RACE-001: kiderült, mennyivel veszélyesebbek a lóerőbajnokok az átlag autóknál

Tíz év alatt meghétszereződött a nagy teljesítményű személyautók száma Magyarországon, az általuk okozott káresetek pedig több mint négyszeresükre ugrottak. A közutak rémei tavaly is a pótkocsis kamionok voltak, ezek okozták saját hibájukból a legnagyobb károkat. A személyautók közül a legnagyobb teljesítményűek a legveszélyesebbek, de a nagymotorosok még náluk is nagyobb rombolásra képesek - írja az MNB friss adatai alapján készített elemzésében a Bank360.hu.

RACE-001: kiderült, mennyivel veszélyesebbek a lóerőbajnokok az átlag autóknál

Több mint 6,1 millió autó rendelkezett 2022-ben kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ezekkel csaknem 140 ezer olyan balesetet okoztak a sofőrök, amelyeknél a kötelező biztosítás terhére kellett fizetniük a biztosítóknak kártérítést. A kárgyakoriság tehát a teljes magyar gépjármű-állományra vetítve 2,29 százalékos volt, ami jónak számít, ennél csak egyetlen évben, 2020-ban, a covid miatti lezárások idején volt szebb ez a mutató.

Tavaly több mint 4,2 millió személygépkocsinak volt kgfb-szerződése, ezek 63 százaléka közepes méretű, 50-100 kilowatt teljesítményű autó volt. Csak nagyjából minden ötödik személyautó volt ennél nagyobb teljesítményű. A 180 kilowatt fölötti kategória aránya még mindig 2 százalék alatt van, nem egészen 82 ezer nagy teljesítményű autó járt 2022-ben a magyar utakon, a statisztika alapján azonban ez a gépjárműkategória az, amelyik a leggyorsabban nő, tíz év alatt meghétszereződött az ilyen autók száma a magyar utakon - írja a Bank360.hu.

Egyre több a nagy teljesítményű autó és a baleset is

Ezek után az sem meglepő, hogy az ilyen autók által okozott saját hibás balesetek száma is jócskán megugrott, tíz éve ez a szám évente még 500 körül volt, tavaly már 2200 fölött térítettek kgfb-s kárt nagy autók miatt a biztosítók.

A személygépkocsiknál az általános tendencia az egyébként, hogy minél nagyobb egy autó, annál nagyobb valószínűséggel okoz kárt a sofőrje. Az átlagos kárgyakoriság tavaly 2,52 százalékos volt, vagyis 100 autóból valamivel több mint 2,5 okozott így kárt. Az átlagos kárérték 732 ezer forintot tett ki. A 70 kilowatt alatti kategóriák mindegyikében az átlag alatt volt a kárgyakoriság, afölött viszont nőtt ez a mutató, a legmagasabb a 180 kilowatt fölöttieknél volt, 2,72 százalékos.

Ebben a kategóriában mérték a legnagyobb másoknak okozott károkat is, míg egy közepes autóval 600-700 ezer forint körüli kárt okoztak csak másoknak, a legnagyobb autónál az átlagos kárérték megközelítette az 1,1 millió forintot. A magas átlagos értékek általában úgy jönnek ki, hogy nem csak autókárok keletkeznek a balesetekben, hanem személyi sérülések is, amelyekre egyre nagyobb összeget fizetnek ki a biztosítók.

A motorosok is egyre veszélyesebbek

Nem csak autóból, motorból is egyre többet vásárolnak a magyarok, és a nagy teljesítményű járművek száma nő a leggyorsabban. Tíz év alatt több mint a kétszeresére nőtt a 70 kilowattosnál erősebb kétkerekűek száma az országban, több mint 52 ezer ilyen motornak van már kgfb-je.  Összesen 216 ezer motoros kgfb-szerződés van, emellett 296,6 ezer segédmotos kerékpárra kötöttek még kötelezőt.

A kis, 12 kW alatti teljesítményű motorokkal is okoznak balesetet és kárt, amelynek átlagos összege tavaly már 530 ezer forint volt, a segédmotoros kerékpároknál pedig 428,5 ezer forint volt az átlagos kárkifizetés. A statisztika alapján azonban a motorosok közül is a nagy teljesítményű gépeken ülők a legveszélyesebbek. A nem egészen 900 motorosok által okozott tavalyi káresetből több mint 300 esetben 70 kilowatt fölötti kétkerekű miatt fizettek a biztosítók. Sajnos az okozott károk is hatalmasak ilyen esetben, majdnem 1,3 millió forint volt az átlagos kifizetés, ami súlyos sérüléseket, sok esetben személyi sérülést feltételez. A nagymotoroknál súlyosabb károkat saját hibás balesetben egyedül a vontatós kamionok okoztak tavaly.

A közutak rémei továbbra is a kamionok, de a troli is töri a tükröket

A legnagyobb kárgyakoriság a nagy járműveknél van. Mint minden évben, 2022-ben is a trolibusz nyerte ezt a nem túl dicsőséges versenyt. A 238 darab Magyarországon közlekedő troli több mint negyede okozott valamilyen kárt. A biztosítások alapján kifizetett átlagos kárérték viszont nem volt kiemelkedő, 609 ezer forint körüli. Ez alapján azt lehet feltételezni, hogy a szűk belvárosi utcákban közlekedő elektromos járművek főleg más autókban okoznak kisebb-nagyobb károkat, töréseket.

A nagyobb jármű, nagyobb kárgyakoriság tendencia megfigyelhető az autóbuszoknál és a tehergépkocsiknál is. A 10-19 fős kisbuszok nem okoznak gyakrabban balesetet, mint a személyautók, a 80 fősnél nagyobbak közül viszont minden tizediknek volt tavaly kgfb-s kárkifizetése. A “fehér furgonos” viszont a kárstatisztikák szerint valóban rászolgál a vele kapcsolatos előítéletekre, ezek a kisteherautók sokkal gyakrabban okoznak balesetet, mint a személyautósok, beleértve a legnagyobb kategóriákat is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Már 3,5 tonna össztömeg alatt is 100-ból majdnem 4 ilyen autónak volt kárkifizetése tavaly, 3,5-12 tonna között minden 17., 12 tonna fölött minden 13. tehergépkocsi balesetezett a saját hibájából. Utóbbiaknál a 900 ezer forintot is meghaladta az átlagos kárkifizetés.

A kamionokkal persze kárkifizetésben egyik járműosztály sem veszi fel a versenyt. A magyarországi biztosítóknál 44 ezer vontatós szerződést tartanak nyilván, ezek több mint 14 százalékára történt tavaly kárkifizetés. Ha pedig egy kamionos elnéz valamit, és balesetet okoz, akkor ott hatalmas károk keletkeznek. Az átlagos kárérték 2022-ben megközelítette a 2 millió forintot, ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy ilyen eseménynél általában nem csak egy másik autó tört össze, hanem sajnos személyi sérülések is voltak.

Ez a 3 mém érme ICO csinálhat belőled milliomost?

A legtöbb befektető álma, hogy egy napon milliomossá váljon, és elérje a pénzügyi függetlenséget. A gazdagsághoz vezető út azonban nem egyszerű, és tele van viszontagságokkal.
2024. 09. 29. 00:01
Megosztás:

A kriptovaluta bálnák az RWA altcoinokat támogatják 2000%-os hatalmas nyereség reményében 2025 januárjára

Nagy befektetők hatalmas téteket helyeznek el egy speciális digitális valuta típusban, céljuk a megdöbbentő hozam elérése 2025 elejére. Ezek a kevéssé ismert érmék egyre nagyobb figyelmet kapnak. A körülöttük zajló felhajtás óriási profit hullámokat sejtet. A kíváncsi olvasók felfedezhetik, mely altcoinok állnak készen robbanásszerű növekedésre, ahogy ez az izgalmas cikk részletezi.
2024. 09. 28. 23:30
Megosztás:

Kibertámadás érte a holland rendőrséget

Kibertámadás során ismeretlenek megszerezték a holland rendőrség kötelekében dolgozó összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette be David van Weel, az ország biztonsági és igazságügyi minisztere pénteken a parlamenthez írott levelében, de hozzátette, hogy a hackerek nem jutottak hozzá nyomozásokkal kapcsolatos információkhoz.
2024. 09. 28. 23:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Pepe emelkedőben van, de az igazi főnyeremény a 100-szoros áttörést hozó sztár, Raboo lehet

100-szoros mémérmék... nem a kivételek, hanem a szabályok. Lehet, hogy a Dogecoinnak tulajdonítják a kezdést, de a Shiba Inu és a Pepe Coin mutatta meg a világnak, hogyan lehet a mémérmékkel elképzelhetetlen gazdagságot teremteni. A mémek nem „értelmetlenek”. Valójában a „kultúra egységei”, és így működik az internet.
2024. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Ingyenes koncertekkel ünnepli a zene világnapját a Magyar Zene Háza

Ingyenes koncertekkel és filmvetítéssel ünnepel a Magyar Zene Háza október 1-jén, a zene világnapján.
2024. 09. 28. 21:00
Megosztás:

Klaus Iohannis nem jelölteti magát a parlamenti választásokon

A második elnöki mandátuma végéhez közeledő Klaus Iohannis román államfő pénteken közösségi oldalán cáfolta, hogy indulni akarna a december elsején tartandó parlamenti választásokon, és elutasította, hogy a parlament törvénymódosítással tegye lehetővé számára a választásokon való részvételt.
2024. 09. 28. 20:00
Megosztás:

Ezt az 5 kriptót vedd az októberi nagy kitörés előtt – várhatóan 5000%-os nyereség

2024 októbere fordulópontnak ígérkezik a kriptovaluta-rajongók számára. A piaci mutatók jelentős kitörésre utalnak, és bizonyos digitális valuták rendkívüli növekedés előtt állnak. Ez a cikk öt kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan ugrásszerűen növekedhetnek, és elképesztő hozamokat kínálhatnak. Fedezd fel, mely érmék hozhatnak lenyűgöző nyereséget, ahogy a piac készül erre a várt fellendülésre.
2024. 09. 28. 19:30
Megosztás:

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására: október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a Babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 28. 19:00
Megosztás:

21 cég részesült elismerésben a 2024-es Kiválóan Vezetett Vállalatok díjátadóján

Szeptember 26-án, egy díjátadó gála keretein belül lezárult a Deloitte Private 2024-es Best Managed Companies mentorprogramja, mely a hazai magánvállalatok támogatására és elismerésére jött létre. Az idei év során 8 új cég csatlakozott a magyar, és egyben a nemzetközi Best Managed közösséghez, összesen pedig 21 hazai magánvállalat érdemelte ki a minősítést.
2024. 09. 28. 18:30
Megosztás:

5 olyan kriptovaluta 5 dollár alatt, amelyek felülmúlhatják a Tron (TRX) 7,300%-os rallyját

Megfizethető kripto befektetési alternatívák feltérképezése a Tron (TRX) helyett, potenciálisan hatalmas megtérüléssel. Ez a cikk öt ígéretes altcoint mutat be, amelyek ára 5 dollár alatt van, és amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak, esetleg meghaladva a Tron lenyűgöző, 7300%-os rallyját. Fedezd fel, mely érmék lehetnek a következő nagy teljesítők az egyre változó kriptovaluta piacon!
2024. 09. 28. 18:00
Megosztás:

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.
2024. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Magyarország továbbra is kiemelkedő eredményeket mutat az innováció terén a 2024-es Global Innovation Index rangsorban

A World Intellectual Property Organization (WIPO) szeptember 26-án tette közzé a Global Innovation Index (GII) legfrissebb kiadását, amely megerősítette Magyarország nemzetközi innovációs pozícióját: a tavalyi év után megőriztük 23. helyünket az európai és 34. helyünket a magas jövedelmű országok között - ismerteti a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 09. 28. 16:00
Megosztás:

Energiatárolási beruházásnál kapott megbízást a Siemens Zrt.

A dunántúli Litéren épül az akkumulátoros egység, melyhez a Siemens biztosít energiaelosztó berendezéseket.
2024. 09. 28. 15:00
Megosztás:

A BYD elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik Magyarországon

A BYD kínai autóipari vállalat szegedi beruházásával több ezer munkahelyet teremt majd, és elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik. Ennek érdekében hatékony együttműködést kíván kialakítani a szegedi oktatási intézményekkel - közölte magyarországi PR-cégén keresztül a sencseni társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 28. 14:00
Megosztás:

Válság idején a kockázati tőke kulcsfontosságú a gazdasági növekedés fenntartásában

A Magyar Kockázati– és Magántőke Egyesület (HVCA) idén immár 25. alkalommal rendezte meg éves befektetési konferenciáját 2024. szeptember 24-én a Budapest Music Centerben. A rangos eseményen az idei évben is átadták a már hagyománynak számító Harsányi-díjat, amelyet ezúttal a technológiai és kockázatitőke-ipar kiemelkedő alakja, Jonathan Medved nyert el.
2024. 09. 28. 13:00
Megosztás:

Tovább lassult az infláció az Egyesült Államokban

A személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindex augusztusban 0,1 százalékkal emelkedett havi szinten, a júliusi 0,2 százalék után, ami megfelelt a várakozásoknak.
2024. 09. 28. 12:00
Megosztás:

Minél magasabb pozíciót töltenek be, annál nagyobb a nyomás a nőkön, hogy gyorsan visszatérjenek a szülési szabadságról

Szigorú szabályok védik a gyermeket vállaló alkalmazottakat, mégis számos akadály várhatja azokat, akik a szülési szabadság lejártát követően vissza szeretnének térni a munkába. Sok érintett munkavállaló negatív tapasztalatokról számolt be erről az időszakról, de a munkáltatók többsége (68%) kellően rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket.
2024. 09. 28. 11:00
Megosztás:

Ez a 4 kriptovaluta ígéri a legnagyobb nyereséget a bikapiacon

Ahogy a kriptopiac lendületet vesz, az FXGuys ($FXG), a Fantom (FTM), az Aave (AAVE) és a TRON (TRX) kiemelkednek erős alapjaikkal, innovatív technológiáikkal és növekvő befektetői érdeklődésükkel. Ezek az altcoinok egyre inkább a bikapiaci nyereségek élvonalában tűnnek fel. Lássuk, mi áll e trendek mögött!
2024. 09. 28. 10:00
Megosztás:

Íme a 3 legfelkapottabb kriptovaluta, amelyekre érdemes tétet tenni az altcoin szezon előtt

A Bitcoin csökkenő dominanciája az elmúlt hetekben jelezte, hogy a régóta várt altcoin szezon közeleg, és a kripto befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat. Az altcoin szezon közeledtével a szakértők áttanulmányozták a grafikonokat és a whitepapereket, hogy megtalálják a következő fellendülés előtt a legjobb befektetéseket, és az IntelMarkets (INTL), SUI és Near Protocol (NEAR) kriptovalutákban találták meg őket.
2024. 09. 28. 09:00
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Túlszárnyalhatja-e a SOL a 200 dollárt? A Raboo egyedi AI mém integrációja 1 dolláros spekulációt vált ki

A Solana ismét reflektorfényben van, miután egy nemrégiben tapasztalt bikás fellendülés azt az elvárást erősítette, hogy a SOL hamarosan túllépheti a 200 dolláros határt.
2024. 09. 28. 08:30
Megosztás: