Milyen a jó klíma és mennyit fogyaszt? Mire figyeljünk légkondícionáló vásárlásakor?

A fokozatosan forróbbá váló nyári napokhoz közeledve egyre többen és többen kezdenek el légkondicionáló készüléket vásárolni, a választás során pedig az ár mellett még megannyi szempontot figyelembe kell venni.

Milyen a jó klíma és mennyit fogyaszt? Mire figyeljünk légkondícionáló vásárlásakor?

Ezek közé tartozik a készülékek megjelenése is, hiszen manapság a felhasználók gyakran keresnek olyan megoldásokat, amelyek illenek az otthoni enteriőrbe, de hasonlóan vannak ezzel a vendéglátóhelyek és üzletek is. „Az új, grafitszürke színű készülékkel szeretnénk alternatívát ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik a fehér vagy ezüst színű klímaberendezések helyett valamilyen más, stílusos megoldásra vágynak” – mondta el Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions, azaz fűtés-hűtés üzletágtól.

Számít a külső?

Bár továbbra is a „fehér dobozok” a legjellemzőbbek hazánkban, ha klímaberendezésekről van szó, azonban ezek között is van különbség, amit egy stílusra érzékeny szem többségében azonnal felismer és mérlegel. Karcsúság, ívek, fém inzertek, logózás, matt, fényes vagy strukturált anyag, portaszító képesség mind-mind szempont lehet.

Ma már a légkondicionálók évtizedes múltra tekintetnek vissza hazánkban is, így több ember látott már ugyan működő, de igencsak besárgult, elszíneződött idős készülékeket. Bár az anyagtechnológia is fejlődik például az energiahatékonyság mellett, ez a jelenség is hozzájárult a színes készülékek térnyeréséhez.

A Panasonic választékában a fehér mellett ezüst és grafitszürke oldalfali készülékek érhetők el. „A social media felületünkön kérdeztük meg követőinket, hogy amennyiben most klímát vásárolnának, a fehér vagy grafitszínű készülékünket választanák. A szavazást elsöprő többséggel nyerte a grafitszürke színű új Panasonic Etherea készülék” – mondta Szabó-Jilek Ágnes. „A szín mellett az is egy lényeges tényező, hogy a kiváló minőségű, falra szerelhető légkondicionáló elegáns kialakítású, mindössze 870 mm-es szélességű, az aprólékos tervezésének köszönhetően egyszerűen telepíthető, karbantartható” – tette hozzá a Panasonic szakértője.

A japán gyártó értékesítő partnereinek tapasztalatai szerint a férfi vásárlók általában könnyebben képesek csupán technikai paraméterek alapján dönteni, a hölgyek számára viszont legalább ennyire meghatározó a légkondicionáló megjelenése, mint bármilyen más műszaki jellegű cikk vásárlásakor esetén is.

Egy légkondicionáló berendezés megfelelő telepítés és karbantartás mellett akár húsz évig is egy enteriőr része lehet, ezért is merülhet fel már csak praktikus okokból is a design kérdése. Ha belegondolunk, hogy két évtized alatt változhatnak a bútorok, illetve a fal színe, amikhez illeszkednie kell a készüléknek, akkor cseppet sem meglepő, hogy alapvetően fehér szín a legelterjedtebb” – mutatott rá a szakértő.

Mennyi áramot fogyaszt egy klíma? ITT írtunk róla.

A légcsatornás és kazettás kílmaberendezések jelentik a legdiszkrétebb megoldást

Ha légkondicionáló vásárlásra kerül a sor, a legtöbben az oldalfali készülékekre gondolkodnak, mert ezek a legelterjedtebbek a lakosság körében kedvező bekerülési áruk miatt. Azonban, ha olyan megoldást szeretnénk, ami kevésbé feltűnő, a légcsatornás és kazettás készülékek a legdiszkrétebbek, emellett kis helyet foglalnak, azonban ezekhez álmennyezetre van szükség.

Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váló rejtett LED szalagokkal, akár fa és beton alkalmazásával izgalmasabbá tett ál- és valós mennyezet kialakításokkal az ilyen klímakészülékek betervezése már könnyedén megvalósítható.  Mindössze kb. 25cm magasságra van szükség a beltéri egységnek a plafonban a kazettás készülékeknél, míg a légcsatornás beltérik ennél is kevesebb, akár 20 cm-es helyre is beilleszthetők.

Ezeknél a készülékeknél csak a befúvórács látszik, ami általában:

- fehér vagy

- fémszínű.

Létezik úgynevezett fali konzol is, melyek a lapradiátorokhoz hasonló, 21 cm mély és 75 cm széles kialakítású. Előnye, hogy elrejthető az ablak alatt, a függöny mögé. Ezek a készülékek különösen fűtés üzemmódban okoznak kellemes meglepetést a láb magasságban kifújt kellemes meleg levegővel.

Az ár és a megjelenés mellett a fenntarthatóság is lényeges

A klímaberendezések kiválasztása során általában az egyik legmeghatározóbb szempont az ár, és az ehhez kapcsolódó teljesítmény, emellett azonban egye tudatosabbak a vásárlók a fenntarthatósági szempontból is.

A készülékek kiválasztása előtt a legtöbb vásárló segítséget kér szakemberektől, hogy ne csupán anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is a legkedvezőbb, és hosszú távon leginkább fenntartható megoldást tudják kiválasztani” – mondta el a Panasonic szakértője.

„Már csak azért is érdemes szakmai segítséget kérni, mert a klímákkal kapcsolatban még mindig él egy olyan tévhit, hogy luxuscikkekről van szó, pedig a vásárlást és beszerelést követően biztosak lehetünk benne, hogy akár hűtésre, akár fűtésre használjuk, gazdasági szempontból jól járunk” – hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes.

Mire figyeljünk a klíma választásnál?

A megfelelő készülék kiválasztásánál elsősorban figyelembe kell venni azt a helyiséget, ahová szánjuk azt. Fontos, hogy milyen méretű a tér, mennyire süt oda a nap, napi hány órát, illetve hányadik emeletről van szó. „Amennyiben egy olyan méretű és kapacitású klímát választunk, amely megfelel az adott helyiséghez, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy a hűtés vagy éppen a fűtés különösebben költséges lesz” – tette hozzá a szakértő.

Változnak a vásárlói szokások a légkondicionálók terén is

Tapasztalataink szerint a funkció és az ár mellett egyre inkább előtérbe kerül az is, hogy hogy néz ki az adott készülék. A design nagyon sok vásárló számára fontos, elsődleges szempont. Ebbe beletartozik az, hogy milyen színű, milyen az előlap, milyen a mérete, mennyire kompakt” – mondta el Papp László, a Klíma Centrum munkatársa.

Ezekre az igényekre a gyártók is egyre inkább igyekeznek figyelni. A Panasonic grafitszürke készüléke hiánypótló olyan szempontból, hogy ilyen klasszikusan sötét, már-már fekete színű készüléke nagyon kevés gyártónak van a piacon” – mutatott rá Papp László.

Hozzátette azt is, hogy természetesen egyértelmű, hogy igény is van minderre a vásárlók részéről, hiszen máskülönben nem ebbe az irányba mennének el a gyártók.

Tovább növeli exportképességét az Inventure Automotive

Fontos lépést tett a magyar tulajdonú Inventure Automotive a versenyképességének növelése érdekében. A független, kontaktusmentes CAN-busz olvasási és feldolgozási megoldásokat kínáló, elsősorban a nemzetközi piacon jelenlévő cég ugyanis újabb hivatalos engedélyt szerzett több termékének forgalomba hozatalára. „Ez fontos szakmai versenyképességi elem számunkra, hiszen egyrészt tovább növeli a belénk fektetett bizalmat a már meglévő partnereinkben, másrészt jó belépő a leendő új ügyfelekhez” – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt, az Inventure Automotive Zrt. igazgatója.
2023. 01. 28. 21:00
Megosztás:

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás: