Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Kezdő megtakarítóként számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogyan takarítsd meg a pénzed. Amikor ugyanis növekszik a jövedelmed, vagy lehetőséged van valahogy plusz pénzre szert tenni, fontos, hogy ne kizárólag a szórakozásra gondolj.

Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Természetesen az sem baj, hogy figyelsz a saját igényeidre, így például elmész vásárolni, kipróbálod a legjobb casino hungary weboldalakat, vagy veszel pár új bútort, de hosszú távon fel kell készülnöd arra, hogy meg is kell tudnod takarítani.

A megtakarítás egyszerű és kifizetődő módja lehet annak, hogy idővel elérd pénzügyi céljaidat, de fontos, hogy biztos stratégiával és a pénzügyi szükségleteid és céljaid világos ismeretével közelítsd meg.

Az egyik legfontosabb: Határozd meg a céljaidat

Mielőtt elkezdenél takarékoskodni, fontos, hogy átgondold, mit szeretnél elérni a pénzeddel. Valamilyen konkrét célra spórolsz, például egy ház előlegére, egy nyaralásra vagy egy új autóra? Vagy vésztartalékot szeretnél képezni, vagy a nyugdíjas éveidre szeretnél megtakarítani? Ha tisztában vagy a megtakarítási céljaiddal, az segít meghatározni, hogy mennyit kell megtakarítanod és hogy milyen típusú megtakarítási eszközök felelnek meg leginkább az igényeidnek.

A megtakarításhoz fegyelemre és előrelátásra van szükséged, a biztos siker érdekében. Fontos, hogy olyan költségvetést készíts, amely figyelembe veszi az összes kiadásodat, beleértve az olyan állandó költségeket, mint a bérleti díj vagy a jelzáloghitel, a közüzemi szolgáltatások és az élelmiszerek, valamint a változó kiadásokat, mint a szórakozás és a vendéglátás. Ha nyomon követed a kiadásaidat és betartod a költségvetést, akkor azonosíthatod azokat a területeket, ahol le tudod csökkenteni a költségeket és több pénzt tudsz felszabadítani, amit a megtakarítási céljaidra fordíthatsz.

A megtakarítási eszközök meghatározása

A kezdő megtakarítók számára többféle megtakarítási eszköz áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tudnod kell például, hogy hány éves megtakarítást szeretnél, illetve, hogy milyen hozamokat szeretnél elérni. Ha például több évre tervezel, érdemes megfontolnod az állampapírokat, ha viszont tudod, hogy csak pár hónapra van elegendő időd megtakarítani, utána viszont szükséged van a pénzre, jobban teszed, ha egy sima megtakarítási számla mellett teszed le a voksod. 

Fontos, hogy minden egyes lehetőséget megvizsgálva válaszd ki azt, amelyik a legjobban megfelel a megtakarítási céljaidnak és a kockázattűrő képességednek.

Megtakarításkor fontos figyelembe venni a különböző megtakarítási eszközök által kínált hozamokat is. A magasabb hozamok segíthetnek abban, hogy a megtakarítási összegek idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázatokkal vagy korlátozásokkal járhatnak. Keress versenyképes hozamokkal rendelkező megtakarítási lehetőségeket, hogy maximalizálni tudd megtakarításaidat.

Figyelj a szabályokra

Fontos viszont tudnod, hogy egyes megtakarítási eszközökhöz díjak vagy büntetések kapcsolódhatnak az idő előtti kifizetések vagy a számla fenntartása esetén. Fontos, hogy olvasd el az apróbetűs részt és értsd meg a választott megtakarítási eszközzel kapcsolatos díjakat vagy büntetéseket, hogy elkerüld a váratlan költségeket, amelyek felemészthetik a megtakarításaidat.

A megtakarítás egyik legegyszerűbb módja egyébként az automatikus megtakarítási befizetés beállítása, amit egyenesen a folyószámláról indíthatsz. Ez segíthet abban, hogy pontosan betartsd megtakarítási céljaidat és elkerüld a kísértést, hogy elköltsd azt a pénzt, amelyet megtakarításra szántál. Fontold meg tehát az automatikus megtakarítási befizetések beállítását, hogy a megtakarítás rendszeres szokássá váljon.

Fontos tudnod egyébként arról, hogy egy vészhelyzeti alap létrehozása minden megtakarítási stratégia fontos része. Ez az alap segíthet átvészelni a váratlan kiadásokat vagy jövedelemkieséseket anélkül, hogy a hosszú távú megtakarításokból kellene bármilyen összeget kivenned. Törekedj egy olyan vészhelyzeti alap létrehozására, amely három-hat havi megélhetési költségeidet fedezi, hogy az vészhelyzet esetén pénzügyi biztonságot nyújtson.

A befektetési termékek megismerése

Miután létrehoztál egy stabil vészhelyzeti alapot és elérted a rövid távú megtakarítási céljaidat, érdemes megfontolnod, hogy megtakarításaidat részvényekbe, kötvényekbe vagy más befektetési eszközökbe fektesd. A befektetés segíthet abban, hogy a megtakarítások idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázattal is járó tevékenységnek is számítanak, így erről sem érdemes megfeledkezned. Fontold meg, hogy pénzügyi tanácsadóval vagy befektetési szakemberrel működj együtt, hogy segítsen megalapozott befektetési döntéseket hozni.

Kezdő befektetőként tehát számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogy hova fektesd be a pénzed. A befektetés összetett és néha kockázatos vállalkozás lehet, de gondos kutatással és tervezéssel a vagyon idővel történő gyarapításának kifizetődő módja is lehet.

Fontos tudnod, hogy minden befektetés hordoz bizonyos szintű kockázatot, a piaci ingadozásoktól kezdve a csalás vagy más átverések lehetőségéig. Fontos, hogy őszinte legyél magaddal a kockázattűrő képességeddel kapcsolatban és azzal kapcsolatban, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a befektetéseid során. Általában a magasabb kockázatú befektetések magasabb hozamot eredményezhetnek, de nagyobb a veszteség esélye is.

Meg kell ismerned ezenkívül a vagyonelosztás fogalmát is. Az eszközallokáció arra utal, hogy hogyan osztod fel a befektetési portfóliódat a különböző eszközosztályok, például részvények, kötvények és készpénz között. A megfelelő eszközallokáció az adott befektetés céljaitól, kockázattűrő képességétől és időhorizontjától függ. Általában a hosszabb időhorizontú fiatalabb befektetők megengedhetik maguknak, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak és nagyobb mértékben fektessenek részvényekbe, míg a rövidebb időhorizontú idősebb befektetők inkább a kötvényekre és más fix kamatozású befektetésekre összpontosíthatnak.

Így, bár sok feladat áll előtted és sokat kell tanulnod még, ha kezdő vagy a megtakarítások és a befektetések világában, de ez egy olyan skill, amit csak kamatoztatni tudsz a későbbiekben.

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás:

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 24. 20:00
Megosztás: