Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Kezdő megtakarítóként számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogyan takarítsd meg a pénzed. Amikor ugyanis növekszik a jövedelmed, vagy lehetőséged van valahogy plusz pénzre szert tenni, fontos, hogy ne kizárólag a szórakozásra gondolj.

Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Természetesen az sem baj, hogy figyelsz a saját igényeidre, így például elmész vásárolni, kipróbálod a legjobb casino hungary weboldalakat, vagy veszel pár új bútort, de hosszú távon fel kell készülnöd arra, hogy meg is kell tudnod takarítani.

A megtakarítás egyszerű és kifizetődő módja lehet annak, hogy idővel elérd pénzügyi céljaidat, de fontos, hogy biztos stratégiával és a pénzügyi szükségleteid és céljaid világos ismeretével közelítsd meg.

Az egyik legfontosabb: Határozd meg a céljaidat

Mielőtt elkezdenél takarékoskodni, fontos, hogy átgondold, mit szeretnél elérni a pénzeddel. Valamilyen konkrét célra spórolsz, például egy ház előlegére, egy nyaralásra vagy egy új autóra? Vagy vésztartalékot szeretnél képezni, vagy a nyugdíjas éveidre szeretnél megtakarítani? Ha tisztában vagy a megtakarítási céljaiddal, az segít meghatározni, hogy mennyit kell megtakarítanod és hogy milyen típusú megtakarítási eszközök felelnek meg leginkább az igényeidnek.

A megtakarításhoz fegyelemre és előrelátásra van szükséged, a biztos siker érdekében. Fontos, hogy olyan költségvetést készíts, amely figyelembe veszi az összes kiadásodat, beleértve az olyan állandó költségeket, mint a bérleti díj vagy a jelzáloghitel, a közüzemi szolgáltatások és az élelmiszerek, valamint a változó kiadásokat, mint a szórakozás és a vendéglátás. Ha nyomon követed a kiadásaidat és betartod a költségvetést, akkor azonosíthatod azokat a területeket, ahol le tudod csökkenteni a költségeket és több pénzt tudsz felszabadítani, amit a megtakarítási céljaidra fordíthatsz.

A megtakarítási eszközök meghatározása

A kezdő megtakarítók számára többféle megtakarítási eszköz áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tudnod kell például, hogy hány éves megtakarítást szeretnél, illetve, hogy milyen hozamokat szeretnél elérni. Ha például több évre tervezel, érdemes megfontolnod az állampapírokat, ha viszont tudod, hogy csak pár hónapra van elegendő időd megtakarítani, utána viszont szükséged van a pénzre, jobban teszed, ha egy sima megtakarítási számla mellett teszed le a voksod. 

Fontos, hogy minden egyes lehetőséget megvizsgálva válaszd ki azt, amelyik a legjobban megfelel a megtakarítási céljaidnak és a kockázattűrő képességednek.

Megtakarításkor fontos figyelembe venni a különböző megtakarítási eszközök által kínált hozamokat is. A magasabb hozamok segíthetnek abban, hogy a megtakarítási összegek idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázatokkal vagy korlátozásokkal járhatnak. Keress versenyképes hozamokkal rendelkező megtakarítási lehetőségeket, hogy maximalizálni tudd megtakarításaidat.

Figyelj a szabályokra

Fontos viszont tudnod, hogy egyes megtakarítási eszközökhöz díjak vagy büntetések kapcsolódhatnak az idő előtti kifizetések vagy a számla fenntartása esetén. Fontos, hogy olvasd el az apróbetűs részt és értsd meg a választott megtakarítási eszközzel kapcsolatos díjakat vagy büntetéseket, hogy elkerüld a váratlan költségeket, amelyek felemészthetik a megtakarításaidat.

A megtakarítás egyik legegyszerűbb módja egyébként az automatikus megtakarítási befizetés beállítása, amit egyenesen a folyószámláról indíthatsz. Ez segíthet abban, hogy pontosan betartsd megtakarítási céljaidat és elkerüld a kísértést, hogy elköltsd azt a pénzt, amelyet megtakarításra szántál. Fontold meg tehát az automatikus megtakarítási befizetések beállítását, hogy a megtakarítás rendszeres szokássá váljon.

Fontos tudnod egyébként arról, hogy egy vészhelyzeti alap létrehozása minden megtakarítási stratégia fontos része. Ez az alap segíthet átvészelni a váratlan kiadásokat vagy jövedelemkieséseket anélkül, hogy a hosszú távú megtakarításokból kellene bármilyen összeget kivenned. Törekedj egy olyan vészhelyzeti alap létrehozására, amely három-hat havi megélhetési költségeidet fedezi, hogy az vészhelyzet esetén pénzügyi biztonságot nyújtson.

A befektetési termékek megismerése

Miután létrehoztál egy stabil vészhelyzeti alapot és elérted a rövid távú megtakarítási céljaidat, érdemes megfontolnod, hogy megtakarításaidat részvényekbe, kötvényekbe vagy más befektetési eszközökbe fektesd. A befektetés segíthet abban, hogy a megtakarítások idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázattal is járó tevékenységnek is számítanak, így erről sem érdemes megfeledkezned. Fontold meg, hogy pénzügyi tanácsadóval vagy befektetési szakemberrel működj együtt, hogy segítsen megalapozott befektetési döntéseket hozni.

Kezdő befektetőként tehát számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogy hova fektesd be a pénzed. A befektetés összetett és néha kockázatos vállalkozás lehet, de gondos kutatással és tervezéssel a vagyon idővel történő gyarapításának kifizetődő módja is lehet.

Fontos tudnod, hogy minden befektetés hordoz bizonyos szintű kockázatot, a piaci ingadozásoktól kezdve a csalás vagy más átverések lehetőségéig. Fontos, hogy őszinte legyél magaddal a kockázattűrő képességeddel kapcsolatban és azzal kapcsolatban, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a befektetéseid során. Általában a magasabb kockázatú befektetések magasabb hozamot eredményezhetnek, de nagyobb a veszteség esélye is.

Meg kell ismerned ezenkívül a vagyonelosztás fogalmát is. Az eszközallokáció arra utal, hogy hogyan osztod fel a befektetési portfóliódat a különböző eszközosztályok, például részvények, kötvények és készpénz között. A megfelelő eszközallokáció az adott befektetés céljaitól, kockázattűrő képességétől és időhorizontjától függ. Általában a hosszabb időhorizontú fiatalabb befektetők megengedhetik maguknak, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak és nagyobb mértékben fektessenek részvényekbe, míg a rövidebb időhorizontú idősebb befektetők inkább a kötvényekre és más fix kamatozású befektetésekre összpontosíthatnak.

Így, bár sok feladat áll előtted és sokat kell tanulnod még, ha kezdő vagy a megtakarítások és a befektetések világában, de ez egy olyan skill, amit csak kamatoztatni tudsz a későbbiekben.

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás:

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 25. 15:00
Megosztás:

Bukarestben nyit központot az Ahold Delhaize

Bukarestben nyit összeurópai informatikai központot a világ legnagyobb kiskereskedői közé tartozó holland-belga hagyományos és online kiskereskedelmi vállalat, az Ahold Delhaize - közölte szerdán a vállalat.
2024. 04. 25. 14:30
Megosztás:

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program

A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
2024. 04. 25. 14:00
Megosztás:

Nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban márciusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült havi szinten a tartós javak megrendelése márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 04. 25. 13:30
Megosztás:

Felvásárolja a Sprintert a Sameday

Az easybox csomagautomatákat üzemeltető, romániai székhelyű Sameday futárszolgálat magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet magyar szektortársa, a Pick Pack Pontokat üzemeltető Sprinter felvásárlásával - tájékoztatta a társaság a MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 13:00
Megosztás:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztést terveznek megvalósítani Kesznyétenben

Egyebek mellett egészségházra, valamint útfejlesztésre fordítják azt a több mint 350 millió forintot, amelyből fejlesztések valósulhatnak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Kesznyétenben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjein keresztül.
2024. 04. 25. 11:00
Megosztás:

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
2024. 04. 25. 10:30
Megosztás:

Vegyesen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar kormány felszólítja a MOL-t és a többi üzemanyag forgalmazót, hogy vigyék le az üzemanyagok árát, különben...

A magyar kormány önkéntes árcsökkentést vár a piaci szereplőktől. Tegnap megjelent a Gazdasági Minisztérium jelentése a magyar kiskereskedelmi üzemanyag árakról.
2024. 04. 25. 09:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 09:30
Megosztás:

Kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kissé elbizonytalanodott a nemzetközi befektetői hangulat, ezért kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 25. 09:00
Megosztás:

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás: