Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Most persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis akkor miben különböznek az általános digitális pénzektől, hiszen ma már szinte bármire használhatóak. Ezektől viszont nem is állhatnának távolabb. 

Ha szeretnéd tudni, hogy mi minden változott a kriptovaluták világában, azaz, mi a különbség a régi és új kriptovaluták között a legjobb helyen jársz, mert cikkünkben bemutatjuk neked.

A különbség a régi és az új kriptovaluták között

Arról, hogy a Bitcoin mekkora népszerűségnek örvend, ma már szinte mindenki hallott, ahogy pedig telnek az évek úgy válik mindenki számára ismertté a teljes kripto világ, szerte az egész bolygón. Ha például azt vesszük alapul, hogy régen csak a kereskedők foglalkoztak a Bitcoin adásával és vételével, napjainkban pedig már bárki hozzáférhet a kiszemelt valutákhoz, láthatjuk hogy mekkora változások történtek ebben a témában. Az új kriptovaluta befektetés így megannyi más tulajdonsággal rendelkezik a régi változatokhoz képest.

Fontos megjegyezni azt is, hogy amíg régebben akadozva sikerült megtenni a vételeket, és nem is volt annyira egyszerű mint napjainkban - így például így sima alkalmazáson keresztül - addig ma már minden esetben azonnali átfutási idővel számolhat az, aki kriptolvauta kereskedésen töri a fejét. 

Kriptovaluta vásárlás régen

Ha a kriptovaluták múltját vizsgáljuk elsősorban a Bitcoinról érdemes pár szót ejtenünk. A 2009 óta létező valuta az egyik legnépszerűbb, és egyben a legrégebbi kripto típus, ami mióta megszületett egyre növekvő elismerést kap szerte a világon. Ez volt az a kriptovaluta amire vonatkozóan sokunk szomorúsággal gondol, tekintve, hogy amennyiben a megjelenése idején vásárolt belőle valaki, napjainkban 1 - 2 vásárlása esetén is nagy vagyonra tehetett szert. Akkoriban viszont még senki nem gondolta, hogy ma már ekkora értékkel bír majd, illetve, voltaképpen nem is volt ilyen egyszerű elérni a vásárlását.

Azt már az előbb említettük, hogy régebben nem annyi volt a kereskedés kriptovalutával, hogy letöltöttük a legnépszerűbb applikációkat és felkerestük a legjobb felületeket, de arra sem számíthattuk, hogy díjmentesen, akár kártyás feltöltéssel és azonnali átfutási idővel férjünk hozzá az egyenlegünkhöz. Ráadásul, a megértésére is több idő kellett, hiszen akkoriban még sehol nem érhettünk el - főleg nem ilyen mennyiségben - oktatóvideókat és segítségeket, miközben még pénzért sem volt lehetőségünk arra, hogy tanfolyamokon vegyünk részt.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Bitcoint tarthatjuk a legelső valódi kriptovalutának, a valóságban már előtte is voltak próbálkozások arra, hogy hasonló digitális pénznemet hozzanak létre.

A Bitcoin megjelenése 

2009 volt tehát az év, amikor megjelent a Bitcoin mint fogalom, illetve ekkor volt lehetőség először arra, hogy a bányászat megkezdődjön. A tranzakciók viszont már akkor is titkosított formában, úgynevezett blokkláncon keresztül működtek. Később pedig, 2011 volt az év, amikor a Bitcoin mellett megjelentek az első rivális kriptovaluta típusok is 

Mivel ekkor már egyre többen keresték a Bitcoint, illetve egyre inkább megjelent az igény a decentralizált, titkosított pénzek sokaságára is, értelemszerűen jelentek meg sorban az újabbnál újabb kriptovaluta típusok is. Mára már pedig több mint 1000 féle típus közül választhatunk, attól függően hogy mire használnánk, és melyik az, ami szerintünk a jövőben a legtöbbet fog érni. 

Később - tekintve, hogy egy olyan valutáról van szó, amely anonimitásra van tervezve, értelemszerűen megjelentek a csalások is, hiszen a bűnözőknek a lehető legjobb célpontok voltak azok a kezdő kereskedők, akik a kriptovaluták iránt érdeklődtek. Szerencsére ma viszont már biztonságos keretek között férhetünk hozzá a pénzünkhöz ha ezt a valutát keressük, de azért jó ha megjegyezzük, hogy elengedhetetlen, hogy biztonságos felületet válasszunk, és csakis megbízható forrásból származó appokat töltsünk le ha szeretnénk megismerkedni ezzel a világgal. 

Az Ethereum megjelenése

2016 volt az év, amikor már - már azt hittük, hogy letaszítja a trónról a Bitcoint egy akkoriban megjelenő kriptovaluta. Az Ethereum népszerűsége a megjelenése után azonnal óriási volt, és ez csakugyan igaz a mai napig is. A blokklánc alapú okosszerződések megjelenése viszont mindenképpen egy új jövőbe kalauzolta az érdeklődőket, ezáltal pedig egy sokkal felhasználóbarátabb, könnyebben követhető formáját üdvözölhettük a kriptovaluta kereskedésnek. 

A 2017-es év

Egy évvel később pedig már szerte a világban ismertté váltak a legnépszerűbb kriptovaluták, ami főleg annak is volt köszönhető, hogy ekkoriban jelent meg a Bitcoinnal való fizetés lehetősége is. Ekkoriban már a fokozatos növekedésnek köszönhetően szinte bárki hozzáférhetett az ezen valutákkal való kereskedéshez, így ekkora már azt is elmondhattuk, hogy a digitális pénzek forradalma nyilvánvalóvá vált a világban. Ebben az évben laikus, és profi befektetők tíz és százezrei szálltak fel a kriptovaluta vonatára, amit akkoriban helyesen is tettek az érdeklődők. A 2017-es évhez képest ugyanis napjainkban értünk el újra oda, hogy érdemes legyen beszállni a kereskedők sorába. 

A kriptovaluták napjainkban

Ha pedig a napjainkban lehetőségeit vizsgáljuk, azt mondhatjuk, hogy az egyik legjobb időszakban vagyunk, ha valaki szeretne kriptovalutát vásárolni - sőt mi több, a szakértők szerint a közeljövőben nem is lesz még egy ilyen alkalom, ha egy ennyire kedvező árfolyam mellett szeretnénk vásárolni a kedvenc kripto típusokból. 

Erre pedig ma már szinte egy kattintással, azonnal és díjmentesen és lehetőségünk nyílhat, ha a legnépszerűbb pénztárcákat választottuk erre a célra. Amíg tehát régen nehézkes és bonyolult folyamattal kellett számolnunk, addig ma már elég felkeresni egy erre a célra kialakított weboldalt, vagy letölteni egy hozzá kapcsolódó applikációt, és egy rövid regisztrációs folyamat után bármikor vásárolhatunk a kedvenc kriptopénzünkből. Ha pedig már teljesen új vagy ebben a világban, sok - sok olyan oldalt találhatsz, ahol megbízható keretek között olvashatsz el minden fontosat a legújabb hírektől, miközben akár tanfolyamokra is jelentkezhetsz ha szeretnéd megtanulni ezt a mesterséget.

A legjobb weboldalak ráadásul oktatóvideókkal és leírásokkal is várnak, miközben egy felhasználóbarát felületet használhatsz, ahol minden esetben azonnal vásárolhatsz, és ahol a telefonodon keresztül bármikor hozzáférhetsz a pénzedhez, hogy mind a kereskedést megtudd tenni, mind pedig a különböző árfolyamváltozásokat tudd figyelni. 

Nincs tehát más dolgod, mint arra figyelni, hogy ne költsd nagyobb összeget mint ami belefér, miközben ezen kívül már csak annyi a dolgod hogy a legjobb felületek közül választasz, mert ebben az esetben egyszerűen és biztosan kezelheted a pénzügyeidet, egy olyan piacon, ami semmilyen központi szerv hatására sem húzhatja kereszbe a számításaidat. 

Ne feledd viszont, hogy Magyarországon a kriptovalutákból származó jövedelmek után adózni is kell.

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás: