Nem változtatott globális olajkeresleti előrejelzésén az OPEC

Sorban a negyedik egymást követő hónapban hagyta közel változatlanul a globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC a legfrissebb, kedden kiadott havi rendszeres piaci jelentésében.

Nem változtatott globális olajkeresleti előrejelzésén az OPEC

A havi olajpiaci előrejelzés májusi számában az OPEC napi 2,35 millió hordós, azaz 2,4 százalékos keresletnövekedést jelez előre az idei évre a tavalyihoz képest. Az elmúlt havi prognózisban napi 2,33 millió hordós keresletnövekedést helyezett kilátásba az OPEC. A világ olajkereslete tavaly napi 99,57 millió hordó volt, az idén napi 101,90 millió hordó lehet.

A szervezeten kívüli olajtermelők 2022-ben napi 65,76 millió tonna olajat termeltek, az idén pedig várhatóan napi 67,16 millió hordót. Az OPEC 2022-ben napi 28,856 millió hordó olajat termelt. Az idén márciusban 28,794 millió hordót, áprilisban pedig 28,603 millió hordót termelt.

Az OPEC olajkosarának átlagára áprilisban 84,13 dollár volt hordónként, 5,68 dollárral magasabb a márciusi 78,45 dollárnál. Az áprilisig tartó tizenkét hónap átlagára 81,38 dollár hordónként.

A globális GDP-növekedést továbbra is 2,6 százalékra várja az OPEC a tavalyi 3,3 százalék után. A globális növekedésnek a Kína és India, valamint más ázsiai országok erősödő trendje ad lendületet. A kínai növekedést a járványvédelmi korlátozások felszámolása, az indiai növekedést pedig a kormány költségvetési politikája, valamint a bevezetett adócsökkentések támogatják.

A pénzügyi rendszer zavarai az Egyesült Államokban és Európában keltettek elsősorban aggodalmakat a tőkepiacokon, elsősorban a makacsul magas infláció visszaszorítására bevezetett monetáris szigorító intézkedések gazdaságfékező hatása miatt.

Az Egyesült Államokban a Bureau of Economic Analysis adatai alapján az idei első negyedévben 1,1 százalékkal nőtt a GDP negyedéves bázison a 2022. negyedik negyedévi 2,6 százalékos negyedéves és a harmadik negyedévi 3,2 százalékos negyedéves növekedés után. Az infláció márciusra 5,0 százalékra lassult a februári 6,0 százalékról. A maginfláció azonban márciusban 5,6 százalékon állt a februári 5,5 százalék után. A szint magasnak számít, ezért a Fed a piaci várakozások szerint kitart szigorító politikája mellett. A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,4 százalékra csökkent a márciusi 3,5 százalékról és a februári 3,6 százalékról.

Az OPEC az Egyesült Államokban a növekedési ütem további lassulását várja a legfrissebb BMI mutatók, a feldolgozóipari megrendelések és foglalkoztatási adatok alapján, amelyek mind elmaradtak a tavaly második félévi szinttől. A GDP-növekedés negyedéves bázison az idei második negyedévben 0,5 százalék, a harmadikban 0,2 százalék, a negyedikben pedig 0,1 százalék lehet. Az éves GDP-növekedést 1,2 százalékra várja az Egyesült Államokban az OPEC,

Az euróövezetben az első negyedévi GDP-növekedés 0,3 százalékos volt a tavaly negyedik negyedévi 0,2 százalékos csökkenés után az Eurostat adatai alapján. Pár hónapja az előrejelzések még 0,1 százalék körüli GDP-csökkenést jeleztek az első negyedévre. Az infláció váratlanul 7,0 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 6,9 százalékról. A maginfláció magas, áprilisban 7,3 százalékon állt a márciusi 7,5 százalék után. Februárban 7,4 százalék, januárban 7,1 százalék volt a maginfláció. A munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökkent márciusban a februári és januári 6,6 százalékról. Az ipari termelés az év elején megélénkült az euróövezetben, a decemberi 2,3 százalékos éves csökkenés után januárban 0,9 százalékkal nőtt, majd februárban 2,2 százalékkal. A második negyedévre az OPEC 1,2 százalékos GDP-növekedést vár az euróövezetben negyedéves bázison, a harmadik negyedévben pedig 0,8 százalékosat, a negyedik negyedévben 0,4 százalékosat. Az idei éves növekedés 0,8 százalékos lehet.

Kína az idei első negyedévben 4,5 százalékos éves GDP-növekedést ért el a tavalyi negyedik negyedévi 2,9 százalék után. Az ipari termelés élénkülése a GDP-növekedés folytatódására utal. Márciusban 3,9 százalékkal nőtt éves bázison az ipari termelés a január-februári 2,4 százalék és a decemberi 1,3 százalék után. Az erősen exportorientált kínai gazdaság kivitele márciusban 15,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, igaz, alacsony bázishoz képest. Januárban 12,3 százalékkal, februárban 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés Kínában. Az OPEC a második negyedévben 6,5 százalékos, a harmadikban 5,0 százalékos, a negyedikben pedig 4,8 százalékos éves GDP-növekedést vár Kínában. Az egész éves növekedés 5,2 százalékos lehet a tavalyi 3,0 százalék után.

A többség számára fontos a lakásbiztosítása értékkövetése

Lakásbiztosítása értékkövetését tízből nyolc magyar fontosnak tartja, és ugyanígy 10-ből 8-an az ingatlan mellett az ingóságaikra is szerződnek - ez derült ki az Allianz biztosító reprezentatív online kutatásából.
2023. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Többségében pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék túlnyomórészt veszteséggel zártak.
2023. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás: