Nyugdíjba készül? Akkor irány adatot egyeztetni, míg nem késő!

A nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a biztosított közreműködésével tisztázza a nyugdíj jogszerzéshez elismerhető magyar szolgálati időt, jogosultsági időt, korkedvezményre jogosító időt és a járulékfizetés alapjául szolgáló jövedelmeket, kereseteket, és a nyilvántartásban nem szereplő adatokat rögzíti.

Nyugdíjba készül? Akkor irány adatot egyeztetni, míg nem késő!

Miért érdemes tisztázni az adatokat mielőbb?

Az adattisztázás célja, hogy a nyugdíj megállapításakor már olyan, az ügyfél által is megismert és elfogadott adatok álljanak rendelkezésre, amelyek a nyugdíjra való jogosultság, és annak összege megállapításához szükségesek.

Az adategyeztetési eljárásra az ügyfél kérelmére és a hivatal kezdeményezésére is sor kerülhet - olvasható az Államkincstár honlapján.

Hogyan lehet kezdeményezni a nyugdíj adtok adategyeztetési eljárást? 

Az adategyeztetés iránti kérelmet naptári évenként egyszer, kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a www.magyarorszag.hu honlapon a „Nyugdíj” főmenü „Adategyeztetés, hatósági bizonyítvány, megállapodás” alpontban található „Hatósági nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetése iránti kérelem (NY_AEKER_01)” űrlap kitöltésével (cikkünkben egy videós útmutatót is talál, hogyan kell kitölteni és beadni).

nyugdíjhoz meglévő adatok egyeztetése lekérése a nyugdíjfolyósító rendszeréből

Ha a kérelmező az Európai Unió valamely tagállamában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban vagy valamely egyezményben részes országban is nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerzett, akkor a „Nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetése iránti kérelem külföldön élő vagy külföldön szolgálati időt szerzett személyek részére (NY_AENKKER_01)” elnevezésű űrlapot kell elektronikusan benyújtani.

Az Európai Unió tagállamai a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia Szlovénia.

Magyarországgal egyezményt kötött országok az alábbiak:

Albán Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Dél-Korea, India, Japán, Kanada, beleértve Québec tartományt, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Mongólia, Oroszország, Szerbia, Törökország, Ukrajna.

nyugdíj adataim letöltése kormányablak államkincstár

Mikor indul hivatalból a nyugdíj adategyeztetési eljárás?

Az adategyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv három évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kezdeményezi a Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek esetében, azaz abban a naptári évben, amikor az érintett a 62. életévét betölti.

Az adategyeztetési eljárást nem kezdeményezi a hivatal, ha az érintett már olyan ellátásban részesül, amely a szolgálati idő és az átlagkereset alapján került kiszámításra, vagy ilyen igény elbírálása van folyamatban.

Melyik hivatal folytatja le az adatok egyeztetését a nyugdíjhoz szükséges adatok kapcsán?

Az adategyeztetési eljárást a lakóhely szerint illetékes nyugdíjmegállapító szervként eljáró fővárosi,  vagy vármegyei kormányhivatal folytatja le.

A budapesti és a Pest vármegyei lakosok ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

A lakóhely szerinti hivataltól lehet kérni, hogy az adategyeztetést a tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatal végezze. Ezt a kérelmet a www.magyarorszag.hu honlapon a „Nyugdíj” főmenü „Egyéb ügyintézés” alpontban található „Kérelem nyugdíjbiztosítási ügyben” elnevezésű nyomtatványon lehet benyújtani.

nyugdíjhoz meglévő munkáltatói adatok ledolgozott évek száma adatok lekérése online

Lakóhelytől függetlenül, kizárólag Budapest Főváros Kormányhivatala végzi az adategyeztetést azok számára:

- akik külföldön élnek, vagy

- akik külföldön szerzett szolgálati idővel is rendelkeznek,

- akik az eljárás megindításakor szolgálati viszonyban állnak fegyveres szervvel, a Magyar Honvédséggel vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, vagy

- akik korábban valamelyik nemzetbiztonsági szolgálatnál álltak szolgálati viszonyban.

A nyugdíj adategyeztetés lépéseit az alábbi videóban magyarázzuk el:

Mennyi ideig tart az adategyeztetési eljárás?

Az adategyeztetési eljárásban az ügyintézési határidő 75 nap.

Hogyan zajlik a nyugdíj adatok egyeztetése?

Akár kérelemre, akár hivatalból indult az adategyeztetési eljárás, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv első intézkedése az, hogy az ügyfél részére megküldi a kimutatást, amely a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban megtalálható, a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető adatokat tartalmazza.

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban a következő, a foglalkoztatók által bejelentett adatok találhatók:

- a biztosításban töltött időszakok,

- a jogviszony típusára, a munkakörre vonatkozó adatok,

- egyéb szolgálati időként elismerhető időszakok, pl. GYES, GYED időtartama

- nők esetében a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához elismerhető jogosultsági idő,

- a foglalkoztató vagy jogutódja, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adatai,

- az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem összege,

- az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, nyugdíjjárulék.

A nyilvántartás nem tartalmazza azokat a jogviszonyokat, amelyekre korábban nem volt előírva az adatszolgáltatási kötelezettség, illetőleg amelyekben nem járulékfizetés alapozza meg a szolgálati idő elismerését. Ilyen időszak lehet például a sorkatonai szolgálat időtartama, vagy a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartama.

nyugdíjhoz szükséges adatok papírok dokumentumok hatósági egyeztetése

A kimutatás az elektronikus tárhellyel rendelkezők részére elektronikusan, egyéb esetben postán kerül megküldésre.

A kimutatás kézhezvételét követően az ügyfélnek kérelemre indult eljárás esetén 30 nap, hivatalból indult eljárás esetén 60 nap áll a rendelkezésére, hogy nyilatkozzon arról, hogy:

- a kimutatás tartalmával egyetért-e, vagy

- a kimutatás mely részét tartja hiányosnak, melyik időszak vizsgálatát kéri, illetőleg milyen bizonyítékokat tud csatolni a nyilvántartásban nem szereplő adatok bizonyításához.

Ezt az észrevételt a „Nyilatkozat a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatokról készült kimutatás tartalmára vonatkozóan (NY-AEELF_01)” elnevezésű nyomtatványon lehet megtenni.

Kapcsolódó cikkek:

Nyugdíj utalás időpontja 2024 január, február, március stb. hónapokban 

Nyugdíj korhatár 2024 évben

Nem használják ki a fenntartható működésben rejlő üzleti lehetőségeket az európai cégek

A cégek többsége még nincs tisztában azzal, hogy a fenntartható működés miként járul hozzá az üzleti sikerhez – állapítja meg az EY friss, 15 európai ország 200 vállalatvezetőjének részvételével készült kutatása. Magyarországon idén január óta törvény kötelez számos hazai szervezetet arra, hogy zöldebbé váljanak.
2024. 05. 12. 09:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Pensum Group és a Livita-Dorta munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó projektmenedzsmentről

Együttműködési megállapodást kötött a munkaerő-kölcsönzés terén Magyarországon meghatározó pozíciójú Pensum Group és a Livita-Dorta. A megállapodás keretében a társaságok együttműködnek harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésével kapcsolatos projektmenedzsment és munkavállalóknak nyújtott szolgáltatások területén.
2024. 05. 12. 08:00
Megosztás:

Lemondott a Pénztárszövetség elnöke

Lemondott posztjáról Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke, utódjáról a szervezet május 14-i közgyűlésén születik majd döntés.
2024. 05. 12. 07:00
Megosztás:

Időben el kell kezdeni a felkészülést a bérszakadék megszüntetésére

A bérek átláthatóságára és a nemek közötti bérkülönbség kiküszöbölésére 2023 márciusában született az az európai uniós szabályozás, melynek a nemzeti jogrendbe történő átültetését 2026 júniusára tűzte ki a jogalkotó. 2027 júniusában pedig már a 150 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknak is jelentést kell közzé tenniük arról, hogy hol tartanak a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében.
2024. 05. 12. 06:00
Megosztás:

Nem várt területeken is pezsgő lakáspiacra bukkanhatunk

Az Eurostat közelmúltban publikált lakáspiaci forgalmi kimutatása alapján a vizsgált uniós országok legpezsgőbb lakáspiacaként aposztrofálható a magyar. A statisztika módszereivel egy-egy országon belül is meghatározhatóak a piac tartósan aktív vagy csendesebb régiói.
2024. 05. 12. 05:05
Megosztás:

Új sorsjegy érkezik: Biliárd és Darts sorsjegyek

A népszerű kocsmasportok és a játékszalonok atmoszférája elevenedik meg a Szerencsejáték Zrt. legújabb, háromtagú sorsjegycsaládjának egyes darabjain. Az 1500 forintért elérhető testvérpár, a Biliárd és Darts sorsjegyekkel 75 millió forintot, míg a nagytestvérüknek számító, prémium árkategóriát képviselő Szalon kaparóssal akár 150 milliót is nyerhetnek a legszerencsésebbek.
2024. 05. 12. 04:00
Megosztás:

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél, a többi banknál is ez lesz hamarosan

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak. Szeptembertől minden magyarországi banknak meg kell ezt tenni, de az ügyfeleknek érdemes maguktól is beállítani átutalási limitet - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024. 05. 12. 03:00
Megosztás:

Váratlan pénz és szerencse jön! Heti pénzhoroszkóp Neked!

Fedezd fel, hogy a csillagok hogyan befolyásolják a pénzügyeidet és szerencsédet ezen a héten! Egyedi és izgalmas pénzügyi horoszkópunkkal megtudhatod, melyik nap a legjobb a lottózásra, milyen szerencsés számokra érdemes figyelned, és milyen váratlan találkozások vagy üzleti lehetőségek várnak rád. Ne hagyd ki a szerencsés állataidat sem, amik még tovább fokozhatják a jólétet! Horoszkóp a jövő hétre: 2024. május 13-19-ig.
2024. 05. 12. 02:00
Megosztás:

Ezt tedd a nadrágod bal zsebébe, és sok pénzhez fogsz jutni!

Kedves olvasó, tarts velünk egy varázslatos utazásra, amelyben felfedezzük, milyen egyszerűen hívhatod magadhoz a bőséget.
2024. 05. 12. 01:00
Megosztás:

Az AI érmék megállíthatatlanok, a WienerAI a legnagyobb nyertesek között szerepel

A kriptokereskedők mostanában nem tudnak betelni az AI érmékkel. Több, a mesterséges intelligenciára összpontosító token is keményen emelkedett a héten, méghozzá olyan árfolyam mozgásokkal, amelyekre sok befektető felfigyelt már. Az indexelési protokolloktól kezdve az AI-alapú mém érmékig ezek a projektek egyértelműen elnyerik a befektetők tetszését.
2024. 05. 12. 00:01
Megosztás:

Nappal hagyományos, éjjel automata: ilyen lesz az első, személyzet nélkül is működő magyar bolt

A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. A többek közt már Csehországban is eredményesen működő, „vegyes” modellt a Laurel Kft. adaptálta a hazai viszonyokra. A cég a május 15-i szakmai konferenciáján mutatja be kész megoldását, melynek bevezetése több bolthálózatnál is előkészítés alatt van. A vállalatnál úgy látják, az újdonság nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára hoz előrelépést, hanem egy fokozódó társadalmi probléma kezelésében is segíthet.
2024. 05. 11. 23:00
Megosztás:

A magyar honvédség történének legnagyobb átalakításán megy keresztül

A magyar hadseregnek fel kell arra készülnie, ami az alap rendeltetése: nem béketámogató műveletekre, nem katasztrófavédelemre, hanem konfliktusra, ami egész embert kíván - mondta Böröndi Gábor, vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Ludovika Fesztivál részeként megtartott Száznapos ünnepségen, szombaton Budapesten.
2024. 05. 11. 22:00
Megosztás:

7 milliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat. A közel száz településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak - közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 11. 21:00
Megosztás:

Megerősítette Izrael államadós-besorolásait a Moody's

Megerősítette változatlan negatív kilátással Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek "A2" szintű, elsőrendű befektetői besorolásait a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő szerint továbbra is a kockázatok között szerepel a közvetlen katonai konfrontáció Izrael és Irán között.
2024. 05. 11. 20:00
Megosztás:

Könnyítsük meg életünket a konyhai kisgépekkel!

Eltérőek a szokásaink, hogy ki mennyi időt tölt a konyhában, de aki nem szeret egyáltalán sütni-főzni, csak a nélkülözhetetlen tevékenységeket végzi el minden nap, az is találhat olyan eszközöket, amelyekkel kellemessebbé teheti a reggeli kávéfőzést vagy éppen a gyümölcsturmix készítését. Még az is lehet, hogy meg fogja kedvelni a konyhai sürgés-forgást, hiszen bármelyik kisgéppel leegyszerűsödnek és felgyorsulnak a konyhai műveletek.
2024. 05. 11. 16:00
Megosztás:

A kicsiknek mindig a legjobb minőséget szeretnénk adni

Babalátogatóba készül? Vagy nem találja a megfelelő fürdőlepedőt? Esetleg fogzáshoz keres praktikus eszközt? Óvodába lenne szükség kéztörlőre? Ha mindezt megfelelő ár-érték arányban és magas minőségben keresi, akkor érdemes kicsit alaposabban is körülnézni a babáknak, illetve gyerekeknek gyártott portékák piacán.
2024. 05. 11. 15:00
Megosztás:

Kína külkereskedelmi forgalma áprilisban meghaladta az elvártakat

Áprilisban a piaci várakozások felett nőtt mind az export, mind az import Kínában, a kereskedelmi mérlegtöbblet azonban kisebb lett a vártnál a pekingi vámhivatal csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 11. 14:00
Megosztás:

Mostantól a kisvállalkozók is pár perc alatt megmérhetik a karbonlábnyomukat

Új fejezet kezdődik a kis- és egyéni vállalkozások számára: egyre többen követelhetik meg a beszállítóiktól, hogy elkötelezettséget mutassanak a fenntarthatóság terén. A társadalom részéről is egyre nagyobb az igény, hogy a vállalkozások környezetvédelmi törekvései átláthatóak legyenek. Kevés cég tudja azonban, hogy mekkora a karbonlábnyoma és hogyan tudná csökkenteni azt. Íme pár hasznos tipp a kibocsátás minimalizálására.
2024. 05. 11. 13:00
Megosztás:

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már csak egy szűk hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, ugyanis ennek határideje 2024. május 21. Fontos kiemelni, hogy az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására is csak az említett határidőig van lehetőség, ez viszont történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.
2024. 05. 11. 12:00
Megosztás:

A 200 milliárdos többletforrás több mint 90 százalékára kötöttek már szerződéseket a Baross Gábor Hitelprogram keretében

Villámgyorsan zajlik a február közepén lezárult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram igényléseinek elbírálása. Alig három hónap leforgása alatt a 200 milliárd forintos többletforrás 92 százalékára már meg is kötötte a hitelszerződéseket a magyar vállalkozásokkal az EXIM. A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált, immár kizárólag beruházási célú hiteltermékek iránt rendkívüli volt az érdeklődés, egy hónap alatt a teljes keret kimerült. Az EXIM Magyarország eddig 784 szerződést kötött a magyar vállalatokkal összesen 183,4 milliárd forint értékben.
2024. 05. 11. 11:00
Megosztás: