Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

Az elmúlt hónapokban még csupán nem csökkentek, májustól viszont már nőnek is a lakáshitelek kamatai. A hónap elején az egyik nagybank visszaemelte a hitelei árát, és vannak olyan banki ajánlatok is, amelyekben már jóval a 7,3 százalékos THM-plafon felett kínálják a lakáscélú jelzálogkölcsönöket - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A bankok által vállalt THM-plafon 2024. január eleji 7,3 százalékra csökkentése óta alig változtak meg a lakáshitelek kamatai. Az év eleji általános kamatvágást követően a Gránit Bank, majd a CIB és a Raiffeisen végrehajtott még egy korrekciót, ezzel jóval 7 százalék alá  csökkentve a lakáscélú kölcsöneik teljes hiteldíj mutatóját (THM), az azóta eltelt három hónapban azonban szinte meg sem mozdultak a lakáshitelek kamatai. 

Az okot Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője szerint főként a hosszú futamidejű hitelek árazására közvetlenül ható referenciakamatokban kell keresni. Ezeknél ugyanis az év elején abbamaradt a hónapok óta tartó csökkenés, majd több havi stagnálás után március közepétől újra emelkedésnek indultak. A BIRS referenciakamat 5, 10 és 20 évre az év elején még 6 százalék alatt volt, április közepétől viszont már többször volt 7 százalék felett, mint alatta. A májust is hetessel kezdte a referenciakamat, május 3-án pedig az 5 éves BIRS 6,74, a 10 éves 6,87 százalékon, a 20 éves pedig 6,89 százalékon állt.


Ez alapján egyáltalán nem meglepő, hogy egyre kevésbé akarnak a bankok 6 százalék közelében lévő kamattal és 7 százalék alatti THM-mel lakáshitelt adni. A január óta 7-7,3 százalék közötti ajánlatokat kínáló pénzintézeteknél ez még csak azt jelentette eddig, hogy nem csökkentenek tovább, azonban a korábban lejjebb menő bankok egyike, a CIB májustól már visszaemelte a kamatait a januári szintjükre, bizonyos esetekben pedig már jóval a 7,3 százalékos THM-plafon fölé.

A Bank360.hu megkeresésére a pénzintézet az alábiakkal indokolta lépését: „A CIB Bank a referenciakamatok változása miatt differenciáltan módosított egyes lakáshitelei kamatkondícióin 2024. május 1-jei hatállyal. A CIB Bank elkötelezett abban, hogy a lakossági ügyfelek minél kedvezőbb kondíciók mellett jussanak lakáshitelhez, így a mostani változással együtt is a lakáshitelügyletek döntő többsége továbbra is a korábbi ajánlás alapján meghatározott kamatplafon alatt maradt - a legjobbak közé tartozó THM-mel -, míg egy nagyon szűk ügyfélkör számára került csak a korábbi kamatplafon fölé a THM, amúgy a publikusan elérhető hazai lakossági lakáshitel-piaci ajánlatok között nem egyedi módon.”

Valóban nem a CIB az első, amelynek a meghirdetett lakáshitel-feltételei között már vannak 7,3 százalékos THM felettiek is. Ez a piaci kamatozású lakáshiteleit 7,29-8,59 százalékos THM-mel hirdető UniCreditnél már májust megelőzően is így volt. Mindkét bankra elmondható, hogy a nem túl alacsony jövedelmű, a hitel fejében náluk számlát nyitó és arra nagyobb havi összeget utaló ügyfeleknél továbbra is a THM-plafon alatt adja a kölcsönt. Alacsonyabb jövedelemmel pedig már eleve nehéz nagyobb összegű jelzáloghitelhez jutni, mert túl magas lenne a törlesztőrészlet.ű

A CIB a mostani lépésével lényegében csak visszasorolt a többi nagybank 7,0-7,3 százalékos THM-jei közé a jellemzően 7,11-7,22-es ajánlataival. Így a Gránit és MagNet mellett a nagybankok közül a Raiffeisennél találhat egy átlagügyfél 7 százaléknál érdemben kisebb ajánlatot, de a legalacsonyabb kamatának elérését már ez a bank is az eddiginél magasabb jövedelemhez kötötte. Ha a referenciakamatok továbbra is ezen a szinten ragadnak, akkor nem lenne meglepő, ha a CIB után más is emelne a kamatain.

A hitelpiacot befolyásoló másik referenciamutató, a BUBOR továbbra is csökkenő tendenciát mutat, hiszen ezt döntően a jegybank alapkamat mozgatja, amely április végén is kisebb lett. A BUBOR azonban jelenleg a vállalati hitelek kamatozását befolyásolja, hiszen a szintén ehhez kötött, változó kamatozású, rövid kamatperiódusú lakáshitelek 2022 eleje óta kamatstopban vannak, és várhatóan ez ki is fog tartani legalább az év végéig. 

Hogyan változtak a hitelkamatok és kölcsönfeltételek május elején?

A Bank360.hu kamatfigyelője szerint május elején a CIB Bank a fix kamatozású lakáshitelének standard kamatát 0,90 százalékponttal emelte, 6,89 százalékról 7,79 százalékra (a THM így 8,20 százalék). Ugyanígy tett a 10 éves kamatperiódussal felvehető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egy részénél is. Ezek azonban azokra a hitelekre érvényesek, amelyeknél az igénylők nem vállalnak a kölcsönért cserébe számlanyitást a banknál, illetve arra havi minimum 250 ezer forint jövedelemutalást. A hitelszerződések túlnyomó részénél azonban a hosszú, gyakran évtizedes futamidő mellé az ügyfelek vállalják a számlanyitást, és az ekkora összegű utalás sem okoz nekik gondot, ha a fizetésükbe belefért a törlesztőrészlet.  

A legalább havi 250 ezer forintos átutaláshoz és számlához kötött lakáshitel kamata csak 0,10 százalékponttal lett drágább, így májustól 6,89 százalékos ügyleti kamattal és 7,22-es THM-mel vehetik fel az igénylők. A legalább havi 450 ezer forintos jövedelemérkeztetéshez kötött lakáshitel 0,40, illetve 0,10 százalékponttal lett drágább, attól függően, hogy lakáscélra vagy lakáshitel kiváltásra szeretnék azt igénybe venni. Előbbinél az ügyleti kamat 6,79 százalékra (a THM 7,11-re), míg az utóbbinál 6,49 százalékra (a THM 6,49-re) módosult. 

A CIB-nél a nem lakáscélú hitelek kiváltására felvehető jelzáloghitelek kamata csökkent:
-havi 100 ezer forint jóváírása mellett 1,40 százalékponttal, 9,19 százalékról 7,79 százalékra,
-havi 250 ezer forint jóváírása mellett kereken 1 százalékponttal, 8,49-ről 7,49 százalékra,
-havi 450 ezer forint jóváírása mellett fél százalékponttal, 7,99-ről 7,49 százalékra.

A Raiffeisen Bank csak minimálisan módosított a 10 éves kamatperiódussal felvehető lakáshitelek kamatán, az igénylők elvárt jövedelmének sávjait azonban némiképp átszabta. Az alsó határ 180 ezer forint, ezután a következő szint a nagyobb kamatkedvezményhez havi nettó 400 ezer forint, a legmagasabb jövedelmi sáv pedig a korábbi 600 ezer forint helyett 700 ezer forintnál kezdődik. A kamatok az alábbiak szerint alakulnak:

-180-400 ezer forint között aktív számlahasználat nélkül az ügyleti kamat 6,69 százalék, azzal együtt 6,54 százalék.
-A 400 ezer forintos igazolt jövedelemmel igényelhető lakáshitel kamata 0,05 százalékponttal nőtt, 6,54-ről 6,59 százalékra. Ha emellé vállalja az igénylő az aktív számlahasználatot, akkor a kamat valamivel alacsonyabb, 6,44 százalék.
-700 ezer forint vagy afeletti nettó jövedelem igazolásakor a kamat 6,39 százalék, aktív számlahasználattal pedig 6,24 százalék. 

A személyi kölcsönök jövedelmi elvárásai több banknál is változtak

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén. Az OTP Bank a személyi kölcsönöknél a munkavállalókra és a vállalkozókra vonatkozóan az elvárt minimum nettó jövedelmet 154 ezerről 177 ezer forintra emelte, ami igazodik a 2024-es minimálbérhez. A nyugdíjas igénylőknek legalább 120 ezer forintos jövedelemről kell igazolást beadniuk a hiteligényléshez. Az Erste Bank hasonlóan járt el a személyi kölcsön esetében, havi nettó 150 ezer forint helyett most már 175 ezer forint szükséges a hitelfelvételhez.

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás: