Nincs megállás: még idén 3 új épület átadását tervezi a HelloParks

Három raktárcsarnok átadását is tervezi idén a logisztikai és ipari ingatlanfejlesztéssel foglalkozó HelloParks: a fóti telken júniusban adják át az első 45.000 m2-es raktárcsarnokot, és már folynak a munkálatok, a második, 26.000 m2-es City Flex típusú épületen, melyet év végén terveznek átadni. Maglódon szintén megkezdődtek az előkészületek a 45.000 m2-es épülethez, melynek átadását az év végére tűzte ki a beruházó. A három fejlesztés értéke meghaladja a 130 millió eurót, miközben Fóton, Maglódon és Pátyon további épületek előkészítése zajlik.

Nincs megállás: még idén 3 új épület átadását tervezi a HelloParks

Gyors ütemben folynak az események a HelloParks tavaly indított fejlesztéseinél: a Fóton, Maglódon és Pátyon megvásárolt 76-46 és 97 hektáros telkeken egyidőben zajlanak a munkálatok, hogy felépüljenek Magyarország új, jövőbe mutató ipari és logisztikai megaparkjai, összesen több mint 900 ezer négyzetméteren.

A mindössze pár hónap alatt, közel teltházat elért első maglódi épület (MG1) kivételesen gyors kivitelezése és BREEAM Excellent minősítés megszerzése New Construction kategóriában benchmark lett a HelloParks számára, amit minden újabb raktárcsarnok fejlesztésnél célul tűzött ki. A fenntarthatóság ráadásul olyan fontos szempont lett a cégnek, hogy a legújabb maglódi (MG3) csarnoknál már az Excellent szintet is meghaladó Outstanding minősítés elérése a cél. Az új 45.000 m2-es épület átadását 2022 év végére tervezi a HelloParks, de már folyamatban van a további létesítmények előkészítése és engedélyeztetése is.

Ezzel párhuzamosan Fóton is folynak a kivitelezési munkák, ahol az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központja épül. Az átadás előtti utolsó simítások zajlanak a HelloParks Fót első csarnoka (FT1) körül, amely az első maglódi épülethez hasonlóan a BREEAM New Construction kategória Excellent szintjét célozza meg. Közben megkezdődtek a HelloParks legújabb létesítményének, a 26.000 négyzetméteres FT6 földmunkái is. Ez lesz a HelloParks első City Flex típusú épülete, amely a nagyobb Big Box csarnokokhoz hasonlóan szintén rendelkezik dokkoló és drive-in kapukkal, de azokhoz képest alacsonyabb a belmagassága és kisebb a mérete, így akár az 1000 négyzetméteres bérleti igényeket is képes kielégíteni. A fejlesztés érdekessége, hogy nagy méretben itthon senki nem fejleszt ilyen jellegű raktárakat. Ez egyfajta inkubátorházként működik majd, ahol a bérlők a HelloParks-szal együtt tudnak bővülni és növekedni épületen vagy parkon belül. Ez a létesítmény is a BREEAM New Construction kategória elérhető legmagasabb, Outstanding minősítés megszerzését tűzte ki célul.

Fenntartható megoldásokat vár el a hazai piac

A jó minőségű, bérlői szempontok szerint is alaposan átgondolt és energiahatékony raktárberuházásra komoly igény mutatkozik, többek között ezért is fontos a HelloParks számára a fenntarthatósági minősítés. A HelloParks minden projektjét a BREEAM New Construction kategória követelményei szerint fejleszti és építi. Ez azért fontos, mert így a követelményrendszer a koncepciótervezéstől a megépítésen át az üzemeltetésig szerves részét képezi a fejlesztéseknek, így biztosítva a legmagasabb fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést. A New Construction kategória legnagyobb előnye az In-Use minősítéshez képest, hogy az magát a tervezési folyamatot, a kivitelezési és átadási folyamatot és a kész produktumot is minősíti, míg az In-use csak a kész épület teljesítményét vizsgálja. A New Construction minősítés esetében ezen felül szigorúbbak a műszaki követelmények, így a szakmai presztízse is magasabb.

A maglódi megaparkot már most olyan meghatározó bérlők választották, mint a FoxPost, Bútor1, Quehenberger és Karzol-Trans, ESDWORK, akik számára kiemelten fontos a fenntartható működés, többek között ezért is esett a választásuk a HelloParks-ra. Miközben az emelkedő kivitelezési és telekbekerülési költségek, valamint a növekvő kereslet a bérleti díjakra is hatással vannak, a korszerű megoldások alacsonyabb üzemeltetési kiadásokat és takarékosabb energiafelhasználást tesznek lehetővé. Az épületek a legmodernebb műszaki specifikáció szerint valósulnak meg, ami hosszú távon csökkenti a bérlők operatív költségeit, és összhangban van a környezetvédelmi trendekkel, valamint a cég széndioxid lábnyom-csökkentéssel kapcsolatos elvárásaival. A HelloParks előnye a BREEAM mellett, hogy a nagy parkok elépítése sokkal költséghatékonyabb, mint az úgynevezett egyedülálló (standalone) épületeké, az üzemeltetési költségek különösen versenyképesek a piacon.

A jövő az okos megaparkoké

Az új ipari park okos megoldásokkal és különböző szolgáltatásokkal támogatja a bérlőket. A közös területeken okoslámpák világítanak, a tetőkre napelemparkot telepítenek, amelynek mérete a tényleges bérlői igény ismeretében bővíthető, emellett pedig gépészeti oldalon is energiahatékony rendszereket alkalmaznak. A beruházó elektromosautó-töltőket is kiépített az épületek előtti parkolókban, az ezek bővítéshez szükséges infrastruktúrát pedig folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy az elektromos töltőállomások iránti növekvő igényt rugalmasan és gyorsan kielégíthesse.

„A fenntarthatóság és a gazdaságos üzemeltetés nálunk is egyre fontosabb szerepet játszik a mindennapos működésben. Mindezek mellett azért választottuk a HelloParks-ot, mert az együttműködésünk a kezdetektől fogva nagyon rugalmas volt és ez azóta is így van. Minden kérésünkre találnak megoldást” – mondta el Mojzes Tamás a Karzol-Trans Kft. maglódi logisztikai központjának raktárvezetője.

Az egyik legjelentősebb újítás a HelloParks applikációja, amelynek segítségével a bérlők maguk gazdálkodhatnak az energiával. Az alkalmazáson keresztül elérhető a csarnokokba épített épületfelügyeleti rendszer, amelyben a fejlesztők a bérlők számára külön felületet alakítottak ki. A bérlők az applikáción keresztül hozzáférnek az általuk bérelt területek műszaki adataihoz. így folyamatosan felügyelhetik közüzemi fogyasztásaikat, illetve bármikor módosíthatják fűtési, szellőztetési vagy világítási beállításaikat, időprogramokat hozhatnak létre, vagy éppen ellenőrizhetik, minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer – akár az irodából, akár otthonról, vagy egy távoli szigetről. Ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak a hatékonyabb energiagazdálkodáshoz, a fenntarthatóbb üzemeltetéshez, így a költségcsökkentéshez is. Az alkalmazással mindezek mellett lehetőség van az adott bérleményhez kapcsolódó dokumentációk elérésére és letöltésére, mint például az alaprajzok, tűzvédelmi dokumentumok, használati útmutatók vagy a házirend.

„Mivel a Foxpost Zrt. számára nagyon fontos a fenntarthatóság, a HelloParks applikációt mi elsősorban fogyasztási adatok kinyerésére használjuk, ezáltal folyamatosan monitorozni tudjuk a mindennapi működésünkkel kapcsolatos áram- és gázfelhasználásunkat, így szerzünk pontos információt a CO2 kibocsátásunkról, hogy átfogóbb képet kapjunk cégünk működésével kapcsolatban.

Szintén jó funkciónak tartom, hogy lehetőségünk van élő és közvetlen kapcsolatban lenni a fűtés és világítás aktuális helyzetével, így akár távolról is ellenőrizni tudjuk a raktár állapotát, továbbá lehetőségünk van időprogramok beállítására, ezzel tovább tudjuk optimalizálni a fogyasztásunkat.” – emelte ki Bacsa Botond az FoxPost project managere.

„Fontosnak tartjuk, hogy fejlesztéseink hosszú távon is értéket teremtsenek partnereinknek, ennek megfelelően megaparkjainkat úgy alakítjuk ki, hogy fenntartható üzemeltetést, jövőbemutató digitális megoldásokat és emberközpontú szolgáltatások biztosítsanak bérlőink számára. Mindezeket pedig rugalmas bérleti konstrukciókkal tesszük még vonzóbbá.” – mondta el Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás:

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására. Hiába beszélünk ugyanis a beporzók védelméről és írunk elő szabályokat ennek érdekében a mezőgazdasági termelés számára, ha az EU nem védi meg saját méztermékeit és méhészeit - közölte a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben a tárca keddi közleménye szerint.
2023. 01. 31. 20:30
Megosztás:

Indiai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriásegyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU) - tájékoztatta az MKE kedden az MTI-t.
2023. 01. 31. 20:00
Megosztás: