazdasági miniszter, Robert Habeck szeretné elkerülni azt, hogy az EU kereskedelmi háborúba bocsátkozzon Kínával az elektromos járművek kapcsán.
2024. 09. 18. 16:30
Megosztás:

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 18. 16:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb Japánban az export és import

A japán export és az import is a vártnál kisebb mértékben növekedett augusztusban.
2024. 09. 18. 15:00
Megosztás: