Milyen befektetési tippekre érdemes figyelni 2024-ben?

Ahogy beléptünk 2024-be, a globális gazdasági trendek, a technológiai fejlődés és a változó piaci dinamika hatására a befektetési környezet tovább fejlődik. Azoknak a befektetőknek, akik igyekeznek kihasználni ezeket a változásokat, jól tájékozottnak és stratégiai szemléletűnek kell lenniük.

Milyen befektetési tippekre érdemes figyelni 2024-ben?

Ez a cikk a 2024-ben megfontolandó legfontosabb befektetési tippeket veszi sorra, azaz segít eligazodni a piac összetettségében és megalapozott döntéseket hozni. Hiszen, játssz most, hogy később nyereséget szerezz belőle. 

A 2024-es befektetési környezet megértése

Globális gazdasági kilátások

A 2024-es év a gazdasági fellendülés és növekedés jegyében telik majd, bár a bizonytalanságok elhúzódnak. A befektetőknek naprakészen kell követniük a globális gazdasági mutatókat, beleértve a GDP növekedési ütemét, az inflációt és a foglalkoztatási adatokat, hogy felmérjék a gazdaság általános egészségi állapotát.

A geopolitikai események hatása

Tartsd szemmel a geopolitikai fejleményeket, mivel azok jelentősen befolyásolhatják a piacokat. Figyelemmel kell követni a kereskedelempolitikát, a nemzetközi kapcsolatokat és a kulcsfontosságú gazdaságok politikai stabilitását.

Technológiai zavarok

A technológia gyors fejlődése, például a mesterséges intelligencia, a blokklánc és a zöld technológiák új befektetési lehetőségeket teremtenek. E trendekkel való lépéstartás kulcsfontosságú a növekedési ágazatok azonosításához.

Diverzifikáció: Az aranyszabály

- Szórd szét a befektetéseidet - A diverzifikáció 2024-ben is alapvető befektetési elv marad. Ha befektetései különböző eszközosztályok, iparágak és földrajzi területek között oszlanak meg, csökkentheted a kockázatot és növelheted a potenciális hozamot.

- Feltörekvő piacok - Fontold meg a feltörekvő piacokon történő befektetést, amelyek a fejlett piacokhoz képest nagyobb növekedési potenciált kínálhatnak. Légy azonban tekintettel a kapcsolódó kockázatokra, beleértve a politikai instabilitást és az árfolyam ingadozásokat.

- Alternatív befektetések - Vizsgáld meg az olyan alternatív befektetéseket, mint az ingatlan, a magántőke és az áruk. Ezek diverzifikációs előnyöket kínálhatnak, és fedezetként szolgálhatnak az infláció ellen.

Technológiai és zöld befektetések: A jövő

- Technológiai ágazat - A technológiai ágazat, különösen az olyan területek, mint a kiberbiztonság, a felhőalapú számítástechnika és az e-kereskedelem, várhatóan továbbra is növekedési pályán marad. A technológiai vállalatokba való befektetés, különösen az erős alapokkal és innovatív termékekkel rendelkező vállalatokba való befektetés jövedelmező lehet.

- Zöld befektetések - A fenntartható befektetés nem csupán trend, hanem szükségszerűség. A zöld energia, az elektromos járművek és az erős környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) gyakorlatokkal rendelkező vállalatok iránt valószínűleg megnő a befektetői érdeklődés.

- Biotechnológia és egészségügy - A biotechnológiai és az egészségügyi ágazat növekedésre számíthat, amit a folyamatos kutatás és fejlesztés hajt, különösen az olyan területeken, mint a személyre szabott orvoslás és a digitális egészségügy.

Okos befektetés részvényekbe és kötvényekbe

- Részvénypiaci stratégiák - A részvénypiacon összpontosíts az erős mérleggel, jó cash flow-val és fenntartható üzleti modellekkel rendelkező vállalatokra. Vedd figyelembe a növekedési és az értékpapírokat is, az általad képviselt kockázattűrő képességtől függően.

- Kötvénypiac - A kötvénypiac biztonságos menedéket nyújthat, különösen az államkötvények és a befektetési besorolású vállalati kötvények. Tartsd szemmel a kamatláb mozgásokat és azok hatását a kötvényárfolyamokra.

- Osztalék részvények - Azok számára, akik a tőkenövekedés mellett jövedelmet is keresnek, az osztalékfizető részvények jó választás lehetnek. Keresd a következetes osztalékfizetési múlttal rendelkező vállalatokat.

A digitális eszközök szerepe

A kriptovaluták továbbra is magas kockázatú, magas hozamú befektetésnek számíthatnak. Ha hajlasz arra, hogy digitális valutákba fektessen, tegye ezt óvatosan és a portfólió kis részén belül.

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás:

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás:

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás:

Meglepetést okozott az amerikai ipar teljesítménye

Az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 19. 01:30
Megosztás: