Nem létező íveket használ az infláció a béremelések pályáján: egészen rendkívüli évet ölel fel a Hays soron következő bérkörképe

Noha az elmúlt esztendőkben is navigálni kellett a különböző válsághelyzetekben, 2023 valódi polikrízis jegyében telik el, amelynek egyik kicsúcsosodása a rekorder infláció. Ebben a környezetben még nagyobb várakozás övezi a jövő februárban megjelenő Hays Salary Guide-ot, amelynek már javában zajlik a kérdőíves felmérési része. Az átfogó kutatásból egyebek mellett arra is fény derül majd, mennyire előzte meg a mérnöki fizetések emelkedése az informatikusi béreket, és hogyan hat a munkaerőpiacra az üzleti szolgáltató központok piacán érzékelhető lassulás.

Nem létező íveket használ az infláció a béremelések pályáján: egészen rendkívüli évet ölel fel a Hays soron következő bérkörképe

Tizennégy iparág, több mint 500 pozíció bérsávjainak elemzése, 2000-nél is több munkaadóra és munkavállalóra kiterjedő, országos szintű munkaerőpiaci felmérés, kiegészítve a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég saját szaktanácsadóinak tapasztalataival – a Hays Salary Guide hagyományosan a legszélesebb körű áttekintést nyújtja a magyar munkaerőpiacról.

A 14. Hays Salary Guide egyik különlegességét az adja, hogy az év, amelyet felölel, nagyban különbözik a korábbi esztendőktől. Bár az elmúlt években is sokféle válsághelyzetet tapasztaltunk meg, amelyekben a piaci szereplőknek el kellett lavírozniuk, 2023 valódi polikrízist hozott, amelyet rekorder infláció fejelt meg.

Ez persze nem teljesen előzmény nélküli, már a 2022-t feldolgozó Hays Salary Guide-ban is borúlátóan tekintett az idei év elé a munkáltatók csaknem fele (45,7%). Közülük is kitűntek pesszimizmusukkal a technológiai vállalatok döntéshozói, és ebben némileg igazuk is volt: a hivatalos mutatók alapján szektoruk ugyanúgy lejtmenetbe váltott, mint a legtöbb iparág, a sorból csak a bővülést felmutatni képes gyártószektor lógott ki. A főképp akkumulátor-ipari beruházásoktól eltekintve azonban nem voltak nagy növekedési sztorik, sem más szektorbeli kiugrások. Igaz, ezzel párhuzamosan a jelentős leépítések is elmaradtak, hiszen a munkáltatók óvatos stratégiát választottak, és a megtartásra, a távozók pótlására koncentráltak, ahogy az előző felmérésben szereplő prognózisban is állt.

A legnagyobb meglepetést 2023-ban az örökzöldnek hitt informatikai ágazat szolgáltatja. „Az IT-szektor béremeléseit az élen vártuk az elmúlt évek tapasztalatai alapján, viszont nagy emelkedésekről egyelőre nem lehet beszámolni” – hangsúlyozta Vizkeleti László, a Hays Hungary Expert PERM üzletágának igazgatója. Hozzátette: a gyártócégek tartják magukat és a frontot, a mérnöki fizetések tovább tudtak emelkedni – a február közepén nyilvánosságot látó riportból ennek mértéke és a két ágazat közötti eltérés is ki fog derülni.

Szintén nőttek a bérek a pénzügyi/banki ágazatban, ami egyúttal azzal járt, hogy ebben a szektorban is kisebb arányban fordult elő létszámstop vagy leépítés. „Az üzleti szolgáltatóközpontok (SSC/BSC/GBS/CoE) piacán bekövetkezett lassulás változatlanul a mérsékelt befektetői kedv számlájára írható, ez pedig a béreken is érezteti hatását” – mondta Bucsku György, a Hays Hungary Enterprise Solutions üzletágának igazgatója. A pontos számokra itt is február 15-én derül majd fény, ahogyan arra is, hogyan hatott a vizsgált tizennégy szektorban a fizetésekre az infláció, amely Vizkeleti László szerint nem létező íveket használ a béremelések pályáján.

Miközben a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég szaktanácsadói jövőre nagyobb optimizmussal számolnak az infláció mérséklődésével párhuzamosan, kérdés, hogy a most zajló felmérésben résztvevők mennyire osztják ezt a derűlátó álláspontot. A 2022-es kutatásban minden harmadik válaszadó (32%) az idei fejlesztések, beruházások toplistájának élére a meglévő munkaerő megtartását helyezte, azaz az üzleti folytonosságot és versenyképesség fenntartását tekintette abszolút prioritásnak. Új projektek elindítását mindössze 13 százalékuk fontolgatta, 22 százalékuk pedig a 2023-as tervezést illetően is bizonytalanságának adott hangot – februárban kiderül, ezekből mi és mennyire igazolódott be.

Az anonim kérdőíves felmérés – amelyben itt lehet részt venni – november 20-ától 2024. január 5-éig tart, maga a riport pedig február 15-én jelenik majd meg, és ingyenesen letölthető lesz.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 19. 20:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás: