Ösztönzi a magyarokat az otthonfelújítási támogatás, de szükségük van a szakmai tanácsadásra, hogy belevágjanak a felújításba

A VELUX Magyarország kutatása szerint az államilag támogatott hitel lehetősége a magyarok 23%-át ösztönzi arra, hogy belevágjon a felújítási munkálatokba, a hitelfelvétel során jelentkező nehézségektől azonban szinte mindenki (93%) tart valamennyire.

Ösztönzi a magyarokat az otthonfelújítási támogatás, de szükségük van a szakmai tanácsadásra, hogy belevágjanak a felújításba

Az ingyenes szakmai konzultáció lehetősége sokakat megnyugtat, ráadásul abban is segíthet, hogy megfelelő döntéseket hozva a felújítás során elérjük a kitűzött 30%-os primer energiafogyasztás-csökkenést. 

A VELUX Magyarország az év elején, és az otthonfelújítási program bejelentése után is felmérte a magyarok felújítási terveit. Az adatokból az látszik: sokan nyitottak az energiahatékonyságot is fejlesztő felújítási projektekre, de míg év elején érezhetően az anyagi korlátok, úgy az előzetes bejelentés után a program részleteivel kapcsolatos bizonytalanság volt az, ami aggasztotta a válaszadókat.

A magyarok többsége (23%) 3-5 éve végezte az utolsó jelentősebb felújítást az otthonában, de 55 százalék tervez vagy elképzelhetőnek tart egy nagyobb korszerűsítést az elkövetkezendő egy évben. Akik felújítanának, azokat elsősorban az esztétika fejlesztése (38%) és a rezsiköltségek csökkentése (33%) motiválja, ennek érdekében a legtöbben a szigetelést javítanák (28%), az ablakokat cserélnék (28%), kifestenének (28%) vagy az energiahatékonyságot fejlesztenék (24%) – ebben a tekintetben nincs jelentős változás a VELUX Magyarország év elején végzett felmérésének eredményeivel.
A magyarok többsége úgy nyilatkozott, hogy a felújítástól leginkább az anyagi korlátok (64%) tartják vissza, de a rejtett költségek (18%) és az időhiány miatt (18%) is sokan aggódnak, hasonlóan az év eleji eredményekhez.

otthonfelújítási támogatás 2024

Az otthonfelújítási támogatás – amelyre július 1-től lehet pályázni - megoldást jelenthet ezekre az aggodalmakra, a kutatásból azonban úgy látszik, sokakban vannak kérdések vagy aggodalmak a támogatás igénylésével kapcsolatban is: a nemrég bejelentett támogatásról a megkérdezettek 65%-a százaléka hallott már, ebből 50% alaposabban utána is olvasott a lehetőségeknek, és 23% nyilatkozott úgy, hogy a program növeli a felújítási hajlandóságát.

A hitel felvétele során jelentkező nehézségek miatt ugyanakkor 93% aggódik kisebb vagy nagyobb mértékben, de az ingyenes szakmai konzultáció vagy tanácsadás elérhetősége sokakat (31%) ösztönözne arra, hogy belevágjanak a felújításba.

A VELUX Magyarország éppen ezért ingyenes tanácsadással segít abban, hogyan cserélhetők ki a régi tetőablakok állami otthonfelújítási támogatással, mindezt a lehető leghatékonyabban. Az ablakcsere egyébként is előkelő helyen van a magyarok felújítási tervei között, de a nyílászárók korszerűsítése fenntarthatósági szempontból is lényeges – a fenntarthatóságot egyébként a magyarok 89%-a tartja fontosnak a felújítás során, és már csak azért is fontos, mert az otthonfelújítási támogatás akkor vehető igénybe, ha az energiahatékonysági fejlesztés eléri a minimum 30%-ot.

Egy ekkora mértékű javulásnak jelentős része lehet az ablakok, nyílászárók lecserélése, ami nagyban hozzájárul otthonunk megfelelő szigeteléséhez, és így környezeti lábnyoma csökkentéséhez: A VELUX modelltetőtérben végzett számításai azt is kimutatták, hogy az energiatakarékos üvegezés – akár dupla vagy tripla üvegezésről van szó – akár 60%-kal csökkentheti ablakonként a hőveszteséget, és megszünteti a páratartalmat és a penészt, illetve csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, valamint a közüzemi számlák összegét is, két tetőablak cseréje pedig akár 11%-kal is csökkentheti az adott helyiségben szükséges fűtési energiát.

„Az otthonfelújítási támogatás olyan életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető, amelyek 1990 december 31. előtt épültek. Azonban fontos kiemelni, hogy a tetőtér beépítése történhetett 1990 után is. Felhasználható hő- és födémszigetelésre, tetőtéri és homlokzati nyílászárók cseréjére, valamint gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítésére is, érdemes azonban előre kalkulálni, hiszen akkor járunk a legjobban, ha az energiahatékonysági fejlesztés eléri a 30%-os energiafogyasztás-csökkenést.” – mondta Kovács Gábor, a VELUX Magyarország Public Affairs vezetője.

 „A VELUX Cégcsoport több mint 70 éve dolgozik azon, hogy az emberek egészségesebb és kényelmesebb otthonokban élhessenek. A fenntarthatósági szempontok a vállalat fő értékei között szerepelnek, és míg egyrészt ezért a működésünk során is aktívan teszünk, legalább olyan fontosnak tartjuk, hogy partnereinket, vásárlóinkat is edukáljuk a lehetőségekről, amelyek segítségével energiahatékonyabbá tehetik az otthonukat.

Ennek az edukációs törekvésnek a része például a tavaly kiadott Tetőtéri Panoráma, amely gazdasági és fenntarthatósági szempontból is körbejárta a tetőtérbeépítés kérdését, vagy a nemrég megjelent Álomprojekt társasjátékunk, amellyel szintén az volt a célunk, hogy játékos formában adjunk át tudást az otthonfelújítás előtt állóknak” – mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője.

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás:

A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 22. 17:00
Megosztás:

A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.
2024. 07. 22. 16:00
Megosztás:

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 15:00
Megosztás:

Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Látványos, különleges, de egyben felelősségteljesen lebonyolított olimpiára készülnek a párizsi szervezők.
2024. 07. 22. 14:00
Megosztás:

Az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lettünk

Az iBanFirst, a deviza- és nemzetközi fizetések vezető globális szolgáltatója 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024. első félévében az előző év azonos időszakához képest, a kimenő fizetések értéke 793 millió euróra nőtt - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2024. 07. 22. 13:00
Megosztás:

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 22. 09:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 22. 08:00
Megosztás:

Volt vármegye, ahol ötödével nőtt, míg máshol ennyivel csökkent a meghirdetett állások száma

Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma 2024 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. Az elérhető állások száma az elmúlt másfél évhez hasonlóan továbbra is csökken év-év összehasonlításában, de már csak 2,9%-kal marad el a tavalyitól – mutatott rá a Profession.hu aktuális negyedéves jelentése.
2024. 07. 22. 07:00
Megosztás: