Nagyot fordult a világ az otthonkeresőkkel 2022-ben

Néhány hónap alatt is hatalmasat változott, hogy mi számít hívószónak a hazai lakáspiacon. E fordulatot azonban nem a vevők építészeti ízlése, hanem a négy falon kívüli körülmények átalakulása diktálta. Az OTP Ingatlanpont régióvezetőinek tapasztalataiból egyértelműen kirajzolódik, hogy miként vált ismét slágertermékké a kicsi, s önerőből is azonnal beköltözhető, rezsibarát lakás.

Nagyot fordult a világ az otthonkeresőkkel 2022-ben

Egy évvel ezelőtt a vásárlók közül még sokkal többen gondolkodtak minőségi cserében – idézi fel az "aranykort" Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régiójának vezetője. Nagyobb méretű, modernebb otthont kerestek, akár úgy is, hogy jó adottságú, de jelentős felújításra szoruló ingatlant vesznek. S ebben támogatta őket a kedvező hitelkörnyezet is. Hasonló pezsgést érzékelt Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője is: „A régiónkban leginkább a falusi CSOK-kal megvásárolható ingatlanokat keresték. Mivel még a Babaváró hitel is fénykorát élte, a 20-30 milliós családi házakra is volt érdeklődés.” Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetőjének tapasztalatai szerint a fővárosban az év eleje még főleg az újépítésű ingatlanokról és az otthonteremtési támogatásokról szólt. „Szinte mindent el lehetett adni, ami alkalmas volt kedvezmények igénybevételére. A nagyértékű ingatlanok piaca is felélénkült, még a legdrágább budai részeken is jelentős mozgás volt.”

Aztán jött a fordulat, s az utolsó három hónapban drasztikusan visszaesett a kereslet. „De azért vannak még minden kategóriában érdeklődők – ezt látja az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője, Farsang Sándor. – Csak a nagy, többgenerációs, magas rezsijű ingatlanok látszanak kivételnek, bár ezekre korábban sem volt jellemző a kiugró kereslet.” Ő egyébként azt tapasztalta, hogy a kedvezőtlen körülmények nem az ingatlanok "népszerűségi listáját" szabták át, hanem általában fogták vissza a vételi hajlandóságot és ösztönöznek kivárásra. Az emberek próbálják felmérni, hogy mit is hoznak számukra a téli rezsiszámlák, az infláció, a háború vagy éppen a hitelkamatok megugrása, s milyen lehetőségeket hagynak meg ezek számukra. Ráadásul az ingatlanpiac mozgásai maguk is a halasztás mellett szólhatnak, hiszen Farsang Sándor szerint joggal tehetik fel a kérdést: „Miért most vegyek, ha lehet, hogy fél év múlva árcsökkenés is lesz?”

A vevők nagyobb óvatosságát, kivárását mindegyik régióvezető tapasztalja, de többen be tudtak számolni néhány konkrétabb, az év második felére felerősödött vásárlói igényről is. Talán a legfontosabb, hogy a vevők legtöbbje most rövidebb távon gondolkozik, gyorsabb és biztonságosabb megoldást keres.

Markó Ildikó tapasztalata szerint a Dél-Dunántúlon most inkább a kisebb házakra és újra a panellakásokra van jelentősebb érdeklődés. Piros Szilvia úgy látja, hogy a Dél-Alföldön is kevesebben keresnek minőségi cserét, s azzal nagyobb, esetleg felújítandó új otthont. Fontosabb szempont lett, hogy a lakás azonnal költözhető legyen, s ezért hajlandóak akár többet is fizetni. Budapesten és Közép-Magyarországon Laczi Csaba szerint ebben benne van a felújítások – szakemberhiány miatti – ellehetetlenülése is, aminek köszönhetően jóformán csak a jó állapotú kis lakásokra van kereslet. Igazán kedvező hitelek híján pedig mára már szinte csak készpénzzel vásárolnak, s annak megfelelően – ahogy Laczi Csaba tapasztalja – szinte csak a használt ingatlanok forognak. A kiválasztásnál pedig az dönt, hogy mit bír el a vevő önereje, így a legfőbb szempont az alacsony rezsi lett, ezért keresnek a korábbiaknál kisebb és olcsóbb lakásokat. Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője emellett mást is lát a piacon. Azokat a zömmel befektetőket, akik ma is aktívan nézelődnek, s „a megfelelő áron visznek mindent”. Ami azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb árkedvezményt próbálják kiharcolni. Az ilyen vevők számára vonzóak lehetnek a nagy és energiafaló házak is, ha sikerül akkorát alkudniuk, hogy abból kijöjjön a modernizáció költsége és egy kis plusz haszon is marad.

Hogy a vevők érdeklődésében megtapasztalt változás mennyire lesz tartós, számos tényezőtől függ, amire a régióvezetők vélekedése is rávilágít. Markó Ildikó szerint például nagyon sok múlik azon, hogy továbbra is elérhetőek lesznek-e az otthonteremtési támogatások, s ha igen, milyenek. Laczi Csaba reméli, hogy ez a helyzet csak átmeneti, s inkább az a kérdés: mikor jön a fellendülés. Szerinte az árak mérséklődése esetleg tavaszra-nyárra mozdíthat már valamit a piacon. Piros Szilvia azzal számol, hogy tartósabban módosul a vevők preferencia-térképe, hiszen az ingatlanvásárlást alapvetően meghatározó tényezők is megváltoztak. Általában kevésbé kiszámíthatóak lettek, legyen szó akár a fenntartásról vagy finanszírozásról. Ennek kapcsán idézte fel, hogy mostanra jelentős előnynek számít, ha egy ingatlan többféle fűtési móddal is üzemképes. Ám ebben sem elsősorban az energiaárak hatását látja, hanem a vevők erős törekvését a biztonságra.

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás:

Az építőipar nagy kérdése: lesz munka 2023-ban?

Erőteljes a bizonytalanság a hazai építőipari piacon, ami kihat az ezen a területen működő vállalkozások mindennapjaira is. Míg korábban már az előző év végén látni lehetett, milyen beruházásokra lehet számítani az új esztendőben, amelyekből megbízások érkezhetnek, most még februárban is csak ígéretekkel van tele a padlás. Három kérdés uralja a cégvezetők mindennapjait: mennyi munka lesz a piacon, egyáltalán lesz-e munka, és ha hirtelen úgy alakulnak a körülmények, hogy beindul újra a gépezet, milyen hibákat fog szülni a kapkodás, akár a tervezésben, akár a kivitelezésben.
2023. 02. 03. 04:20
Megosztás: