Milyen a jó klíma és mennyit fogyaszt? Mire figyeljünk légkondícionáló vásárlásakor?

A fokozatosan forróbbá váló nyári napokhoz közeledve egyre többen és többen kezdenek el légkondicionáló készüléket vásárolni, a választás során pedig az ár mellett még megannyi szempontot figyelembe kell venni.

Milyen a jó klíma és mennyit fogyaszt? Mire figyeljünk légkondícionáló vásárlásakor?

Ezek közé tartozik a készülékek megjelenése is, hiszen manapság a felhasználók gyakran keresnek olyan megoldásokat, amelyek illenek az otthoni enteriőrbe, de hasonlóan vannak ezzel a vendéglátóhelyek és üzletek is. „Az új, grafitszürke színű készülékkel szeretnénk alternatívát ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik a fehér vagy ezüst színű klímaberendezések helyett valamilyen más, stílusos megoldásra vágynak” – mondta el Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions, azaz fűtés-hűtés üzletágtól.

Számít a külső?

Bár továbbra is a „fehér dobozok” a legjellemzőbbek hazánkban, ha klímaberendezésekről van szó, azonban ezek között is van különbség, amit egy stílusra érzékeny szem többségében azonnal felismer és mérlegel. Karcsúság, ívek, fém inzertek, logózás, matt, fényes vagy strukturált anyag, portaszító képesség mind-mind szempont lehet.

Ma már a légkondicionálók évtizedes múltra tekintetnek vissza hazánkban is, így több ember látott már ugyan működő, de igencsak besárgult, elszíneződött idős készülékeket. Bár az anyagtechnológia is fejlődik például az energiahatékonyság mellett, ez a jelenség is hozzájárult a színes készülékek térnyeréséhez.

A Panasonic választékában a fehér mellett ezüst és grafitszürke oldalfali készülékek érhetők el. „A social media felületünkön kérdeztük meg követőinket, hogy amennyiben most klímát vásárolnának, a fehér vagy grafitszínű készülékünket választanák. A szavazást elsöprő többséggel nyerte a grafitszürke színű új Panasonic Etherea készülék” – mondta Szabó-Jilek Ágnes. „A szín mellett az is egy lényeges tényező, hogy a kiváló minőségű, falra szerelhető légkondicionáló elegáns kialakítású, mindössze 870 mm-es szélességű, az aprólékos tervezésének köszönhetően egyszerűen telepíthető, karbantartható” – tette hozzá a Panasonic szakértője.

A japán gyártó értékesítő partnereinek tapasztalatai szerint a férfi vásárlók általában könnyebben képesek csupán technikai paraméterek alapján dönteni, a hölgyek számára viszont legalább ennyire meghatározó a légkondicionáló megjelenése, mint bármilyen más műszaki jellegű cikk vásárlásakor esetén is.

Egy légkondicionáló berendezés megfelelő telepítés és karbantartás mellett akár húsz évig is egy enteriőr része lehet, ezért is merülhet fel már csak praktikus okokból is a design kérdése. Ha belegondolunk, hogy két évtized alatt változhatnak a bútorok, illetve a fal színe, amikhez illeszkednie kell a készüléknek, akkor cseppet sem meglepő, hogy alapvetően fehér szín a legelterjedtebb” – mutatott rá a szakértő.

Mennyi áramot fogyaszt egy klíma? ITT írtunk róla.

A légcsatornás és kazettás kílmaberendezések jelentik a legdiszkrétebb megoldást

Ha légkondicionáló vásárlásra kerül a sor, a legtöbben az oldalfali készülékekre gondolkodnak, mert ezek a legelterjedtebbek a lakosság körében kedvező bekerülési áruk miatt. Azonban, ha olyan megoldást szeretnénk, ami kevésbé feltűnő, a légcsatornás és kazettás készülékek a legdiszkrétebbek, emellett kis helyet foglalnak, azonban ezekhez álmennyezetre van szükség.

Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váló rejtett LED szalagokkal, akár fa és beton alkalmazásával izgalmasabbá tett ál- és valós mennyezet kialakításokkal az ilyen klímakészülékek betervezése már könnyedén megvalósítható.  Mindössze kb. 25cm magasságra van szükség a beltéri egységnek a plafonban a kazettás készülékeknél, míg a légcsatornás beltérik ennél is kevesebb, akár 20 cm-es helyre is beilleszthetők.

Ezeknél a készülékeknél csak a befúvórács látszik, ami általában:

- fehér vagy

- fémszínű.

Létezik úgynevezett fali konzol is, melyek a lapradiátorokhoz hasonló, 21 cm mély és 75 cm széles kialakítású. Előnye, hogy elrejthető az ablak alatt, a függöny mögé. Ezek a készülékek különösen fűtés üzemmódban okoznak kellemes meglepetést a láb magasságban kifújt kellemes meleg levegővel.

Az ár és a megjelenés mellett a fenntarthatóság is lényeges

A klímaberendezések kiválasztása során általában az egyik legmeghatározóbb szempont az ár, és az ehhez kapcsolódó teljesítmény, emellett azonban egye tudatosabbak a vásárlók a fenntarthatósági szempontból is.

A készülékek kiválasztása előtt a legtöbb vásárló segítséget kér szakemberektől, hogy ne csupán anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is a legkedvezőbb, és hosszú távon leginkább fenntartható megoldást tudják kiválasztani” – mondta el a Panasonic szakértője.

„Már csak azért is érdemes szakmai segítséget kérni, mert a klímákkal kapcsolatban még mindig él egy olyan tévhit, hogy luxuscikkekről van szó, pedig a vásárlást és beszerelést követően biztosak lehetünk benne, hogy akár hűtésre, akár fűtésre használjuk, gazdasági szempontból jól járunk” – hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes.

Mire figyeljünk a klíma választásnál?

A megfelelő készülék kiválasztásánál elsősorban figyelembe kell venni azt a helyiséget, ahová szánjuk azt. Fontos, hogy milyen méretű a tér, mennyire süt oda a nap, napi hány órát, illetve hányadik emeletről van szó. „Amennyiben egy olyan méretű és kapacitású klímát választunk, amely megfelel az adott helyiséghez, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy a hűtés vagy éppen a fűtés különösebben költséges lesz” – tette hozzá a szakértő.

Változnak a vásárlói szokások a légkondicionálók terén is

Tapasztalataink szerint a funkció és az ár mellett egyre inkább előtérbe kerül az is, hogy hogy néz ki az adott készülék. A design nagyon sok vásárló számára fontos, elsődleges szempont. Ebbe beletartozik az, hogy milyen színű, milyen az előlap, milyen a mérete, mennyire kompakt” – mondta el Papp László, a Klíma Centrum munkatársa.

Ezekre az igényekre a gyártók is egyre inkább igyekeznek figyelni. A Panasonic grafitszürke készüléke hiánypótló olyan szempontból, hogy ilyen klasszikusan sötét, már-már fekete színű készüléke nagyon kevés gyártónak van a piacon” – mutatott rá Papp László.

Hozzátette azt is, hogy természetesen egyértelmű, hogy igény is van minderre a vásárlók részéről, hiszen máskülönben nem ebbe az irányba mennének el a gyártók.

Az olaszok csak minivakációt engedhetnek meg maguknak

Több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni július első hétvégéjén, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt - közölte a Coldiretti termelői szövetség szombaton.
2022. 07. 03. 02:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában 10 hónap után először nőtt az autógyártás

Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves összevetésben.
2022. 07. 03. 01:00
Megosztás:

Újabb hőségriasztást rendeltek el keddig Olaszországban

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés.
2022. 07. 03. 00:01
Megosztás:

Az ügyfelek több mint 70 százaléka lakást vesz a Babaváró kölcsönből a Duna House szerint

A kamatmentes, szabadfelhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.
2022. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
2022. 07. 02. 22:30
Megosztás:

A TIM országos munkavédelmi kampányt indít

A munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi szemléletformálásának érdekében országos kampány indul július elején - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton.
2022. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Rádiókat vizsgált az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 127 rádióadó adatait vizsgálta meg legújabb kutatásában, hogy feltárja a tavalyi év legnépszerűbb előadóit és dalait. A vizsgált rádiók összesen 94 évnyi adást sugároztak 2021-ben, amelynek nagy részét az NMHH is rögzíti - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
2022. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Ennyit bukott a világ 500 leggazdagabb embere az év első felében

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent az idei első fél évben a globális részvénypiacok lejtmenete miatt, június végi állapot szerint - írja a Bloomberg.
2022. 07. 02. 19:00
Megosztás:

Bővítette üzemét és termelőkapacitását a CE Glass csoport

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 18:00
Megosztás:

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.
2022. 07. 02. 17:30
Megosztás:

ÁSZ: Hányas osztályzat adható az oktatás minőségére?

Gyermekeink épülésének, fejlődésének biztosítása mindennapi feladatunk. Mesét mondunk, játszunk velük, és óvodába, iskolába kísérjük őket. A köznevelés felelős a gyermekek testi, lelki és értelmi fejlődésének lehető legmagasabb szintű kibontakoztatásáért. Ezért nem mindegy az oktatás minősége, amely közvetlen hatást gyakorol gyermekek és családok életére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében értékelte az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési Célját, amely a minőségi oktatás és az élethosszig tartó tanulás biztosításáról szól. Az ÁSZ az elemzés keretében vizsgálta a nemzetközi, nemzeti és a programszintű indikátorok összhangját, ellenőrizhetőségét. Emellett bemutatja hazánk oktatás minőségének mérése és a lemorzsólódás területén elért eredményeit.
2022. 07. 02. 16:00
Megosztás:

ÁSZ: A nemek közötti esélyegyenlőség valamennyiünk érdeke

Magyarország Alaptörvénye értelmében a nők és a férfiak egyenjogúak, a tanulás szabadsága pedig egyformán megilleti őket. Ugyanakkor tény, hogy a gimnáziumokban és a felsőoktatásban társadalmi arányuknál magasabb a nők részvétele, 54,5 százalék körüli, a pedagógusok körében pedig egyenesen 82 százalékos. Mindeközben, mint az ÁSZ kutatása rávilágít, a közvélekedés erősen megkülönbözteti a lányos és a fiús tulajdonságokat, készségeket. Az általános felfogás szerint nőies tulajdonság például az érzelmi, szociális érettség és a kézügyesség, míg a leginkább férfias tulajdonságok között tartják számon a technikai-műszaki érzéket és a logikát. Vajon milyen következményei vannak, ha ezek és társaik között felborul az egyensúly, és a fontosságban is más megítélés alá kerülnek? Az ÁSZ hazai és OECD statisztikai adatokat is vizsgáló elemzése ennek az ún. „Pink education" jelenségnek az okait, társadalmi, gazdasági következményeit kutatja.
2022. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Pénteken 40 fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula

Pénteken 40 Celsius-fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula, de a napi országos melegrekord most nem dőlt meg - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Visszatért az utazási kedv, közel 250 ezer forintba kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni belföldre vagy külföldre az idén. Az idén közel 250 ezer forintot költenének a vakációra átlagosan a nyaralást tervezők - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Ez az összeg lényegében megegyezik a pandémia előtti szinttel. A vakációzók 55 százaléka 100-500 ezer forintos utazási költségvetéssel számol. Döntően a saját jövedelmükből finanszírozzák a nyaralást, a SZÉP Kártyára 28 százalékuk támaszkodik, a családtagoktól pedig 16 százalékuk kap erre a célra támogatást. A K&H összeállításából kiderül az is, hogy a tavalyi évben az egyéni utasbiztosításhoz köthető károkra - egyenként - átlagosan 90 ezer forintot fizetett. Nyaranta a társaság szerint az egyik leggyakoribb utasbiztosítási káresetek közé tartozik a leégéshez és a gyomorrontáshoz köthető orvosi ellátás. Az összeállítás szerint az utazók 21 százaléka köt külön utasbiztosítást, 24 százalékuk a bankkártyás megoldás mellé igényel kiegészítő biztosítást.
2022. 07. 02. 13:00
Megosztás:

Jelentős fejlesztések a CE Glass csoportnál

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 12:00
Megosztás:

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban - Nem meglepő...

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.
2022. 07. 02. 10:00
Megosztás:

Folytatódik a 4iG távközlési üzletágának stratégiai átalakítása

A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját. A folyamat célja, hogy a vállalatok hatékonyabban használják ki a csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, illetve az üzleti működés területein jelentkező szinergiákat. A telekommunikációs portfólió integrációs folyamatainak támogatására új csúcsvezetők érkeznek a telekommunikációs vállalatok élére. A 4iG Nyrt. távközlési divíziójának irányítását az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójaként Király István veszi át július 1-től, akit a DIGI csoport élén ügyvezetőként Tábori Tamás vált. A 4iG nemzetközi távközlési portfóliójának irányítására új szervezeti egység jön létre tiranai központtal. A 4iG International vezetője Budafoki Róbert, aki az albán és a montenegrói leányvállalatok ügyvezetésért, és integrációs feladataiért felel. Az előzetes bejelentésnek megfelelően magyar távközlési infrastruktúra meghatározó szereplője, az Invitech ügyvezető igazgatója Bőthe Csaba lesz július 1-től, aki Gerald Grace-t váltja a társaságnál.
2022. 07. 02. 09:00
Megosztás:

Guntram Würzberg veszi át az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatói feladatait, Kiss Attilát az E.ON SE alelnökévé nevezték ki

Július 1-től Guntram Würzberg váltja Kiss Attilát az E.ON Hungária Csoport élén. A szakember több mint 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, számos vezető pozíciót töltött be, legutóbb a cégcsoport legfelsőbb szintű jogi vezetőjeként dolgozott. Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport eddigi elnök-vezérigazgatója az anyavállalat felsővezetésében folytatja pályafutását az E.ON SE Vállalati Eszközmenedzsmentért (EAM) felelős alelnökeként.
2022. 07. 02. 08:00
Megosztás:

Félelmetes tűz tombol a Bükkben - a katasztrófaturistákat nem engedi a rendőrség a közelbe

Néhány órával ezelőtt kaptam a hírt, hogy mintegy száz hektáron erdőtűz tombol a Bükkben, Jávorkút környékén - írja hivatalos FB oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere.
2022. 07. 02. 07:15
Megosztás:

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el - közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 07:00
Megosztás: