Megszűnik az önkéntes kamatplafon: Így érinti a változás a lakásvásárlókat

Az október 9-én bevezetett 8,5 százalékról 7,3-ra csökken 2024-től a lakáshitelek önkéntes THM-plafonja. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken a klamatpafon. A meglévő hitelek kamatstopját április 1-jén kivezetik, az önkéntes kamatstop megszűnik. A változtatásnak köszönhetően várhatóan olcsóbb lakáshitelekkel jelennek majd meg a bankok.

Megszűnik az önkéntes kamatplafon: Így érinti a változás a lakásvásárlókat

Az önkéntes kamatplafon két terméket érintett: a lakáshiteleket, melyek teljes hiteldíj mutatója (THM) nem lehetett magasabb, mint 8,5 százalék, és a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszköz hiteleket, ahol a kamata nem haladhatta meg a 12 százalékot. A pénzintézetek jelentős része csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik rendelkeznek saját forrással, inkább kivárnak. Hitelt egyelőre csak azok vesznek fel, akiknél nagyon erős a motiváció, hogy saját lakáshoz jussanak, vagy akik szeretnék az év végéig tartó régi CSOK-keretrendszer előnyeit kihasználni. Az új rendszer ugyanis a nagyvárosokban élők számára kedvezőtlenebb feltételeket kínál” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szakember hozzátette, amennyiben januártól életbe lép a 7,3 %-os THM plafon, a banki ajánlatok mindenképpen kedvezőbbek lesznek, és az sem kizárt, hogy a most legolcsóbbnak számító hitelek kamata is tovább csökken. Az intézkedéseknek köszönhetően általánossá válhat a 7% alatti lakáshitel-kamat, hiszen a THM értéke a hitelfelvételhez kapcsolódó többi költséget (például értékbecslés, számlavezetés) is tartalmazza. A bankok között árversenyt generálhat a változás, így egyre kedvezőbb ajánlatok jellemzik majd a piacot.

A vásárlási kedv megmaradt

A GDN Ingatlanhálózat weboldalát éves szinten 20 millió egyedi látogató keresi fel, az értékesítések száma az elmúlt két évben azonban 50%-al csökkent. Ez a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest már a hirdetési árakban is érezhető. A weboldal statisztikái alapján elmondható, hogy a vásárlási szándék megmaradt az emberek nagy részében, a konkrét tranzakció azonban az esetek többségében elmarad: ők jobb hitelekre, értékcsökkenésre várnak.

„Az ingatlanpiacot az optimizmus és a hitel hajtja. Kell hozzá a motiváció, hogy az emberek belássák, ha a piac fölfelé halad, később a pénzük kevesebbet ér majd. Jelenleg a piaci helyzet lefelé tendál, a háború és napjaink gazdasági helyzete arra ösztönzi az embereket, hogy őrizgessék a pénzüket, csak kevesen mernek ingatlanba fektetni” – árulta el Gadanecz Zoltán.

Hitelfelvétel, mint stratégia

A GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa szerint azoknak érdemes hitelben gondolkozniuk, akiknek saját tőkéjük is van, amit be tudnak fektetni. A magasabb pénzügyi tapasztalattal rendelkező vásárlóknál gyakori jelenség, hogy felismerik, a minimális kötelező önerővel és egy kedvező hitelkonstrukció kiválasztásával, a pénzüket például állampapírba fektetve akár nullára is kihozhatják a vásárlással járó költségeket. 

Az új kamatplafonnal akár havi 9-10 ezer forintot is spórolhatunk, ami összességében közel 2 millió forintos megtakarítást jelent egy átlagos, 20 millió forintos, lakáscélú jelzáloghitellel, 20 éves futamidő mellett. Fontos megjegyezni, hogy az egyes bankoknál eltérő feltételeket kell teljesíteni a legkedvezőbb kamat eléréséhez. Van olyan bank, ahol alacsonyabb jóváírás vagy kisebb hitelösszeg is elegendő a legjobb kamat elnyeréséhez. Ezenkívül egyedi kedvezmények is alkalmazhatók bizonyos esetekben, például néhány bank jutalmazza azokat, akik alacsony energiaigényű, zöld lakást építenek vagy vásárolnak.

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás: