Nem tudják tartani az éves szolgáltatási díjakat a logisztikai ágazatban

Nem tudják már kitermelni a többszörösére dráguló energia, a megugrott infláció, valamint a hónapról-hónapra növekedő bérek költségeit a logisztikai szolgáltatók. Az árnyomást csak a többletkiadások terheinek megosztásával, a szolgáltatási díjak emelésével tudják mérsékelni.

Nem tudják tartani az éves szolgáltatási díjakat a logisztikai ágazatban

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) ezért azt javasolja a logisztikai szereplőknek, hogy a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében hónapról hónapra számolják el a többlet energiaköltségeket az ügyfelekkel – hasonlóan az üzemanyagok évek óta működő elszámolásához. A korábban elképzelhetetlen csúcsokra emelkedő energiaárak ugyanis egyre jelentősebb részt tesznek ki az összköltségben, egy hűtött raktár esetén például a kiadások körülbelül negyedét adja az energiafelhasználás. Az előrejelzések és a 2023-ra vonatkozó energiabeszerzési tárgyalások alapján pedig további jelentős drágulásra és kiszámíthatatlan piaci helyzetre kell készülni.

Súlyos következményei vannak a megváltozott világgazdasági helyzetnek a logisztikában is, a már tíz százalékot is meghaladó infláció növeli a költségeket, és elengedhetetlenné teszi az év közbeni – akár többszöri – béremelést, miközben a szolgáltatók éves vagy többéves szerződéseket kötöttek partnereikkel, így a pluszköltségeket maguknak kellene kigazdálkodniuk.

A többszörösére dráguló energia szintén egyre súlyosabb helyzetbe hozza az ágazatot. Már 2021 utolsó negyedévében megugrott az áram és a gáz ára, átlagosan kettő-négyszeresére, az orosz-ukrán háború és a szankciók ezeket az árakat tovább emelték. A gáz esetében az idei augusztusi árszint már több mint négyszerese a tavalyi éves átlagnak, és majdnem a duplája az idei évre kalkuláltnak. Jellemző a mostani helyzetre, hogy azok jártak jól, akik 2021-ben bevállalták, és a korábbi díj dupláján többéves energiaszerződést kötöttek.

A megugró árak lekövetésének elmaradása kilátástalan helyzetbe hozza a raktárlogisztikai szolgáltatókat, az energia ugyanis jelentős tétel az összköltségben. Az MLSZKSZ felmérése szerint egy száraz hagyományos raktár energiaigénye átlagosan a szolgáltatási díj 10 százaléka, egy temperálást igénylő raktár esetében 10–20 százalék. Hűtőraktár esetében jóval magasabb az arány, 25–30 százalék. Ezek az arányok azonban minden cég esetében, tevékenységtől függően egyediek – például gyógyszerraktár, magas élőerő igényű logisztikai műveleteknél, stb. – és az árakat ennek megfelelően szükséges a szolgáltatási szerződésbe foglalni. 

A kilátások bizonytalanok és riasztóak

Az MLSZKSZ már több mint tíz éve segíti a tagságát az áram és gáz közös beszerzésével, ezért naprakész információval rendelkezik az energiapiacról, amely az elmúlt hónapokban teljesen megváltozott. Míg korábban alapvetően kínálati piac volt, az energiakereskedők próbálták növelni portfoliójukat, most a szövetség tapasztalata szerint elsősorban a kockázatok minimálására törekednek, és nem akvirálnak. A fix árakat tartalmazó ajánlatok a korábbi többnapos érvényességről néhány órára csökkentek, és túlnyomórészt indexált áras ajánlatokat adnak, esetenként menet közbeni fixálási lehetőséggel. Az energiafogyasztó ügyfelek, így a logisztikai szolgáltatók is, kiszolgáltatottabbak lettek, az energiavásárlás hosszadalmassá és bonyolulttá vált. 

Jövőre ráadásul további drágulással kell számolni. Az MLSZKSZ a jelenlegi ártárgyalások alapján úgy kalkulál, hogy a gáz várhatóan tíz–tizenkétszerese, az áramár pedig nyolc–tízszerese lesz a 2021-es áraknak, és ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető. Ezen felül a leköthető kapacitás mennyisége is kiszámíthatatlanná vált a gáz esetében. 

Az indexálással meg lehet osztani a többletterheket

Az MLSZKSZ a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében azt tanácsolja tagjainak, hogy megbízói szerződéseiket egészítsék ki egy energiaklauzulával, amelyben pontosan rögzítik a havonta változó pluszköltségek elszámolási metodikáját. Azt javasolják, hogy gáznál a holland TTF vagy az osztrák CEGH VTP energiatőzsde másnapi jegyzésárainak előző havi átlagárához viszonyítsák az elszámolóárat. Az áramnál pedig a budapesti HUDEX energiatőzsde lehet a viszonyítási alap. Ezek a jegyzésárak nyilvánosak, és referenciaként elfogadottak. 

„A folyamatosan növekvő bérköltségek, a kétszámjegyű infláció és a többszörösére ugró energiaárak miatt keletkezett többletterhet a logisztikai szolgáltatók nem tudják kigazdálkodni. Az energiaellátás biztosítása és az üzletmenet stabilitása érdekében legalább a drasztikus költségnövekedés egy bizonyos részének meg kell jelennie a szolgáltatói árakban, ezt szolgálja a szerződésekbe bekerülő, az energiapiaci folyamatokat átláthatóan követő indexálás. Ennek hiányában a raktározási szolgáltatás olyan mértékű veszteséget szenvedne el, amely ellehetetlenítené a működést, és már rövid távon kockázatot okozna a szolgáltatás fenntartásában” – hangsúlyozza Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke.

Amelyik logisztikai szolgáltatónak az idei partneri szerződései lehetővé teszik, már idéntől érdemes alkalmaznia az indexálást, de a 2023-as szerződésekbe mindenképpen be kell emelni a klauzulát. Az ilyen szerződéskiegészítés nem ismeretlen a logisztikában, az üzemanyag árának elszámolása évek óta hasonló módon történik, és azt elfogadta a piac. 

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Hat előadás keretében kínál bohózatokat, vígjátékokat a Pécsi Nyári Színház a baranyai vármegyeszékhelyen július 11. és 26. között - tájékoztatta a helyi Káptalan utcai szabadtéri színpadot működtető Pécsi Balett az MTI-t.
2023. 05. 29. 21:00
Megosztás:

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás: