Országszerte megkezdődik a támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása

Országosan megkezdődik a fogyatékossággal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása a 16 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázat révén - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Mezőberényben.

Országszerte megkezdődik a támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása

Fülöp Attila kifejtette, 35 nyertest hirdettek a pályázaton, 25 közülük civil szervezet. A támogatás révén lassan le lehet építeni a kommunizmus örökségét, amely több száz fős intézményekbe kényszerített mintegy 16 ezer, fogyatékossággal és pszichiátriai betegséggel élő állampolgárt - fogalmazott. A politikus hangsúlyozta, ezt 10 éve döntötte el a kormány, a fogyatékosellátás intézményi területén akkor indult el a rendszerváltás. "Ezen az úton kell továbbmenni" - jelentette ki. A pályázat egyik nyertese a mezőberényi Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete, amelynek ügyvezetője, Nelhübel-Oláh Henriette közölte, a szervezet csaknem 1,2 milliárd forintból hat ingatlant vásárol meg - hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán -, ahol összesen 40 embernek biztosítanak családias körülmények között lakhatási lehetőséget.

Emellett bővítik meglévő mezőberényi, nappali ellátást biztosító központjukat, és kialakítanak egy új szolgáltatási központot Békéscsabán - tette hozzá. Rámutatott arra, az otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást. A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-két fős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett. Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért - ismertette az ügyvezető.

Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, mivel a projektet ez év végéig le kell zárni, már a múlt év végén megkötötték az ingatlanokra a feltételes adásvételi szerződéseket; négy már a birtokukban van, három esetében várják az eddigi lakó kiköltözését.

Nyáron és ősszel felújítják, átalakítják, akadálymentesítik az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítenek. Augusztus-novemberre tervezik a berendezések és eszközök megvásárlását; a költözés az év végén, a jövő év elején várható - közölte az egyesület ügyvezetője, jelezve, a 40-ből 22 férőhely már betelt. Szólt arról, hogy a projekt részeként energetikailag korszerűsítik a meglévő hat ingatlanjukat is, kicserélik a nyílászárókat. Békéscsabán egy 500 négyzetméteres szolgáltatási központot alakítanak ki, ahol 22 fogyatékos ember számára tudnak majd nappali ellátást, fejlesztő foglalkozást nyújtani, lesznek terápiás szobák és a családtagok számára vendégszobák. Bővítik a nappali ellátás létszámát a mezőberényi székházukban is, és vásárolnak két elektromos kisbuszt - sorolta.

Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója a projektnyitón elmondta, Békés vármegyében 2015 óta létezik a támogatott lakhatási forma, akkor 2 egyházi fenntartó mellett a Mécses Egyesület indította el a szolgáltatást, amely a vármegye népességmegtartó erejét is segíti.

Siklós István független polgármester köszöntőjében felelevenítette, hogy Mezőberényben 23 éve működik a Mécses Egyesület, az ellátottak mostanra "teljesen a város részeivé váltak". Hozzátette, a településen csaknem 60 civil szervezet működik, amelyek számos, az önkormányzat számára nem kötelező feladat ellátásában segítenek. A rendezvény végén Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, egy korábban elnyert uniós pályázati forrás révén a mezőberényi központjuk harmadik emeletén kerámiaüzemet alakítottak ki, ahol több ellátottjuk dolgozik, a munkájáért kapott bérével hozzá tud járulni a lakhatási térítési díjhoz. Abból a támogatásból vásárolták meg korábban hatodik ingatlanjukat, ahol 10 embernek nyújtanak támogatott lakhatást.

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás: