Milyen újításokat tartogat a napelem panelek piaca?

Látványosan felpörgött a napelem gyártás Európában, miután intenzíven növekedtek a kontinensről származó megrendelések: 2022-ben a Német Gépgyártási Mérnöki Szövetség kutatása szerint az év második negyedévében 62%-kal nőtt a forgalom az év első három hónapjához képest, a tavalyi első két negyedév összforgalma pedig a teljes 2021-es évit meghaladta, lekörözve immár az ázsiai megrendeléseket.

Milyen újításokat tartogat a napelem panelek piaca?

Iparági szakértők szerint ez a folyamat jórészt a németországi és lengyelországi gyártókapacitás erősödésével tovább folytatódik. Mindezt az eredményt annak ellenére érte el a kontinens, hogy – ellentétben az USA-val és Indiával, ahol törvényekkel vagy gigantikus állami megrendelésekkel ösztönzik ezt az ágazatot – Európában a politikai szektor szereplői eddig nem hoztak létre olyan egységes, erős stratégiát, s nem vezettek be olyan központi támogatási rendszert, amelyek látványosan segítenék az energiapiacot. Kis lépés, de az Európai Bizottság tavaly legalább már jóváhagyta egy új napelemes-fotovoltaikus iparági szövetség létrejöttét, hogy így is növelje a termék-, és alkatrészgyártást.

A háború árnyékában

Az orosz-ukrán háború több területen is „átírta” az iparági fejlődési lehetőségeket, az új környezethez pedig volt, aki jobban, volt, aki rosszabbul alkalmazkodott. Franciaországban például magas energiaárak miatt bezárt egy modulüzem, a Rystad Energy kutatása szerint pedig Európában mintegy 35 GW teljesítményű gyártási projekt sorsa lett bizonytalan hasonló okokból. Ugyanakkor a piaci igény az alternatív energiaforrások iránt épp a háború következtében egyre nő, nemcsak az adott országok, de a lakosok is szeretnének függetlenedni a fosszilis háttérre támaszkodó nagy elosztó hálózatoktól, és saját maguk számára teremtenék meg azt az energiát, amit később biztonságosan felhasználhatnak, főkét, ha akkumulátoros tárolókapacitást is telepítenek a napelem rendszer mellé. Az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus globálisan is hatással lehet a napenergia-piacra, hiszen megakaszthatja az alkatrész-ellátási láncot. Mindkét ország gazdag olyan természeti forrásokban – ideérve a napelemgyártáshoz szükséges alapanyagokat –, amelyeknek akár időleges kiesése is gondot okozhat.

Az EU-ban egymillió munkavállalóra számítanak 2030-ig a napelem panelek gyártásában, telepítésében

A napelem-szektor 2022-ben már több mint 600 ezer embernek adott munkát Európa-szerte, ami majdnem duplája a két évvel korábbi, 2020-as foglalkoztatási adatoknak. Számítások szerint 2030-ig 750 GWdc napenergiát telepítenek az Európai Unió területén, s akkor már közel egymillió munkavállalóra lesz szüksége a szektornak. Ezen belül a telepítés a legnagyobb munkaerő igényű terület, nem véletlen, hogy az európai országok itt küzdenek a legnagyobb szakemberhiánnyal. A tiszta és megújuló energiaforrások iránti kereslet folyamatosan növekszik, így a napenergia-iparban továbbra is növekedés, innováció és modernizáció várható 2023-ban - vetítette előre a Solarquarer szaklap átfogó elemzése. Egyes napenergia-trendek várhatóan erősödnek. Az egyik ilyen a nagy méretű napelemes farmok számának növekedése, melyek költséghatékony, tiszta energiaforrást jelentenek, csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést és javítják az energiabiztonságot. A tetőtéri napelemek telepítése is várhatóan tovább fog bővülni 2023-ban, mivel a háztartások és vállalkozások számára is egyre fontosabb az energiaköltségek és a környezeti karbon lábnyom csökkentése. Az energiatárolási megoldások – köztük a lakásokban is akár egyfajta odaillő bútordaraként elhelyezhető, formatervezett akkumulátorok -, várhatóan idén még szélesebb körben elterjednek, hiszen velük együtt még tovább növelhető az energia biztonság. Előtérbe kerülhet a közösségi napenergia hasznosítása, vagyis az, ha több háztartás vagy vállalkozás osztozik egyetlen, nagyobb méretű napelem-berendezésen, hiszen ezáltal nemcsak a napenergia lesz elérhetőbb és megfizethetőbb, de közösség elkötelezettsége és környezettudatossága is növekedhet. A 2023-as év ezért minden jel szerint a növekedés és az innováció esztendeje lesz a napenergia-ágazatban, ami csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, növeli az energiabiztonságot, és támogatja a fenntarthatóbb energiajövőre való átállást.

Napelem panelek az USA-ban  

Az Amerikai Egyesült Államokban 2022-ben 16%-kal csökkent az új napelem kapacitás 2021-hez képest, nagyrészt az ellátási lánc problémáinak és a piaci bizonytalanságnak köszönhetően. Ugyanakkor a lakossági napelemek piacán épp ellenkező a trend, hiszen itt 40%-kal nőtt az ilyen beruházások aránya egy év alatt. Az US Solar Market Insight előrejelzései szerint a teljes napenergia-piac várhatóan 2023-ban már növekedni fog, legalább 40 százalékkal, amennyiben a külső piaci hatások nem lépnek ennek útjába. Vagyis ideális esetben az ellátási lánccal kapcsolatos problémák megoldódnak, az egyes államok adójóváírással és adókedvezményekkel továbbra is ösztönzik ezt a piacot, s így a hazai gyártókapacitás bővül. A nagyobb kínálat áreséssel járhat: a legkonzervatívabb számítási modell 4-20 százalékos költségcsökkenést jósol 2022 és 2038 között, míg más gazdasági modellek szerint akár több mint 50 százalékkal is alacsonyabb lehet az ilyen beruházások telepítési költsége ebben az időszakban. Ráadásul a növekvő villamosenergia-költségek még jobban lerövidítik a lakossági vagy kereskedelmi napelemes rendszerek megtérülési idejét, így a napenergia még költséghatékonyabbá válik. Az Egyesült Államokban számos olyan jogszabályt fogadtak el a közelmúltban, amelyek előmozdítják az új napenergia-projekteket. Kalifornia nemrégiben életre hívott egy közösségi megújulóenergia-programot, amelynek célja, hogy a bérlők és az alacsony jövedelmű háztartások olcsó áramhoz jussanak. Illinoisban törvény akadályozza, hogy egyes megyék betiltsák a napenergia- és szélenergia-projekteket. A New Jersey-i közművek bizottsága napelemes ösztönző programot hozott létre az 5 MW-nál nagyobb, hálózatra kiterjedő, napelemes és energiatárolási napenergia-projektekhez. Az USA-ban a jövőben még inkább ösztönözni fogják a hazai napelem- és akkumulátorgyártást, ami számos új munkahelyet teremt, nemcsak a telepítésben, de a napelem előállításában is. A Solar Energy Industries Association szerint a következő évtizedben az ipari foglalkoztatás több mint kétszeresére fog növekedni, s ezen belül a napenergia-ipar meghatározó lesz.

Napelem rendszerek a fejlődő országokban

Egy, az előttünk álló tíz évre vonatkozó átfogó iparági előrejelzés szerint míg a napenergia globális piacának értéke 2022-ben 94,6 milliárd dollár volt, 2032-re eléri a 300,3 milliárd dollárt. Ennek részben oka, hogy a napenergiát egyre vonzóbb megoldásnak tekintik az olyan fejlődő országokban is, ahol az elektromos áramhoz való hozzáférés korlátozott, a hagyományos energiaforrások pedig gyakran drágák vagy megbízhatatlanok. A napenergia egyik fő előnye, hogy megújuló és fenntartható energiaforrás, korlátlan ideig hasznosítható anélkül, hogy károsítaná a környezetet, nem úgy, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Ez különösen fontos a fejlődő országok számára, ahol az éghajlatváltozás hatása gyakran súlyosabb, mint a fejlett országokban. Ugyanakkor ezekben a régiókban olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a napenergia rendszerek telepítéséhez, karbantartásához és üzemeltetéséhez szükséges műszaki szakértelem és képzett munkaerő hiánya, különösen a vidéki közösségekben.

A napenergia mindenkié

A fentek jól mutatják: éljünk bár a világ szerencsésebbik felén, fejlett, modern országban, vagy egy fejlődő térség alapvetően szegény vidéki régiójában, a napelemek az egyre gyorsabban fejlődő technológia révén az elkövetkező években mindinkább elérhetővé válnak szélesebb tömegek számára, segítve így az esélyegyenlőséget és fenntarthatóságot, védve a környezet.

Napelemes rendszerek szakértője - A1 Solar Kft.

Az A1 Solar csapata 2500+ napelemes rendszert telepített, kizárólag kiváló minőségű termékeket használva. Több évtizedes energiapiaci tapasztalattal rendelkezik elődvállalkozásaink révén, 160 fős szakképzett csapatuk már 300+ vállalati ügyfélnek telepített napelemes rendszert. Energetikai audit során felmérik a felhasznált energia csökkentésének lehetőségeit, emellett segítenek pályázatírásban (1500+ sikeres pályázat) és vállalják a teljes kivitelezést.

Válassza az A1 Solar csapatát, ha költség- és energiahatékony napelemes rendszert szeretne, szakképzett csapatunk közbenjárásával!

Meta leírás: Napenergia: fejlődő technológia, esélyegyenlőség, fenntarthatóság. Az elkövetkező években egyre elérhetőbb lesz mindenki számára, segítve a környezetvédelmet.

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás:

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 05. 25. 16:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. február és április közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, február-április között 109,8 ezer fő volt, 11 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 62 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,9%-ra emelkedett február-április között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,7%-on állt a mutató.
2024. 05. 25. 15:15
Megosztás:

Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.
2024. 05. 25. 14:00
Megosztás:

Megalakult a Magyar-Szaúd-Arábiai Digitalizációs Klaszter

A Klaszter célja a két ország bilaterális üzleti kapcsolatainak fejlesztése, és a magyarországi know-how eljuttatása az öböl-országok piacaira. Az alapító tagok a Magyarország Szaúd-Arábiai Nagykövetsége által szervezett 4. Szaúdi-Magyar Üzleti Fórumon mutatkoztak be a helyi piaci szereplőknek Rijádban.
2024. 05. 25. 13:00
Megosztás: