Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Kezdő megtakarítóként számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogyan takarítsd meg a pénzed. Amikor ugyanis növekszik a jövedelmed, vagy lehetőséged van valahogy plusz pénzre szert tenni, fontos, hogy ne kizárólag a szórakozásra gondolj.

Mire figyelj ha kezdőként szeretnél megtakarítani?

Természetesen az sem baj, hogy figyelsz a saját igényeidre, így például elmész vásárolni, kipróbálod a legjobb casino hungary weboldalakat, vagy veszel pár új bútort, de hosszú távon fel kell készülnöd arra, hogy meg is kell tudnod takarítani.

A megtakarítás egyszerű és kifizetődő módja lehet annak, hogy idővel elérd pénzügyi céljaidat, de fontos, hogy biztos stratégiával és a pénzügyi szükségleteid és céljaid világos ismeretével közelítsd meg.

Az egyik legfontosabb: Határozd meg a céljaidat

Mielőtt elkezdenél takarékoskodni, fontos, hogy átgondold, mit szeretnél elérni a pénzeddel. Valamilyen konkrét célra spórolsz, például egy ház előlegére, egy nyaralásra vagy egy új autóra? Vagy vésztartalékot szeretnél képezni, vagy a nyugdíjas éveidre szeretnél megtakarítani? Ha tisztában vagy a megtakarítási céljaiddal, az segít meghatározni, hogy mennyit kell megtakarítanod és hogy milyen típusú megtakarítási eszközök felelnek meg leginkább az igényeidnek.

A megtakarításhoz fegyelemre és előrelátásra van szükséged, a biztos siker érdekében. Fontos, hogy olyan költségvetést készíts, amely figyelembe veszi az összes kiadásodat, beleértve az olyan állandó költségeket, mint a bérleti díj vagy a jelzáloghitel, a közüzemi szolgáltatások és az élelmiszerek, valamint a változó kiadásokat, mint a szórakozás és a vendéglátás. Ha nyomon követed a kiadásaidat és betartod a költségvetést, akkor azonosíthatod azokat a területeket, ahol le tudod csökkenteni a költségeket és több pénzt tudsz felszabadítani, amit a megtakarítási céljaidra fordíthatsz.

A megtakarítási eszközök meghatározása

A kezdő megtakarítók számára többféle megtakarítási eszköz áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tudnod kell például, hogy hány éves megtakarítást szeretnél, illetve, hogy milyen hozamokat szeretnél elérni. Ha például több évre tervezel, érdemes megfontolnod az állampapírokat, ha viszont tudod, hogy csak pár hónapra van elegendő időd megtakarítani, utána viszont szükséged van a pénzre, jobban teszed, ha egy sima megtakarítási számla mellett teszed le a voksod. 

Fontos, hogy minden egyes lehetőséget megvizsgálva válaszd ki azt, amelyik a legjobban megfelel a megtakarítási céljaidnak és a kockázattűrő képességednek.

Megtakarításkor fontos figyelembe venni a különböző megtakarítási eszközök által kínált hozamokat is. A magasabb hozamok segíthetnek abban, hogy a megtakarítási összegek idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázatokkal vagy korlátozásokkal járhatnak. Keress versenyképes hozamokkal rendelkező megtakarítási lehetőségeket, hogy maximalizálni tudd megtakarításaidat.

Figyelj a szabályokra

Fontos viszont tudnod, hogy egyes megtakarítási eszközökhöz díjak vagy büntetések kapcsolódhatnak az idő előtti kifizetések vagy a számla fenntartása esetén. Fontos, hogy olvasd el az apróbetűs részt és értsd meg a választott megtakarítási eszközzel kapcsolatos díjakat vagy büntetéseket, hogy elkerüld a váratlan költségeket, amelyek felemészthetik a megtakarításaidat.

A megtakarítás egyik legegyszerűbb módja egyébként az automatikus megtakarítási befizetés beállítása, amit egyenesen a folyószámláról indíthatsz. Ez segíthet abban, hogy pontosan betartsd megtakarítási céljaidat és elkerüld a kísértést, hogy elköltsd azt a pénzt, amelyet megtakarításra szántál. Fontold meg tehát az automatikus megtakarítási befizetések beállítását, hogy a megtakarítás rendszeres szokássá váljon.

Fontos tudnod egyébként arról, hogy egy vészhelyzeti alap létrehozása minden megtakarítási stratégia fontos része. Ez az alap segíthet átvészelni a váratlan kiadásokat vagy jövedelemkieséseket anélkül, hogy a hosszú távú megtakarításokból kellene bármilyen összeget kivenned. Törekedj egy olyan vészhelyzeti alap létrehozására, amely három-hat havi megélhetési költségeidet fedezi, hogy az vészhelyzet esetén pénzügyi biztonságot nyújtson.

A befektetési termékek megismerése

Miután létrehoztál egy stabil vészhelyzeti alapot és elérted a rövid távú megtakarítási céljaidat, érdemes megfontolnod, hogy megtakarításaidat részvényekbe, kötvényekbe vagy más befektetési eszközökbe fektesd. A befektetés segíthet abban, hogy a megtakarítások idővel gyorsabban növekedjenek, de nagyobb kockázattal is járó tevékenységnek is számítanak, így erről sem érdemes megfeledkezned. Fontold meg, hogy pénzügyi tanácsadóval vagy befektetési szakemberrel működj együtt, hogy segítsen megalapozott befektetési döntéseket hozni.

Kezdő befektetőként tehát számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venned, amikor eldöntöd, hogy hova fektesd be a pénzed. A befektetés összetett és néha kockázatos vállalkozás lehet, de gondos kutatással és tervezéssel a vagyon idővel történő gyarapításának kifizetődő módja is lehet.

Fontos tudnod, hogy minden befektetés hordoz bizonyos szintű kockázatot, a piaci ingadozásoktól kezdve a csalás vagy más átverések lehetőségéig. Fontos, hogy őszinte legyél magaddal a kockázattűrő képességeddel kapcsolatban és azzal kapcsolatban, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni a befektetéseid során. Általában a magasabb kockázatú befektetések magasabb hozamot eredményezhetnek, de nagyobb a veszteség esélye is.

Meg kell ismerned ezenkívül a vagyonelosztás fogalmát is. Az eszközallokáció arra utal, hogy hogyan osztod fel a befektetési portfóliódat a különböző eszközosztályok, például részvények, kötvények és készpénz között. A megfelelő eszközallokáció az adott befektetés céljaitól, kockázattűrő képességétől és időhorizontjától függ. Általában a hosszabb időhorizontú fiatalabb befektetők megengedhetik maguknak, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak és nagyobb mértékben fektessenek részvényekbe, míg a rövidebb időhorizontú idősebb befektetők inkább a kötvényekre és más fix kamatozású befektetésekre összpontosíthatnak.

Így, bár sok feladat áll előtted és sokat kell tanulnod még, ha kezdő vagy a megtakarítások és a befektetések világában, de ez egy olyan skill, amit csak kamatoztatni tudsz a későbbiekben.

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás: