Megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport, de az energiaárak megugrása miatt a jövedelmezősége csökkent

Megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport itthoni és norvégiai gyáraiban is tavaly. Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártó vállalatcsoportjának forgalma óriásit nőtt, összforgalma meghaladta a 80 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté pedig megközelítette a 20 milliárdot. A 2022-es rekord árbevétel ellenére; a jelentősen dráguló alapanyagok és energiaárak miatt a jövedelmezőség csökkent. Egy év alatt 70%-kal, 17 milliárd forinttal nőtt a cég energia költsége és drágultak a nyersanyagok árai is. Az EBITDA így, 1,44 milliárd forint, az adózás előtti eredmény pedig 100 millió forint lett 2022-ben. Egy évvel korábban – 2021-ben - a csoport 57 milliárd forintos árbevétel mellett 2,7 milliárd forintos EBITDA-t realizált. A cég csoport tavaly 12%-kal több terméket gyártott és értékesített, mint 2021-ben.

Megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport, de az energiaárak megugrása miatt a jövedelmezősége csökkent

A Budapesti Értéktőzsdén közzétett beszámoló szerint a Vajda-Papír Kft. nettó értékesítési bevétele 53 milliárd forint fölé emelkedett az előző évi 30 milliárd forintról. Az anyagi jellegű ráfordítások duplájára, 52 milliárd forint fölé emelkedtek, az adózás előtti veszteség 2,58 milliárd forintot tett ki a 2021-es 524 millió forintos nyereség után.

Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezető igazgatója kihívásokkal teli évnek nevezte a tavalyit, de úgy vélte sok területen konszolidálódni látszik a helyzet: az infláció fékeződik, az ellátási láncok akadozása megszűnik, így idén a jövedelmezőség újbóli javulására számítanak. A nehéz körülmények mellett jelentős eredménynek nevezte Vajda Attila az alkalmazotti létszám megtartását, az új gyár második ütemének átadását, ezzel új munkahelyek létrehozását és az alapanyaggyártásban a 100%-os önellátás biztosítását.

Az idei kilátások jók, az idei tervekben is jelentős, 20%-os árbevétel növekedés szerepel, és 2023-ban a korábbi jövedelmezőség visszaállítása a legfőbb cél, így a beruházások intenzitását mérséklik. Az idei év első hónapjai biztatóan indultak, a hatékonyság növeléseknek és az új kapacitások belépésének jótékony hatása már most jelentősen javítja a jövedelmezőséget. 2023. első negyedévében a Vajda-Papír Kft. nettó árbevétele 15,9 milliárd forint volt, mely 10%-os emelkedést jelent az előző időszakhoz képest.

Vajda Attila beszámolt a tavalyi év legfontosabb eredményeiről is: tavaly a második gyáregységgel bővült a Vajda-Papír dunaföldvári papírgyára. „Büszkék vagyunk rá, hogy a 16 milliárd forintos beruházás keretében a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzeme új alappapírgyártó-csarnokot, alappapír-raktárat és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is magába foglaló gyáregységgel bővült. A beruházást a kormány 5,5 milliárd forinttal támogatta. A 2022-es esztendő hatalmas mérföldkő volt a vállalat életében, hogy mostantól kizárólag hazai környezetben képessé váltunk az alappapír előállítására. A papír legmagasabb feldolgozottságának elérése hosszú évek óta kiemelt célunk volt” – emelte ki a cégvezető.

Az új gyár 100%-ban fedezi a cég alappapír-szükségletét, emellett megduplázza a vállalat termelési kapacitását. A harmadik negyedévben beindult termelés 2023-ban pörög fel igazán, ezzel az éves termelés idén várhatóan meghaladja a 150 ezer tonnát, és erősödik a cég külpiaci aktivitása is. A beruházásnak is köszönhetően a cég megtartotta 600 dolgozóját és további 50 fővel növelte magasan képzett kollégái számát.

A Vajda-Papír ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új gyáregységben működik Európa legmodernebb papírgépe, a Toscotec alappapírgép 5,6 méter széles papírtekercs előállítására képes, 80 000 tonna/év termelési kapacitással, rendkívül energiahatékony és környezetbarát, mivel többlépcsős energia-visszanyerő rendszerrel van szerelve. Az építési költségek a tervezettnek megfelelően alakultak, a költségtúllépés kevesebb, mint 2% volt.

Beszámolt arról is, hogy a gyárbővítő beruházás mellett további a késztermék gyártás növelésére irányuló beruházást is megkezdtek.

2022-ben új fuvarozási üzletágat indított a Vajda-Papír Kft. korszerű környezet barát gépparkkal, hogy függetlenedve a külső szállító partnerektől, a költségek csökkentése mellett garantálhassák a vevőik kifogástalan és rugalmas kiszolgálását. Mind belföldi, mind külföldi viszonylatban is optimalizálják a szállítási tevékenységet és harmadik félnek is nyújtanak szállítási szolgáltatást. Az új üzletág jól teljesít, ezért a cél, hogy 2023-ban bővítsék a szolgáltatásaikat partnereik részére.

Éves gazdasági beszámolójában arra is kitért, hogy a friss cellulóz - amelyből a higiéniai alappapír készül, és nem helyettesíthető más alapanyaggal - ára jelentősen emelkedett, az újrahasznosított papíralapanyag elérhetősége pedig korlátozott. Az áremelkedés lassult, és ha a cellulóz ára nem is fog csökkenni, stabilizálódhat, ami jelentősen növeli a tervezhetőséget – tette hozzá.
Kiemelte, hogy Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből, a Vajda-Papír csoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna. Magyarország ellátása higiéniai papírtermékekből továbbra is biztosított, "nem lesz hiány WC-papírból, papírzsebkendőből vagy törlőkendőből" - hangsúlyozta Vajda Attila. A gyárbővítés során elkészült cellulóztároló-kapacitás 3 havi pufferkészlet tárolására alkalmas, alappapírból pedig 2 havi készlet tárolására van lehetőségük.

A cégvezető elmondta, hogy az energiaköltség-emelkedés már 2021-ben látványos volt, a Vajda-Papír anyagi jellegű ráfordításai főleg ezért több mint 20%-kal nőttek. 2022-ben viszont az ukrajnai háború következményeként előállt energiakrízis azzal fenyegetett, hogy a cég energiaszámlái többszörösére is emelkedhetnek. Az elmúlt évek előrelátó, fenntarthatóság jegyében végrehajtott beruházásainak, az újabb energiatakarékossági intézkedéseknek és az enyhe télnek köszönhetően azonban a legrosszabb forgatókönyvhöz képest legalább 30%-kal sikerült csökkenteni a téli energiaszámlát, ám a 70%-os költségnövekedés így is nagyon jelentős. Az energia költségek havi szinten is több milliárd forintra rúgnak. Hatékonyság növeléssel és folyamatos monitorozással igyekeznek optimalizálni – mondta Vajda Attila. A Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója a tavalyi év kihívásai közé sorolta, hogy a magyarországi infláció és áremelkedések a higiéniai papírtermékek fogyasztóit sem kerülhették el. A fogyasztók a boltok polcairól jelentősen drágábban vehették le a már megszokott termékeket, mint egy évvel korábban. A Vajda-Papír áremelései vállalat stratégiai okok miatt, a költség növekedésekhez képest mérsékeltebben jelent meg, mert fő céljuk a vevők megtartása volt 2022-ben.

Vajda Attila beszámolt róla, hogy a Vajda-Papír 2018-ban és 2022-ben indította el nagy energiafelhasználással működő, a világ legmodernebb berendezéseit, melyek a hasonló papír gépekhez viszonyítva jelentősen alacsonyabb energia és víz felhasználással működnek. Befejeztek egy beruházást, mely tovább csökkenti a víz és energia felhasználást. „Folyamatosan vizsgáljuk a további energia megtakarítással járó folyamatfejlesztéseinket és potenciális átépítéseket és a még újabb technológiákat. Az energia költségeink havi szinten is több milliárd forintra rúgnak. Hatékonyság növeléssel és folyamatos monitorozással optimalizálunk” – emelte ki.

Az idei tervekről elmondta, hogy a termelés 20%-os növelésére számítanak, a vállalatcsoport összforgalma bőven meghaladhatja a 100 milliárd forintot, nagyon fontos, hogy ezt javuló jövedelmezőség mellett tegye.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013-óta Norvégiában is jelen van egy több mint 130 kollégát foglalkoztató leányvállalattal. A cég 2020-ban és 2021-ben összesen 20 milliárd forintot meghaladó kötvénykibocsátást hajtott végre. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50%-át export piacokon értékesítik.

1,1 milliárd forintból újítottak fel egy egészségházat Sopronban

Mintegy 1,1 milliárd forint kormányzati támogatásból korszerűsítették a Lenkey utcai egészségházat Sopronban.
2023. 12. 04. 01:00
Megosztás:

Orbitális pályára állhat a Dogecoin

A Dogecoin árfolyama egy nap leforgása alatt 2,72%-ot nőtt, és a cikk írásakor 0,08421 dolláron állt.
2023. 12. 04. 00:01
Megosztás:

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás: