Nem létező íveket használ az infláció a béremelések pályáján: egészen rendkívüli évet ölel fel a Hays soron következő bérkörképe

Noha az elmúlt esztendőkben is navigálni kellett a különböző válsághelyzetekben, 2023 valódi polikrízis jegyében telik el, amelynek egyik kicsúcsosodása a rekorder infláció. Ebben a környezetben még nagyobb várakozás övezi a jövő februárban megjelenő Hays Salary Guide-ot, amelynek már javában zajlik a kérdőíves felmérési része. Az átfogó kutatásból egyebek mellett arra is fény derül majd, mennyire előzte meg a mérnöki fizetések emelkedése az informatikusi béreket, és hogyan hat a munkaerőpiacra az üzleti szolgáltató központok piacán érzékelhető lassulás.

Nem létező íveket használ az infláció a béremelések pályáján: egészen rendkívüli évet ölel fel a Hays soron következő bérkörképe

Tizennégy iparág, több mint 500 pozíció bérsávjainak elemzése, 2000-nél is több munkaadóra és munkavállalóra kiterjedő, országos szintű munkaerőpiaci felmérés, kiegészítve a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég saját szaktanácsadóinak tapasztalataival – a Hays Salary Guide hagyományosan a legszélesebb körű áttekintést nyújtja a magyar munkaerőpiacról.

A 14. Hays Salary Guide egyik különlegességét az adja, hogy az év, amelyet felölel, nagyban különbözik a korábbi esztendőktől. Bár az elmúlt években is sokféle válsághelyzetet tapasztaltunk meg, amelyekben a piaci szereplőknek el kellett lavírozniuk, 2023 valódi polikrízist hozott, amelyet rekorder infláció fejelt meg.

Ez persze nem teljesen előzmény nélküli, már a 2022-t feldolgozó Hays Salary Guide-ban is borúlátóan tekintett az idei év elé a munkáltatók csaknem fele (45,7%). Közülük is kitűntek pesszimizmusukkal a technológiai vállalatok döntéshozói, és ebben némileg igazuk is volt: a hivatalos mutatók alapján szektoruk ugyanúgy lejtmenetbe váltott, mint a legtöbb iparág, a sorból csak a bővülést felmutatni képes gyártószektor lógott ki. A főképp akkumulátor-ipari beruházásoktól eltekintve azonban nem voltak nagy növekedési sztorik, sem más szektorbeli kiugrások. Igaz, ezzel párhuzamosan a jelentős leépítések is elmaradtak, hiszen a munkáltatók óvatos stratégiát választottak, és a megtartásra, a távozók pótlására koncentráltak, ahogy az előző felmérésben szereplő prognózisban is állt.

A legnagyobb meglepetést 2023-ban az örökzöldnek hitt informatikai ágazat szolgáltatja. „Az IT-szektor béremeléseit az élen vártuk az elmúlt évek tapasztalatai alapján, viszont nagy emelkedésekről egyelőre nem lehet beszámolni” – hangsúlyozta Vizkeleti László, a Hays Hungary Expert PERM üzletágának igazgatója. Hozzátette: a gyártócégek tartják magukat és a frontot, a mérnöki fizetések tovább tudtak emelkedni – a február közepén nyilvánosságot látó riportból ennek mértéke és a két ágazat közötti eltérés is ki fog derülni.

Szintén nőttek a bérek a pénzügyi/banki ágazatban, ami egyúttal azzal járt, hogy ebben a szektorban is kisebb arányban fordult elő létszámstop vagy leépítés. „Az üzleti szolgáltatóközpontok (SSC/BSC/GBS/CoE) piacán bekövetkezett lassulás változatlanul a mérsékelt befektetői kedv számlájára írható, ez pedig a béreken is érezteti hatását” – mondta Bucsku György, a Hays Hungary Enterprise Solutions üzletágának igazgatója. A pontos számokra itt is február 15-én derül majd fény, ahogyan arra is, hogyan hatott a vizsgált tizennégy szektorban a fizetésekre az infláció, amely Vizkeleti László szerint nem létező íveket használ a béremelések pályáján.

Miközben a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég szaktanácsadói jövőre nagyobb optimizmussal számolnak az infláció mérséklődésével párhuzamosan, kérdés, hogy a most zajló felmérésben résztvevők mennyire osztják ezt a derűlátó álláspontot. A 2022-es kutatásban minden harmadik válaszadó (32%) az idei fejlesztések, beruházások toplistájának élére a meglévő munkaerő megtartását helyezte, azaz az üzleti folytonosságot és versenyképesség fenntartását tekintette abszolút prioritásnak. Új projektek elindítását mindössze 13 százalékuk fontolgatta, 22 százalékuk pedig a 2023-as tervezést illetően is bizonytalanságának adott hangot – februárban kiderül, ezekből mi és mennyire igazolódott be.

Az anonim kérdőíves felmérés – amelyben itt lehet részt venni – november 20-ától 2024. január 5-éig tart, maga a riport pedig február 15-én jelenik majd meg, és ingyenesen letölthető lesz.

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás: