Megjött a friss adat: két év alatt negyedével drágultak a lakásbiztosítások

Emelkedő átlagdíjak és kárkifizetések jellemzik a több mint 3,3 millió szerződésből álló lakossági vagyonbiztosítási piacot. Az egyéni lakásbiztosítások tavaly 15 százalékkal, két év alatt pedig 26 százalékkal drágultak - derül ki a friss adatokat elemző Bank360.hu összegzéséből. Ezt próbálhatják meg most visszanyerni az ügyfelek a szerződéseik márciusi szabad felmondásával, ha az ajánlatok összehasonlításával számukra jobb jó ár-érték arányú lakásbiztosítást találnak.

Megjött a friss adat: két év alatt negyedével drágultak a lakásbiztosítások

Tavaly mintegy 15 százalékkal nőtt a lakásbiztosítások átlagos díja - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett statisztikáiból. Az év végén 3,31 millió lakossági vagyonbiztosítási szerződést tartottak nyilván, ebből 2,62 millió volt a normál egyéni lakásbiztosítás, nem egészen 639 ezer szerződés kapcsolódott valamilyen jelzáloghitelhez, a társasházi biztosítások száma pedig megközelítette az 50 ezret.

A teljes díjbevétel a lakossági vagyonbiztosítási piacon 191,2 milliárd forint lett, bő 15 százalékkal magasabb, mint 2022-ben. Egy normál lakásbiztosítás átlagos díja 47,7 ezer forint volt, a hitelfedezethez kapcsolódó biztosításoknál ez az összeg már 65,7 ezer forintra nőtt, a társasházak pedig éves szinten csaknem 490 ezer forintot fizettek ki lakossági vagyonbiztosításra. Volt még néhány ezer egyéb vagyonbiztosítás is, ezek átlagos díja meghaladta a 13 ezer forintot. Az egyéni lakásbiztosítások átlagos díja az elmúlt két évben 26 százalékkal emelkedett.

Emelkednek a díjak, de van megoldás

Ahogy az 2023-ban is történt, az idén is emelhetik a biztosítók a lakásbiztosítások díját. 2023-ban a tarifák minden szerződéstípusnál nagyjából az előző évi inflációval azonos vagy annál kicsit nagyobb mértékben nőttek, a jegybanki adatok alapján 14,5-16 százalék között emelkedtek az egy szerződésre jutó átlagos díjak. 2023-ban 17,6 százalékos volt az átlagos infláció, várhatóan ezt is megpróbálják majd beépíteni a díjaikba a piaci szereplők.

Egy átlagos lakásbiztosításnál ez már 56 ezer forintos éves átlagos díjat jelentene, a hitelfedezethez kapcsolódó biztosításoknál 77 ezer, a társasháziaknál pedig 575 ezer forintot. Szerencsére a sebesen emelkedő díjak ellen most márciusban még felvehetik a harcot az ügyfelek, ha átnézik a biztosítók ajánlatait, és élnek a váltás lehetőségével hívja fel a figyelmet az online lakásbiztosítási kalkulátort is működtető Bank360.hu. Aki új biztosítást köt, annak egy évig biztosan már nem fog változni a biztosítási díja, 2025-ben pedig az indexálás várhatóan a 2024-es infláció alapján történik majd, vagyis jóval kisebb áremelkedés várható, mint az idén vagy 2023-ban.

Hitelfedezetnél ügyelni kell a folytonosságra

Azok is felmondhatják alakásbiztosítást, akiknek jelzáloghitel vagy valamilyen állami támogatás van bejegyezve az ingatlanjára, például CSOK-ot vett fel, és ezáltal hitelbiztosítéki záradék van a biztosítási szerződésén. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy meglévő hitel adatait az új biztosítási szerződésre is fel kell vezetni, és a dokumentumokat be kell mutatni a bank részére, ellenkező esetben a hitelintézet felmondhatja a kölcsönszerződést. Fontos továbbá, hogy a biztosítási fedezet folytonos legyen, vagyis a felmondott és az új biztosítási szerződés között ne legyen olyan időszak, amikor a biztosítottnak nincs lakásbiztosítása. 

Hitelbiztosítéki záradék nélküli szerződésnél is jó, ha nincs szünet a régi és az új lakásbiztosítás között, bár komolyabb jogi következményekkel, például a hitelszerződés felmondásával ilyen esetben nem kell számolniuk az ügyfeleknek. Az viszont előfordulhat, hogy bizonyos kiegészítők - például a balesetbiztosítás - nem élnek már rögtön a szerződés első napjától, csak néhány hónapos várakozás után. Ráadásul elképzelhető, hogy éppen abban a néhány napban éri valamilyen kár az ingatlanát, amikor éppen nincs rá biztosítása.

Egyre több a kárkifizetés

A jegybank adatai szerint a lakossági vagyonbiztosításokra kifizetett károk is egyre nagyobbak. 2023-ban már csaknem 709 ezer káresemény történt, vagyis minden negyedik-ötödik szerződésre jutott kifizetés. Az egyéni ügyfelek negyede-ötöde legalább évente egyszer kért kártérítést, a társasházaknál átlagosan 2,3 káresemény volt 2023-ban.

Összesen 73 milliárd forint volt a kárráfordítás, ami azt jelenti, egy átlagos lakásbiztosítási kár esetében körülbelül 100 ezer forintot fizettek ki a biztosítók. Miközben a káresemények száma nem sokat változik, 600-700 ezer körül van évente, a kifizetések értéke tendenciaszerűen emelkedik. Öt-hat évvel ezelőtt például még csak 50-60 ezer forint körül volt egy átlagos lakásbiztosítási kár értéke - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás:

Már most a júliusra elvárt szint felett jár a gáztárolók töltöttsége

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 03. 07:30
Megosztás:

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 03. 07:00
Megosztás:

Bővítik a zalaegerszegi autóipari tesztpálya műhelyszárnyát

Az egyre gyarapodó megrendelések miatt új beállókkal bővítik a személyautók és teherjárművek fogadására egyaránt alkalmas műhelyszárnyat a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.
2024. 05. 03. 06:30
Megosztás:

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel az áprilisi kereslet-kínálati összesítője alapján.
2024. 05. 03. 06:00
Megosztás:

Javított globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 05:30
Megosztás:

MLBKT: lassabb bővülés áprilisban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50,0 pont feletti értéken áll - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2024. 05. 03. 05:00
Megosztás:

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet februárban

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 03. 04:30
Megosztás:

Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac

A teljes 2023-as esztendő lakáspiaci folyamatairól is áttekintő képet ad a KSH legfrissebb, IV. negyedévi jelentése. E szerint a múlt évben 25 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint amennyit 2022-ben – az időarányos adatfeldolgozás alapján – regisztráltak. Az viszont jó hír, hogy a visszaesés üteme az év folyamán egyre csökkent, s a IV. negyedévben már emelkedést tapasztaltak. Ez utóbbi ugyan 9,8 százalékos többletet jelentett az előző év hasonló időszakához képest, de még mindig 12 százalékkal elmaradt a piac lefagyása előtti utolsó év, 2021 eredményétől.
2024. 05. 03. 04:00
Megosztás:

Mire vágynak a dolgozó anyák?

Egy ideális világban a nőknek nem kell választaniuk a munkájuk és a családjuk között, és a karriert sem kell feláldozniuk, ha gyermeket vállalnak. A Mars tisztában van az édesanyákat érintő kihívásokkal, amelyek fókuszában a szakmai és személyes feladatok egyensúlyának megteremtése áll - ez derül ki a vállalat nemzetközi #HearToBeHeard kutatásából is.
2024. 05. 03. 03:30
Megosztás:

Érvénybe lép az új költségvetési szabály

A Tanács tegnapi ülésén elfogadta a költségvetési szabályok reformját – az új keret nagyobb rugalmasságot biztosít az egyes hosszú távú befektetéseket eszközölni kívánó kormányok számára.
2024. 05. 03. 03:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország ekkor vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor fogja bevezetni Magyarország az EURÓ-t? Mi fog ekkor történni a forinttal és hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank?
2024. 05. 03. 02:00
Megosztás:

Ki nyerte a legnagyobbat áprilisban a magyar tőzsdén?

Áprilisban is folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX: a mutató márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot, amely újabb rekordot jelent. Az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi szintet - 248 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvények listájának élén az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL zárt, 136,8, 46,6 és 31,7 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Wood & Company, a Concorde és az ERSTE emelkedett ki. Április az eseményeket tekintve is mozgalmasnak bizonyult: az OTP CETOP ETF bevezetése, a Kermann IT Solutions a BÉT Xtend platformon való debütálás okán szólaltatta meg a BÉT csengőjét, emellett a BÉT éves rendes közgyűlése is fémjelezte a hónapot.
2024. 05. 03. 01:00
Megosztás:

Az új WienerAI mém érme kereskedési botot indít, az előértékesítés már 700 ezer dollárnál jár

A kripto legújabb, kibernetikus kolbászkutya szenzációja egy AI mém érme, a WienerAI (WAI). Ez az újdonság most a kriptovaluták legfejlettebb, kezdőbarát kereskedési botját adta hozzá az ökoszisztémájához. Eközben tart az ICO-ja, amely három hét alatt már több mint 700 000 dollárt gyűjtött össze.
2024. 05. 03. 00:01
Megosztás: