Nyugdíjba készül? Akkor irány adatot egyeztetni, míg nem késő!

A nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a biztosított közreműködésével tisztázza a nyugdíj jogszerzéshez elismerhető magyar szolgálati időt, jogosultsági időt, korkedvezményre jogosító időt és a járulékfizetés alapjául szolgáló jövedelmeket, kereseteket, és a nyilvántartásban nem szereplő adatokat rögzíti.

Nyugdíjba készül? Akkor irány adatot egyeztetni, míg nem késő!

Miért érdemes tisztázni az adatokat mielőbb?

Az adattisztázás célja, hogy a nyugdíj megállapításakor már olyan, az ügyfél által is megismert és elfogadott adatok álljanak rendelkezésre, amelyek a nyugdíjra való jogosultság, és annak összege megállapításához szükségesek.

Az adategyeztetési eljárásra az ügyfél kérelmére és a hivatal kezdeményezésére is sor kerülhet - olvasható az Államkincstár honlapján.

Hogyan lehet kezdeményezni a nyugdíj adtok adategyeztetési eljárást? 

Az adategyeztetés iránti kérelmet naptári évenként egyszer, kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a www.magyarorszag.hu honlapon a „Nyugdíj” főmenü „Adategyeztetés, hatósági bizonyítvány, megállapodás” alpontban található „Hatósági nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetése iránti kérelem (NY_AEKER_01)” űrlap kitöltésével (cikkünkben egy videós útmutatót is talál, hogyan kell kitölteni és beadni).

nyugdíjhoz meglévő adatok egyeztetése lekérése a nyugdíjfolyósító rendszeréből

Ha a kérelmező az Európai Unió valamely tagállamában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban vagy valamely egyezményben részes országban is nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerzett, akkor a „Nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetése iránti kérelem külföldön élő vagy külföldön szolgálati időt szerzett személyek részére (NY_AENKKER_01)” elnevezésű űrlapot kell elektronikusan benyújtani.

Az Európai Unió tagállamai a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia Szlovénia.

Magyarországgal egyezményt kötött országok az alábbiak:

Albán Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Dél-Korea, India, Japán, Kanada, beleértve Québec tartományt, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Mongólia, Oroszország, Szerbia, Törökország, Ukrajna.

nyugdíj adataim letöltése kormányablak államkincstár

Mikor indul hivatalból a nyugdíj adategyeztetési eljárás?

Az adategyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv három évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kezdeményezi a Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek esetében, azaz abban a naptári évben, amikor az érintett a 62. életévét betölti.

Az adategyeztetési eljárást nem kezdeményezi a hivatal, ha az érintett már olyan ellátásban részesül, amely a szolgálati idő és az átlagkereset alapján került kiszámításra, vagy ilyen igény elbírálása van folyamatban.

Melyik hivatal folytatja le az adatok egyeztetését a nyugdíjhoz szükséges adatok kapcsán?

Az adategyeztetési eljárást a lakóhely szerint illetékes nyugdíjmegállapító szervként eljáró fővárosi,  vagy vármegyei kormányhivatal folytatja le.

A budapesti és a Pest vármegyei lakosok ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

A lakóhely szerinti hivataltól lehet kérni, hogy az adategyeztetést a tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatal végezze. Ezt a kérelmet a www.magyarorszag.hu honlapon a „Nyugdíj” főmenü „Egyéb ügyintézés” alpontban található „Kérelem nyugdíjbiztosítási ügyben” elnevezésű nyomtatványon lehet benyújtani.

nyugdíjhoz meglévő munkáltatói adatok ledolgozott évek száma adatok lekérése online

Lakóhelytől függetlenül, kizárólag Budapest Főváros Kormányhivatala végzi az adategyeztetést azok számára:

- akik külföldön élnek, vagy

- akik külföldön szerzett szolgálati idővel is rendelkeznek,

- akik az eljárás megindításakor szolgálati viszonyban állnak fegyveres szervvel, a Magyar Honvédséggel vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, vagy

- akik korábban valamelyik nemzetbiztonsági szolgálatnál álltak szolgálati viszonyban.

A nyugdíj adategyeztetés lépéseit az alábbi videóban magyarázzuk el:

Mennyi ideig tart az adategyeztetési eljárás?

Az adategyeztetési eljárásban az ügyintézési határidő 75 nap.

Hogyan zajlik a nyugdíj adatok egyeztetése?

Akár kérelemre, akár hivatalból indult az adategyeztetési eljárás, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv első intézkedése az, hogy az ügyfél részére megküldi a kimutatást, amely a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban megtalálható, a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető adatokat tartalmazza.

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban a következő, a foglalkoztatók által bejelentett adatok találhatók:

- a biztosításban töltött időszakok,

- a jogviszony típusára, a munkakörre vonatkozó adatok,

- egyéb szolgálati időként elismerhető időszakok, pl. GYES, GYED időtartama

- nők esetében a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához elismerhető jogosultsági idő,

- a foglalkoztató vagy jogutódja, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adatai,

- az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem összege,

- az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, nyugdíjjárulék.

A nyilvántartás nem tartalmazza azokat a jogviszonyokat, amelyekre korábban nem volt előírva az adatszolgáltatási kötelezettség, illetőleg amelyekben nem járulékfizetés alapozza meg a szolgálati idő elismerését. Ilyen időszak lehet például a sorkatonai szolgálat időtartama, vagy a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartama.

nyugdíjhoz szükséges adatok papírok dokumentumok hatósági egyeztetése

A kimutatás az elektronikus tárhellyel rendelkezők részére elektronikusan, egyéb esetben postán kerül megküldésre.

A kimutatás kézhezvételét követően az ügyfélnek kérelemre indult eljárás esetén 30 nap, hivatalból indult eljárás esetén 60 nap áll a rendelkezésére, hogy nyilatkozzon arról, hogy:

- a kimutatás tartalmával egyetért-e, vagy

- a kimutatás mely részét tartja hiányosnak, melyik időszak vizsgálatát kéri, illetőleg milyen bizonyítékokat tud csatolni a nyilvántartásban nem szereplő adatok bizonyításához.

Ezt az észrevételt a „Nyilatkozat a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatokról készült kimutatás tartalmára vonatkozóan (NY-AEELF_01)” elnevezésű nyomtatványon lehet megtenni.

Kapcsolódó cikkek:

Nyugdíj utalás időpontja 2024 január, február, március stb. hónapokban 

Nyugdíj korhatár 2024 évben

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: