Nőknek mikor éri meg nyugdíjba menni? Jobb a Nők 40 vagy érdemes kivárni?

Mennyivel számíthatnak alacsonyabb nyugdíjra azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, és a Nők 40 korkedvezményes nyugdíjat választják, ahhoz képest, mint ha kivárnának az öregségi nyugdíjkorhatárig? A szakértő válaszol.

Nőknek mikor éri meg nyugdíjba menni? Jobb a Nők 40 vagy érdemes kivárni?

Az Adózóna olvasói kérdése pontosan így hangzott:

Munkavállaló februárban szerzi meg a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásához szükséges 40 évet. A 65. életévét is idén novemberben tölti be, ekkor lenne öregségi nyugdíjas. Nagyon rossz egészségi állapotban van, ezért úgy döntött nem várja meg az öregségi nyugdíjat, hanem igénybe veszi a kedvezményes nyugdíjazást. Lehet-e tudni, hogy százalékos mértékben mennyivel számíthat így kevesebb nyugdíjra?

Amennyiben beadta a papírjait a kedvezményes nyugdíj igényléséhez, a határozat kézhezvételekor még lemondhat-e a kedvezményes nyugdíj igénybevételéről, amennyiben kedvezőtlen nyugdíjat állapítanak meg számára?

Másik munkavállaló idén, 58 éves korában, megszerzi a kedvezményes nyugdíjazáshoz a 40 évet, szeretné kérni a nyugdíjazását. Az ő esetében is kérdés, hogy vajon hány százalékkal lesz kevesebb a megállapított nyugdíj, mintha dolgozna még 7 évet az öregségi nyugdíjig? Azt hallotta, hogy minden év 2 százalék csökkentést eredményez. Van ilyen szabály? – sorolta kérdéseit olvasónk.

Az Adózóna.hu Szakértőjének, Winkler Róbert-nek a válasza:

nők40 nyugdíj

A nők kedvezményes öregségi nyugdíja ugyanolyan öregségi nyugdíj, mint amit a nyugdíjkorhatár betöltésekor állapítanak meg, a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét is ugyanazon jogszabályi rendelkezések alapján határozzák meg.

A két eltérő időpontban megállapított nyugellátás összege közötti különbséget több tényező is befolyásolja. Mivel a kedvezményes nyugdíjat a nyugdíjkorhatárnál jóval korábban is meg lehet állapítani, ezért a kedvezményes nyugdíjazásig szerzett szolgálati idő is jóval kevesebb lehet, mint amit tovább dolgozás esetén a nyugdíjkorhatár betöltéséig szerezhetne az adott személy.

Például, ha a 40 év szolgálati és egyben jogosultsági idővel rendelkező személy a korai nyugdíjazás helyett még további 2 évet dolgozik, akkor a nyugdíj mértékének kiszámításakor az átlagkereset 80%-a helyett annak 84%-ában állapítanák meg a nyugdíját. Mivel a nyugdíjakat minden esetben a nyugellátás megállapításának kezdő időpontjában hatályos jogi szabályozás alapján kell számolni, ezért további különbséget eredményez az a tény is, hogy a nyugdíj megállapításakor az adott évi valorizációs szorzókat kell alkalmazni.

A kérdés első részében említett munkavállaló esetében – ugyanolyan szintű keresetek mellett – a februári és a novemberi nyugdíjazás közötti összegben érdemi eltérés nem lehet, azonban, ha a nyugdíjkorhatárig történő továbbdolgozás újabb egész évet eredményezne, akkor a nyugdíjmérték 2 százalékkal növekedne.

A másik munkavállaló esetében nem lehet megmondani, megsaccolni, hogy a jelenlegi vagy a 7 év múlva történő nyugdíjmegállapítás eredményezne részére magasabb összegű ellátást, illetve azt, hogy a későbbi nyugdíjmegállapítás mennyivel lenne magasabb összegű. Jelen időpontban még az idei évre vonatkozó valorizációs szorzók sem ismertek, azt pedig, hogy hét év alatt milyen kereseti szinttel rendelkezik valaki, és abban az időpontban milyen szabályozás lesz érvényben a nyugdíjak számítására vonatkozóan, lehetetlen megmondani.

A nyugdíjigényt az annak elbírálásáról rendelkező határozat véglegessé válásáig lehet visszavonni, e tekintetben a véglegesség a döntés közlésével áll be.

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás: