Mi van a számok mögött? Mi igaz az inflációs adatokból?

A PCE infláció ugyan jobb lett pénteken (2,2 százalék a várt 2,3-mal szemben), de a maginfláció 2,6-ról 2,7 százalékra emelkedett, pedig a havi 0,1 százalékos inflációs mutató itt is jobban alakult, mint a várt 0,2 százalék.

Mi van a számok mögött? Mi igaz az inflációs adatokból?

A valóság persze az, hogy lényegében alig változott a maginfláció éves üteme. Ugyanis 2,649 százalékról emelkedett 2,678 százalékra! Viszont a kerekítés szabályai miatt ez a 0,29 százalékpontos változás azt jelenti, hogy 2,6-ról 2,7 százalékra emelkedett a PCE maginfláció. 

Az áremelkedés lassulásában pedig a tartós fogyasztási cikkek csökkenő árindexe mellett a nem tartós fogyasztási cikkek csökkenése is megjelent, mivel a kőolaj 6,5 százalékkal esett augusztusban. S az árnyomás valószínűleg szeptemberben is tovább csökkenhetett, mivel a kőolaj ára most 7 százalékkal került lejjebb, havi átlagban.

Különben ennek a hatását láthattuk a spanyol és a francia inflációban is. A ma napvilágot látott olasz infláció pedig 1,2-ről a vártnak megfelelően 0,8-ra csökkent, s a németek is valószínűleg – nem csak a várakozások szerint – becsúsznak 2 százalék alá. 

Ez pedig azt mutatja, hogy gyakorlatilag megérkeztünk a kitűzött árstabilitáshoz. Persze azért lesz még teendő, de amit már korábban sejtettünk, az gyakorlatilag mindenhol bekövetkezett. Vélhetően itthon is tovább csökkent szeptemberben az infláció. Persze ezt az adatot majd csak október 10-én tudjuk meg.

Nagy valószínűséggel láthatunk majd még felívelést ezekben a számokban az elkövetkező hónapokban, de a döntéshozók szinte mindenhol a hatalmas inflációs károk (vagy Kínában egyéb károk) eltakarításán dolgoznak.

Apró, Kína! Most, hogy már a második lakásra is lehet hitelt felvenni Kína sűrűn lakott nagyvárosaiban és ipari centrumaiban, és megjelent a rendelet, hogy a lakossági hiteleket október végéig lehet olcsóbb hitellel kiváltani, a sanghaji tőzsde megint nagyot, 8,5 százalékot ugrott, persze az egyhetes zárás előtti vételi pániknak is köszönhetően.

Így a belengetett és fokozatosan megvalósuló néhány száz milliárd dollárra rúgó kínai élénkítő programtőzsdei hatása az, hogy a CSI300 piaci kapitalizációja 5.180 milliárd dollárról 6.048 milliárd dollárra emelkedett, azaz cirka 850 milliárd dollár azonnal megjelent a részvények értékében. Ami több, mint a „katalizátor” mértéke. Mint a fenti kommentárban is írtuk, ettől függetlenül – technicista szemmel – még további emelkedés lehet az indexben, ami így első rohamban elégé limitált lehet már.

Az autóipar esése miatt gyengélkedtek az európai tőzsdék; csökkent a BUX

A páneurópai STOXX 600 1%-kal alacsonyabban zárt, a múlt heti történelmi csúcs után. Az FTSE 100 1, a DAX 0,8, a CAC 40 pedig 2%-kal mérséklődött. Az európai autóipari részvények szerepeltek a legrosszabbul: 4%-kal csökkentek, ezzel lejjebb húzva mindegyik fő indexet.
2024. 10. 01. 09:00
Megosztás:

Rekordméretű aranytartaléka lett Magyarországnak!

Feltehetően az idei eddigi legnagyobb "egyösszegű" aranyvásárlást hajtotta végre az MNB, ami még a lengyel jegybank 2024. júliusi 14 tonnás vételét is meghaladja.
2024. 10. 01. 08:30
Megosztás:

Kiemelkedő első fél évet zárt a Vajda-Papír

A Vajda-Papír Kft. újabb kiemelkedően eredményes fél évet zárt, nettó árbevétele meghaladta a 34 milliárd forintot az egy évvel korábbi 29 milliárd forint után, konszolidált adózás előtti nyeresége 3,2 milliárd forintra nőtt a tavalyi 1,67 milliárd forintról - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2024. 10. 01. 08:00
Megosztás:

Itt az NGM nagy terve: jövőre ingatlant is lehet venni a nyugdíjpénztárból

Egy éven át lakásvásárlásra is lehet majd használni a nyugdíjpénztári megtakarításokat egy tervezet szerint. Az NGM azt reméli, 300 milliárd forint mozdul meg így a piacon - derül ki a Bank360.hu tudósításából.
2024. 10. 01. 07:30
Megosztás:

LNG-tankerhajót vásárol a MET Csoport a dán Celsiustól

Követve a vállalat cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos növekedési stratégiáját, a svájci központú MET Csoport partnerségi megállapodást kötött első LNG-hajójának megépítéséről a Celsius Csoporttal. A tankerhajót a tervek szerint 2027-ben szállítják le.
2024. 10. 01. 07:00
Megosztás:

Négy magyar munka is díjat kapott a legrangosabb designversenyen

A 2024-es Red Dot Design díjátadón négy elismerést is hazahoztak magyar tervezők a Graphasel Design Stúdió színeiben. A Red Dot az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi designverseny, amely három kategóriában díjazza a legjobb alkotásokat: termékdesign, márka és kommunikációs design, valamint koncepciótervezés. A díjazott projektek között szerepel a Herz New York Coffee Roasters környezetbarát csomagolása, a Moena Wermut boros címkéje és a Pátzay pincészet arculata. A Dorothea Hotel Budapest látogatóirányítási rendszere is kiemelkedő művészi és innovációs elismerést kapott.
2024. 10. 01. 06:30
Megosztás:

Hampton by Hilton márkanév alatt nyílik újra egy szálloda az Erdélyben

Hampton by Hilton márkanév alatt nyílik újra egy szálloda az Erdélyi-szigethegység közkedvelt turisztikai térségében, a jósikafalvi (bélesi) víztározó partján Kolozs megyében – számolt be hétfőn a tulajdonos vállalkozás közlése alapján a Ziarul Financiar.
2024. 10. 01. 05:30
Megosztás:

Májusban helyezik üzembe a ZalaZONE nagy sebességű oválpályáját

Október végére befejeződik az aszfaltozás, jövő májusban pedig üzembe helyezik a zalaegerszegi járműipari tesztpálya nagy sebességű oválpályáját - közölte a hétfői sajtóbemutatón az AVL-ZalaZONE Próbapálya Kft. ügyvezetője.
2024. 10. 01. 05:00
Megosztás:

Az OPUS TITÁSZ Zrt. közel 42 milliárd forintból fejleszti hálózatát

Az OPUS TITÁSZ Zrt. mintegy 42 milliárd forint értékben fejleszti hálózatát az általa villamos energiával ellátott tiszántúli vármegyékben - jelentette be a cég áramhálózati vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.
2024. 10. 01. 04:30
Megosztás:

A vártnál erőteljesebben lassult a német infláció

Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció szeptemberben éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
2024. 10. 01. 04:00
Megosztás:

Horvátországban nőtt a turizmusból származó bevétel

Az év első hat hónapjában Horvátországban nőtt a külföldi turistáktól származó bevétel, amely így elérte a 4,13 milliárd eurót (mintegy 1640 milliárd forint), ami 7,5 százalékkal, azaz 288,3 millió euróval több, mint tavaly ugyanezen időszakban - közölte hétfőn az idegenforgalmi minisztérium a Horvát Nemzeti Bank (HNB) adataira hivatkozva.
2024. 10. 01. 03:30
Megosztás:

Nyereséggel zárta az első fél évet a Nestlé Hungária

A Nestlé Hungária nyereséggel és növekvő bevétellel zárta az első fél évet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett beszámolóban.
2024. 10. 01. 03:00
Megosztás:

Élelmiszermentő kampányt szervez az Auchan és a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül című élelmiszerpazarlás-megelőzési programjának szakmai támogatásával szemléletformáló kampányt kezdeményez az Auchan Magyarország - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 01. 02:30
Megosztás:

Már egymillióan használják a REpont alkalmazást

Már egymillió felhasználója van a kötelező visszaváltási rendszerhez fejlesztett REpont alkalmazásnak, a regisztrálók kétharmada júliusban és augusztusban csatlakozott - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 01. 02:00
Megosztás:

Újra megjelent a madárinfluenza vírusa

A madárinfluenza-vírus egyik altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott vadmadarakból - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 01. 01:30
Megosztás:

Több mint kétezren csatlakoztak a területvédelmi tartalékosokhoz

A júniusban indult Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány sikerét bizonyítja, hogy sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek, mostanra pedig meghaladta a kétezret azok száma, akik szerződést kötöttek és csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, és ezzel a tartalékosok közössége megerősödött - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 10. 01. 01:00
Megosztás:

A Memebet Token hasznot húz a Shiba Inu rallyból, az előértékesítés már 300 000 dollár felett jár

A Shiba Inu szárnyalása új mém érme szezont indíthatott el, ami a Memebet jelenleg is futó előértékesítésére is jó hatással volt. Nem véletlen, hogy a projekt alig két hét alatt közel 350 000 dollárt gyűjtött.A Shiba Inu felemelkedése új mém érme szezonba vezetheti a kriptovalutákat, ami az egész piacot felfelé húzza.
2024. 10. 01. 00:01
Megosztás:

Így kerülhetjük el a hát-, és derékfájdalmat állítható magasságú asztalok segítségével

A mai munkahelyek – jellemzően az irodai környezetben és a home office esetében – komoly veszélyeket jelenthetnek az egészségünkre. Ez pedig korántsem olyan téma, amit félvállról vehetünk.
2024. 09. 30. 23:30
Megosztás:

Altcoin fellendülés: Az XRP, DOGE, SHIB és MTAUR 100-szoros növekedés előtt áll

Az altcoin piac lángokban áll. Néhány nagy név – Ripple (XRP), Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és MTAUR – erős növekedési jeleket mutat. Sok kripto rajongó azon tűnődik: valóban százszorosára nőhet ezeknek az érméknek az értéke? Mi hajtja ezt az izgalmat? És mennyire reálisak ezek a remények?
2024. 09. 30. 22:30
Megosztás:

Verseny az 1 dollárig: Vajon az XRP vagy a SEI áttöri ezt a szintet 2025 előtt? Belsős előrejelzések napvilágra kerültek!

Az 1 dollár felé vezető verseny az XRP és a SEI között zajlik, két olyan kriptovaluta között, amelyekre a befektetők az elmúlt hónapokban fokozott figyelmet fordítottak.
2024. 09. 30. 22:00
Megosztás: